Protectia ochilor vara – cum ne protejam ochii de soare?

Ce implica masurile pentru protectia ochilor vara? Afla cum ne aparam ochii de soare si cum ne protejam de keratite, cataracta si alte probleme cauzate de radiatiile UV.

Cuprins:

1. Expunerea crescuta la radiatii UV – riscuri pentru sanatatea ochilor
2. Cum ne protejam ochii de radiatii UV?

Expunerea crescuta la radiatii UV – riscuri pentru sanatatea ochilor

Radiatiile UV nu ne afecteaza doar pielea – pot deteriora si ochii. Exista trei tipuri de radiatii UV: UVC, UVB si UVA. Radiatiile UVB provoaca de obicei cele mai semnificative daune la nivelul ochilor si pielii. Lumina intensa duce la reflexul de inchidere a ochilor si de micsorare a pupilei. Rolul este de a reduce patrunderea luminii in ochi. Insa, acest reflex este insuficient in cazul unei expuneri crescute sau persistente la radiatii.

Expunerea pe termen scurt la cantitati prea mari de radiatii UV poate duce la fotokeratita. Sursele artificiale, cum ar fi arcul electric de sudura, solarul sau laserul pot provoca, de asemenea, fotokeratita. In functie de severitatea arsurilor solare, keratita este de obicei temporara, dar poate fi dureroasa. Poate provoca uscaciune si iritatie, o senzatie de corp strain in ochi si o sensibilitate mare la lumina. Expunerea pe termen lung la razele UV poate cauza afectiuni cronice ale ochilor. Poate creste vulnerabilitatea ochilor la afectiuni cronice cum ar fi cataracta sau degenerescenta maculara.

Citeste mai multe despre: Vaz – totul despre ochi si vedere.

Tipuri de probleme oculare cauzate de radiatiile UV

Astfel, daca ochii sunt expusi la un nivel prea mare de radiatii UV, creste riscul de:

  • fotokeratite sau arsuri solare la nivelul corneei;
  • pterigion;
  • cancer de piele la nivelul pleoapelor sau in jurul ochilor;
  • cancere la nivelul ochilor;
  • cataracta si pierderea progresiva a vederii;
  • degenerescenta maculara;
  • semne de imbatranire prematura in jurul ochilor.

Leziunile la nivelul ochilor, cele cauzate de soare, pot cauza simptome ca: durere, roseata, vedere neclara, lacrimare excesiva, senzatie de corp strain in ochi, sensibilitate la lumina etc. Riscul de afectare a ochilor este mai mare daca expunerea se face timp indelungat, la orele amiezii, in anumite medii (de exemplu apa si zapada reflecta mare parte din radiatii). De asemenea, riscul depinde si de culoarea ochilor (persoanele cu ochi albastri sunt mai susceptibile la afectarea ochilor din cauza radiatiilor, insa asta nu inseamna ca cei cu ochi mai inchisi la culoare nu sunt afectati). Cel mai bun mod prin care putem proteja sanatatea ochilor si ne putem apara de radiatii UV este sa controlam expunerea la radiatii.

Fotokeratita

Fotokeratita apare dupa expunerea ochilor la radiatii UV, fara protectie solara. Apare practic o arsura solara la nivelul corneei sau a conjunctivei. Simptomele pot sa apara la cateva ore dupa expunerea la radiatii. Se manifesta prin dureri la nivelul ochilor, roseata, vedere incetosata, senzatie de corp strain, lacrimare intensa, umflarea pleoapelor, sensibilitate mare la lumina. Mai este numita si oftalmia de zapada sau orbire cauzata de zapada. Apa si zapada reflecta mare parte din radiatiile UV – cam 80%. Insa, poate sa apara de la expunerea la lumina UV in absenta zapedii. De asemenea, poate fi data de expunerea la lampa de sudura sau solar. Simptomele de obicei dispar de la sine in cateva zile. Pot fi recomandate comprese, lacrimi artificiale, antiinflamatoare.

Pterigion

Pterigion este o afectiune oculara degenerativa – o crestere a conjunctivei peste cornee, ca o extensie in forma triunghiulara. Apare un strat triunghiular  – format din tesut fibrovascular. Acesta are varful spre cornee si baza spre conjunctiva. Simptomele pot include roseata, usturime, mancarimi, senzatie de corp strain in ochi si vedere incetosata. Sunt trei stadii – faza incipienta este atunci cand vorbim de o afectare a 1-2 mm din cornee. In etapa avansata afectarea depaseste marginea pupilei. Expunerea crescuta la radiatii UV poate fi un factor de risc pentru aparitia acestei cresteri.

Cataracta

Cataracta este o afectiune oftalmologica ce duce la scaderea progresiva a vederii. Apare pierderea transparentei cristalinului. Expunerea la lumina UV este un factor de risc major pentru aparitia cataractei. Simptomele includ vedere incetosata, sensibilitate crescuta la lumina, scaderea intensitatii culorilor, scaderea acuitatii vizuale pe timp de noapte, vedere dubla etc. Tratamentul implica indepartarea cristalinului opacifiat si inlocuirea cu unul artificial.

Expunerea la radiatii UV si riscul de cancer

Melanomul ocular este un tip de cancer la ochi. Expunerea la razele UV este un factor major de risc pentru melanom. Alti factori de risc sunt culoarea deschisa a ochilor si anumite tulburari mostenite. Tratamentele includ interventii chirurgicale, radioterapie, tratamente cu laser, terapie fotodinamica etc. Cancerul pleoapelor poate fi o consecinta a expunerii crescute si prelungite la radiatii UV. Aceste cancere pot fi de mai multe tipuri: carcinom bazocelular, carcinom sebaceu, carcinom cu celule scuamoase, melanom.

Cum ne protejam ochii de radiatii UV?

Daunele produse de radiatiile UV la nivelul ochilor sunt de obicei ireversibile. In plus, efectele sunt cumulative – astfel ca efectele pot fi pe termen scurt, dar si pe termen lung. Iata cateva recomandari pentru a proteja ochii de soare si pentru a reduce riscul de daune cauzate de radiatiile UV:

Purtati ochelari de soare cu protectie UV

Cel mai bun mod de a va proteja ochii de radiatiile UV ale soarelui atunci cand sunteti afara este purtarea ochelarilor de soare. Folositi intotdeauna ochelari de soare de calitate, care va protejeaza de toate tipurile de radiatii UV. Trebuie sa blocheze 99-100% dintre radiatiile UVA si UVB – specificatia 100% protectie UV sau UV400. Nu toti ochelarii de soare sunt la fel. Verificati eticheta produsului pentru a vedea nivelul de protectie UVA si UVB oferit. Este indicat ca ramele ochelarilor sa fie mai mari, usor curbate, pentru a proteja cat mai mult din pielea din jurul ochilor.

Majoritatea ochelarilor de soare sunt pur si simplu cu lentile din plastic colorat. Desi nuanta mai inchisa a lentilelor ofera un fals sentiment de siguranta, cat timp nu au protectie UV, nu ne protejeaza de fapt ochii. Nivelul de protectie UV al lentilei nu are legatura cu nuanta si culoarea lentilei sau cat de intunecata este. De exemplu, o lentila de culoare chihlimbar deschis poate oferi aceeasi protectie UV ca o lentila gri inchis. De asemenea, lentilele polarizate nu inseamna automat protectie UV. Retineti ca lentilele polarizate reduc de fapt reflexiile, nu radiatiile. Astfel, nu ofera protectie solara in sine. Daca optati pentru ochelari polarizati, acestia trebuie sa ofere in plus si protectie impotriva radiatiilor UV. Daca aveti anumite probleme de vedere, ca miopia, medicul oftalmolog ca poate ajuta sa alegeti o pereche de ochelari de vedere cu dioptrii.

Nu uitati sa purtati ochelari de soare chiar si atunci cand sunteti la umbra. Desi umbra va reduce expunerea la UV intr-o oarecare masura, ochii vor fi totusi expusi la radiatiile UV reflectate de alte suprafete.

Alte masuri de protectie a ochilor de radiatii UV

  • Limitati timpul petrecut in soare, mai ales in orele amiezii. Daca este posibil, evitati expunerea la soare intre orele 10:00 si 16:00 pentru a va proteja ochii de cele mai puternice radiatii UV. Alegeti sa stati la umbra atunci cand soarele este foarte intens.
  • Nu priviti niciodata direct la soare. Acest lucru poate deteriora retina si poate provoca o leziune grava cunoscuta sub numele de retinopatie solara.
  • Folositi palarii de soare cu boruri largi pentru a va proteja ochii de radiatii. Pe langa ochelarii de soare cu protectie UV potrivita, purtati o palarie cu boruri largi care va proteja si mai mult ochii.
  • Folositi umbrele de soare pentru a mentine umbra in jurul fetei.
  • Aplicati crema de protectie solara pe pielea din jurul ochilor. Alegeti o crema potrivita pentru zona sensibila a ochilor.

» Citeste si: Protectie solara – tot ce trebuie sa stii pentru a-ti proteja pielea vara

Referinte:
(1) https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/eye-protection/
(2) https://preventblindness.org/protect-your-eyes-from-the-sun
(3) https://www.webmd.com/eye-health/sunglasses-protect-eyes
(4) https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/sun

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma