Protocolul autoimun AIP – ce implica

Citeste mai multe despre protocolul autoimun AIP sau dieta autoimuna, ce indicatii are, principii de actiune, care sunt etapele acestei diete, ce alimente pot fi consumate.

Cuprins:

1. Ce este protocolul autoimun?
2. Ce implica dieta autoimuna si ce beneficii poate avea?
3. Cum functioneaza protocolul autoimun?
4. Etape
5. Dezavantaje posibile

Ce este protocolul autoimun?

Protocolul Autoimun (AIP – Autoimmune Protocol) sau dieta autoimuna este o dieta care are ca scop reducerea inflamatiei, a durerii si a altor simptome cauzate de boli autoimune, cum ar fi lupusul, boala inflamatorie intestinala, boala celiaca sau artrita reumatoida. Cu toate acestea, desi cercetarile privind aceasta dieta sunt promitatoare, sunt, de asemenea, limitate.

Un sistem imunitar sanatos este conceput pentru a produce anticorpi care ataca celulele straine sau daunatoare din corp. Cu toate acestea, la persoanele cu tulburari autoimune, sistemul imunitar tinde sa produca anticorpi care, in loc sa lupte impotriva infectiilor, ataca celulele si tesuturile sanatoase. Acest lucru poate duce la o serie de simptome, inclusiv dureri articulare, oboseala, dureri abdominale, diaree, dificultati cognitive si leziuni ale tesuturilor si nervilor.

Ce implica dieta autoimuna si ce beneficii poate avea?

Dieta AIP este conceputa pentru cei cu boli autoimune – pentru a reduce inflamatia si pentru a-i permite corpului sa se vindece. Inseamna evitarea alimentele inflamatorii, a iritantilor intestinali pentru cel putin 30 de zile. Dupa perioada de eliminare, alimentele sunt reintroduse pe rand pentru a vedea daca organismul s-a vindecat si le poate tolera din nou.

Protocolul autoimun nu se doreste a fi o abordare a dietei pe tot parcursul vietii sau un stil de viata. Este conceput ca o abordare in mai multe faze pentru gestionarea simptomelor autoimune prin alimentele pe care le consumati. Din punct de vedere alimentar, dieta autoimuna este similara cu o dieta Paleo, cu unele restrictii suplimentare. Cu toate acestea, multe dintre alimentele restrictionate in protocolul autoimun pot fi adaugate inapoi in dieta dupa faza de eliminare, daca observati ca puteti sa le tolerati fara simptome.

Bolile autoimune si alimentatia

Se crede ca bolile autoimune sunt cauzate de o varietate de factori, inclusiv anumite componente genetice, infectii, stres, inflamatie si utilizarea unor medicamente. De asemenea, unele cercetari sugereaza ca, in cazul persoanelor susceptibile, deteriorarea barierei intestinale poate duce la cresterea permeabilitatii intestinale, cunoscuta si sub numele de intestin permeabil”, ceea ce poate declansa dezvoltarea anumitor boli autoimune. Se crede ca anumite alimente pot creste permeabilitatea intestinului, crescand astfel probabilitatea de aparitie a intestinului permeabil.

Dieta autoimuna se concentreaza pe eliminarea unor alimente si inlocuirea lor cu alimente bogate in nutrienti, care sustin sanatatea, despre care se crede ca ajuta la vindecarea intestinului si, in cele din urma, reduc inflamatia si simptomele bolilor autoimune. De asemenea, aceasta dieta elimina anumite ingrediente, cum ar fi glutenul, care pot provoca raspunsuri imunitare anormale la persoanele susceptibile.

Dieta poate fi utila atat pentru prevenirea, cat si pentru abordarea bolilor autoimune. Protocolul autoimun este un regim alimentar conceput pentru a elimina alimentele care agraveaza intestinul permeabil, care perturba echilibrul bacterian intestinal, provoaca inflamatie si produc dezechilibre hormonale

Beneficii

Teoria din spatele dietei AIP este ca evitarea alimentelor care irita intestinul si consumul de alimente bogate in nutrienti vor reduce inflamatia. Desi cercetarile privind AIP sunt limitate, unele dovezi sugereaza ca poate reduce inflamatia si simptomele anumitor boli autoimune. Se considera ca poate ajuta la vindecarea intestinului permeabil, prin reducerea gradului de inflamatie si a simptomelor cauzate de aceasta.

Cum functioneaza protocolul autoimun?

Inflamatia este un factor implicat in aparitia bolilor cronice. Inflamatia are rolul sau important, insa inflamatia cronica poate fi legata de aparitia anumitor probleme de sanatate. Inflamatia este influentata si de ceea ce mancam, calitatea somnului, nivelul de stres, cat de activi suntem.

Protocolul Autoimun functioneaza prin abordarea unor elemente ce pot contribui la aparitia bolilor cronice si autoimune:

  • Densitatea nutrientilor – Sistemul imunitar are nevoie de o serie de vitamine, minerale, antioxidanti, acizi grasi esentiali si aminoacizi pentru a functiona normal. Deficientele si dezechilibrele micronutrientilor sunt implicate in dezvoltarea si progresia bolilor autoimune. Daca ne concentram pe consumul unor alimente dense din punct de vedere nutritiv putem corecta anumite dezechilibre si sustinem reglarea sistemului imunitar, hormonal, sistemului de detoxifiere si productiei de neurotransmitatori.
  • Sanatatea intestinala – Disbioza intestinala si intestinul permeabil sunt elemente implicate in dezvoltarea bolii autoimune. Alimentele recomandate in Protocolul Autoimun sustin echilibrarea microbiomului intestinal. Se evita alimentele care irita mucoasa intestinala si sunt adaugate in schimb alimente care ajuta la restabilirea functiei de bariera intestinala si sustin vindecarea.
  • Reglarea hormonala – Ceea ce mancam, cand mancam si cat de mult mancam influenteaza o varietate de hormoni ce interactioneaza cu sistemul imunitar. Atunci cand factorii dietetici (consum prea mare de zahar, alimentatie dezordonata, supraalimentare etc.) deregleaza acesti hormoni, sistemul imunitar este direct afectat. Dieta AIP poate favoriza reglarea acestor hormoni, regland astfel si sistemul imunitar.
  • Reglarea sistemului imunitar – Reglarea imunitatii se face si prin restabilirea functiei de bariera a intestinului, oferind cantitati suficiente de micronutrienti necesari pentru ca sistemul imunitar sa functioneze normal si prin reglarea hormonilor cheie.

Etape

Protocolul autoimun este conceput pentru a fi folosit ca o dieta de eliminare, ceea ce inseamna ca se vor urma regulile alimentare stricte pentru o anumita perioada inainte de a adauga incet anumite alimente inapoi in dieta. De obicei, toate alimentele sugerate sunt eliminate timp de cateva saptamani, apoi alimentele individuale sunt adaugate inapoi, unul cate unul. Daca simptomele revin sau se intensifica, se recomanda sa eliminati complet acel aliment din dieta. Alimentele permise in AIP sunt similare cu cele din dieta paleo, cu unele restrictii adaugate.

Dieta AIP se concentreaza pe alimente bogate in vitamine si alti nutrienti. Nu se vor consuma alimente ultra procesate, cu zahar adaugat sau alti aditivi care pot declansa un raspuns autoimun.

Alimentele permise includ:

  • legume – o varietate de legume, cu exceptia Solanaceelor, ca rosii, vinete, ardei, cartof alb;
  • fructe proaspete, dar cu moderatie;
  • cartof dulce;
  • carne proaspata, minim procesata, de calitate, supa de oase, peste si fructe de mare;
  • alimente fermentate, bogate in probiotice;
  • uleiuri vegetale procesate minim – ulei de masline, ulei de avocado;
  • ierburi si condimente – cat timp nu sunt derivate din seminte.

Alimentele de evitat includ:

  • cereale – orez, grau, ovaz, orz, secara etc., precum si alimente derivate din acestea, cum ar fi paste, paine si cereale pentru micul dejun;
  • leguminoase – linte, fasole, mazare etc., precum si alimente derivate din acestea;
  • legume ca vinete, ardei, cartofi albi, rosii etc., precum si mirodenii derivate ca boia de ardei;
  • oua;
  • lactate – lapte de vaca, de capra sau de oaie, precum si alimente derivate din lapte, cum ar fi smantana, branza, unt, dar si pudrele proteice pe baza de lactate sau alte suplimente;
  • nuci si seminte;
  • condimente ce provin din seminte, cum ar fi coriandru, chimen, anason, mustar, nucsoara;
  • anumite bauturi – alcool si cafea;
  • uleiuri vegetale procesate – ulei de rapita, de porumb, de palmier, de soia sau de floarea soarelui;
  • zaharuri rafinate sau procesate;
  • aditivi alimentari si indulcitori artificiali.

Unele protocoale AIP recomanda evitarea tuturor fructelor – atat proaspete, cat si uscate – in timpul fazei de eliminare. Altele permit includerea a 10–40 g de fructoza pe zi, ceea ce inseamna aproximativ 1–2 portii de fructe pe zi.

Dieta AIP implica doua etape principale: faza de eliminare si faza de reintroducere.

Faza de eliminare

Prima faza este faza de eliminare care implica evitarea alimentelor si a suplimentelor despre care se crede ca provoaca inflamatie intestinala, dezechilibre ale bacteriilor din intestin sau un raspuns imunitar – alimentele din lista de evitat.

In aceasta faza, alimente precum cerealele, leguminoasele, nucile, semintele, ouale si lactatele sunt complet evitate. De asemenea, ar trebui evitat fumatul, dar si alcoolul, cafeaua, uleiurile, aditivii alimentari, zaharurile rafinate si procesate si anumite medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Pe de alta parte, aceasta faza incurajeaza consumul de alimente proaspete, bogate in nutrienti, carne minim procesata, alimente fermentate. De asemenea, un alt aspect important este imbunatatirea factorilor ce tin de stilul de viata, cum ar fi stresul, somnul si activitatea fizica.

Durata fazei de eliminare a dietei variaza, deoarece este de obicei mentinuta pana cand persoana simte o reducere vizibila a simptomelor. In medie, majoritatea persoanelor mentin aceasta faza timp de 30-90 de zile, dar unii pot observa imbunatatiri inca din primele 3 saptamani.

Faza de reintroducere

Odata ce se observa o imbunatatire masurabila a simptomelor si a bunastarii generale, faza de reintroducere poate incepe. In aceasta faza, alimentele evitate sunt reintroduse treptat, pe rand, in functie de toleranta persoanei.

Scopul acestei faze este de a identifica ce alimente contribuie la simptome si de a reintroduce toate alimentele care nu provoaca niciun simptom, continuand sa le evitam pe cele care o fac. In aceasta faza, alimentele trebuie reintroduse pe rand, cu o perioada de 5-7 zile inainte de a reintroduce un alt aliment. Astfel se ofera suficient timp pentru a observa daca vreunul dintre simptome reapare inainte de a continua procesul de reintroducere. Alimentele care sunt bine tolerate pot fi adaugate inapoi in dieta ulterior, in timp ce alimentele care declanseaza simptome ar trebui evitate in continuare. Retineti ca toleranta alimentara se poate schimba in timp.

Pentru fiecare aliment in parte consumati o cantitate foarte mica din acel aliment si asteptati 20-30 de minute. Daca va simtiti bine, mai mancati putin si asteptati cateva ore. Ulterior, daca tot nu sunt prezente simptome, consumati o „portie normala”. Daca va simtiti la fel de bine ca inainte de a introduce acel aliment, inseamna ca este bine tolerat. Daca ati observat inca de la inceput simptome, nu se mai continua consumul. Dupa ce ati testat un aliment, chiar daca a fost bine tolerat nu se va mai consuma in urmatoarele 5-7 zile – se va continua 5-7 zile cu alimente ca in faza de eliminare. Dupa 5 zile introduceti un alt aliment, repetand pasii. Repetati pana cand toate grupele de alimente au fost testate.

RETINETI!

Este important sa solicitati sfatul unui dietetician inainte de a incepe acest plan alimentar. De asemenea, este util sa tineti un jurnal alimentar pentru a urmari in ce zile ati reintrodus un aliment si ce simptome au aparut.

Dezavantaje posibile

Dieta AIP este considerata o dieta de eliminare, ceea ce o face foarte restrictiva si potential greu de urmat pentru unii, mai ales in faza de eliminare. In plus, ingreuneaza indeplinirea cerintelor zilnice de nutrienti. Prin urmare, cresc riscurile de deficit de nutrienti, mai ales in etapa de eliminare. Este important de retinut ca nu exista nicio garantie ca aceasta dieta va reduce inflamatia sau simptomele asociate bolii la toate persoanele cu tulburari autoimune.

Aceasta dieta poate fi dificil de implementat pe cont propriu, motiv pentru care este indicat sa fie tinuta sub indrumarea unui dietetician sau a unui medic.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/aip-diet-autoimmune-protocol-diet
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5647120/
(3) https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/foods-to-limit/8-food-ingredients-that-can-cause-inflammation
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592837/

Surse foto: Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • Am fost diagnosticat cu tiroidita autoimuna si as vrea sa urmez dieta aip si analizele necedare inclusiv permeabilitatea colonului si tot ce este nesar pentru a stopa evolutia

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma