Citeste mai multe despre ejacularea retrograda – care sunt cauzele acestei probleme medicale, ce implicatii are, semnele si simptomele asociate si ce tratamente sunt disponibile.

Cuprins:

1. Tipuri de probleme de ejaculare
2. Ce este ejacularea retrograda?
3. Simptome
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament pentru ejacularea retrograda

Tipuri de probleme de ejaculare

Problemele de ejaculare sunt probleme sexuale frecvente la barbati. Cele trei tipuri principale de probleme de ejaculare sunt: ejaculare precoce, ejaculare intarziata si ejaculare retrograda.

Ejacularea precoce este cea mai frecventa problema de ejaculare – inseamna ca barbatul ejaculeaza prea repede in timpul actului sexual. Episoadele ocazionale de ejaculare precoce sunt frecvente si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, daca aproximativ jumatate dintre situatii au ca rezultat ejaculare precoce, este important sa mergeti la medic. Cauzele fizice comune includ probleme cu prostata, anxietate legata de performanta sexuala etc.

Ejacularea intarziata poate fi de doua tipuri – intarziere semnificativa inainte de ejaculare sau incapacitatea de a ejacula. Poate fi cauzata de factori psihologici sau fizici. Ejacularea retrograda este un tip mai rar de problema de ejaculare. Apare atunci cand materialul seminal circula inapoi in vezica si nu prin uretra. Despre aceasta problema vom discuta pe larg in acest articol. De asemenea, o alta problema poate fi prezenta sangelui in sperma – hematospermie, despre care poti citi pe larg aici.

Ce este ejacularea retrograda?

Ejacularea retrograda apare atunci cand materialul seminal circula in vezica in loc sa fie eliberat prin penis in timpul orgasmului. Desi barbatul ajunge la punctul culminant sexual, este posibil sa ejaculeze foarte putina sperma sau deloc. Acesta este uneori numit orgasm uscat. Insa, retineti ca orgasmul uscat poate avea mai multe cauze.

Ejacularea retrograda nu este o problema care pune viata in pericol, dar poate duce la infertilitate masculina. Tratamentul pentru ejacularea retrograda este, in general, necesar doar pentru a restabili fertilitatea. Ejacularea retrograda nu produce de obicei niciun fel de probleme sexuale, nu afecteaza capacitatea de a avea si de a mentine o erectie si capacitatea de a avea orgasm.

Simptome

Ejacularea retrograda nu afecteaza capacitatea de a obtine o erectie sau de a avea un orgasm, dar atunci cand barbatul ajunge la punctul culminant, materialul seminal intra in vezica in loc sa fie eliberat din penis. Semnele si simptomele de ejaculare retrograda includ:

  • eliberarea unei cantitati mici de sperma sau deloc – orgasm uscat;
  • urina care este tulbure dupa orgasm deoarece contine sperma;
  • probleme de fertilitate.

Ejacularea retrograda nu este daunatoare si necesita tratament numai daca barbatul incearca sa aiba un copil. Cu toate acestea, daca aveti orgasme uscate, este indicat sa consultati medicul pentru a va asigura ca starea nu este cauzata de o problema de baza ce necesita tratament.

Ejacularea retrograda afecteaza fertilitatea, dar nu este o cauza comuna a infertilitatii. Este cauza pentru doar aproximativ 0,3 – 2% dintre problemele de fertilitate. Ejacularea retrograda nu inseamna ca barbatul nu are orgasm sau ca sperma nu este viabila. In schimb, infertilitatea apare deoarece sperma nu ajunge la partenera.

Cauze

Ejacularea retrograda este cauzata de afectarea nervilor sau a muschilor ce inconjoara gatul vezicii urinare (punctul in care uretra se conecteaza la vezica urinara). De obicei, atunci cand un barbat ejaculeaza, sperma este impinsa in afara uretrei. Este impiedicata sa patrunda in vezica de catre muschii din jurul gatului vezicii urinare, care se inchid strans in momentul orgasmului. Cu toate acestea, afectarea muschilor sau a nervilor din jur poate opri inchiderea gatului vezicii urinare, astfel ca materialul seminal se deplaseaza in vezica in loc sa se deplaseze in ​​sus prin uretra.

Operatiile la nivelul prostatei sau vezicii urinare sunt cea mai frecventa cauza a ejacularii retrograde – inclusiv prostatectomie sau cistectomie. De asemenea, aceasta problema poate fi un efect secundar al anumitor medicamente utilizate pentru a trata hipertensiunea arteriala, marirea prostatei si depresia. Ejacularea retrograda poate fi data si de leziuni ale nervilor cauzate de o afectiune medicala, cum ar fi diabetul, scleroza multipla, boala Parkinson sau o leziune a maduvei spinarii – sunt considerati factori de risc.

In unele cazuri, exista cauze anatomice ale ejacularii retrograde (de exemplu, anomalii de dezvoltare). De asemenea, o cauza poate fi radioterapia pentru tratarea cancerului in zona pelvina.

Diagnostic

Pentru a diagnostica ejacularea retrograda, se va face o examinare fizica si se vor adresa intreabari privind simptomele si durata lor. De asemenea, medicul poate adresa intrebari cu privire la orice probleme de sanatate, interventii chirurgicale din trecut si ce medicamente ati luat sau luati.

Ulterior, se vor recomanda analize de urina (pentru a identifica prezenta spermei dupa un orgasm), precum si analiza materialului seminal. Uneori poate fi vorba despre o problema cu productia de sperma. Acest lucru poate fi cauzat de deteriorarea prostatei sau a glandelor producatoare de sperma ca urmare a unor intervetii chirurgicale sau a tratamentului cu radiatii pentru cancerul din zona pelvina. Daca medicul suspecteaza ca orgasmul uscat nu este de fapt dat de ejaculare retrograda, ci de o alta problema, este posibil sa aveti nevoie de teste suplimentare.

Imagistica medicala poate fi utilizata pentru a cauta un posibil blocaj la nivelul sistemului reproducator care impiedica trecerea spermei sau motivele pentru care productia de material seminal ar putea fi afectata.

Tratament pentru ejacularea retrograda

Ejacularea retrograda de obicei nu necesita tratament decat daca afecteaza fertilitatea. In astfel de cazuri, tratamentul depinde de cauza de baza, dar este de obicei vorba despre un tratament medicamentos. Chirurgia este rar folosita pentru a trata ejacularea retrograda. Uneori, cand problema este cauzata de anumite medicamente, ca medicamente pentru depresie sau alfa-blocante, medicul poate oferi anumite recomandari specifice, ca schimbarea dozelor, renuntarea la medicamente si schimbarea tratamentului – in functie de caz.

Medicamente recomandate

Medicamentele ar putea fi utile pentru ejacularea retrograda cauzata de afectarea nervilor. Acest tip de afectare poate fi legata de diabet, scleroza multipla, anumite interventii chirurgicale si alte afectiuni si tratamente. In general, medicamentele nu vor fi de ajutor daca ejacularea retrograda este din cauza unei interventii chirurgicale care a provocat modificari fizice permanente ale anatomiei. Exemple includ interventia chirurgicala la nivelul gatului vezicii urinare sau rezectia transuretrala a prostatei.

Inainte de a prescrie un nou medicament, medicul va lua in considerare starea generala de sanatate, inclusiv alte afectiuni pe care le puteti avea.

Medicamentele pentru tratarea ejacularii retrograde sunt medicamente utilizate in principal pentru a trata alte afectiuni, inclusiv medicamente ce ingusteaza vasele de sange, antihistaminice etc. Tratamentele prescrise includ medicamente ca bromfeniramina, clorfeniramina, efedrina, imipramina, midodrina, fenilefrina, pseudoefedrina. Aceste medicamente ajuta la mentinerea muschiului gatului vezicii urinare inchis in timpul ejacularii. Desi sunt adesea un tratament eficient pentru ejacularea retrograda, medicamentele pot provoca efecte secundare. Daca aveti leziuni severe ale nervilor sau ale muschilor din cauza unei interventii chirurgicale, medicamentele nu sunt in general eficiente.

Tratament pentru infertilitate

Ejacularea retrograda nu are implicatii serioase pentru sanatatea ta, dar poate reduce fertilitatea. In unele cazuri, pot fi necesare tehnici de reproducere asistata pentru a putea avea un copil. Pot fi recomandate unele medicamente ce pot sa incurajeze ejacularea antegrada. Daca aceste incercari esueaza, poate fi necesara prelevarea spermatozoizilor fara ejaculare – pentru tehnici de reproducere asistata.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5002007/
(2) https://www.health.harvard.edu/a_to_z/retrograde-ejaculation-a-to-z
(3) https://www.issm.info/sexual-health-qa/what-is-retrograde-ejaculation
(4) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21870-retrograde-ejaculation
(5) https://www.webmd.com/men/what-is-retrograde-ejaculation

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma