Dieta ayurvedica – recomandari si sfaturi

Citeste mai multe despre dieta ayurvedica, ce implica acest model alimentar, ce beneficii si dezavantaje poate avea, precum si care sunt alimentele recomandate si cele interzise.

Cuprins:

1. Ce este dieta ayurvedica?
2. Ce implica aceasta dieta?
3. Principii alimentare
4. Beneficii posibile
5. Dezavantaje posibile

Ce este dieta ayurvedica?

Dieta ayurvedica este un model alimentar care se bazeaza pe principiile medicinei ayurvedice. Se concentreaza pe echilibrarea diferitelor tipuri de energie din corp. Spre deosebire de multe alte diete, dieta ayurvedica ofera recomandari personalizate cu privire la ce alimente sa mananci si pe care sa le eviti in functie de tipul corpului. Se crede ca poate avea beneficii atat asupra sanatatii fizice, cat si mentale. Termenul „ayurveda” este o combinatie de doua cuvinte care inseamna viata (Ayur) si stiinta (Veda). Traducerea ayurveda ar fi astfel „stiinta vietii”.

O dieta ayurvedica nu este o „dieta” in sensul moderm al cuvantului, care tinde sa se concentreze doar pe alimentele consumate. In schimb, ofera o abordare mult mai larga, ce include nu numai ceea CE mancam, ci si CAND si CUM mancam, inclusiv cum influenteaza alimentatia propria noastra stare de spirit.

Ce implica aceasta dieta?

Ayurveda este o forma de medicina holistica ce se concentreaza pe sustinerea echilibrului intre corp si minte. Potrivit Ayurveda, cinci elemente alcatuiesc universul – vayu (aer), jala (apa), akash (spatiu), teja (foc) si prithvi (pamant). Se crede ca aceste elemente formeaza trei dosha diferite, care sunt definite ca tipuri de energie care circula in corp. Aceste trei dosha sunt vata dosha, pitta dosha si kapha dosha. Fiecare dosha este responsabila pentru functii fiziologice specifice, conform sustinatorilor. De exemplu, se crede ca pitta dosha controleaza foamea, setea si temperatura corpului. Intre timp, dosha vata mentine echilibrul electrolitic si miscarea, in timp ce dosha kapha sustine functia articulatiilor.

Dieta ayurvedica se bazeaza pe determinarea acelei dosha dominante si pe consumul de alimente specifice pentru a sustine echilibrul intre toate cele trei dosha.

Dieta ayurvedica este un tip de plan alimentar care stabileste cand, cum si ce ar trebui sa mananci in functie de dosha sau tipul de corp. Primul pas pentru a incepe o dieta ayurvedica adecvata pentru tine este sa-ti identifici dosha. Dosha este unul dintre cele trei elemente si energii primare care exista in corp, conform sustinatorilor ayurveda. Se crede ca fiecare are un amestec unic de caracteristici mentale, emotionale si fizice despre care se considera ca exista in echilibru.

Care sunt acestea?

Cele trei dosha sunt:

  • Pitta Dosha (foc + apa) – persoanele cu aceasta dosha au in general o constructie fizica medie si pot suferi de afectiuni precum indigestie, boli de inima sau hipertensiune arteriala;
  • Vata Dosha (aer + spatiu) – persoanele cu aceasta dosha sunt de obicei slabe si se pot confrunta cu probleme digestive, oboseala sau anxietate atunci cand sunt in dezechilibru;
  • Kapha Dosha (pamant + apa) – persoanele au adesea un cadru mai robust si pot avea probleme cu cresterea in greutate, astm, depresie sau diabet.

Conform acestei diete, tipul de dosha determina ce alimente ar trebui sa mananci pentru a sustine echilibrul interior. Carnea rosie, indulcitorii artificiali si ingredientele procesate sunt limitate pentru toate cele trei tipuri dosha. In schimb, dieta ayurvedica incurajeaza consumul de alimente integrale sanatoase.

Principii alimentare

Indiferent de tipul dosha, se recomanda anumite principii de baza ale alimentatiei ayurvedice, inclusiv:

  • aportul de alimente cu gusturi si arome variate – la fiecare masa, includeti alimente dulci, sarate, acre, amare, iuti si astringente;
  • incepeti masa cu alimente cu gust dulci (cum ar fi fructele), continuati cu alimente sarate si acre si terminati cu alimente iuti, astringente si amare;
  • mancati cu atentie si concentrare, evitati sursele de distragere pentru a simti si pentru a va bucura pe deplin de alimente – mancat constient;
  • mancati incet si savurati fiecare gura de mancare – insa, mananca suficient de repede pentru a preveni racirea alimentelor;
  • atentie la controlul portiilor – mancati cantitatea adecvata de alimente, fiti constienti de semnalele de foame si semnele de satietate pentru a evita supraalimentarea;
  • nu mancati in decurs de 3 ore de la masa sau gustarea anterioara, insa nu lasati sa treaca mai mult de 6 ore intre mese si gustari;
  • concentrati-va pe micul dejun si pranz – se recomanda un mic dejun modest si un pranz mai satios, iar cina se recomanda in functie de nivelul de foame.

Alimente pentru Pitta Dosha

Se recomanda:

  • proteine – carne de pasare in cantitati mici, albus, tofu;
  • lactate – lapte, unt;
  • fructe – fructe dulci, complet coapte, cum ar fi portocale, pere, ananas, banane, pepene si mango;
  • legume – legume dulci si amare, inclusiv varza, conopida, telina, castraveti, dovlecei, legume cu frunze verzi, cartofi dulci, morcovi, dovlecei si varza de Bruxelles;
  • leguminoase – naut, linte, fasole;
  • cereale – orz, ovaz, orez basmati, grau;
  • nuci si seminte – cantitati mici de seminte de dovleac, seminte de in, seminte de floarea soarelui, nuca de cocos;
  • ierburi si condimente – cantitati mici de piper negru, chimen, scortisoara, coriandru, marar, turmeric.

Se limiteaza:

  • proteine – carne rosie, fructe de mare, galbenus;
  • lactate – smantana, branza;
  • fructe – fructe acre sau necoapte, cum ar fi struguri, caise, papaya, grapefruit si visine;
  • legume – ardei iute, sfecla, rosii, ceapa, vinete;
  • cereale – orez brun, mei, porumb, secara;
  • nuci si seminte – migdale, caju, arahide, seminte de pin, fistic, nuci, seminte de susan;
  • ierburi si condimente – orice condimente care nu sunt incluse in lista anterioara.

Alimente pentru Vata Dosha

Se recomanda:

  • proteine – cantitati mici de carne de pasare, fructe de mare, tofu;
  • lactate – lapte, unt, iaurt, branza;
  • fructe – fructe complet coapte, dulci, cum ar fi banane, afine, capsuni, grapefruit, mango, piersici si prune;
  • legume – legume fierte, inclusiv sfecla, cartofi dulci, ceapa, ridichi, napi, morcovi si fasole verde;
  • leguminoase – naut, linte;
  • cereale – ovaz fiert, orez fiert;
  • nuci si seminte – orice, inclusiv migdale, nuci, fistic, seminte de chia, seminte de in si seminte de floarea soarelui;
  • ierburi si condimente – cardamom, ghimbir, chimen, busuioc, cuisoare, oregano, cimbru, piper negru.

Se limiteaza:

  • proteine – carne rosie;
  • fructe – fructe uscate, necoapte, cum ar fi stafide, merisoare, rodii si pere;
  • legume – orice legume crude, precum si broccoli, varza, conopida, ciuperci, cartofi si rosii fierte;
  • leguminoase – fasole;
  • cereale -hrisca, orz, secara, grau, porumb, quinoa, mei;
  • ierburi si condimente –  ierburi amare sau astringente, cum ar fi patrunjel, cimbru si seminte de coriandru.

Alimentatia pentru Kapha Dosha

Se recomanda:

  • proteine – carne de pasare in cantitati mici, fructe de mare, albus;
  • lactate – lapte degresat, lapte de capra, lapte de soia;
  • fructe – mere, afine, pere, rodii, cirese si fructe uscate precum stafide, smochine si prune uscate;
  • legume – sparanghel, legume cu frunze verzi, ceapa, cartofi, ciuperci, ridichi, bame;
  • leguminoase – fasole neagra, naut, linte;
  • cereale – ovaz, secara, hrisca, orz, porumb, mei;
  • nuci si seminte – cantitati mici de seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, seminte de in;
  • ierburi si condimente – orice, inclusiv chimen, piper negru, turmeric, ghimbir, scortisoara, busuioc, oregano si cimbru.

Se limiteaza:

  • proteine -carne rosie, creveti, galbenus;
  • fructe – banane, nuca de cocos, mango, smochine proaspete;
  • legume – cartofi dulci, rosii, dovlecei, castraveti;
  • leguminoase -soia, fasole;
  • cereale – orez, grau;
  • nuci si seminte – caju, nuci pecan, seminte de pin, seminte de susan, nuci.

Beneficii posibile

Medicina ayurvedica se axeaza pe imbunatatirea starii fizice si mentale prin dieta, exercitii fizice si practici ce tin de stilul de viata, inclusiv somn, alimentatie atenta si conceptul de mindfulness. Nu exista suficiente cercetari privind aceasta alimentatie, dar se crede ca poate avea beneficii prin prisma faptului ca se concentreaza pe alimente neprocesate si alimentatie atenta, constienta.

Iata cateva dintre beneficiile potentiale ale dietei ayurvedice:

Sustine consumul de alimente integrale

Desi dieta ayurvedica are recmandari specifice pentru fiecare dosha, dieta in ansamblu incurajeaza consumul de alimente intregi precum fructe, legume, cereale si leguminoase. Acest lucru poate aduce multe beneficii asupra sanatatii, deoarece astfel de alimente sunt bogate in nutrienti esentiali. De asemenea, dieta minimizeaza alimentele procesate, carora adesea le lipsesc fibrele, vitaminele si mineralele importante.

Poate favoriza pierderea in greutate

Avand in vedere ca dieta ayurvedica pune accentul pe alimente integrale bogate in nutrienti, ar putea sustine pierderea in greutate, alaturi de sport.

Sustine mancatul constient

Pe langa alimentele pe care le consumi, mindfulness este o alta parte importanta a dietei ayurvedice. Mindfulness este o practica ce implica acordarea unei atentii sporite felului in care te simti in prezent. In special, alimentatia constienta pune accent pe minimizarea surselor de distragere in timpul meselor pentru a ne concentra pe gustul, textura si mirosul alimentelor. Se crede ca alimentatia constienta poate ajuta la mentinerea greutatii corporale normale, poate preveni depresia, stresul si alimentatia excesiva. Mancatul constient poate, de asemenea, sa sporeasca autocontrolul si sa sustina o relatie sanatoasa cu mancarea.

Dezavantaje posibile

Iata cateva dintre potentialele dezavantaje ale dietei ayurvedice:

  • Poate fi confuza si dificil de urmat, pentru ca sunt anumite alimente specifice pentru fiecare dosha si multe reguli suplimentare de urmat.
  • Poate fi prea restrictiva. Acest lucru poate insemna eliminarea unor alimente sanatoase sau a grupurilo de alimente despre care se crede ca nu sunt potrivite pentru anumite dosha.
  • Nu exista date in prezent suficiente care sa confirme conceptul de dosha sau afirmatia ca trasaturile de personalitate determina ce alimente ar trebui sa mananci si sa eviti.

 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma