Tratamentul cu citizina pentru renuntarea la fumat

Citeste mai multe despre tratamentul cu citizina pentru renuntarea la fumat – cum actioneaza, cat de eficient este, ce implica si ce efecte adverse poate cauza.

Cuprins:

1. Importanta renuntarii la fumat
2. Metode pentru renuntarea la fumat
3. Ce este citizina?
4. Administrare
5. Efecte adverse si toxicitate
6. Eficienta

Importanta renuntarii la fumat

Niciodata nu este prea tarziu sa renunti la fumat. Cu cat renunti mai devreme, cu atat poti reduce mai mult riscurile de a dezvolta cancer si alte boli. Renuntarea la fumat reduce riscul de aparitie a unor tipuri de cancer in timp, inclusiv cancere de stomac, pancreas, ficat, col uterin, colon si rect etc. Renuntarea la fumat reduce, de asemenea, riscul de diabet, ajuta vasele de sange sa functioneze mai bine si sustine inima si plamanii.

Ce efecte benefice apar dupa renuntarea la fumat?

In cateva minute de la ultima tigara, corpul deja incepe sa-si revina. Dupa 20 minute ritmul cardiac si tensiunea arteriala scad. La cateva zile dupa renuntarea la fumat nivelul de monoxid de carbon din sange ajunge la normal. Dupa 2 saptamani pana la 3 luni dupa renuntare circulatia se imbunatateste si functia pulmonara la fel. In decurs de 1 – 12 luni se reduc tusea si dificultatile respiratorii. Creste capacitatea sistemului respirator de a gestiona mucusul, de a curata plamanii si de a reduce riscul de infectii.

De asemenea, in 1-2 ani scade considerabil riscul de atac de cord. In 5-10 ani de la renuntarea la fumat riscul de cancer la nivelul gurii, gatului si laringelui se reduce la jumatate, iar riscul de accident vascular cerebral scade. In continuare, la aproximativ 10 ani de la renuntare riscul de cancer pulmonar este la aproximativ jumatate fata de cel al unei persoane care inca fumeaza (dupa 10 -15 ani). In plus, scade si riscul de cancer de vezica urinara, esofag si rinichi. Dupa 15 ani de la renuntarea la fumat riscul de boli coronariene este aproape la fel ca cel al unui nefumator.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale renuntarii definitive la fumat, dar exista si altele. In plus, renuntarea la fumat va ajuta sa economisiti banii pe care i-ati fi cheltuit pe tigarii, mancarea va avea un gust mai bun, se imbunatateste simtul mirosului, respiratia, hainele si parul miros mai bine, iar unghiile si dintii nu vor mai fi la fel de ingalbeniti.

Metode pentru renuntarea la fumat

Renuntarea la fumat nu este un lucru usor de facut, indiferent de cat timp a fumat o persoana. Multi fumatori doresc sa renunte, dar le este foarte greu si nu reusesc. Nu exista o modalitate garantata si eficienta pentru toti pentru a renunta la fumat. Exista o combinatie de terapii ce pot fi eficiente.

Recomandarile includ consiliere (psihoterapie) si farmacoterapie (produse sub forma de pastile, guma, plasturi, spray nazal, inhalatoare). Insa, totul trebuie sa inceapa cu intentia si dorinta de a renunta la fumat, impreuna cu un comportament constient de abtinere de la fumat si de a face fata simptomelor de sevraj.

Principalele recomandari farmacologice pentru renuntarea la fumat sunt terapia de substitutie cu nicotina, bupropiona, citizina si vareniclina. Alegerea metodelor de tratament depinde de fiecare pacient in parte, pe baza starii generale de sanatate.

Vezi si: Ghid pentru renuntarea la fumat

Ce este citizina?

Citizina este un alcaloid derivat din plante. Este similara structural cu nicotina si actioneaza ca un agonist partial. Se crede ca citizina (ca Defumoxan) ajuta in renuntarea la fumat prin reducerea severitatii simptomelor de sevraj si reducerea recompensei si satisfactiei asociate cu fumatul. Cantitatea de dopamina eliberata dupa administrarea de citizina este de aproximativ 40% din cea eliberata atunci cand se administreaza nicotina. De asemenea, citizina poate reduce efectele nicotinei – efectele de placere si satisfactie asociate fumatului.

Retineti! Acest medicament pentru renuntarea la fumat se administreaza DOAR la indicatiile medicului si sub supraveghere medicala.

Administrare

Sunt disponibile studii clinice limitate pentru a ghida doza. In studiile privind renuntarea la fumat, regimul de dozare sugerat a fost o doza de citizina (tableta 1,5 mg) la fiecare 2 ore initial (6 doze pe zi), in primele 1-3 zile, timp in care pacientul trebuie sa reduca fumatul pentru a preveni astfel simptomele de supradojaz cu nicotina. Daca se obtine efectul dorit se continua cu alte doze, dar daca nu, aceasta forma de tratament se intrerupe si se reia dupa 2-3 luni.

Daca efectul este cel dorit, se continua cu 7,5 mg/zi in urmatoarele zile – zilele 4 – 12. Din ziua 5 cel tarziu se renunta la tigari. Ulterior, se recomanda 6 mg/zi adica 1 comprimat la 3 ore in zilele 13-16. Urmatoarea etapa este de 4,5 mg/zi sau 1 comprimat la 5 ore in zilele 17-20. In ultima etapa se administreaza 1-2 comprimate pe zi, la 6-8 ore in zilele 21-25.

Mai pe scurt, planul este:

  • Zilele 1-3 – 1 comprimat la 2 ore – 6 comprimate pe zi
  • Zilele 4-12 – 1 comprimat la fiecare 2,5 ore – 5 comprimate pe zi
  • Zilele 13-16 – 1 comprimat la fiecare 3 ore – 4 comprimate pe zi
  • Zilele 17-20 – 1 comprimat la fiecare 5 ore – 3 comprimate pe zi
  • Zilele 21-25 – 1 – 2 comprimate pe zi – pana la 2 comprimate pe zi

Acesta este programul de tratament cel mai des folosit, dar sunt si altele mai lungi ce implica o crestere treptata a dozei de medicament pana la 9 mg/zi si apoi se scade treptat.

Retineti ca trebuie sa opriti fumatul cel tarziu din ziua 5, altfel se vor agrava reactiile adverse. Daca rezultatele nu sunt cele asteptate si tratamentul da gres, se opreste si se va relua dupa 2-3 luni.

Efecte adverse si toxicitate

Efectele adverse includ modificari de apetit, crestere in greutate, iritabilitate, ameteli, gura uscata, oboseala, insomnie sau somnolenta, cosmaruri, cefalee, greturi, modificari de gust, constipatie, dureri abdominale, dureri musculare etc.

Au fost raportate mai ales tulburari gastrointestinale (dispepsie si greata). Toxicitatea citizinei este considerata a fi dependenta de doza. Cel mai comun simptom de administrare prea mare sau intoxicatie include iritatia la nivel gastrointestinal cu varsaturi. De asemenea, poate da somnolenta, slabiciune si in doze prea mari poate duce la complicatii severe, inclusiv convulsii si coma. Simptomele de supradojaz includ greturi si varsaturi, stare de rau, cresterea frecventei cardiace si a tensiunii, probleme respiratorii, vedere incetosata, convulsii.

Retineti ca acest tratament se recomanda doar persoanelor care vor cu adevarat sa renunte la fumat. Asta deoarece daca se continua fumatul pe durata tratamentului se vor agrava reactiile adverse.

Contraindicatii

Contraindicatiile pentru utilizare includ sarcina si alaptarea, ateroscleroza avansata si hipertensiunea arteriala necontrolata. De asemenea, se recomanda precautie in caz de boli vasculare periferice, ulcer, boala de reflux gastroesofagian, diabet, probleme cu tiroida. Discutati cu medicul inainte de a incepe tratamentul cu acest medicament.

Eficienta

Citizina este un alcaloid vegetal natural, extras din semintele plantei Cytisus laborinum L. care se prezinta sub forma de tablete. La fel ca vareniclina, citizina actioneaza pentru a reduce simptomele de sevraj si dorinta de a fumat si reduce, de asemenea, recompensa si satisfactia asociate cu fumatul.

Studiile efectuate sugereaza ca citizina este un tratament eficient pentru renuntarea la fumat cu o eficacitate comparabila cu cea a altor tratamente autorizate in prezent. Citizina este un medicament cu pret redus care creste probabilitatea de a renunta la fumat. Cele mai frecvent raportate efecte adverse ale citizinei implica simptome gastrointestinale care sunt raportate in cea mai mare parte ca fiind usoare sau moderate ca severitate.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/cessation/smoking-cessation-fast-facts/index.html
(2) https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/tobacco-health-benefits-of-smoking-cessation
(3) http://www.tobaccopreventioncessation.com/Cytisine-in-the-treatment-of-tobacco-dependence-safety-efficacy-market-in-Eastern-Europe,62414,0,2.html
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5953578/
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23404838/
(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16908787/
(7) https://thorax.bmj.com/content/68/11/1037
(8) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/add.14721

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma