Hipotermie – cauze, simptome si tehnici de prim ajutor

O scadere anormala a temperaturii corporale sub 35 °C se numeste hipotermie.

Cuprins:

1. Ce este hipotermia?

2. Cauze

3. Simptome

4. Hipotermia la copii

5. Diagnostic

6. Masuri de prim ajutor

7. Tratament

Ce este hipotermia?

O temperatura centrala mai mica de 35 °C  se numeste hipotermie. Valoarea normala a temperaturii corpului este cuprinsa intre 36 – 37 °C .

Categoriile de persoane cu risc la hipotermie sunt: batranii, copiii mici, traumatizatii, persoanele care consuma alcool, persoanele care iau anumite substante sau cei care au fost salvati de la inec. Temperatura corpului se pierde mai repede in apa decat in aer.

In functie de severitatea hipotermiei semnele pot fi: puls slab palpabil, bradicardie, tensiunea arteriala scazuta sau nemasurabila, nivelul de constienta alterata sau coma. Primul ajutor in aceste situatii respecta principiile de evaluare si ABC. Specific cazului este atentia deosebita ce trebuie acordata la mobilizarea hipotermicului. Orice miscare mai brusca sau necoordonata poate agrava situatia sau poate duce la stop cardiac.In cazul pacientilor aflati in stop cardiac masajul cardiac este mai dificil de efectuat deoarece toracele hipotermicului este mai rigid.

Soc hipotermic

Hipotermicul nu poate fi declarat decedat pana nu este reincalzit.

Trebuie sa stiti faptul ca incalzirea hipotermicilor se face lent, 1 grad Celsius / ora. Din acest motiv resuscitarea acestor pacienti este de durata mai lunga, pana la atingerea temperaturii normale a corpului. Defibrilarea nu poate fi folosita decat dupa ce temperatura corpului este peste 30°C .

Hipotermie – metode de reincalzire

Metode cunoscute si folosite pentru reincalzire sunt:

  • reincalzire externa pasiva, consta din invelirea pacientului cu paturi si pastrarea lui in mediu ambiant cald. Acest tip de reincalzire se foloseste pentru pacientii cu hipotermii usoare sau eventual medii cu temperatura centrala de peste 32°C ;
  • reincalzirea externa activa, se efectueaza prin imersia totala a pacientului in baie cu apa incalzita la 40°C sau prin folosirea de paturi incalzite sau pungi cu apa calda. Aceasta tehnica este potrivita pentru pacientii aflati in hipotermie medie cu o temperatura centrala pana la 31°C  sau cel mult 30°C . Imersia in apa calda se foloseste atunci cand dorim sa reincalzim pacientul rapid, acest lucru fiind aplicabil la cei care au pierdut temperatura in mod rapid.

Reincalzirea activa centrala – folosita in unitati spitalicesti.

Cauze

Expunerea la aer rece sau apa rece este cea mai mare cauza de hipotermie. In mod surprinzator, nu este nevoie de o vreme foarte rece care sa o provoace. Singurul lucru care conteaza este cat de rece este corpul in urma expunerii sale in mediu.

Hipotermia apare atunci cand corpul vostru pierde caldura mai repede decat produce. Cele mai frecvente cauze ale hipotermiei sunt expunerea la conditii de vreme rece sau apa rece. Dar expunerea prelungita la orice mediu mai rece decat corpul dumneavoastra poate duce la hipotermie daca nu sunteti imbracati corespunzator sau nu puteti controla conditiile.

Conditiile specifice care conduc la hipotermie includ:

  • Purtati haine care nu sunt suficient de groase si calduroase pentru conditiile meteorologice
  • Stati in frig prea mult timp
  • Imposibilitatea de a iesi din haine umede sau de a va deplasa intr-o locatie calda si uscata
  • Anumite intamplari neprecaute, precum o cazatura in apa rece sau inghetata

Daca vremea nu este prea rece, corpul poate opri hipotermia prin crearea caldurii proprii. Primul semn de declasansare a hipotermiei este tremuratul.

Factorii de risc

Factorii de risc pentru hipotermie includ:

Epuizare

Toleranta ta la frig se diminueaza cand sunteti obositi.

Varsta inaintata

Abilitatea organismului de a regla temperatura si de a simti raceala poate scadea odata cu varsta.

Varsta foarte tanara

Copiii pierd caldura mai repede decat adultii. De asemenea, copiii pot ignora frigul, atunci cand sunt la locul de joaca si nu se gandesc la faptul ca le-ar putea fi frig.

Probleme mentale

Persoanele cu boala mintala, dementa sau alte afectiuni care interfereaza cu judecata nu se pot imbraca in mod adecvat pentru vreme si nici nu inteleg care este riscul unei temperaturi mai reci afara. Persoanele cu dementa se pot rataci de la domiciliu sau se pot pierde cu usurinta, astfel ca exista mai multe posibilitati sa fie stea afara pe o vreme rece sau umeda mai mult timp.

Alcoolul si consumul de droguri

Alcoolul poate face corpul sa se simta cald inauntru, dar cauzeaza expansiunea vaselor de sange, ducand la o pierdere de caldura mai rapida de pe suprafata pielii. Raspunsul natural al tremurului este diminuat in cazul persoanelor care consuma alcool. In plus, consumul de alcool sau de alte droguri poate afecta judecata, de exemplu despre necesitatea de a intra intr-o incapere calduroasa sau de a purta haine mai groase si potrivite conditiilor de vreme rece. Daca o persoana este in stare de ebrietate si ii este foarte frig este posibil sa apara hipotermia.

Anumite conditii medicale

Unele tulburari de sanatate afecteaza capacitatea organismului de a regla temperatura corpului. Exemplele includ o tiroida subactiva (hipotiroidism), o nutritie necorespunzatoare sau o anorexie nervoasa, diabet zaharat, accident vascular cerebral, artrita severa, boala Parkinson, traume si leziuni ale maduvei spinarii.

Medicamente

Unele medicamente pot schimba capacitatea organismului de a-si regla temperatura. Exemplele includ anumite antidepresive, antipsihotice si anumite sedative. Aceste medicamente se elibereaza cu prescriptie medicala din partea medicului specialist.

Simptome

Tremurul / tremuratul este primul lucru pe care il veti observa pe masura ce temperatura incepe sa scada, deoarece este metoda de apararea automata a corpului impotriva temperaturii reci. Tremuratul este o incercare a corpului de a se incalzi.

Hipotermiile se pot manifesta la adulti in cazul unei expuneri prelungite la frig (statul indelungat in apa rece, la munte). Scaderea temperaturii poate fi provocata si de tumori cerebrale, accident vascular cerebral, alcoolism, denutritie avansata, intoxicatie medicamentoasa (barbiturice, anti-depresive).  Hipotermia usoara duce la o stare de confuzie, cu frisoane. Extremitatile corpului sunt cianotice si foarte reci. Daca hipotermia este mai grava, bolnavul are o stare de somno­lenta, nu reactioneaza la comenzi simple, respira incet. Acesta poate chiar sa intre in coma, intr-o stare de moarte aparenta.

Semnele si simptomele hipotermiei includ:

  • tremuratul
  • voce tremurata
  • vorbire neclara
  • somnolenta
  • stare de confuzie
  • respiratie inceata, superficiala
  • pulsul slab
  • lipsa de coordonare
  • pierderi de memorie
  • pierderea constientei
  • piele rece
  • ameteala
  • cefalee
  • greata cu sau fara varsaturi

O persoana cu hipotermie, de obicei, nu este constienta de starea lui sau ei, deoarece simptomele incep adesea sa apara treptat. De asemenea, gandirea confuza asociata cu hipotermia impiedica constientizarea de sine.

Hipotermia la copii

Simptome la copii

Daca temperatura normala a corpului este cuprinsa intre 36,5 °C si 37 °C, aceasta poate fi si mai scazuta. Intr-o astfel de situatie se poate vorbi de hipotermie. in acest caz, temperatura poate fi cuprinsa intre 36 °C si 36,5 °C. Acest fapt nu are legatura cu o boala, ci cu caracteristici per­sonale. De asemenea, hipotermia poate aparea in cazul unei boli virale. Ciudat este ca un tratament antipiretic, impotriva febrei, faciliteaza restabilirea tem­peraturii normale. Uneori, hipotermia poate fi urmata de hipertermie. in acest caz, ea corespunde unei infectii virale care tinde sa se transforme intr-o suprainfectie bacteriana.

In special persoanele varstnice si copiii aflati in primul an de viata sunt cei predispusi la hipotermii. in aceasta etapa a dezvoltarii, copiii prezinta o sensibilitate deosebita la conditiile de temperatura din jur. O temperatura exterioara prea ridicata va determina cresterea temperaturii la sugar si viceversa. Astfel, temperatura poate scadea pana la 35 °C.

Consecinte

Consecintele pot fi grave pentru respiratia si circulatia sangvina a bebelusului. Copilul este apatic, putin reactiv, somnolent. La o temperatura sub 33 °C, riscul este vital pentru copil.

Recomandari medicale si tratament la copii

Este necesar ca nou-nascutul sa fie supravegheat, iar temperatura camerei in care se afla sa fie mentinuta la cel putin 20 °C. Camera unde este imbaiat copilul trebuie sa aiba o temperatura de aproximativ 25 °C, iar apa in care este imbaiat, o temperatura de 36 °C. Daca pielea sugarului este rece, trebuie sa i se verifice temperatura rectala.

Daca temperatura este mai mare de 36 °C, este suficient ca acesta sa fie acoperit putin mai bine. in cazul in care copilul are o temperatura sub 36 °C, se impune sa fie atentionat medicul. Pana la sosirea acestuia, copilul trebuie acoperit cu tesaturi incalzite in prealabil cu ajutorul unui fier de calcat. Nu se recomanda folosirea termoforului, care poate provoca arsuri.

Diagnostic

Diagnosticul hipotermiei este, de obicei, aparent bazat pe semnele fizice ale unei persoane si pe conditiile in care persoana cu hipotermie se imbolnaveste sau a fost gasita. Testele de sange pot, de asemenea, sa confirme hipotermia si severitatea acesteia.

Este posibil ca un diagnostic sa nu fie evident, totusi, daca simptomele sunt usoare, ca atunci cand o persoana in varsta care este in interior are simptome de confuzie, lipsa de coordonare si probleme de vorbire.

Masuri de prim ajutor

Solicitati asistenta medicala imediata oricarei persoane care pare sa aiba hipotermie. Pana la asistenta medicala, iata cateva idei pe care sa le aplicati unei persoane ca prim ajutor pentru hipotermie.

Primul ajutor pentru hipotermie

Fiti delicat. Cand ajutati o persoana cu hipotermie trebuie sa va limitati miscarile doar la cele necesare. Nu masati persoane in cauza. Miscarile excesive, intense sau deranjante pot declansa oricand un stop cardiac.

Mutati persoana din frig. Mutati persoana intr-o loc cald si uscat, daca este posibil. Daca nu reusiti sa mutati persoana din frig, protejati-o cat mai mult de temperatura rece si de vant. Pastrati-l intr-o pozitie orizontala, daca este posibil.

Indepartati hainele ude. Daca persoana poarta imbracaminte umeda, scoateti-o. Daca este necesar, taiati hainele pentru a evita orice miscare brusca.

Acoperiti persoana cu paturi. Utilizati straturi de patur pentru a incalzi persoana. Acoperiti capul persoanei, lasand doar fata expusa.

Izolati corpul persoanei de la solul rece. Daca sunteti afara, puneti persoana pe spate pe o patura sau pe alta suprafata calda.

Monitorizati respiratia. O persoana cu hipotermie severa poate sa apara inconstienta, fara semne aparente de puls sau respiratie.

Asigurati bauturi calde. Daca persoana afectata nu este capabila sa inghita, spuneti-i sa bea guri mici dintr- o bautura calda, dulce, nealcoolica, fara cofeina pentru a ajuta la incalzirea corpului.

Utilizati comprese calde si uscate. Utilizati o compresa calda de prim ajutor (o punga din plastic cu umplutura de lichid cald) sau o compresa de apa calda intr-o sticla de plastic. Atentie! Nu aplicati o compresa calda pe brate sau picioare. Caldura aplicata pe brate si picioare forteaza sange rece inapoi spre inima, plamani si creier, determinand scaderea temperaturii corpului. Acest lucru poate fi fatal.

Nu aplicati caldura directa pe piele. Nu folositi apa fierbinte sau un alt obiect in genul. Caldura extrema poate deteriora pielea sau, chiar mai rau, poate provoca batai neregulate ale inimii atat de severe incat pot provoca stoparea inimii.

Tratament

Recomandari medicale si tratament la adulti

Hipotermia este o urgenta care trebuie tratata imediat. In toate cazurile, este necesara anuntarea medicului, inlaturarea hainelor umede, reincalzirea usoara a bolna­vului, utilizarea unor cuverturi incalzite, consumul de lichide calde si repausul la pat. In cazul hipotermiilor grave este necesara spitalizarea.

Degeraturile sunt alterari ale pielii extremitatilor, ca urmare a actiunii directe, prelungite, a unei temperaturi mult scazute, inferioare aceleia de 0˚C, in special sub -5˚C. Mai concura, ca factori favorizanti: lipsa de protectie, incaltamintea si imbracamintea stramta, mainile si picioarele umede si reci, etilismul cronic s.a.

Hipotermie si teorii patogenice

Exista 2 teorii patogenice: cea a congelarii apei intracelulare si cea a vasoconstrictiei prelungite cu ischemia tesuturilor. In degeraturile superficiale sunt interesate cu preponderenta vasele mici dermice: tegumentele sunt rosii, livide si edematoase, exista amorteli si dureri, pot aparea si bule care nu lasa cicatrice dupa vindecare.

In degeraturile profunde tegumentele sunt cianotice ulterior aparand si necroza tesuturilor moi: initial necroza imbraca aspectul de gangrena uscata, care mai apoi devine umeda. Dupa indepartarea tesuturilor afectate, ramane o ulceratie atona, greu vindecabila, cu cicatrice atrofice mutilante.

Tratament degeraturi

Bolnavul trebuie introdus cat mai precoce intr-o baie calda 39˚C- 40˚C a carei temperatura poate depasi 40˚C, baie care va dura aproximativ 20 minute si va fi repetata de mai multe ori pe zi si va contine si sustante antiseptice in concentratii mici. Toaleta plagilor va fi in linii mari aceeasi ca si in ulcerul decubit. Ca tratament general se vor administra vasodilatoare, antiagregante si antitrombozante preferabil pe cale intravenoasa. Dupa cateva perfuzii se va continua medicatia vasodilatoare pe cale injectabila si orala.

 

 

 

Referinte:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/hypothermia/
  2. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-hypothermia#1
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothermia/symptoms-causes/syc-20352682
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothermia/diagnosis-treatment/drc-20352688
  5. https://www.verywellhealth.com/hypothermia-causes-and-risk-factors-4161049
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma