Tu cata grija ai de ochii tai? Iata de ce este important sa mentinem sanatatea ochilor, cativa pasi pentru a proteja si curata eficient ochii – igiena ochilor, dar si alte recomandari utile.
1. Importanta igienei ochilor
2. Ce implica igiena ochilor?
3. Alte recomandari pentru a mentine sanatatea ochilor
Igiena ochilor este importanta pentru a mentine sanatatea vederii si pentru a avea ochi sanatosi. Daca nu curatam si ingrijim corect ochii, pot aparea inflamatii, infectii, mancarimi si disconfort. Mentinerea unei bune igiene a ochilor este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru ochii nostri. La fel ca igiena orala, trebuie sa avem o abordare preventiva potrivita si pentru a mentine ochii sanatosi.
O buna igiena oculara poate preveni infectiile bacteriene, uscaciunea severa a ochilor si ochii rosii. Igiena ochilor presupune indepartarea murdariei, a iritantilor, a machiajului. Cand ochiul este expus la microorganisme daunatoare, cum ar fi bacterii, virusuri sau ciuperci, poate aparea o infectie. Ambele parti ale globului ocular si tesuturile din jur se pot infecta, inclusiv suprafata frontala a ochiului (corneea) si membrana care captuseste pleoapele interioare si ochiul exterior (conjunctiva). Infectiile oculare pot produce o gama larga de simptome, inclusiv roseata, durere, umflare, sensibilitate la lumina, lacrimare, uscaciune, mancarimi, modificari ale vederii si secretii.
Igiena adecvata poate fi cheia pentru evitarea multor infectii. Ajuta la reducerea riscului de blefarite, conjunctivite, chalazion, infectia cu Demodex etc.
Machiajul poate irita ochii, provocand roseata si uscaciune in interiorul si in jurul ochiului. Asigurati-va ca va indepartati tot machiajul de pe fata inainte de culcare pentru a evita complicatiile la nivelul ochilor. Folositi produse demachiante sigure pentru ochi, fara ingrediente iritante.
Se recomanda spalarea si curatarea pleoapelor pentru a indeparta murdaria, reziduurile si crustele sau secretiile care se pot acumula. In acest scop sunt disponibile diferite solutii, geluri sau servetele oftalmice – medicul oftalmolog va va recomanda produsul potrivit in functie de simptome si starea ochilor. Uneori, medicul poate recomanda aplicarea unor comprese calde inainte de curatare, mai ales daca se formeaza cruste la nivelul pleoapelor. In multe cazuri este suficienta curatarea pleoapelor cu o discheta de bumbac si apa calda. Inainte de a va curata pleoapele, spalati-va bine mainile.
Servetelele pentru pleoape sau servetele oftalmice sunt concepute special pentru a fi blande si eficiente in curatarea zonei fragile din jurul pleoapelor si a genelor. Servetelele pentru pleoape pot ajuta la eliminarea bacteriilor si a murdariei. Folosirea servetelelor pentru pleoape si gene este o modalitate de a ajuta la reducerea bacteriilor daunatoare si de a evita disconfortul ocular.
De asemenea, persoanele alergice la praf, acarieni, par de animale de companie, mucegai si polen au adesea ochi rosii si cu mancarimi atunci cand sunt expusi la aceste elemente. Utilizarea in mod regulat a servetelelor oftalmice ajuta la eliminarea alergenilor din zona sensibila a ochilor si poate ajuta la reducerea simptomelor.
Spalarea mainilor ajuta la prevenirea raspandirii microbilor si bacteriilor de la o persoana la alta si acelasi lucru este valabil si pentru ochii nostri. Mentinerea mainilor curate inainte de a va atinge ochii sau de a aplica lentilele de contact poate preveni patrunderea bacteriilor daunatoare in ochi si este modalitatea principala de a preveni boli precum conjunctivita. Adesea, pentru a dezvolta o infectie oculara, un microorganism trebuie sa ajunga la ochi prin contact direct cu mana. Prin faptul ca nu va atingeti ochii decat daca este absolut necesar (si spalandu-va intotdeauna pe maini mai intai) si evitand frecarea la ochi, va puteti reduce riscul de a dezvolta o infectie.
Nu folositi in comun prosoape de fata cu alte persoane, nici cosmetice sau picaturi pentru ochi – altfel riscati sa va confruntati cu anumite infectii. De asemenea, schimbati cat mai des fetele de perna si prosoapele pentru fata. Curatand orice material care intra in contact regulat cu fata si ochii, putem elimina microorganismele care ar putea provoca o infectie. In plus, daca un membru al familiei are o infectie oculara, asigurati-va ca nu imparte lenjeria de pat, prosoapele sau imbracamintea cu nimeni altcineva pana cand infectia dispare, pentru a limita riscul de transfer.
Spalati-va intotdeauna mainile cu apa si sapun inainte de a indeparta lentilele de contact din ochi. Se recomanda sa inlocuiti solutia pentru lentile de contact in fiecare noapte si cutia de depozitare la fiecare 3 luni. In ceea ce priveste clatirea lentilelor, nu trebuie sa folositi niciodata apa de la robinet, deoarece exista riscul ca lentilele sa se contamineze.
Pe langa igiena corecta a ochilor, este important sa luam si alte masuri pentru a mentine sanatatea vederii.
Alimentatia sanatoasa este esentiala pentru o vedere buna. Consumati multe fructe si legume variate, de toate culorile, bogate in vitamina C. Nutrientii precum acizii grasi Omega-3, luteina, zincul si vitaminele C si E ar putea ajuta la prevenirea problemelor de vedere legate de varsta, cum ar fi degenerescenta maculara si cataracta. Consumati legume cu frunze verzi, cum ar fi spanac sau varza kale, peste ca somon sau ton, oua, nuci, leguminoase, proteine, citrice etc.
Fumatul va afecteaza negativ ochii la fel de mult ca orice alta parte a corpului. De asemenea, expunerea la fumul de tigara sau fumatul pasiv poate duce la iritatii ale ochilor.
Limitati timpul petrecut in fata ecranelor, fie ca este vorba despre televizor, tableta, laptop sau telefon. Timpul prelungit in fata ecranelor poate cauza iritatii ale ochilor, tensiune musculara, oboseala, uscarea excesiva a ochilor. Reglati iluminarea din jurul vostru pentru a se potrivi cu cea a ecranului la care va uitati. In plus, urmati regula 20-20-20: pentru fiecare 20 de minute petrecute in fata unui ecran, ar trebui sa va concentrati ochii pe un obiect aflat la 6 m distanta (20 feet) sau mai mult timp de 20 de secunde. Acest lucru va ajuta la intinderea muschilor de la nivelul ochilor si previne oboseala oculara. De asemenea, folositi ochelari de protectie pentru calculator.
Purtati ochelari de soare – ochelarii de soare sunt o necesitate, nu un moft. Protejeaza ochii de razele UV daunatoare. Alegeti o pereche de ochelari de soare care blocheaza 99 -100% dintre razele UVA si UVB. Lentilele curbate va ajuta sa va protejati ochii si din lateral. Lentilele polarizate reduc stralucirea in timp ce conduceti, dar nu ofera neaparat protectie suplimentara. Folositi ochelari de protectie daca utilizati materiale periculoase sau sunteti expusi la anumiti iritanti la locul de munca sau acasa.
In afara de cele de mai sus, se recomanda sa faceti un examen oftalmologic la fiecare 6 luni sau 1 an. Uneori medicii pot recomanda picaturi oftalmologice lubrifiante, pentru ochi rosii sau obositi sau lacrimi artificiale pentru a preveni sindromul ochilor uscati sau disconfortul ocular. Insa, de obicei ochii au capacitatea de a se curata de la sine si de a se mentine hidratati. Folositi picaturi doar la indicatiile medicului.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/eye-health/eyes-how-clean
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/eye-cleaner
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3484726/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…