Iata ce este vaginita atrofica, semnele si simptomele asociate, care pot fi cauzele si factorii de risc, precum si care sunt metodele de tratament folosite, in functie de caz.

Cuprins:

1. Ce este vaginita atrofica?
2. Simptome vaginita atrofica
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce este vaginita atrofica?

Vaginita atrofica sau atrofia vaginala inseamna subtierea, uscarea si inflamarea peretilor vaginali. Poate aparea atunci cand scade productia de estrogen. Atrofia vaginala apare cel mai adesea dupa menopauza.

Nu numai ca atrofia vaginala poate duce la dureri in timpul actului sexual, dar poate duce si la dureri la urinare. Deoarece provoaca atat simptome vaginale, cat si urinare, medicii folosesc termenul sindrom genito-urinar de menopauza pentru a descrie atrofia vaginala si simptomele care apar. In caz de vaginita atrofica, numita si atrofie vulvo-vaginala, mucoasa vaginului devine mai uscata si mai subtire. Acest lucru duce la simptome de mancarime, senzatie de arsura si durere in timpul actului sexual, printre altele.

Menopauza este asociata cu mai multe simptome, inclusiv uscaciune vaginala. Desi atrofia vaginala poate aparea la orice varsta, se estimeaza ca aproape jumatate dintre femeile aflate la postmenopauza se confrunta cu aceasta problema. Multe femei cred ca este o consecinta normala a menopauzei si nu solicita ajutor de specialitate.

Simptome vaginita atrofica

Semnele si simptomele sindromului genito-urinar de menopauza pot include:

  • uscaciune vaginala;
  • senzatie de arsura vaginala;
  • scurgeri vaginale;
  • sangerari anormale sau spotting;
  • mancarimi in zona genitala;
  • senzatie de arsura la urinare;
  • nevoia urgenta de a urina;
  • urinari frecvente;
  • infectii urinare recurente;
  • incontinenta urinara;
  • sangerare usoara dupa actul sexual;
  • disconfort in timpul actului sexual etc.

Poate exista si o reducere a parului pubian, iar vaginul poate deveni mai ingust si mai putin elastic. Multe femei aflate la postmenopauza experimenteaza astfel de simptome, dar putine dintre ele merg la medic si solicita tratament. Unele femei pot avea toate simptomele, in timp ce altele pot avea doar 1-2 simptome.

Cauze

Sindromul genito-urinar de menopauza este cauzat de o scadere a productiei de estrogen. Mai putin estrogen inseamna ca tesuturile vaginale devin mai subtiri, mai uscate, mai putin elastice si mai fragile.

Poate aparea o scadere a nivelului de estrogen dupa menopauza, la perimenopauza, in caz de menopauza indusa (dupa indepartarea chirurgicala a ambelor ovare), in timpul alaptarii. De asemenea, vaginita atrofica poate fi legata de anumite medicamente ce pot afecta nivelul de estrogen, cum ar fi unele pilule contraceptive, dupa radioterapie pelvina pentru cancer sau chimioterapie, precum si ca efect secundar al tratamentului hormonal pentru cancerul de san.

Desi afectiunea este comuna, nu toate femeile aflate la menopauza se confrunta cu vaginita atrofica. Factorii de risc pot sa includa si fumatul, lipsa nasterilor vaginale, lipsa activitatii sexuale.

Complicatii potentiale

Vaginita atrofica poate creste riscul unei femei de a dezvolta infectii vaginale. Atrofia provoaca schimbari in mediul acid al vaginului, facilitand dezvoltarea bacteriilor si a altor organisme. De asemenea, creste riscul de atrofie a sistemului urinar (atrofie genito-urinara). Unele femei pot avea, de asemenea, incontinenta si infectii urinare recurente.

Diagnostic

Daca va confruntati cu simptomele mentionate mai sus, este important sa solicitati sfatul unui medic pentru a evita potentialele complicatii. Diagnosticul incepe cu analiza istoricului medical si ulterior un control ginecologic. Medicul va examina si organele genitale externe pentru semne fizice de atrofie, cum ar fi mucoasa vaginala palida, lucioasa, pierderea elasticitatii, par pubian rar etc. De asemenea, se vor face anumite analize de laborator – teste de sange, teste de urina, test Papanicolau, cultura secretii vaginale. Daca diagnosticul este neclar sau se suspecteaza o malignitate, se poate face o biopsie pentru a exclude cancerul.

Tratament

Pentru a trata sindromul genito-urinar de menopauza sau vaginita atrofica, se pot recomanda mai multe tipuri de tratamente. Tratamentul se poate concentra pe simptome sau pe cauza de baza.

Tratamentele de baza pot include:

  • Creme hidratante vaginale – Acestea au rolul de a restabili umiditatea zonei vaginale. Poate fi necesar sa aplicati crema hidratanta la fiecare cateva zile. Efectele unei creme hidratante dureaza in general mai mult decat cele ale unui lubrifiant.
  • Lubrifianti pe baza de apa – Acesti lubrifianti se aplica inainte de activitatea sexuala si pot reduce disconfortul in timpul actului sexual. Alegeti produse care nu contin glicerina sau proprietati de incalzire, deoarece femeile care sunt sensibile la aceste substante pot prezenta iritatii.

Nu toate cazurile de uscaciune vaginala necesita asistenta medicala, totusi, este indicat sa mergeti la medic atunci cand metodele ca lubrifiantii sau cremele hidratante vaginale nu sunt eficiente sau cand simptomele sunt severe si, prin urmare, va afecteaza viata de zi cu zi.

Daca aceste optiuni nu amelioreaza simptomele, medicul va poate recomanda:

  • Estrogen local – Are avantajul de a fi eficient in doze mai mici si de a limita expunerea generala la estrogen, deoarece ajunge mai putin in sange. De asemenea, poate oferi o ameliorare mai buna a simptomelor decat estrogenul oral. Terapia cu estrogen vaginal vine sub mai multe forme. Acestea pot fi sub forma de crema vaginala cu estrogen, ovule cu estrogen sau tablete. Estrogenii topici nu trateaza niciun simptom sistemic al menopauzei, cum ar fi bufeurile. In general, toate optiunile de medicamente sunt foarte eficiente si majoritatea femeilor care le folosesc raporteaza o ameliorare adecvata a simptomelor de atrofie vaginala.
  • Ospemifen – Poate ajuta la ameliorarea simptomelor de durere in timpul actului sexual la femei cu atrofie vaginala moderata pana la severa.
  • Tratament sistemic cu estrogen -Daca uscaciunea vaginala este asociata cu alte simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile moderate sau severe, medicul poate sugera pastile cu estrogen. Estrogenul administrat pe cale orala ajunge in tot organismul. Estrogenul oral, de obicei, nu este prescris persoanelor care au avut cancer.
  • Dilatatoare vaginale – Acestea sunt recomandate uneori ca optiune de tratament nonhormonal. Dilatatoarele vaginale pot fi, de asemenea, utilizate in plus fata de terapia cu estrogen. Aceste dispozitive stimuleaza si intind muschii vaginali pentru a reduce ingustarea vaginului.
  • Lidocaina locala – Disponibila sub forma de unguent sau gel, lidocaina locala poate fi utilizata pentru a reduce disconfortul asociat cu activitatea sexuala. Se aplica inainte de activitate sexuala – cu 5-10 minute inainte.

De asemenea, exercitiile fizice regulate sunt importante, deoarece mentin fluxul sangvin si circulatia genitala ridicate. In plus, activitatea sexuala creste fluxul de sange catre vagin si sustine elasticitatea. Folosirea unui lubrifiant in timpul actului sexual poate ajuta, de asemenea, la prevenirea uscaciunii vaginale, iar preludiul este indicat sa fie mai lung.

Evitati folosirea de produse de igiena intima cu parfum sau alcool. Desi uscaciunea vaginala este destul de comuna, exista anumite masuri preventive pe care le puteti lua. Evitati sa utilizati produse parfumate, gel de dus parfumat sau deodorant in jurul zonelor intime, deoarece acest lucru poate afecta echilibrul natural al pH-ului.

Prevenire

Activitatea sexuala regulata poate ajuta la prevenirea sindromului genito-urinar de menopauza. Activitatea sexuala creste fluxul de sange catre vagin, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii tesuturilor vaginale. Utilizarea unui lubrifiant vaginal pe baza de apa poate calma durerile in timpul actului sexual. Este important si sa purtati in general lenjerie de bumbac si haine confortabile.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2000/0515/p3090.html
(2) https://www.ruh.nhs.uk/patients/Urology/documents/patient_leaflets/Atrophic_Vaginitis.pdf
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15500-vaginal-atrophy
(4) https://www.hopkinsmedicine.org/suburban_hospital/about_the_hospital/news_publications/ask_the_expert_archive100419/advances_gynecological_care_after_menopause.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma