Fiecare femeie trebuie sa isi programeze periodic un control la san de rutina, chiar si in absenta oricaror simptome. Citeste mai multe despre controlul mamar anual.

Cuprins:

1. Sanatatea sanilor si depistarea la timp a eventualelor probleme
2. Controlul mamar anual – cat de important este?
3. Ce este un control senologic?
4. Ce se intampla daca se constata o anomalie la nivelul sanilor?

Sanatatea sanilor si depistarea la timp a eventualelor probleme

Este complet normal daca sanii au dimensiuni usor diferite, daca exista fire de par in jurul sfarcurilor sau daca sanii dor sau devin mai sensibili in timpul menstruatiei si inainte. Insa, este important sa mergeti la medic daca observati modificari neobisnuite. Faceti o programare daca observati simptome precum:

  • un nodul ferm la nivelul sanului;
  • umflaturi la nivelul sanului, claviculei sau axilei;
  • piele uscata, crapata, rosie sau ingrosata (precum coaja de portocala) in jurul mamelonului;
  • scurgeri mamelonare;
  • roseata sau caldura la nivelul sanilor.

Aceste simptome nu inseamna intotdeauna ca exista o problema grava, dar este important sa fiti examinata de un medic. Pot fi modificari inofensive sau pot fi cauzate de o iritatie sau infectie care poate fi tratata cu usurinta. Rareori, pot fi semne ale unei probleme mai grave.

Cele mai frecvente probleme benigne ale sanilor includ:

  • dureri de sani – cauzate de obicei de modificari hormonale;
  • inflamatii ale sanilor (mastita);
  • fibroadenoame;
  • noduli la san si chisturi mamare;
  • mancarimi la nivelul sanilor;
  • scurgeri mamelonare;
  • mameloane inversate.

Cancerul mamar – simptome si factori de risc

Cancerul de san apare atunci cand la nivelul sanului apar celule anormale care incep sa creasca necontrolat. Aceste celule canceroase pot forma tumori si, daca nu sunt tratate, se pot raspandi in alte parti ale corpului. Cand vine vorba despre cancerul de san, cel mai frecvent simptom este depistarea unei mase nedureroase la nivelul sanului sau la axila. Insa, retineti ca cei mai multi noduli mamari NU sunt cancerosi. Alte simptome posibile ale cancerului la san pot include:

  • modificari ale formei sanului;
  • sanul este rosu, inflamat;
  • modificari ale pielii la nivelul sanului;
  • dureri la nivelul sfarcului si mancarimi;
  • scurgeri mamelonare;
  • retragerea mamelonului spre interior intr-o anumita zona etc.

De asemenea, aceste simptome pot fi date de alte probleme benigne, care nu sunt cancer. Retineti ca doar medicul poate stabili un diagnostic, pe baza examinarii fizice si a rezultatelor analizelor si investigatiilor. In plus, retineti ca de multe ori cancerul produce simptome abia in stadii avansate, cand este mai greu de tratat. De aceea, este important sa mergeti la screening si controalele de rutina pentru a depista la timp un eventual cancer, in stadiile incipiente, cand este mai usor de tratat.

Factorii de risc pentru cancerul mamar includ:

  • varsta peste 50 ani;
  • mutatii genetice mostenice – mutatii ale genelor ca BRCA 1 si BRCA 2;
  • menarha sau prima menstruatie inainte de varsta de 12 ani si menopauza instalata dupa varsta de 55 ani – din cauza expunerii mai crescute la hormoni feminini;
  • densitate mare a sanilor – mai mult tesut conjunctiv decat adipos, ceea ce poate ingreuna uneori depistarea unor modificari la mamografie;
  • istoric personal de cancer;
  • istoric personal de afectiuni non-canceroase la nivelul sanului dar care pot creste riscul de cancer;
  • istoric familial de cancer mamar;
  • expunerea anterioara la radiatii;
  • istoric de administrare medicament dietilstilbestrol.

La acesti factori nemodificabili se mai adauga si o serie de factori de risc ce tin de stilul de viatafactori modificabili:

  • fumatul;
  • sedentarismul;
  • excesul de greutate corporala;
  • consumul crescut de alcool;
  • terapie cu hormoni – ca terapia de substitutie hormonala;
  • expunerea la substante cancerigene;
  • prima sarcina dupa varsta de 30 ani sau faptul ca nu ai avut nicio sarcina de-a lungul vietii si lipsa alaptarii.

Controlul mamar anual – cat de important este?

Este important ca orice boala sa fie depistata la timp, in stadii incipiente, cu atat mai mult un cancer – cum e cancerul mamar. In acest scop, se recomanda autoexaminarea lunara a sanilor si respectarea recomandarilor de screening pentru cancerul de san. De asemenea, in fiecare an se recomanda un control mamar de preventie (in absenta simptomelor) – dar si de fiecare data cand apar anumite simptome anormale.

O data pe an, in timpul controlului anual ginecologic, medicul va efectua si un control mamar. Controlul mamar sau al sanilor, numit si control senologic, este parte a screening-ului pentru cancerul de san, alaturi de autoexaminari, ecografii, mamografie si RMN, in functie de varsta si factorii de risc.

Examentul clinic al sanilor este practic o examinare fizica a sanilor si a zonelor din jur de catre medic. Scopul este de a depista orice noduli, modificari ale sanilor, anomalii sau alte semne. Examenul clinic al sanilor este parte a analizelor si controalelor de rutina pe care orice femeie trebuie sa le faca anual. ➡️ Vezi aici care sunt acestea. Controlul senologic, numit si control mamar sau examen clinic al sanilor este diferit de o autoexaminare, deoarece este facut de catre medic. Controalele mamare sunt folosite pentru a depista anumite modificari la nivelul sanului.

✅ Citeste si mai multe despre: Sanatatea sanilor – afectiuni, preventie, screening

Ce este un control senologic?

Controlul mamar poate fi facut preventiv sau atunci cand exista anumite simptome. De fiecare data cand o femeie observa orica modificari la nivelul sanilor – durere, identificarea unor mase la nivelul sanilor, modificari de forma sau dimensiune, scurgeri mamelonare etc. – este esential la mearga la un control pentru a depista cauza. Insa, chiar si atunci cand nu exista niciun simptom – pacienta asimptomatica – se recomanda un control senologic anual de rutina – poate fi facut in timpul controlului ginecologic de rutina sau separat. De obicei, controlul la san este insotit si de o ecografie mamara.

Cand ar trebui sa programez un control senologic?

Controalele mamare sunt cel mai bine efectuate imediat dupa sfarsitul menstruatiei, deoarece sanii nu vor fi la fel de sensibili si umflati ca in timpul menstruatiei. Acest lucru faciliteaza detectarea oricaror modificari neobisnuite.

❗Citeste si: Sanatatea femeilor – afectiuni si probleme medicale comune la femei

Ce implica un control la sani?

Inainte de examinarea sanilor, medicul va va adresa intrebari despre istoricul medical, inclusiv istoricul menstrual si de sarcini – anamneza. Intrebarile ar putea include si varsta la care ati inceput sa aveti menstruatie, daca aveti copii si cati ani aveati cand s-a nascut primul copil. De obicei, controlul mamar este efectuat de catre medicul ginecolog.

Examinarea mamara in sine are doua etape – examinarea vizuala (sau inspectia sanilor) si palparea. Examinarea vizuala a sanilor se face in timp ce sunteti asezata, in picioare si apoi intinsa. Vi se poate cere sa ridicati bratele deasupra capului, sa le lasati apoi pe langa corp sau in sold. Aceste posturi ii permit medicului sa caute diferentele de marime sau forma intre sani. Medicul va cauta modificari sau diferente de forma a sanilor, diferente de culoare la nivelul pielii, ca roseata, diferente in textura sanilor sau eruptii cutanate, gropite, umflaturi vizibile, modificari ale mameloanelor.

In continuare, se va continua cu palparea sanilor si a mameloanelor. Controlul fizic al sanilor se face de obicei in timp ce stai intinsa – aceasta pozitie permite sa tesutul mamar de peste peretele toracic sa se aplatizeze. Medicul va examina intreaga zona si va fi nevoie sa exercite o anumita presiune pentru a evalua tesutul mai profund. Se foloseste o presiune ferma cu degetele pentru a simti orice mase, noduli, inclusiv dimensiunea si forma lor, daca se misca sau nu in tesut, intarirea sau ingrosarea tesutului mamar, sensibilitate sau durere. Se vor examina si mameloanele – pentru modificari de forma, aspect sau daca exista scurgeri mamelonare. Medicul va palpa, de asemenea, ganglionii limfatici, zona axilei si zona de deasupra si dedesubtul claviculei pentru eventualele mase sau modificari.

Examinarea sanilor – parte a screening-ului pentru cancer mamar

Controlul mamar anual vine in completarea autoexaminarii lunare a sanilor. Despre autoexaminarea lunara a sanilor poti citi pe larg aici. De asemenea, examinarea fizica periodica a sanilor este parte a screening-ului pentru cancer mamar. Acesta poate include ecografii, mamografii, RMN – in functie de varsta si factorii de risc. Citeste aici pe larg despre screening-ul pentru cancer mamar.

Daca observati un nodul sau orice modificari ale texturii sau formei sanului, atunci ar trebui sa va programati la medic. De asemenea, ar trebui sa solicitati asistenta medicala daca observati durere, roseata, umflare sau gropite la nivelul pielii sanilor. In timpul controlului mamar si in functie de istoricul medical, varsta si alti factori, medicul poate efectua si o ecografie de san sau poate recomanda mamografie sau RMN.

Ce se intampla daca se constata o anomalie la nivelul sanilor?

Daca se descopera un nodul, medicul va nota dimensiunea, forma si textura acestuia. De asemenea, medicul va verifica daca nodulul se misca usor sau nu. Nodulii benigni se simt adesea diferit de cei cancerosi. Insa, orice nodul gasit va trebui sa fie examinat prin proceduri suplimentare inainte de a se stabili un diagnostic. RETINETI ca cei mai multi noduli mamari sunt benigni si nu sunt cancer. De asemenea, modificarile la nivelul sanilor sunt de obicei date de alte probleme, benigne. Insa, este important sa fie depistate la timp pentru a primi tratamentul adecvat si pentru a evita complicatiile posibile.

In functie de modificarile depistate, medicul poate recomanda o serie de explorari suplimentare cum ar fi: sonoelastografie mamara, analiza scurgerilor mamelonare, o mamografie, RMN sau biopsie mamara.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/screening.htm
(2) https://www.webmd.com/breast-cancer/doctors-breast-exam
(3) https://cancer.ca/en/treatments/tests-and-procedures/clinical-breast-exam
(4) https://www.plannedparenthood.org/learn/cancer/breast-cancer/what-breast-exam
(5) https://www.breastimagingvictoria.com.au/clinical-breast-examination

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma