8 Mituri despre digestie

Exista mai multe mituri despre digestie, atat legate de procesele digestive in sine, cat si despre anumite afectiuni digestive sau alimente specifice. Iata 8 mituri despre digestie.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Mituri despre digestie
3. Sfaturi pentru imbunatatirea digestiei

Informatii generale

Digestia este un proces complex ce presupune ingerarea alimentelor, descompunerea si transformarea treptata, impreuna cu absorbtia nutrientilor importanti pentru buna functionare a organismului. Intregul proces de digestie incepe la nivelul cavitatii bucale si continua apoi prin celelalte sisteme ale tractului digestiv. Sistemul digestiv este format din tractul gastrointestinal si organele auxiliare. Tractul gastrointestinal include gura sau cavitatea bucala, esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros. Organele auxiliare includ limba, dintii, glandele salivare, ficatul, pancreasul si vezica biliara.

La nivelul cavitatii bucale se formeaza bolul alimentar care ajunge in esofag si stomac. Acolo, este amestecat cu sucurile gastrice si ulterior trece in intestine. Peristaltismul implica o serie de contractii ce permit miscarea alimentelor de-a lungul tractului digestiv. Este important ce alimente consumam, in ce cantitate, cand le consumam, in ce combinatii si modul in care sunt consumate.

Mituri despre digestie

Iata cateva dintre cele mai importante mituri despre digestie si adevarul din spatele lor:

Mitul 1. Digestia are loc doar in stomac

Digestia are loc si in stomac, dar nu numai. Digestia incepe la nivelul cavitatii bucale, unde intervine saliva, continua la nivelul esofagului, apoi in stomac, intestinul subtire, intestinul gros.

Mitul 2. Ulcerul este cauzat de alimente picante si/sau de stres

In trecut, se credea ca alimentele picante si stresul cresc riscul de a dezvolta ulcer. De fapt, ulcerele gastrice sunt de obicei cauzate de infectia cu Heliobacter pylori care poate infecta stomacul si poate deteriora tesuturile acestuia. Ulcerele pot rezulta si din utilizarea excesiva a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Este un mit ca alimentele picante si stresul provoaca ulcere, dar este adevarat ca pot agrava simptomele ulcerului. Daca aveti ulcer, este adevarat ca trebuie sa evitati stresul si alimentele picante, deoarece ambele pot agrava simptomele. In general stresul poate avea anumite efecte asupra sistemului digestiv.

Mitul 3. Daca nu ai o miscare intestinala cel putin o data pe zi, exista o problema

Adevarul este ca „normal” atunci cand vine vorba despre scaunele zilnice poate varia de la 3 miscari intestinale pe zi pana la 3 miscari intestinale pe saptamana. Tranzitul intestinal este diferit pentru fiecare persoana in parte. Functia intestinala si frecventa miscarilor intestinale sunt variabile. Este normal sa aveti de la 3 miscari intestinale pe zi pana la 3 pe saptamana. Chiar si mai multe sau mai putine miscari intestinale sunt considerate normale pentru unele persoane sanatoase. Daca sunteti ingrijorat de o schimbare a miscarilor intestinale, discutati cu medicul.

Mitul 4. Laptele vindeca ulcerele gastrice

Multi cred ca laptele poate vindeca un ulcer. Cu toate acestea, mai ales in cazul ulcerului peptic, numai antibioticele pot distruge bacteriile responsabile de aparitia ulcerului. Laptele are efecte calmante asupra simptomelor, dar nu efecte curative.

Mitul 5. Ceea ce a functionat pentru o persoana va functiona sigur si pentru mine

Fiecare persoana este diferita, iar sistemul digestiv poate actiona diferit din anumite motive. Procesele digestive au loc in acelasi fel, la baza, insa pot interveni anumiti factori individuali atunci cand vine vorba despre modul in care reactioneaza organismul la anumite alimente, calitatea digestiei etc. Digestia poate prezenta unele particularitati pentru fiecare persoana in parte – pot fi modificari de tranzit intestinal, diferite sensibilitati sau intolerante individuale, alergii, preferinte alimentare si stil de viata in general etc. Astfel, anumite tratamente sau suplimente pentru imbunatatirea digestiei pot functiona pentru o persoana, dar pot fi complet inutile sau chiar pot agrava simptomele in cazul altei persoane cu simptome si diagnostic similar. De asemenea, anumite diete pot avea rezultatele foarte bune in unele cazuri, iar alte persoane pot sa observe ca nu sunt eficiente in cazul lor.

6. Sunt necesare diete de detoxifiere pentru a curata intestinul

Aceasta notiune a castigat popularitate in ultimii ani. Programele de detoxifiere care implica diete, posturi, suplimente si clisme sustin ca organismul are nevoie de ajutor pentru detoxifiere – pentru a scapa de toxine. Insa, organismul nostru are capacitatea naturala de a scapa in mod eficient de toxine – detoxifierea este de altfel un proces natural facut de organism. Insa, cu siguranta ca exista anumiti factori ce influenteaza acest proces de detoxifiere naturala – alimentatia generala, stilul de viata, starea de sanatate.

7. Alimentatia fara gluten este indicata pentru toata lumea

Un mit este ca glutenul este de vina pentru aproape toate problemele de sanatate. Exista numeroase tipuri de alimente fara gluten – acestea sunt indicate insa doar in anumite cazuri. Alimentele fara gluten sunt o necesitate pentru persoanele diagnosticate cu boala celiaca. De asemenea, sunt recomandate celor cu sensibilitate la gluten non-celiaca si alergie la grau. Insa, nu este indicat sa renuntam la gluten fara un diagnostic adecvat pentru una dintre aceste afectiuni.

8. Toata lumea are nevoie de suplimente cu probiotice

Probioticele au numeroase beneficii si suplimentele sunt uneori indicate pentru anumite simptome sau afectiuni. Insa, acestea nu trebuie administrate fara recomandarile unui medic. Uneori, suplimentele de probiotice administrate in mod incorect sau in exces pot duce la dereglarea florei intestinale. Inainte de administrarea de suplimente cu probiotice este indicat sa consultati medicul.

Sfaturi pentru imbunatatirea digestiei

Toata lumea se confrunta cu simptome digestive ocazional, cum ar fi disconfort gastric, gaze, arsuri la stomac, greata, constipatie sau diaree. Cu toate acestea, atunci cand aceste simptome apar frecvent, pot indica anumite probleme. Simptomele digestive comune includ disconfort la stomac, arsuri la stomac, greata, gaze abdominale si flatulenta, balonare, constipatie, diaree.

Din fericire, modificarile dietei si ale stilului de viata pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii intestinale si asupra sanatatii generale.

Iata cateva moduri prin care ne putem imbunatati digestia in mod natural:

  • Consumati cat mai multe alimente naturale, proaspete, de sezon si limitati pe cat posibil alimentele ultra-procesate, bogate in carbohidrati rafinati, grasimi saturate, zahar si aditivi alimentari. Este important ca alimentatia sa fie una echilibrata, cu alimente din toate grupele alimentare.
  • Consumati suficienta apa pentru a preveni constipatia.
  • Gestionati in mod sanatos stresul – stresul poate agrava unele simptome ale problemelor digestive, ca in caz de ulcere, diaree, constipatie, sindrom de colon iritabil etc. Exista o legatura intre sanatatea fizica si cea mentala, iar reducerea stresului poate avea un impact pozitiv asupra ambelor.
  • Tineti cont de principiile mindful eating sau mancatul constient. Atunci cand mancati evitati sursele de distragere, acordand atentie tuturor simturilor. Mancati incet, cu inghitituri mici, concentrandu-va pe mancare. Acordati atentie gustului, mirosului, texturii alimentelor. De asemenea, acordati atentie semnalelor corpului – de foame, satietate – pentru a preveni supraalimentarea si simptomele digestive. Evitati mancatul pe fond emotional si invatati sa diferentiati foamea fizica de foamea emotionala.
  • Este important sa aveti un stil de viata activ. Exercitiile fizice regulate sunt una dintre cele mai bune modalitati de a va imbunatati digestia.
  • Evitati sa mancati cu putin timp inainte de culcare, pentru a preveni arsurile la stomac si indigestia.
  • Solicitati sfatul unui dietetician daca va confruntati cu anumite probleme digestive sau pur si simplu aveti nevoie de ajutor pentru stabilirea unui plan alimentar adaptat nevoilor voastre.
  • Poate fi util sa tineti un jurnal alimentar pentru a vedea cum reactioneaza organismul vostru la anumite alimente. Acordati atentie alimentelor care par sa declanseze disconfort la stomac. Scrieti ce alimente ati mancat la fiecare masa, in ce cantitati si ce simptome apar.

 

Surse foto: Pexels

 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma