Iata ce este balanita, care sunt cauzele si factorii de risc, semnele si simptomele asociate, ce implica metodele de diagnostic, tratament si preventie.

Cuprins:

1. Ce este balanita?
2. Care sunt simptomele balanitei?
3. Cauzele balanitei
4. Diagnostic
5. Tratament si preventie

Ce este balanita?

Balanita este o afectiune caracterizata prin inflamatia glandului penian si a preputului. Preputul este pliul cutanat ce acopera glandul penian sau capul penisului. Este o problema mai frecventa la barbatii necircumcisi.

Exista mai multe tipuri diferite de balanita. Unele dintre aceste tipuri sunt mai frecvente, iar altele sunt rare. Anumite tipuri afecteaza barbatii in functie de alte probleme deja existente sau de varsta.

Cele trei tipuri de balanita includ:

  • balanita zoon – cu celule plasmatice – este cel mai frecvent tip, provoaca roseata si durere la nivelul glandului;
  • balanita circinata – este mai probabil sa apara la barbatii cu artrita reactiva – pe langa inflamatie si roseata, poate cauza si mici leziuni pe capul penisului;
  • balanita pseudoepiteliomatoasa keratotica si micacee – este cel mai rar tip si afecteaza doar barbatii peste 60 de ani, fiind caracterizata prin aparitia verucilor solzoase pe varful penisului.

Care sunt simptomele balanitei?

Cel mai evident simptom imediat este o eruptie cutanata sau roseata si umflare in jurul capului penisului, dar exista si alte simptome importante de urmarit. Simptomele balanitei pot aparea brusc sau se pot dezvolta treptat. Acestea pot include:

  • durere, disconfort, sensibilitate si iritatie la nivelul glandului penian;
  • roseata sau pete rosii pe penis;
  • mancarime sub preput;
  • umflaturi;
  • zone de piele lucioasa sau alba pe penis;
  • secretii albe intense (smegma) sub preput;
  • miros neplacut;
  • dureri la urinare;
  • rani sau leziuni severe la nivelul glandului (acest simptom este rar si apare in balanita care afecteaza barbatii peste 60 de ani de obicei).

In cazurile severe, poate fi dificila retragerea preputului (fimoza). Balanita poate fi insotita de uretrita (inflamatia uretrei) si/sau alte probleme ale pielii. Este important sa mergeti la medic daca apar astfel de simptome. Desi balanita nu este de obicei grava, poate fi un semn al unei alte afectiuni, cum ar fi o infectie cu transmitere sexuala. In plus, este posibil sa aveti nevoie de medicamente – inclusiv medicamente pe baza de reteta, cum ar fi antibiotice.

Cauzele balanitei

Afectiunea apare cel mai frecvent la barbatii necircumcisi. Cauzele balanitei includ acumularea unei substante numite smegma, infectii fungice si infectii cu transmitere sexuala. Mediul de sub preput este umed, iar aceste conditii favorizeaza adesea dezvoltarea organismelor care provoaca balanita. Aceste microorganisme sunt mai susceptibile sa se inmulteasca si sa provoace inflamatii daca umezeala persista sub preput pentru o perioada. Acest lucru poate aparea daca zona nu a fost spalata timp de cateva zile sau, uneori, dupa activitate sexuala (cu sau fara prezervativ). Smegma este un lubrifiant natural care mentine penisul umed. Se gaseste pe capul penisului si sub preput. Uneori smegma se poate acumula sub preput in exces, mai ales in cazul in care preputul nu se poate retrage complet.

Igiena necorespunzatoare poate insemna sa nu spalati suficient de bine zona, dar poate insemna si o curatare incorecta sau chiar spalare excesiva, care poate provoca atat iritatii, cat si umflaturi. Balanitele pot sa apara si daca nu clatiti tot sapunul din zona dupa dus sau folositi produse care contin iritanti, cum ar fi parfumuri si coloranti. Uneori balanitele pot fi legate si de Candida albicans.

Astfel, cauzele balanitei la barbati includ:

  • iritatia pielii din cauza unor substante precum sapunurile parfumate sau gelurile de dus;
  • o infectie fungica;
  • o infectie bacteriana – bacteriile streptococice sunt cel mai frecvent tip de bacterie ce provoaca balanita;
  • o reactie alergica la substantele chimice utilizate in produse precum sapunurile sau detergentii;
  • afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema atopica si psoriazisul;
  • infectii cu transmitere sexuala (ITS), cum ar fi gonoreea, herpesul genital si sifilisul;
  • picurare persistenta de urina dupa urinare;
  • iritatii din cauza latexului din prezervative.

Balanita nu este in mod normal grava si poate fi adesea prevenita prin evitarea iritantilor si o buna igiena.

Cauzele suplimentare ale balanitei includ:

  • leziuni ale capului penisului sau preputului;
  • aplicarea de lotiuni sau spray-uri parfumate pe penis.

Balanita poate fi transmisa altor persoane?

Balanita este mai degraba un simptom decat o afectiune si, prin urmare, nu poate fi transmisa. Cu toate acestea, poate fi cauzata de infectii – cu transmitere sexuala si de alta natura – si de acarieni care pot fi transmisi altor persoane. Candida, infectiile pielii si infectiile cu transmitere sexuala pot fi transmise in timpul sexului sau contactului piele-piele, in functie de tip.

Diagnostic

Medicul va efectua un examen urologic de rutina si va analiza istoricul medical si familial. In timpul examenului, medicul va diagnostica probabil balanita pe baza simptomelor fizice observabile. In functie de simptome si tipul de balanita, medicul poate efectua si anumite teste pentru a confirma diagnosticul. Analizele pot fi teste de sange, teste de urina, analiza secretii – culturi microbiologice.

Tratament si preventie

Tratamentul balanitei variaza in functie de cauza. Optiunile de tratament includ antibiotice, antifungice si, in cazuri severe sau recurente, circumcizie. O buna igiena a penisului este, de asemenea, esentiala. Daca dezvoltati semne si simptome de balanita, este important sa solicitati asistenta medicala. Daca este lasata netratata, balanita poate duce la complicatii precum parafimoza.

Este important sa evitati potentialii iritanti si sa va asigurati ca glandul sau capul penisului si preputul nu intra in contact cu urina dupa ce urinati. Balanita este tratata si prevenita in general printr-o buna ingrijire a zonei genitale:

  • spalati-va zilnic in zona intima, folosind apa calda – nu fierbinte;
  • folositi un produs de spalare special conceput pentru zona intima;
  • evitati produsele de spalare iritante, cu alcool si parfum;
  • cand urinati, retrageti usor preputul, astfel incat urina sa nu intre sub preput, apoi uscati capatul penisului si trageti preputul inapoi;
  • spalati si uscati penisul dupa act sexual si ejaculare.

Tratamente medicamentoase in functie de cauze

Majoritatea cazurilor de balanita sunt usor de gestionat cu o combinatie de creme sau unguente, o buna igiena si evitarea substantelor care irita penisul. Daca balanita este rezultatul iritatiei pielii, de obicei se va prescrie un corticosteroid local (crema sau unguent cu steroizi). Aplicati crema pe capul penisului o data sau de doua ori pe zi pana cand simptomele dispar – urmati recomandarile medicului. Nu utilizati medicamentul mai mult de 14 zile la rand, deoarece acest lucru ar putea duce la reactii adverse, cum ar fi mancarimi ale pielii si o eruptie cutanata.

Daca balanita este rezultatul unei infectii fungice, se va prescrie o crema antifungica sau un medicament antifungic oral. Cand cauza este o infectie bacteriana se recomanda antibiotice. De obicei, este recomandat un antibiotic precum amoxicilina. Cu toate acestea, daca sunteti alergic la penicilina, va pot fi prescrise medicamente ca eritromicina sau claritromicina.

Factori iritanti

In caz de balanita, urina este cel mai important iritant. Alti iritanti de evitat includ:

  • sapunuri si geluri de dus iritante, ce usuca pielea;
  • spumante de baie;
  • servetele umede cu parfum si alcool;
  • prezervative din latex;
  • lubrifianti;
  • antiseptice;
  • spray-uri de igiena intima.

Cand se recomanda circumcizia?

In cazuri rare de balanita care continua sa reapara se poate recomanda circumcizia (inlaturarea chirurgicala a preputului) – de exemplu in caz de fimoza. De obicei, circumcizia este rezervata balanitei care nu raspunde la alte tratamente.

Complicatiile balanitei netratate

Desi rar, balanita poate duce la complicatii care pot afecta atat functia urinara, cat si pe cea sexuala. Lasata netratata, balanita poate provoca durere si disconfort la urinare, dureri la retractia preputului, aport insuficient de sange in penis, eruptii cutanate, fimoza si parafimoza. De asemenea, poate cauza inflamatii cronice si poate duce la complicatii, cum ar fi balanita xerotica obliteranta -atunci cand pe piele se formeaza pete albe si dure. Acest lucru poate interfera cu fluxul de urina si sperma prin uretra. De asemenea, balanita pe termen lung poate duce la cicatrici in jurul glandului si poate face preputul prea strans incat nu se poate retrage inapoi peste gland. Pot sa apara uneori si leziuni ulcerative dureroase si vezicule care pot cauza cicatrici.

Citeste si: Hemospermie – prezenta sangelui in sperma

Ce poti face pentru a preveni balanita?

Prevenirea balanitei este adesea posibila doar prin igiena adecvata, astfel incat sa evitati iritarea pielii si sa preveniti acumularea de exces de umiditate si bacterii sub preput. Mentineti zona intima curata si uscata – inclusiv glandul penian si preputul. Acest lucru ar trebui sa previna infectia si, prin urmare, complicatiile. Curatati zona zilnic cu apa calda si eventual un produs de curatare special conceput pentru zona intima. Dupa spalare, uscati bine zona.

Evitati utilizarea substantelor chimice, cum ar fi sapunurile si detergentii duri, gelurile de dus sau lotiunile care contin coloranti si parfumuri. Consultati medicul daca aveti simptome de balanita sau daca tratamentul pentru balanita nu a functionat.

Referinte:
(1) https://www.aocd.org/page/Balanitis
(2) https://advancedurology.com/advanced-blogging/what-is-balanitis-and-how-is-it-treated/
(3) https://dermnetnz.org/topics/balanitis
(4) https://www.healthdirect.gov.au/balanitis
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537143/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma