Limba incarcata – cauze si solutii

Citeste mai multe despre limba incarcata sau limba alba, care pot fi cauzele posibile, factorii de risc, simptome asociate si ce metode de tratament si preventie sunt utile.

Cuprins:

1. Ce inseamna limba incarcata?
2. Cauze
3. Simptome asociate
4. Tratament limba incarcata

Ce inseamna limba incarcata?

Limba incarcata sau limba alba este data de acumularea unui strat de reziduuri, bacterii si celule moarte pe limba. Insa, retineti ca de obicei este o problema inofensiva si temporara. Cu toate acestea, in unele cazuri limba alba poate fi un semn al unor afectiuni mai grave, precum o infectie. Acest strat albicios poate acoperi intreaga suprafata a limbii, partea din spate a limbii sau poate da aspect de pete. Limba incarcata poate fi insotita de alte simptome, ca gust neplacut in gura, respiratie urat mirositoare sau roseata.

Cauze

Limba alba este de obicei cauzata de bacteriile, resturile (cum ar fi resturi alimentare si zaharuri) si celulele moarte prinse intre papilele de pe suprafata limbii. Aceste papile cresc apoi mari si se umfla, uneori devenind inflamate. Acest lucru creeaza aspectul de pete albe pe limba. Astfel, limba alba este data de acumularea de reziduuri, bacterii sau celule moarte, ce se blocheaza intre papilele marite si uneori inflamate.

Cauzele hipertrofiei sau inflamatiei papilelor includ:

  • igiena orala deficitara;
  • gura uscata;
  • deshidratare;
  • fumatul;
  • consumul crescut de alcool;
  • respiratia pe gura;
  • alimentatia deficitara sau consumul doar de alimente foarte moi;
  • iritatie mecanica ce a fost cauzata de marginile ascutite ale dintilor sau aparatele dentare;
  • febra.

Afectiuni asociate

Limba alba este, in general, inofensiva si poate fi redus aspectul prin periajul usor al limbii cu o periuta pentru limba si prin hidratare corecta. In rare cazuri este legata de anumite afectiuni. Exemple de afectiuni asociate cu pete albe sau alte decolorari ale limbii includ:

  • candidoza bucala legata de utilizarea anumitor medicamente, ca antibioticele;
  • afte bucale;
  • limba geografica;
  • leucoplazie orala;
  • lichen plan oral;
  • sifilis;
  • cancere orale.

De asemenea, mergeti la medic daca aveti orice ingrijorari privind aspectul limbii, daca apar dureri sau limba alba persista mai mult de cateva saptamani.

Leucoplazia

Leucoplazia este o afectiune frecventa cauzata de o crestere excesiva a celulelor din mucoasa gurii. Aceste celule se combina cu proteina keratina si formeaza o zona alba in relief pe limba. In multe cazuri, problema apare in urma iritatiei limbii si a gurii din cauza fumatului sau consumului de alcool. Uneori nu exista o cauza evidenta. De obicei, leucoplazia nu este grava, dar uneori poate duce la complicatii.

Lichen plan oral

Lichenul planul oral este o afectiune inflamatorie cronica la nivelul gurii. Este cauzata de o tulburare a sistemului imunitar de obicei.

Limba geografica

In caz de limba geografica, zone din stratul superior al pielii de pe limba se reduc prea repede, lasand zone rosii sensibile care se pot infecta adesea. Intre timp, in alte zone de pe limba celulele raman prea mult timp si se formeaza pete albe.

Factori de risc

Anumite probleme de sanatate, substante si obiceiuri pot creste riscul de limba alba sau afte bucale. Acesti factori de risc includ:

  • diabet;
  • igiena orala deficitara;
  • respiratia pe gura;
  • deshidratarea si gura uscata;
  • fumatul;
  • consumul crescut de alcool;
  • varsta foarte mica sau varsta inaintata;
  • utilizarea de antibiotice;
  • alimentatie saraca in fructe si legume, ce poate duce la lipsa de fier sau vitamina B12;
  • alimentatia bazata in special pe alimente foarte moi;
  • febra sau sistem imunitar slab;
  • purtarea de proteze dentare sau deteriorarea limbii cu obiecte ascutite;
  • tratamentele pentru cancer;
  • hipotiroidism.

Simptome asociate

Papilele de la nivelul limbii creeaza o suprafata pentru ca resturile si microorganismele sa se acumuleze. Aceasta acumulare poate cauza si alte simptome ca respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura. Limba alba poate duce, de asemenea, la sanatatea precara a gingiilor.

Este foarte important sa mergeti la medic mai ales daca apar dureri, leziuni deschise la nivelul gurii, dificultati la mestecat, la inghitit sau la vorbit, alte simptome ca febra, eruptii cutanate sau scadere in greutate.

Tratament limba incarcata

Este posibil sa nu aveti nevoie de tratament pentru limba alba sau incarcata. De obicei, ar trebui sa dispara de la sine in cateva saptamani. Este importanta igiena corecta a gurii si a limbii – puteti indeparta de obicei stratul albicios de pe limba cu o periuta pentru limba sau o periuta de dinti moale. Insa, nu frecati zona in exces pentru a preveni leziunile. De asemenea, consumul de apa poate ajuta la eliminarea bacteriilor si a resturilor alimentare de la nivelul gurii.

In functie de anumite probleme asociate, pot fi recomandate tratamente specifice. Uneori pot fi necesare antivirale, antifungice, ape de gura cu steroizi, spray-uri cu steroizi pentru a reduce disconfortul cauzat de simptome precum arsuri sau dureri gingivale.

Remedii naturiste

Uneori medicii pot recomanda anumite remedii naturiste sau suplimente, in functie de caz. Probioticele pot fi prescrise in unele cazuri. Acestea se concentreaza pe imbunatatirea sanatatii intestinale, dar pot fi utile si pentru gura si limba. De asemenea, poate fi util in unele cazuri periajul usor al limbii cu bicarbonat de sodiu, pentru reducerea bacteriilor care cauzeaza limba incarcata. Perierea usoara a limbii este importanta pentru reducerea si eliminarea bacteriilor si a resturilor care se depun la nivelul limbii. Sunt disponibile perii speciale pentru limba.

Preventie

Periati limba ca parte a rutinei de ingrijire orala, pe langa periajul dintilor, curatarea interdentara si folosirea apei de gura, pentru a indeparta stratul albicios. Folositi periute de dinti cu peri moi, pasta de dinti cu fluor si spalati-va pe dinti de 2 ori pe zi. Evitati substantele care va pot irita limba, cum ar fi apa de gura cu alcool si fumatul. Evitati, de asemenea, alimentele si bauturile care sunt picante, sarate, acide sau foarte fierbinti. In plus, este important sa mergeti la controale periodice la medicul dentist, de cel putin 2 ori pe an.

Referinte:
(1) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17654-white-tongue
(2) https://www.medicinenet.com/white_tongue/symptoms.htm
(3) https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/white-tongue
(4) https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-tongue-your-health 
(5) https://www.mayoclinic.org/symptoms/white-tongue/basics/causes/sym-20050676

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma