Imaginea corporala – modul in care ne percepem corpul

Imaginea corporala se refera la cat de confortabil si de bine ne simtim in propria noastra piele. Imaginea corporala nu inseamna doar ceea ce vedem in oglinda, ci si gandurile, judecatile, convingerile, atitudinile, amintirile, emotiile legate de imaginea asupra corpului nostru. Despre cum se formeaza imaginea corporala, ce poate duce la formarea unei imagini negative si cum o putem imbunatati aflati din acest articol.

Cuprins:

1. Ce este imaginea corporala si cand se formeaza?
2. Imaginea corporala in adolescenta – cum putem ajuta adolescentul sa-si formeze o imagine corporala sanatoasa
3. Imaginea corporala sanatoasa vs imaginea corporala distorsionata
4. Cum ne putem imbunatati imaginea corporala?

Ce este imaginea corporala si cand se formeaza?

Imaginea corporala se refera la reprezentarea mentala pe care o avem despre propriul nostru corp, ce gandim si simtim in legatura cu aspectul nostru fizic si elementele legate de el, dar si cum ne comportam in functie de aceste ganduri si sentimente. Imaginea corporala poate fi apropiata de aspectul fizic real sau dimpotriva, poate fi departe de el.

O imagine corporala pozitiva sau sanatoasa inseamna sa te simti confortabil cu aspectul tau fizic si sa fii constient de faptul ca tu nu esti doar corpul tau (aspectul fizic).

O imagine corporala negativa, nesanatoasa sau distorsionata inseamna sa nu te simti bine in pielea ta. De asemenea, persoanele cu o imagine corporala negativa considera ca valoarea lor este data exclusiv sau in mare parte de felul in care arata.

Formarea imaginii corporale

Imaginea corporala incepe sa se formeze in copilarie, in jurul varstei de 6 ani. Apoi, pana la aproximativ 12 ani, baietii si fetele au o imagine corporala similara. La pubertate, satisfactia fata de propriul corp incepe sa scada la fete, ca urmare a modificarilor fiziologice prin care trece corpul lor.

La formarea imaginii corporale contribuie foarte mult modelul parintilor, in special la fete. Atunci cand mamele tin diete, sunt preocupate excesiv de greutatea lor sau a fiicelor, ori de modul in care arata, e mult mai probabil sa transmita aceste preocupari excesive si fetelor lor.

Imaginea corporala este influentata si de numerosi alti factori: cultura, mass media, interactiunile cu membrii familiei si prietenii. Este vorba, mai exact, de mesajele (pozitive si negative) pe care din copilarie si adolescenta le primim despre imaginea corporala.

Modificarile corpului care apar odata cu inaintarea in varsta, dar si accidentele sau amputarile (de exemplu, in urma unei mastectomii in cancerul de san) pot avea un impact semnificativ asupra imaginii corporale.

Imaginea corporala la femei versus barbati

In general, exista credinta ca femeile sunt mult mai preocupate de felul in care arata si mult mai nemultumite de infatisarea lor decat barbatii. Insa studiile arata ca barbatii si femeile deopotriva sunt preocupati de imaginea corporala si ca exista similaritati intre imaginea corporala negativa intre cele doua genuri. O diferenta notabila ar fi ca barbatii nu se exprima la fel de deschis ca femeile despre ceea ce ii nemultumeste.

Imaginea corporala in adolescenta – cum putem ajuta adolescentul sa-si formeze o imagine corporala sanatoasa

Standardele de frumusete si de atractivitate fizica transmise prin mesajele de pe majoritatea canalelor media au un impact semnificativ in modelarea imaginii corporale. Imaginile cu care suntem permanent bombardati despre corpuri care arata perfect pot face pe multi sa nu se simta confortabil in propria piele.

Adolescentii sunt o categorie vulnerabila, in special fetele. Preocuparea excesiva pentru greutatea corporala le poate determina sa nu se alimenteze corespunzator, sa recurga la diete drastice, sa ia pastile pentru slabit sau alte diete ori remedii care promit rezultate spectaculoase. In cazuri extreme, tinerele pot ajunge la tulburari alimentare precum bulimia sau anorexia.

Ce pot face parintii ca sa ii ajute pe adolescenti sa isi dezvolte o imagine corporala pozitiva:

  • sa vorbeasca deschis cu ei despre modificarile normale ale corpului, care au loc pe masura ce cresc si se dezvolta, in special in perioada pubertatii;
  • sa nu faca aluzii, critici sau comentarii negative despre aspecte corporale (greutate, inaltime, forme) sau aspecte care au legatura cu imaginea corporala (cum ar fi mancarea);
  • sa se intereseze despre programele, conturile pe care le urmaresc la televizor sau pe retelele de socializare si sa vorbeasca cu ei despre imaginile cu corpuri perfecte si despre cum nu e sanatos sa se raporteze la ele.

In general, o relatie afectuoasa si o comunicare deschisa intre parinti si adolescenti, precum si suportul din partea parintilor contribuie la dezvoltarea unei imagini corporale sanatoase.

Imaginea corporala sanatoasa vs imaginea corporala distorsionata

Multi dintre noi si-ar dori sa poata modifica anumite imperfectiuni ale infatisarii. Exemplele sunt numeroase si variate: greutatea corporala; marimea nasului; culoarea parului; pete, alunite sau cicatrici de la nivelul pielii; etc. Atunci cand aceste imperfectiuni percepute nu afecteaza imaginea de sine, persoanele au o imagine corporala generala pozitiva, sanatoasa. Insa cand preocuparea fata de imperfectiunile infatisarii este foarte ridicata, exagerata, imaginea lor corporala este mai degraba negativa.

Totusi, imaginea de sine nu poate fi categorizata exclusiv in aceste doua categorii. Mai degraba, imaginea de sine se poate defini pe un continuum, avand grade diferite de la o persoana la alta. Poate varia de la o nemultumire minora privind un aspect fizic (de exemplu „Am nasul cam mare, dar sunt impacat cu asta„) pana la o nemultumire severa privind intregul aspect fizic (de exemplu „Nu imi place nimic din felul in care arat„).

Imaginea corporala pozitiva sau sanatoasa

Persoanele cu o imagine corporala pozitiva au o perceptie realista despre corpul si infatisarea lor, se accepta asa cum este. Se simt bine in corpul lor, chiar si in ciuda unor imperfectiuni sau discrepante intre „standardele” dezirabile de frumusete si aspectul lor fizic. Ele sunt constiente ca infatisarea lor nu se confunda cu personalitatea si valoarea lor ca persoane.

Factorii care contribuie la formarea si mentinerea unei imagini corporale pozitive sunt factori de rezilienta. Acestia includ: suportul din partea familiei, strategii pozitive de coping, starea de bine mentala, emotionala si fizica.

Imaginea corporala negativa, nesanatoasa sau distorsionata

Imaginea corporala negativa apare atunci cand persoanele in cauza se percep nerealist. De exemplu, cand se uita in oglinda vad aspecte ale infatisarii intr-o forma distorsionata (la nivel de greutate, forme, lungime, culoare etc.). De asemenea, persoanele cu o imagine corporala negativa sunt convinse ca aspectul lor fizic arata cat de mult valoareaza ca persoane si de obicei sunt fixate pe a schimba ceva la corpul lor.

Alte semne care pot indica o imagine corporala negativa:

  • concentrarea excesiva pe un detaliu minor al aspectului fizic;
  • persoana se percepe ca fiind neatractiva, urata;
  • evitarea interactiunilor sociale din cauza aspectului fizic;
  • permananeta nemultumire in legatura cu infatisarea;
  • incercarea de a ascunde mereu defectele fizice sub haine sau machiaj;
  • cautarea reasigurarilor din partea celorlalti privind aspectul sau fizic;
  • apelarea excesiva la proceduri cosmetice sau interventii chirurgicale estetice.

Imaginea corporala negativa are la baza o discrepanta intre modul in care persoana isi percepe corpul si imaginea promovata si sustinuta de mass media, societate, familie, prieteni. Aceasta discrepanta este resimtita dureros la nivel emotional: jena, rusine, incredere scazuta in sine.

Formarea imaginii corporale negative

Imaginea corporala negativa se formeaza pe fondul unei vulnerabilitati emotionale, la care se adauga anumiti factori de mediu. Factorii care contribuie la afectarea imaginii corporale includ:

  • bulling-ul sau tachinarile celor din jur in legatura cu aspectul fizic in copilarie;
  • criticile frecvente legate de aspecte ale infatisarii;
  • expunerea la imagini sau mesaje din mass media care incurajeaza un aspect fizic fara cusur;
  • greutatea corporala foarte mare, obezitate sau dimpotriva, o greutate corporala foarte mica.

Femeile cu o greutate corporala mare sau cu obezitate sunt mai predispuse la formarea unei imagini corporale negative. Insa nu toate femeile cu o greutate mare sunt nemultumite de corpul lor.

Cu cat aceasta imagine corporala e mai negativa, cu atat exista o posibilitate mai mare de a fi afectata stima de sine si riscul de aparitie a unor tulburari psihice. Cele mai frecvente sunt tulburarile alimentare si tulburarea dismorfica corporala. Poate afecta interactiunile si relatiile cu ceilalti, dar si alte aspecte ale vietii: comportamentul alimentar, relationarea cu ceilalti, performanta la scoala sau la locul de munca, calitatea si satisfactia vietii.

Cum ne putem imbunatati imaginea corporala?

Atunci cand greutatea corporala este implicata in imaginea corporala negativa, fie ca e prea mare sau prea scazuta, programele si activitatile menite sa regleze greutatea contribuie mult si la imbunatatirea imaginii corporale. Aceste activitati includ adoptarea unui stil alimentar sanatos, colaborarea cu un nutritionist in vederea pierderii sau luarii in greutate, activitati fizice.

Sportul si activitatea fizica in general au un efect benefic pentru starea de bine psihologica. De asemenea, practicat regulat, sportul ajuta atat la dobandirea si mentinerea unei greutati corporale bune, cat si la redobandirea increderii in sine si a cresterii satisfactiei fata de propriul corp.

Ce altceva mai putem face pentru imbunatatirea imaginii corporale:

  • Sa identificam acele aspecte pe care le apreciem la corpul nostru. De obicei, suntem atat de concentrati pe ceea ce nu ne place, incat nu constientizam lucrurile placute ale corpului nostru. Putem tine o lista si sa adaugam noi lucruri, pe masura ce le descoperim la aspectul nostru fizic.
  • Sa devenim mai critici si mai sceptici fata de mesajele din mass media si imaginile de corpuri perfecte, la care se aplica filtre si editari. Si sa incercam sa nu ne mai comparam aspectul fizic cu aceste imagini nerealiste. Daca sunt conturi sau programe pe care le urmarim si ne afecteaza si mai mult modul in care ne percepem aspectul fizic, sa incercam sa renuntam la ele.
  • Sa incercam sa nu vedem infatisarea ca fiind definitorie pentru noi ca persoane, ci mai degraba ca o componenta alaturi de altele.
  • Sa vorbim cu noi insine cu mai multa blandete. O imagine corporala negativa este deseori insotita de o autocritica dura. Mai multe despre practicarea autocompasiunii si beneficiile ei gasiti in acest articol.

Nu in ultimul rand, persoanele care intampina dificultati mari in a-si accepta aspectul fizic sau care au obiceiuri alimentare nesanatoase, pe care nu reusesc sa le schimbe singure, pot apela la specialisti (psihologi sau nutritionisti, in functie de fiecare caz).

Referinte:

(1) Body image – https://www.healthdirect.gov.au/body-image
(2) 10 Steps to Positive Body Image – https://www.nationaleatingdisorders.org/learn/general-information/ten-steps
(3) What is body image? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/249190
(4) Body image – https://www.womenshealth.gov/mental-health/body-image-and-mental-health/body-image
(5) Body image – https://www.psychologytoday.com/intl/basics/body-image

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma