Iedera – beneficii, utilizari, contraindicatii

Iedera (Hedera helix) este una dintre cele mai cunoscute plante cu proprietati medicinale. Se utilizeaza in special pentru calmarea tusei si tratarea afectiunilor pulmonare, combaterea durerilor si scaderea febrei. Aflati totul despre beneficiile iederei, doze si mod de administrare, dar si posibilele riscuri legate de folosirea ei.

Cuprins:

  1. Ce este iedera?
  2. Ce contine iedera?
  3. Beneficii si proprietati
  4. Iedera si efectele sale in bolile respiratorii
  5. Cum se utilizeaza?
  6. Efecte adverse si contraindicatii

Ce este iedera?

Cunoscuta si sub denumirea stiintifica de Hedera helix, iedera poate prospera in conditii reci si umede si cu lumina putina. Multe persoane apreciaza aceasta planta, deoarece ramane verde tot anul si pentru ca acopera solul, dandu-i acestuia un aspect mai atractiv in gradinile decorative. In unele tari, este extrem de populara si ca ornament, in special in perioada de Craciun si iarna.

Aceasta planta perena se inalta pe scoarta copacilor si peretii cladirilor, adaugand un plus de culoare. Iedera creste si se dezvolta in zonele cu umbra, in paduri, stanci si pe versantii pe care solul este fertil si umed.

In afara de functia decorativa, planta mereu verde are si proprietati medicinale. In Grecia antica, Hipocrate folosea iedera pentru a preveni intoxicatia, pentru a reduce inflamatia si pe post de anestezic. Acum, specialistii in fitoterapie o folosesc pentru a trata afectiuni respiratorii, cum ar fi:

Iedera este foarte eficienta si pentru combaterea inflamatiei in cazuri de artrita.

Ce contine iedera?

Aceasta planta contine tanini, glicozizi, flavonoide, steroli, minerale, acizi organici si saponine.

S-a descoperit ca frunzele de iedera contin saponine (compusi chimici) in proportie de 5-8% si un continut scazut de emetina (un alcaloid) – acestea avand ca efect subtierea, slabirea si indepartarea mucusului din piept si, automat, calmarea tusei.

Saponinele triterpenoide si flavonoidele sunt cele doua componente cheie ale acestei plante care au fost cele mai cercetate. Saponinele triterpenoide ajuta la imbunatatirea absorbtiei intestinale si la lupta impotriva bacteriilor. Flavonoidele pot ajuta prin faptul ca:

  • elimina toxinele din organism
  • intaresc vasele de sange
  • reduc alergiile
  • moduleaza enzimele pentru a va ajuta organismul

Beneficii si proprietati

Iedera are proprietati:

  • antiinflamatoare
  • antioxidante
  • antivirale
  • antispasmodice
  • antimicrobiene
  • antitumorale
  • detoxifiante
  • cicatrizante

Efecte antiinflamatorii

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale utilizarii iederei, in special ale ”iederei engleze”, este pentru tratarea problemelor cauzate de inflamatie in organism. Daca suferiti de artrita, guta sau reumatism, puteti consuma aceasta planta sub forma de ceai sau puteti aplica frunzele direct pe locul inflamatiei. Pentru persoanele care se confrunta cu disconfort si durere in urma unei accidentari sau a unei interventii chirurgicale, se recomanda o aplicare topica (pe piele). Aceasta planta poate vindeca si inflamatia interna.

Poate fi un nou tratament rentabil si eficient pentru inflamatii

Extractul de iedera poate fi benefic in cazul persoanelor cu artrita si inflamatii. Inflamatiile pot grabi declansarea si raspandirea cancerului. Un studiu efectuat pe soareci a descoperit ca extractul de iedera poate fi un tratament util pentru artrita. Inflamatiile articulare s-au redus constant dupa sapte zile de tratament. Acest lucru sugereaza ca iedera poate reprezenta un tratament potential rentabil pentru inflamatie si artrita. Este nevoie, insa, de mai multe cercetari si studii umane pentru a confirma aceasta sugestie de tratament.

Detoxifiaza organismul

Potrivit unor studii, exista o legatura intre functia hepatica si vezica biliara si utilizarea frunzelor de iedera. Aceasta planta ajuta organele sa functioneze mai bine si sa elimine toxinele din organism mai eficient, purificand astfel sangele si reducand tensiunea asupra acestor sisteme esentiale.

Ingrijirea pielii

Timp de secole, oamenii au folosit frunze de iedera pentru a minimiza durerile si infectia ranilor sau arsurilor pielii. Aceasta planta poate trata, de asemenea, orice rani deschise sau leziuni, deoarece frunzele sale au anumite proprietati antibacteriene, pe langa natura protectoare a saponinelor gasite in frunze. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea disconfortului si a iritatiei produse de psoriazis, eczeme, acnee si alte afectiuni ale pielii.

Amelioreaza congestia

Frunzele de iedera sunt utilizate frecvent pentru a elimina congestia si inflamatia tractului respirator. Ele actioneaza ca un expectorant si pot disloca mucusul din sistemul bronsic. Prin eliminarea acestor conditii de reproducere a agentilor patogeni si a bacteriilor, va puteti imbunatati starea generala de sanatate si puteti reduce timpul de vindecare a bolilor. De asemenea, frunzele iederei reprezinta un remediu eficient pentru reactiile alergice si astm, deoarece reduc inflamatia de la nivelul pasajelor respiratorii.

Pot avea efect anti-cancer

Cu toate ca studiile sunt inca in plina desfasurare, numeroasele proprietati pe care le-au afisat frunzele de iedera sugereaza o activitate antioxidanta semnificativa. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca acestea pot avea capacitatea de a preveni raspandirea sau dezvoltarea cancerului. Prin eliminarea radicalilor liberi si prevenirea mutatiei si a apoptozei, frunzele de iedera pot ajuta la protejarea organismului de o gama larga de boli cronice, printre care si cancerul.

Proprietati antibacteriene

Pe langa proprietatile sale antibacteriene, iedera are si anumite calitati antihelmintice si antiparazitare, ceea ce o face ideala in procesul de eliminare a viermilor intestinali si a paduchilor. Va puteti curata intestinele si, de asemenea, puteti aplica topic extractul sau decoctul din iedera pe par pentru a scapa de acei paduchi inconfortabili si de mancarimea specifica!

Iedera si efectele sale in bolile respiratorii

Dupa cum spuneam, frunzele acestei plante sunt extrem de eficiente in caz de bronsita si tuse. Continutul lor este favorabil expectoratiei si dizolvarii mucusului, usurand astfel respiratia.

Pe timp de toamna si iarna, aceasta planta iese in evidenta datorita frunzelor sale perene. Acestea sunt utilizate pentru fabricarea medicamentelor, ameliorarea bronsitei cronice si pentru a calma inflamatiile acute ale cailor respiratorii. Extractul din frunze de iedera ajuta, de asemenea, impotriva tusei convulsive si a tusei toracice. Continutul frunzelor mereu verzi faciliteaza expectoratia si ajuta la dizolvarea secretiilor din tractul respirator.

Mai mult aer pentru plamani

Iedera este formata in principal din saponine – agenti care reduc si lichefiaza tensiunea superficiala a mucusului bronsic. De asemenea, contine uleiuri esentiale, care neutralizeaza germenii, si tanini care protejeaza mucoasele inflamate. Mai mult, iedera contine flavonoide, care stabilizeaza vasele de sange si care ajuta la furnizarea de oxigen in sange. Pe scurt, aceasta planta cataratoare perena ii ajuta pe oameni sa respire si amelioreaza starea plamanilor. Iedera stimuleaza mucoasa bronsica sa produca mucus fluid, care este mai usor de eliminat prin tuse. Mai mult, extinde cele mai mici alveole pulmonare printr-un proces biochimic complex, care sustine aportul de oxigen catre plamani. Efectul poarta denumirea de efect indirect ”Beta2-mimetic”. Acesta este, de asemenea, sustinut de unele tratamente sintetice pentru astm.

Reduce mucegaiul si imbunatateste calitatea aerului

Iedera este una dintre primele 10 plante cu efect de purificare a aerului, potrivit National Aeronautics and Space Administration (NASA). Aceasta planta poate elimina toxine precum:

  • benzen
  • formaldehida
  • xilen
  • toulen

Aceste toxine pot provoca sindromul cladirii bolnave. Aceasta afectiune se dezvolta atunci cand oamenii se simt rau in momentul in care petrec timp intr-o anumita cladire sau camera.

Un studiu a descoperit, de asemenea, ca iedera ar putea reduce particulele de materii fecale si mucegai. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca materiile fecale au scazut cu peste 94 la suta in 12 ore. Mucegaiul a scazut cu 78,5 la suta.

Insa aceste studii au fost facute intr-un spatiu mic sau intr-un container. In casa, exista posibilitatea ca iedera sa nu fie la fel de eficienta ca un purificator de aer.

Cum se utilizeaza?

Iedera este denumirea comuna a unui intreg gen de plante numit Hedera, care se gaseste in primul rand in toata Europa, Asia, Africa de Nord si anumite parti din Pacific. Exista aproximativ 15 specii de iedera, care cresc tarandu-se de-a lungul solului, pana cand ajung la o suprafata stabila de urcare, precum un copac sau un perete. Frunzele sale au fost folosite in toata medicina traditionala din Europa pana in Asia de mii de ani si au un loc foarte important in istorie.

Metode de consum

Frunzele pot fi consumate sau aplicate topic, in timp ce extractul din frunze este in mod obisnuit utilizat ca supliment puternic sau tratament naturist. Fie ca este vorba de tinctura, cataplasma, ceai sau infuzie, ar trebui sa fiti atenti la cantitatea de iedera pe care o folositi, deoarece antioxidantii puternici si substantele active care ii ofera beneficii pentru sanatate pot fi daunatoare, de asemenea, daca sunt utilizate in cantitati mari. Printre aceste substante se numara saponinele, pe langa alte substante chimice in cantitati mai mici, toate influentand organismul in diferite moduri.

Dozaj si administrare

  • Tinctura: 40-50 picaturi zilnic sub forma de doze unice de cate 5-10 picaturi.
  • Ceai: 1 lingurita amestecata cu 0,25 litri apa fierbinte. Lasati amestecul la inmuiat timp de zece minute; ceaiul si alte infuzii pot fi luate de 3 ori pe zi.
  • Cataplasma: amesteca frunze proaspete de iedera 1: 3 cu faina de in
  • Infuzie: 1 lingurita plina la un sfert de cana de apa clocotita. Lasati continutul in apa timp de zece minute.

Efecte adverse si contraindicatii

Iedera proaspata poate provoca o iritare usoara a pielii. Daca apar semne de reactie alergica, cum ar fi eruptii cutanate, mancarimi sau tulburari gastro-intestinale, intrerupeti utilizarea.

De cele mai multe ori, iedera nu produce efecte secundare. Cu toate acestea, daca este luat in doze mari, poate provoca greata si varsaturi din cauza continutului sau de emetina.

Iedera trebuie evitata in timpul sarcinii si alaptarii, cu exceptia situatiilor in care este recomandata de un medic sau specialist.

 

Referinte:

  1. https://www.herbal-supplement-resource.com/english-ivy-herbs.html
  2. https://www.rxlist.com/english_ivy/supplements.htm
  3. https://www.healthline.com/health/5-fast-facts-english-ivy
  4. https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/ivy.html
  5. https://www.helsana.ch/en/blog/ivy
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma