Anorexia (nervoasa) este o afectiune de ordin psihiatric, care descrie o tulburare de alimentatie caracterizata printr-o greutate corporala extrem de scazuta, o distorsionare a imaginii propriului corp si o frica obsesiva de a manca si, implicit, de a se ingrasa.

Cuprins:

1. Ce este anorexia?

2. Tipuri de anorexie

3. Cauze si factori de risc

4. Simptome

5. Diagnostic

6. Tratament

7. Sfaturi pentru prevenirea anorexiei

Ce este anorexia?

Anorexia nervoasa este o perturbare a comportamentului alimentar care se manifesta prin refuzul de a manca, scaderea excesiva in greutate rezultata dintr-o cura de slabire foarte severa si controlul foarte meticulos al greutatii corporale.

Termenul de – anorexie isi are originea din limba greaca si se traduce prin: lipsa de apetit. Aceasta perturbare de comportament are o incidenta de 13 cazuri la 100.000 de persoane. Insa, din nefericire, majoritatea cazurilor nu ajung sa fie diagnosticate in timp si nu beneficiaza de serviciile medicale necesare. 90% dintre persoanele anorexice sunt femeile. Dintre toate bolile psihiatrice, anorexia are cea mai mare rata a mortalitatii. 6 – 20% dintre anorexici mor ca urmare a afectiunilor asociate conditiei lor. In acelasi timp, rata de suicid in cazul celor cu anorexie o depaseste pe cea a populatiei generale. 22% dintre ei sunt predispusi la o tentativa de sinucidere, conform unor studii efectuate de cercetatorii americani.

Simona Mudava, medic psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Al. Obregia”, explica modul de manifestare a anorexiei: “Exista doua tipuri de anorexie: tipul restrictiv, manifestat prin pierderea greutatii ca urmare a dietei, exercitiului fizic excesiv si, mai apoi, a infometarii si tipul “binge eating” – anorexicul are episoade de mancat compulsiv, urmate de folosirea diureticelor, a laxativelor sau inducerea vomei.”

Tipuri de anorexie

Anorexia nervoasa este de 2 tipuri:

Restrictiva

Persoana care sufera de anorexie restrictiva este adesea perceputa ca fiind foarte auto-disciplinata. Acestea restrictioneaza cantitatea de alimente, calorii si adesea alimente bogate in grasimi sau care au un continut ridicat de zahar. Totodata, aceste persoane consuma mult mai putine calorii decat sunt necesare pentru a mentine o greutate sanatoasa din punctul lor de vedere. Aceasta este o forma inconstienta de auto-infometare.

Alimentar excesiv

Persoana care se lupta cu acest tip de tulburare de alimentatie va recurge la diferite proceduri pentru a elimina din stomac tot ce a mancat, prin inducerea de varsaturi, clisma sau luare de laxitive. Acest lucru usureaza teama de a castiga greutate si compenseaza o parte din vinovatia ca a ingerat hrana.

Cauze si factori de risc

Anorexia are multipli factori care o pot declansa sau intretine. Dintre acestia, cel mai important este mostenirea genetica. Studii pe familii si gemeni au demonstrat ca 74% dintre cazurile de anorexie au cauze genetice. Unii experti sunt de parere ca anorexia apare ca urmare a unei proaste functionari a hipotalamusului, responsabil de o serie de procese metabolice. Pe de alta parte, exista corelatii stranse intre serotonina si starea generala, somn, apetit sau sexualitate. Cele mai recente studii leaga anorexia de raspunsul autoimun la melanocortina, un hormon care influenteaza apetitul si raspunsul la stres.

Anorexicii au, de cele mai multe ori, afectiuni conexe: depresii, tulburari obsesiv-compulsive, anxietate, abuz de  substante ilegale si una sau mai multe tulburari de personalitate. Anorexicii au, de regula, o flexibilitate cognitiva slaba (nu au abilitatea de a-si schimba modul de gandire), deficienta care isi are originea in proasta functionare a lobilor frontali.

Melanocortinele sunt proteine de dimensiuni reduse care transmit informatiile intre celulele nervoase si creier, fiind implicate in reglementarea mai multor comportamente complexe, printre care interactiunile sociale, raspunsurile la stres si, cel mai important pentru cazul de fata, ingerarea alimentelor.

Factorii biologici, psihologici si de mediu

Acesti 3 factori combinati constituie o parte din cauzele anorexiei, astfel:

  • Biologic

Desi nu este inca clar care sunt genele implicate, pot exista schimbari genetice care fac ca unele persoane sa fie expuse unui risc mai mare de a dezvolta anorexie. Pe de alta parte, pot exista persoane care pot avea o tendinta genetica fata de perfectionism, sensibilitate si perseverenta – toate aceste trasaturi sunt asociate cu anorexia.

  • Psihologic

Unele persoane cu anorexie pot avea trasaturi de tip obsesiv-compulsive de personalitate, care le este usor sa urmeze diferite diete stricte si renunte la o dieta bogata in vitamine si proteine, in ciuda faptului ca este foame. Aceste persoane pot avea o forta extrema pentru perfectionism, ceea ce ii determina sa creada ca nu sunt suficient de slabi si nu se simt bine in pielea lor.

  • De mediu

In diferite medii in care activeaza anumite persoane, de exemplu modelele, se stiu ca pentru a avea succes pe plan profesional trebuie sa fie slabe si sub greutatea corporala adecvata varstei si inaltimii. Aceasta presiune a factorilor din mediu se resimt in jurul fetelor tinere.

Cine este predispus la anorexie

Anorexia este mult mai frecventa la fete si la femei. Cu toate acestea, chiar si baietii si barbatii au dezvoltat in ultimul secol din ce in ce mai multe tulburari de alimentatie, posibil legate de presiunile sociale.

Anorexia este, de asemenea, mai frecventa in randul adolescentilor. Cu toate acestea, persoanele de orice varsta pot dezvolta aceasta tulburare de alimentatie, desi sunt rare cazurile cand aceasta afectiune este prezenta la cei de peste 40 de ani. Adolescentii ar putea fi mai expusi riscului, din cauza tuturor schimbarilor care se petrec lor pe toata perioada pubertatii. De asemenea, se pot confrunta cu o presiune crescuta de la egal la egal si pot fi mai sensibili la critici sau chiar la comentarii neobisnuite privind greutatea sau forma corpului.

Factori de risc

Anumiti factori maresc riscul de anorexie, inclusiv:

  • Genetica

Schimbarile de anumite gene pot pune anumite persoane la un risc mai mare de anorexie. Persoanele care au o ruda de gradul intai – parinte, frate sau copil – care au avut tulburarea au un risc mult mai mare de anorexie.

  • Dieta si infometare

Dieta este un factor de risc pentru dezvoltarea unei tulburari alimentare. Exista dovezi puternice ca multe dintre simptomele anorexiei sunt, de fapt, simptome de infometare. Infometarea afecteaza creierul si influenteaza schimbarile de dispozitie, rigiditatea in gandire, anxietate si reducerea apetitului. Infometarea si scaderea in greutate pot schimba modul in care creierul functioneaza la persoanele vulnerabile, ceea ce poate perpetua comportamentele restrictive ale alimentatiei si poate face dificila revenirea la obiceiurile alimentare normale.

  • Tranzitii

Fie ca este vorba despre mutarea la o noua scoala, o casa sau o slujba; o despartire de persoana iubita sau moartea unei persoane apropiate, schimbarea poate aduce stres emotional si poate creste riscul de anorexie.

Simptome

Semnele si simptomele fizice ale anorexiei nervoase sunt legate de infometare. Anorexia include si probleme emotionale si comportamentale care implica o perceptie nerealista a greutatii corporale si o teama extrem de puternica de a castiga greutate.

Poate fi dificil sa observati anumite semne si simptome la anumite persoane, deoarece o persoana care este slaba nu inseamna neaparat ca este anorexica, ci poate asa este sistemul ei metabolic. Totodata, persoanele cu anorexie nu isi vor spune niciodata oful si isi vor ascunde obiceiurile alimentare sau problemele fizice.

Anorexia simptome

Semnele fizice si simptomele anorexiei pot include:

  • Refuzul de a se mentine la o greutate corporala normala (majoritatea anorexicilor pierd peste 25% din indicele de masa corporala potrivit lor)
  • Perceptie distorsionata a propriului corp (se vad mai grasi decat sunt)
  • Depresie si retragere din societate
  • Iritare si dificultati de comunicare
  • Insomnii, somn intrerupt sau oboseala cronica
  • Scaderea atentiei si a puterii de concentrare
  • Obsesia pentru mancare (anorexicii pot colectiona retete, pot gati pentru altii sau pur si simplu, pentru ca mai tarziu sa arunce mancarea si au deseori ritualuri de alimentare compulsiva)
  • Dorinta accentuata de a fi perfecti
  • Un program de exercitii fizice foarte complex si dur
  • Piele terna, palida, uscata sau galbuie
  • Conditie proasta a parului si a unghiilor
  • Ameteli (vertij) sau lesin
  • Absenta menstruatiei
  • Constipatie si durere abdominala
  • Erodarea smaltului dintilor si pierderea lor
  • Amenoree
  • Palpitatii
  • Migrene si cefalee (dureri de cap)
  • Scaderea tensiunii arteriale
  • Deshidratare
  • Umflarea bratelor sau a picioarelor

Semne si simptome emotionale si comportamentale

  • Pregatirea unor mese bogate pentru alte persoane, dar persoana in cauza nu mananca, ci prefera sa se retraga
  • Sare frecvente peste mesele principale ale zilei sau refuza si manance
  • Mananca doar anumite alimente care au, de obicei, un continut scazut de calorii si de grasimi
  • Nu doresc sa manance de fata cu alte persoane
  • Teama de a castiga in greutatea corporala, care include cantarirea zilnica in mod repetat si masurarea corpului
  • Verificarea frecventa in fata oglinzii
  • Isi controleaza greutatea prin cantarire repetata
  • Retragere sociala
  • Iritabilitate
  • Scaderea interesului fata de activitatile sexuale
  • Fac sport chiar si in situatiile in care sunt bolnave
  • Studiaza orice amanunt referitor la alimentele pe care le consuma
  • Isi aleg un anumit numar de imbracaminte pe care il probeaza in mod repetat, fara a-l cumpara

Diagnostic

“Anorexia este greu de diagnosticat si de tratat, in primul rand pentru ca anorexicii incearca sa isi ascunda boala”, ne spune Aida Ivan, psiholog . “Ei nu apeleaza la ajutor medical, dimpotriva, se ascund de familie, de prieteni si de societate. Daca sunt confruntati, isi neaga obiceiurile, devin iritati sau necomunicativi”. In multe cazuri,  diagnosticul nu este pus decat atunci cand apar complicatii si, ca urmare, pacientul ajunge la medic.

In momentul in care ajungeti la medicul psihiatru, medicul va calcula greutatea corporala si va lua in considerare indicele de greutate corporala. Apoi vi se vor face mai multe teste si examene care vor ajuta la identificarea diagnosticului final.

Aceste teste si examene includ:

  • Examen fizic – prin masurarea inaltimii, a greutatii corporale, verificarea semnelor vitale, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arteriala si temperatura, verificarea pielii si a unghiilor, ascultarea inimii si plamanilor si examinarea abdomenului.
  • Teste de laborator – care pot include teste de sange mai specializate pentru a verifica electrolitii si proteinele, precum si starea de functionare a ficatului, a rinichilor si a glandei tiroide. In plus, se vor face si alte analize de urina si fecale.
  • Evaluare psihologica – medicul va poate intreba ce ganduri aveti, ce sentimente si obiceiuri alimentare. De asemenea, vi se poate cere sa completati anumite chestionare psihologice de autoevaluare.
  • Alte teste si evaluari – vi se poate recomanda sa faceti radiografii pentru a va verifica densitatea osoasa, pentru a verifica fracturi sau daca aveti probleme de inima. In acest caz, electrocardiogramele pot fi efectuate pentru a cauta anumite nereguli ale inimii.

Complicatii

Anorexia poate avea numeroase complicatii. La cel mai sever, poate fi fatal. Moartea poate sa apara brusc – chiar daca cineva nu este grav subponderal. Acest lucru poate rezulta din ritmuri cardiace anormale (aritmii) sau un dezechilibru de electroliti – minerale cum ar fi sodiu, potasiu si calciu, care mentin echilibrul lichidelor din corp.

Alte complicatii ale anorexiei includ:

  • Anemie
  • Probleme de inima, cum ar fi prolapsul valvei mitrale, ritmurile inimii anormale sau insuficienta cardiaca
  • Pierderea oaselor (osteoporoza), crescand riscul de fracturi
  • Pierderea densitatii muschilor
  • La femei, absenta menstruatiei
  • La barbati, scaderea testosteronului
  • Probleme gastro-intestinale, cum ar fi constipatie, balonare sau greata
  • Anomalii electrolitice, cum ar fi scaderea nivelului de potasiu, sodiu si clorura din sange
  • Probleme de rinichi

Daca o persoana cu anorexie devine grav subnutriata, fiecare organ din corp poate fi deteriorat, inclusiv creierul, inima si rinichii.

Tratament

Anorexia nervoasa este o boala cronica ce poate cere tratament complex.

Parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca regimul adolescentin poate scapa de sub control. Interventia medicala si in privinta sanatatii mintale s-ar putea sa fie necesare.

A lucra ca o echipa este important pentru medicul endocrinolog, specialistul in nutritie si psihologul. In functie de severitatea pierderii in greutate spitalizarea ar putea fi necesara. Scopul este initial cresterea treptata in greutate, prin introducerea gustarilor intre mesele principale. Sunt prescrise anumite medicamente pentru tratarea depresiei.

Anorexie tratament

Daca simtiti ca aveti anumite tulburari ale ritmului cardiac, deshidratare, ameteli si complicatii psihiatrice severe, precum refuzul continuu de a manca, atunci aveti nevoie de spitalizare la o clinica medicala si sa fiti tinuti sub ingrijirea medicilor specialisti.

Datorita numarului de complicatii cauzate de anorexie, este posibil sa aveti nevoie de monitorizarea frecventa a semnelor vitale, a nivelului de hidratare si a electrolitilor, precum si a conditiilor fizice asociate. In cazurile severe, persoanele cu anorexie pot necesita initial hranirea printr-un tub care este plasat in nas si se duce in stomac (tub nasogastric).

  • Refacerea greutatii corporale

Primul scop al tratamentului este revenirea la o greutate sanatoasa.

Un dietetician va poate oferi indrumare pentru a reveni la obiceiurile obisnuite de a manca, inclusiv va va oferi planuri specifice pentru fiecare masa a zilei, iar cu ajutorul cerintelor calorice va veti atingeti obiectivele de crestere in greutate.

  • Psihoterapia

Pentru foarte multi oameni, terapia comportamentala cognitiva s-a dovedit a fi de mare ajutor. Scopul principal al acesteia este de a sprijini un comportament normal in ceea ce priveste relatia persoanei cu anorexie cu mancarea pentru a creste in greutate. Acest lucru se poate realiza numai prin schimbarea credintelor si a gandurilor.

  • Medicamente pentru anorexie

Nu sunt aprobate medicamente pentru a trata anorexia. Cu toate acestea, antidepresivele sau alte medicamente psihiatrice pot ajuta la tratarea altor tulburari de sanatate mintala pe care le puteti avea, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Sfaturi pentru prevenirea anorexiei

  • Urmati-va planul de tratament. Nu treceti peste sesiunile de terapie la psihiatru.
  • Discutati cu medicul despre suplimente alimentare adecvate de vitamine si minerale. Daca nu mancati bine, este posibil ca organismul sa nu primeasca toate substantele nutritive de care are nevoie, cum ar fi vitamina D sau fierul.
  • Nu va izolati de membrii familiei si de prietenii care doresc sa va vada sanatosi.
  • Rezistati in a va mai cantari sau sa va verificati frecvent in oglinda.
  • Pentru a va relaxa si pentru a va induce o stare de bine atat la nivel fizic, cat si spiritual, mergeti la sedinte de masaj de relaxare, practicati yoga si meditatia cat mai des posibil.

 

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorexia-nervosa/symptoms-causes/syc-20353591
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorexia-nervosa/diagnosis-treatment/drc-20353597
  3. https://www.eatingdisorderhope.com/information/anorexia
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/267432.php
  5. https://www.beateatingdisorders.org.uk/types/anorexia
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma