Glanda lenesa (hipotiroidismul) este o afectiune in care glanda tiroida nu produce o cantitate suficienta de anumiti hormoni esentiali. Aflati mai multe despre hipotiroidism din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este hipotiroidismul?
  2. Cauze
  3. Hipotiroidism simptome
  4. Hipotiroidismul la copii
  5. Diagnostic
  6. Riscuri si complicatii
  7. Tratament
  8. Prevenirea hipotiroidismului

Ce este hipotiroidismul?

Hipotiroidismul (glanda lenesa) este o afectiune in care glanda tiroida produce prea putini hormoni. Tiroida este cea mai mare glanda a corpului uman, dar si cea mai cunoscuta populatiei, probabil pentru ca bolile tiroidiene sunt relativ frecvente fata de alte afectiuni endocrine si, poate, mai spectaculoase.

Produsul activitatii glandei tiroide sunt hormonii tiroidieni tiroxina si triiodotironina, denumiti prescurtat T4 si T3. Acesti hormoni tiroidieni au un rol fundamental in cresterea si dezvoltarea organismului si in reglarea metabolismului energetic. Pentru sinteza lor este necesar un oligoelement – iodul. Lipsa de iod are consecinte zgomotoase asupra functiei tiroidiene si asupra organismului. Productia insuficienta de hormoni tiroidieni defineste hipotiroidismul, iar excesul de hormoni tiroidieni in organism defineste hipertiroidismul.

Hipotiroidismul la adulti

Principalele simptome sunt: slabiciune, oboseala, somnolenta, intoleranta la frig, alterarea memoriei, afectarea auzului, constipatie, crampe musculare, parestezii, cresterea moderata in greutate, reducerea transpiratiilor, ritm cardiac scazut si edeme palpebrale (umflarea pleoapelor), depresie, senzatie de ”gauri in memorie”.

Pielea este galbena, uscata, rece si aspra la atingere. Parul pare sa cada inexplicabil si vocea este ragusita. Alte caracteristici ale deficitului de hormoni tiroidieni sunt:

  • miscari lente
  • menstruatii neregulate
  • infertilitate

Cauze

Hipotiroidismul apare intotdeauna din cauza unei boli, deoarece tiroida normala, ca orice glanda endocrina, beneficiaza de o reglare foarte exacta a functiei sale si are o semnificativa rezerva functionala. Cea mai frecventa forma de hipotiroidism este cea produsa prin ablatia tiroidei. Aceasta poate fi chirurgicala sau dupa un tratament cu iod radioactiv. Hipotiroidismul dobandit este de cele mai multe ori de cauza autoimuna. Deficitul de iod, unele substante chimice, anumite defecte genetice care determina o productie hormonala ineficienta pot si ele duce la hipotiroidism, dar sunt mult mai rare.

Hipotiroidismul rezulta atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni.

Factori de risc

Bolile autoimune

Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului este o tulburare autoimuna cunoscuta sub numele de tiroidita Hashimoto (tiroida Hashimoto). Tulburarile autoimune apar atunci cand sistemul imunitar produce anticorpi care ataca propriile tesuturi. Uneori, glanda tiroida este afectata de acest proces.

Oamenii de stiinta nu cunosc motivul pentru care se intampla acest lucru. Cel mai probabil, insa, este cauzata de o combinatie de factori, cum ar fi genele si factorii declansator ai mediului. Indiferent de motiv, acesti anticorpi afecteaza capacitatea tiroidei de a produce hormoni.

Medicamentele

Anumite medicamente pot contribui la dezvoltarea hipotiroidismului. Un astfel de medicament este litiul, care este utilizat pentru a trata anumite tulburari psihiatrice. De aceea, daca luati medicamente, aflati de la medic ce efecte pot avea acestea asupra glandei tiroide.

Alte cauze

Desi sunt mai putin frecvente, hipotiroidismul poate avea una dintre urmatoarele cauze:

Boli congenitale

Unii copii se nasc cu o glanda tiroida defectuoasa sau chiar fara glanda tiroida. In majoritatea cazurilor, glanda tiroida nu se dezvolta normal din motive necunoscute, insa unii copii pot mosteni o forma a tulburarii. Adesea, sugarii cu hipotiroidism congenital nu prezinta niciun simptom la nastere. Acesta este motivul pentru care majoritatea tarilor solicita acum o verificare a tiroidei la nou-nascuti.

Tulburari ale glandei pituitare

O cauza relativ rara a hipotiroidismului este incapacitatea glandei pituitare de a produce suficienti hormoni de stimulare a tiroidei (TSH). Acest lucru este cauzat, de obicei, de o tumora benigna in glanda pituitara.

Sarcina

Unele femei dezvolta hipotiroidism (glanda lenesa) in timpul sau dupa sarcina (hipotiroidism postpartum). Lasat netratat, hipotiroidismul creste riscul de avort spontan, de nastere prematura si de preeclampsie. Preeclampsia este o afectiune care determina o crestere semnificativa a tensiunii arteriale in ultimele trei luni de sarcina. De asemenea, poate afecta grav fatul in curs de dezvoltare.

Lipsa de hormoni tiroidieni

Persoanele cu glanda lenesa au o incetinire a tuturor functiilor organismului. Arderile sunt reduse, prin urmare productia de caldura diminuata. Bolnavii hipotiroidieni sunt frigurosi, au temperatura subnormala si pielea rece. Acest lucru are loc din cauza contractiei vaselor de sange din tegument, in incercarea de a conserva caldura. Vasoconstictia contribuie la paloare, alaturi de anemie, frecventa la hipotiroidieni. Toate secretiile sunt reduse. Hipotiroidienii transpira putin, au secretia sebacee redusa. In plus, parul este uscat, se rareste si creste mai incet. De aceea, bolnavii au nevoie mai rar sa se tunda sau sa se barbiereasca. Pielea este uscata, palida cu tenta galbuie – carotenica. Micile leziuni cutanate se vindeca mai greu, unghiile cresc incet si se ingroasa, in timp ce pilozitatea corporala este diminuata.

Hipotiroidienii sunt ”buhaiti”

In lipsa hormonilor tiroidieni, se acumuleaza in corp niste compusi mucopolizaharidici care, in mod normal, sunt metabolizati si eliminati cu contributia acestor hormoni. Mucopolizaharidele retin apa, fiind responsabile de aspectul infiltrat, ”buhait” al celor cu hipotiroidism sever – denumit si mixedem (edem mixomatos). Infiltrarea este mai evidenta la fata, la maini si la picioare si se deosebeste de edemele obisnuite ale membrelor inferioare – umflarea picioarelor (de exemplu la persoanele cu probleme de circulatie venoasa) – prin faptul ca nu dispar in clinostatism (adica in pozitia orizontala) si nu sunt influentate de diuretice. Infiltrarea produce marirea limbii, care este uscata, cu amprente dentare. Scaderea auzului (hipoacuzia) este frecventa, cauzata de infiltrarea structurilor anatomice din ureche. Vocea este ragusita, pronuntia dificila din pricina modificarii limbii. Pot sa apara revarsate lichidiene in cavitatea pleurala (care inconjoara plamanii), in sacul pericardic (care acopera inima) si in cavitatea peritoneala (care inveleste intestinele). Secretiile digestive sunt reduse, iar motilitatea intestinala este incetinita.

Nu se ingrasa, ci retin apa

Hipotiroidienii sunt constipati, au gura uscata. Apetitul lor e diminuat, caci foamea este in concordanta cu ritmul proceselor metabolice – incetinit in hipotiroidism. Hipotiroidienii consuma putin si mananca putin. Cresterea ponderala nu este cauzata de acumularea de grasime, ci de infiltrarea mixedematoasa, care determina un castig de cateva kilograme, reversibil odata cu tratamentul corect al hipotiroidismului.

Organismul intra in hibernare

Functiile sistemului nervos sunt, de asemenea, incetinite: hipotiroidienii au tulburari de memorie, sunt obositi, somnorosi, se misca si vorbesc cu lentoare. Sunt bradicardici, inima lor bate mai rar, concordant cu o solicitare mai mica a sistemului circulator in contextul incetinirii globale a functiilor organismului, asemanatoare cu o hibernare. Cardiopatia ischemica se poate ameliora temporar, in aparenta, datorita menajarii inimii in conditii de hipotiroidism. La inceperea tratamentului de substitutie tiroidiana, insa, pacientii revin la starea initiala. Tensiunea arteriala poate creste, in special minima.

Dintre analizele de laborator, pentru hipotiroidism este caracteristica dislipidemia – cresterea colesterolului si trigliceridelor in sange. Acestea sunt greu influentate de medicamentele folosite uzual in aceste tulburari metabolice, dar reversibile spectaculos odata cu instituirea tratamentului de substitutie cu hormoni tiroidieni.

Hipotiroidism simptome

Glanda lenesa reprezinta expresia clinica a deficitului de hormoni tiroidieni. Se caracterizeaza din punct de vedere clinic prin semne caracteristice, cum sunt faciesul tipic, pielea uscata si prezenta in sange a unor niveluri scazute de hormoni tiroidieni.

Hipotiroidismul apare la orice varsta, dar este mai frecvent la varstnici. Apare la aproximativ 10% din femeile si 6% din barbatii peste 65 de ani. Desi este relativ usor de diagnosticat la adultii tineri, la varstnici poate fi mai dificil din cauza faptului ca se prezinta atipic.

Simptomele si semnele clinice de hipotiroidism primar sunt adesea subtile si insidioase: intoleranta la frig, tulburari de memorie, tulburari ale personalitatii.

Simptomele hipotiroidismului

Cresterea usoara a greutatii corporale este efectul retentiei hidrice si a scaderii proceselor de metabolism. Paresteziile la nivelul mainilor si picioarelor sunt frecvente, adesea produse de sindromul de tunel carpian sau tarsian. Femeile cu hipotiroidism pot prezenta menoragii sau amenoree secundara. Expresia fetei este greoaie, vocea groasa, iar vorbirea lenta. Edemul facial si mai ales periorbitar apare in urma infiltrarii cu acid hialuronic si condroitinsulfat. Se produce ptoza palpebrala cauzata de scaderea tonusului adrenergic. Parul este uscat, friabil, pielea este uscata, ingrosata. Frecvent apar hipotermie, dementa sau psihoza.

Bolnavii cu hipotiroidie au macroglosie, bradicardie. Inima poate fi marita in dimensiuni, partial din cauza dilatarii cavitatilor sale si partial din cauza acumularii de lichid in pericard.

Pacientii varstnici au semnificativ mai putine simptome decat adultii tineri. Foarte multi varstnici cu hipotiroidism prezinta simptome geriatrice nespecifice: confuzie, anorexie, scadere ponderala, incontinenta, scaderea mobilitatii. Simptomele musculoscheletale (in special artralgiile) apar frecvent. La batrani, hipotiroidismul poate mima dementa sau Parkinsonismul.

Simptome hipotiroidism secundar

Hipotiroidismul secundar se caracterizeaza prin tegumente uscate, depigmentare cutanata, macroglosie minima, sani atrofici, TA mica. Inima este mica, la fel efuziunile lichidiene pericardice. Este frecventa hipoglicemia, din cauza insuficientei adrenale concomitente sau deficitului de hormon de crestere.

Coma mixedematoasa este o complicatie severa a hipotiroidismului, amenintatoare de viata, care apare la pacientii cu un lung istoric de hipotiroidism. Se caracterizeaza prin hipotermie extrema (temperatura corpului intre 24° si 32.2° C), areflexie, depresie respiratorie. Hipotermia severa este mai greu de diagnosticat daca nu se folosesc termometre care indica temperaturile mici. Diagnosticul rapid bazat pe examenul clinic, istoric si examen obiectiv este imperativ, deoarece fara tratament rapid bolnavul decedeaza. Factorii precipitanti sunt diverse afectiuni, infectii, traumatisme, medicamente care deprima sistemul nervos central si expunerea la frig.

Hipotiroidismul la copii

Hipotiroidismul aparut la un organism imatur, cel juvenil, determina tulburari de crestere – nanism disarmonic – si intarzierea pubertatii. La adult, hipotiroidismul netratat scurteaza viata cu cativa ani. La copil si adult, semnele clinice sunt reversibile. Toate modificarile induse de boala dispar odata cu restabilirea unui nivel normal al hormonilor tiroidieni printr-un tratament corect. De asemenea, este necesara recuperarea cresterii si stabilirea unui ritm de crestere mai rapid decat cel normal dupa inceperea tratamentului. Nu asa se intampla in caz de mixedem congenital. Lipsa hormonilor tiroidieni de la nastere, de fapt din viata intrauterina, determina modificari ireversibile din cauza rolului major al acestor hormoni in maturarea sistemului nervos.

Diagnostic

Analize de sange

Diagnosticul se bazeaza pe simptome si pe rezultatele testelor de sange care masoara nivelul TSH si, uneori, nivelul hormonului tiroidian tiroxina. Un nivel scazut de tiroxina si un tsh marit indica o glanda lenesa. Acest lucru este cauzat de faptul ca hipofiza produce mai mult TSH in incercarea de a stimula glanda tiroida sa produca mai multi hormoni tiroidieni.

Medicii pot diagnostica tulburarile tiroidei mult mai devreme decat in ​​trecut, adesea inainte de aparitia simptomelor. Deoarece testul TSH este cel mai bun test de screening, medicul va verifica mai intai nivelul de TSH si abia dupa, hormonii tiroidieni, daca este necesar.

Analize tiroida

Testul TSH joaca, de asemenea, un rol important in gestionarea hipotiroidismului. Acesta il ajuta pe medic sa stabileasca doza corecta de medicamente.

In plus, testele TSH sunt folosite pentru a ajuta la diagnosticarea unei afectiuni numite hipotiroidism subclinic, care de obicei nu cauzeaza semne sau simptome exterioare. Aceasta forma este caracterizata de niveluri normale ale triiodotironinei (T3) si tiroxinei (T4) in sange, dar valori mai mari ale TSH.

Exista anumiti factori care pot influenta analizele de sange. Unul este heparina, un medicament care subtiaza sangele. Altul este biotina, o vitamina luata ca un supliment de sine statator sau ca parte a unor multivitamine.

Riscuri si complicatii

Hipotiroidismul netratat poate duce la o serie de probleme de sanatate:

Gusa

Stimularea constanta a tiroidei pentru a elibera cat mai multi hormoni poate determina cresterea glandei, dand nastere unei afectiuni cunoscute sub numele de gusa. Gusa tiroidiana poate afecta aspectul fizic, dar si inghitirea alimentelor sau respiratia.

Probleme cardiace

Glanda lenesa poate fi, de asemenea, asociata cu un risc crescut de boli cardiace si insuficienta cardiaca. Acest lucru este cauzat de faptul ca nivelurile ridicate de colesterol LDL (colesterolul „rau”) pot aparea la persoanele cu hipotiroidism.

Tulburari psihice

Depresia poate aparea devreme la persoanele cu hipotiroidism si se poate agrava in timp. Hipotiroidismul poate provoca, de asemenea, o functionare mentala incetinita.

Neuropatie periferica

Hipotiroidismul necontrolat pe termen lung poate provoca leziuni ale nervilor periferici. Acestia sunt nervii care transporta informatii de la creier si maduva spinarii catre restul corpului, cum ar fi bratele si picioarele. Neuropatia periferica poate provoca dureri, amorteala si furnicaturi in zonele afectate.

Mixedem

Aceasta conditie rara, care pune viata in pericol este rezultatul hipotiroidismului nediagnosticat de pe prea mult timp. Printre simptome se numara intoleranta la frig si somnolenta urmata de letargie profunda si de inconstienta.

Infertilitate

Nivelurile scazute ale hormonului tiroidian pot interfera cu ovulatia, afectand, astfel, fertilitatea. In plus, unele dintre cauzele hipotiroidismului, cum ar fi tulburarile autoimune, pot afecta de asemenea fertilitatea.

Tratament

Tratamentul standard pentru hipotiroidism implica utilizarea zilnica a levotiroxinei, hormonul tiroidian sintetic. Acest medicament administrat pe cale orala restabileste nivelurile adecvate de hormoni, inversand semnele si simptomele hipotiroidismului.

Tratament tiroida

Va veti simti mai bine dupa ce incepeti tratamentul. Medicamentul scade treptat nivelul de colesterol crescut de boala si poate inversa orice crestere in greutate. Tratamentul cu levotiroxina va dura probabil toata viata, dar deoarece doza de care aveti nevoie se poate modifica, medicul va verifica nivelul de TSH in fiecare an.

Tratament hipotiroidism subclinic

Cei cu hipotiroidism subclinic trebuie sa discute cu un medic despre tratament. Daca nivelul de TSH a crescut usor, pacientii nu au nevoie de terapie cu hormoni tiroidieni. Ba mai mult, tratamentul ar putea fi chiar daunator. Pe de alta parte, pentru un nivel mai ridicat de TSH, hormonii tiroidieni pot imbunatati nivelul colesterolului, capacitatea de pompare a inimii si nivelul de energie.

Tratament glanda lenesa la copii

Cum la nastere hipotiroidismul este greu de diagnosticat doar prin examen clinic, modificarile fiind subtile, inceperea tratamentului dupa cateva luni de viata, cand simptomele devin evidente, este deja tardiva. Cu cat tratamentul se incepe mai tarziu, dupa primul an de viata mai ales, cu atat sechelele sunt mai importante – neurologice (tulburari motorii) si psihice (diverse grade de retard mental). Deoarece ingrijirea unui individ cu asemenea patologie este mai scumpa ca pret social decat testarea pentru hipotiroidism a tuturor nou-nascutilor in maternitati (screening), aceasta procedura s-a introdus in multe tari, printre care si tara noastra. In acest fel, devine posibila depistarea precoce a afectiunii si instituirea imediata a tratamentului adecvat. O politica de sanatate publica legata de preventia afectiunilor tiroidiene (hipotiroidism, gusa endemica) este iodarea sarii, menita a asigura populatiei un aport optim al acestui oligoelement esential in activitatea glandei.

Hipotiroidism tratament naturist

Seleniu

Potriviti specialistilor, seleniul este un oligoelement care joaca un rol important in metabolismul hormonilor tiroidieni. O multime de alimente contin seleniu, cum ar fi: carnea de vita hranita cu iarba, tonul, curcanul si nucile de Brazilia.

Tiroidita Hashimoto reduce aportul de seleniu al organismului. Suplimentarea acestui oligoelement a aratat ca ajuta la echilibrarea nivelurilor de tiroxina (T4) la unele persoane.

Vitamina B

Administrarea anumitor suplimente cu vitamine poate avea un impact asupra sanatatii tiroidei. Hormonii tiroidieni pot afecta nivelul vitaminei B-12 din organism. Suplimentele cu vitamina B-12 va pot ajuta sa ameliorati efectele negative ale hipotiroidismului.

Alimente care contin vitamina B:

  • mazarea
  • sparanghelul
  • semintele de susan
  • tonul
  • branza
  • laptele
  • ouale

Dieta fara zahar

Zaharul si alimentele procesate pot accentua inflamatia din organism. Inflamatia poate incetini conversia T4 in triiodotironina (sau T3), un alt hormon tiroidian. Acest lucru poate face ca simptomele si boala, in sine, sa se agraveze.

Ceaiuri pentru hipotiroidism

Dintre toate ceaiurile, musetelul aduce cea mai imbunatatire sanatatii tiroidei si reduce riscul de cancer tiroidian. S-a constatat ca ceaiurile pe baza de plante, in special de musetel, au adus o multime de beneficii daca au fost consumate in mod regulat si pentru perioade lungi de timp. Datele au aratat ca persoanele care au baut musetel de doua pana la sase ori pe saptamana, timp de peste 30 de ani, au avut un risc cu 80% mai mic de a face cancer tiroidian, precum si alte afectiuni ale tiroidei.

Prevenirea hipotiroidismului

Glanda lenesa nu poate fi prevenita, insa persoanele care au un risc mai mare sa dezvolte afectiuni tiroidiene, de exemplu, femeile in timpul sarcinii, ar trebui sa-l intrebe pe medic daca trebuie sa ia iod suplimentar.

Screeningul nu este recomandat pentru cei care nu prezinta simptome, cu exceptia cazurilor in care prezinta urmatorii factori de risc:

  • un istoric de boli autoimune
  • un tratament anterior cu radiatii la nivelul capului sau gatului
  • gusa
  • un istoric familial de afectiuni ale tiroidei
  • utilizarea medicamentelor cunoscute pentru ca afecteaza functia tiroidei

Acesti oameni pot fi testati pentru semnele precoce ale afectiunii. Daca testele sunt pozitive, pot lua masuri pentru a preveni avansarea bolii.

Nu exista dovezi ca o dieta speciala poate preveni glanda lenesa si nu exista nicio modalitate prin care poate fi prevenit hipotiroidismul.

Alimentatie hipotiroidism

Nu este recomandata o dieta specifica pentru prevenirea hipotiroidismului. Oamenii ar trebui sa urmeze o alimentatie variata, echilibrata, care nu este bogata in grasimi sau sodiu.

In plus, persoanele care sufera de tiroidita Hashimoto trebuie sa urmeze o dieta fara gluten. Bolile autoimune non-celiace pot fi ameliorate daca pacientii evita glutenul, insa este important ca acestia sa discute cu un medic inainte de a renunta la alimentele care contin gluten.

Alte alimente si substante nutritive pot fi periculoase, mai ales daca sunt consumate in cantitati mari. Printre acestea se numara

  • soia, deoarece poate afecta absorbtia tiroxinei
  • iodul, care se gaseste in kelp si alte alge marine, precum si in suplimente, inclusiv unele multivitamine
  • fierul, deoarece acestea pot afecta absorbtia tiroxinei
  • legumele crucifere, cum ar fi conopida, kale si varza, pot contribui la aparitia gusei, insa numai in cantitati foarte mari

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284
  2. https://www.webmd.com/women/hypothyroidism-underactive-thyroid-symptoms-causes-treatments#1
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/163729.php
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5771276/
  5. https://www.mindbodygreen.com/0-3139/13-Ways-to-Treat-Hypothyroidism-Naturally.html
  6. https://www.healthline.com/health/hypothyroidism/five-natural-remedies-for-hypothyroidism#1
  7. https://www.livestrong.com/article/459923-herbal-teas-helpful-for-hypothyroidism/
  8. https://www.holtorfmed.com/how-herbal-tea-can-help-your-thyroid/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma