Oxiuroza reprezinta una dintre cele mai comune tipuri de infectii intestinale la oameni. Oxiurile sunt niste viermi mici, ingusti. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul in cazul parazitozei digestive cu oxiuri.

Cuprins:

  1. Ce este oxiuroza?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Masuri de preventie

Ce este oxiuroza?

Oxiuroza este o parazitoza provocata de viermii nematozi (cu corp filiform): oxiurile. Acesti viermisori se instaleaza in partea inferioara a intestinului subtire, apoi trec in partea superioara a colonului si cauzeaza prurit in zona anala. Viermii femela provoaca acest prurit intens si dureros in jurul anusului unde ajung pentru a-si depune ouale. In afara de acest prurit, oxiurile sunt responsabile pentru dereglari intestinale, dureri abdominale si diaree, de prurit vulvar care se afla la originea insomniei.

Oxiuroza apare cel mai frecvent la copiii de varsta scolara, iar ouale de marime microscopica se raspandesc cu usurinta de la un copil la altul. Tratamentul presupune administrarea de medicamente orale care ucid viermii si spalarea amanuntita a pijamalelor, a lenjeriei de pat si a lenjeriei de corp. Pentru cele mai bune rezultate, intreaga familie trebuie sa fie tratata.

Cauze

Ouale oxiurilor sunt prezente in fecale. Femela poate depune aproape zece mii de oua foarte volatile care se raspandesc aproape peste tot in casa, fixandu-se in special pe haine, tesaturi, cearsafuri sau in aer. Aceasta infectie atinge mai usor copiii care isi duc la gura degetele cu care s-au scarpinat la anus.

Oamenii sunt singura gazda a oxiurilor, care traiesc in intestinul gros al unei persoane infestate. Noaptea, femela migreaza afara prin anus, lasa acolo un numar mare de oua si moare. Dupa cateva ore, ouale se pot transmite la alt individ sau pot reinfesta gazda daca sunt introduse in gura prin alimente, bauturi sau maini contaminate.

Dupa ce ouale au fost inghitite, ele eclozeaza in intestinul subtire si apoi migreaza in intestinul gros. intregul ciclu dureaza 3-4 saptamani, iar ouale sunt contagioase 2-3 saptamani. Oxiurii apar mai frecvent la copii.

Infectia poate fi provocata de inghitirea sau inspirarea absolut accidentala a oualor acestor viermi. Ouale microscopice pot fi transportate catre gura prin intermediul alimentelor, bauturilor sau degetelor contaminate. Odata inghitite, ouale ajung in intestine si se transforma in viermii adulti in cateva saptamani.

Ouale oxiurilor pot supravietui timp de doua pana la trei saptamani pe suprafete.

Factori de risc

Factorii de risc pentru infectia cu oxiuri includ:

Varsta. Oxiuroza apare cel mai probabil la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani. Ouale microscopice sunt usor de raspandit la ceilalti membri ai familiei, ingrijitorii sau alti copii din centrele scolare sau de ingrijire a copilului. Infectiile cu oxiuri sunt mai putin frecvente la copiii cu varsta mai mica de 2 ani.

Traiul in spatii aglomerate. Persoanele care au fost institutionalizate prezinta un risc mai mare de a dezvolta parazitoza digestiva cu oxiuri.

Oxiuroza la adulti

Infectia cu oxiuri afecteaza de cele mai multe ori mai mult de un membru al familiei. Adultii prezinta mai putine riscuri de a dezvolta oxiuroza, cu exceptia mamelor copiilor infectati. Cu toate acestea, partenerii sexuali adulti pot transfera ouale de la unul la altul. Oxiurii pot, de asemenea, sa infecteze vaginul si uretra.

Simptome

Primele semne sunt mancarimile anale la copii.

Semne si simptome oxiuroza

  • prurit intens al zonei anale in timpul noptii
  • insomnie, iritabilitate si agitatie
  • simptome gastrointestinale reduse
  • durere, eruptie cutanata sau alte iritatii ale pielii in jurul anusului
  • prezenta acestor viermisori albi in zona anusului copilului
  • prezenta viermilor in scaune

Simptomele mai putin frecvente

  • durere abdominala
  • infectii bacteriene secundare cauzate de scarpinarea intensa a pielii
  • rar, infectii ale ureterelor si / sau a vezicii urinare, care pot provoca disurie sau disconfort la nivelul vezicii

Cu toate acestea, se poate intampla ca acesti viermi sa nu provoace simptome.

Cat de grava este infestarea cu oxiuri?

O infestare cu oxiuri este suparatoare, dar nu este grava. Este usor de tratat, dar reinfestatia este obisnuita.

Cum arata oxiurii si ouale lor?

Acesti viermi sunt de culoare alba, pot fi vazuti cu ochiul liber (fara a fi nevoie de microscop) si sunt aproximativ de lungimea unei agrafe (aproximativ 8-13 mm femelele si 2-5 mm masculii). Ouale care sunt plasate de viermii de sex feminin nu sunt vizibile deoarece sunt au circa 55 micrometri in diametru si sunt translucide.

Masculii si femelele traiesc in cea mai mare parte in rectul uman, dar se pot raspandi cu usurinta pe cale rectala-orala intr-un ciclu de viata.

Diagnostic

Ce tipuri de medici diagnosticheaza si trateaza problema?

Majoritatea pacientilor afectati de oxiuroza pot fi tratati de catre un medic primar sau un medic pediatru. In putine cazuri, este solicitata parerea unui specialist in boli infectioase, a unui parazitolog, gastroenterolog sau dermatolog.

Scotch-test sau testul cu banda adeziva

Testul cu banda adeziva este cea mai fiabila metoda de diagnosticare a oxiurozei. Testul se realizeaza prin presarea partii lipicioase a benzii de scotch in jurul anusului pacientului.

Oxiurii ies din intestine prin anus in timp ce persoana afectata doarme. Din aceasta cauza, persoanele care suspecteaza ca au fost infectate ar trebui sa efectueze acest test cu banda adeziva dimineata, dupa ce se trezesc. Daca ouale sunt prezente in zona anusului, se vor lipi de banda.

Aceasta banda adeziva poate fi luata de la medic. Acesta va plasa si va examina bucata de material sub microscop pentru a vedea daca sunt prezente oua de oxiuri.

Activitatile matinale de rutina, cum ar fi spalatul sau folosirea toaletei, pot elimina ouale de pe piele. De aceea, testul trebuie efectuat imediat dupa trezire.

Specialistii recomanda ca testul cu banda adeziva sa fie efectuat de cel putin trei ori, in trei dimineti consecutive, pentru a creste probabilitatea de a gasi oua de oxiuri.

Analize sange paraziti

Exista analize de sange disponibile pentru confirmarea unei infectii parazitare?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de tipul de infectie parazitara la care va ganditi. De exemplu, daca va ingrijoreaza posibilitatea prezentei unui parazit intestinal, analizele de sange pot fi efectuate pentru a dezvalui o eozinofilie, ceea ce inseamna o crestere a numarului de eozinofile din sange. O eozinofila este un tip de globule albe prezente in mod normal in sange si in mucoasa intestinala. Daca in intestin sunt prezenti oxiuri sau viermi rotunzi, acest lucru ar putea determina o crestere a numarului de eozinofile din sange, iar acestea ar putea fi detectate cu ajutorul unui test de sange. Cu toate acestea, eozinofilia nu este specifica infectiei parazitare si poatea aparea din alte motive. Prin urmare, acest test ar sugera prezenta parazitilor, insa nu se poate confirma diagnosticul de oxiuroza. De asemenea, analizele de sange nu ofera niciun indiciu despre tipul de paraziti prezenti.

Verificarea cu ajutorul unei lanterne

Potrivit unor specialisti, verificarea scaunelor si efectuarea analizelor de sange nu sunt foarte utile in diagnosticarea oxiurozei. Simpla prezenta a unui vierme poate confirma diagnosticul. De aceea, este recomandat sa verificati pielea copilului cu o lanterna in timpul noptii si dimineata, imediat dupa trezire pentru a descoperi eventualii viermi de culoare alba. Ocazional, pe suprafata unui scaun se poate observa un vierme care se misca specific. Oxiurii sunt atat de frecventi, incat copiii care sufera de prurit anal pe timp de noapte sunt adesea tratati fara sa fie efectuat vreun test de laborator.

Tratament

Raspandirea oxiurilor este dificil de controlat. Din fericire, ei sunt usor de reperat in fecale. Tratamentul pentru oxiuri consta, paralel cu administrarea de medicamente antiinfectioase si vermifuge, intr-o igiena  personala  minutioasa, in dusuri cotidiene, in spalarea frecventa a mainilor si a unghiilor pentru a inlatura orice prezenta a oualor, in spalarea regulata a hainelor, lenjeriei, cearsafurilor.

Puteti sa va scapati de acesti viermi cu ajutorul unui tratament pentru viermisori sub forma de medicamente, dar si prin punerea in aplicare a unor strategii de curatare a locuintelor.

Medicamente

Medicul poate trata in mod normal o infectie cu oxiuri cu medicamente administrate pe cale orala.

Deoarece acesti viermi trec atat de usor de la o persoana la alta, toti cei care traiesc in aceeasi casa cu persoana infectata trebuie sa ia tratamentul in acelasi timp cu aceasta pentru a preveni reinfectarea.

Ingrijitorii si persoanele care intra in strans contact cu individul ar trebui, de asemenea, sa primeasca tratament pentru paraziti.

Paraziti intestinali tratament medicamentos

Cele mai frecvente si mai eficiente medicamente pentru tratarea infectiilor cu oxiuri sunt:

  • mebendazol
  • albendazol
  • pirantel pamoate

Aceasta medicatie implica, de obicei, administrarea unei doze initiale, urmata de o a doua doza dupa doua pana la trei saptamani de la prima. De obicei, este nevoie de mai mult de o sesiune de medicamente pentru a elimina complet ouale de oxiuri. In plus, pacientii pot opta pentru aplicarea unor creme sau unguente pentru a ameliora starea pielii in zonele din jurul anusului.

Curatati casa de oxiuri

Pe langa administrarea de medicamente, un regim specific de igiena si de curatire a locuintei va poate ajuta sa eliminati complet ouale de oxiuri:

  • Asigurati-va ca persoana care a fost infectata si ceilalti membri ai gospodariei se spala pe maini cu apa calda si sapun. Acest lucru este deosebit de important mai ales inainte de a manca.
  • Incurajati-i pe toti cei din locuinta sa faca dus si sa isi schimbe lenjeria de corp in fiecare dimineata.
  • Curatati unghiile tuturor si taiati-le scurt.
  • Indemnati-i pe toti sa nu-si mai muste si sa nu-si mai roada unghiile.
  • Este important ca persoana care a fost infectata sa nu se mai scarpine in zona anala.

Cum trebuie spalate rufele?

  • Spalati cu apa calda sau fierbinte toate asternuturile, prosoapele, covorasele si hainele din casa. Uscati aceste articole la temperatura mare.
  • Evitati sa mai scuturati imbracamintea si asternuturile pentru ca ouale oxiurilor sa nu se mai raspandeasca in aer.
  • Nu permiteti ca micutii sa faca baie impreuna, deoarece ouale acestor viermi se pot raspandi in apa din cada.
  • Curatati temeinic orice suprafete care pot fi infectate, printre care jucariile, pardoselile, blaturile si capacele de toaleta.
  • Aspirati cu mare atentie si responsabilitate mocheta si covoarele.

Remedii naturiste

Desi exista remedii pentru tratarea viermilor, acestea nu trebuie puse in aplicare in prima instanta.

Usturoi crud

Se spune ca usturoiul elimina orice oua existente si impiedica inmultirea acestora. Acesta poate fi ingerat sub forma de pasta, poate fi mancat cu paine sau gol. Poate fi aplicat si direct pe piele, insa trebuie sa aveti mare grija daca aveti o piele mai sensibila, hemoroizi sau inflamatii in zona.

Ulei de cocos

Nuca de cocos are proprietati antibacteriene si antivirale care pot ajuta la tratarea oxiurozei. Acest remediu necesita o abordare in doua etape. Prima implica ingerarea unei lingurite de ulei de cocos pur in fiecare dimineata. A doua presupune aplicarea unei mici cantitati de ulei de nuca de cocos pe zona afectata, inainte de somn.

Morcov crud

Potrivit unor specialisti, consumarea catorva morcovi cruzi, taiati marunt, de doua ori pe zi, poate ajuta corpul sa impinga viermii prin intestine. Acest lucru se datoreaza faptului ca morcovii bogati in fibre pot imbunatati digestia si pot promova miscarea intestinului.

Masuri de preventie

Aplicarea unor reguli de igiena de catre toti locuitorii casei, in special de catre copiii, ajuta la prevenirea oxiurozei.

  • Spalati-va mainile cu apa calda si sapun dupa folosirea toaletei. Aveti mare grija cand schimbati copiii de scutece. Faceti acelasi lucru inainte de a pregati mancarea si de a manca. Acesta este cel mai bun mod de prevenire.
  • Pastrati-va unghiile taiate si curate.
  • Descurajati obiceiurile prin care ouale oxiurilor se pot raspandi, cum ar fi roaderea unghiilor sau scarpinatul.
  • Faceti dus zilnic dimineata pentru a elimina ouale de viermi ce se pot depune peste noapte.
  • Schimbati atat lenjeria intima, cat si pe cea de pat
  • Spalati cu apa fierbinte lenjeria de pat, imbracamintea si prosoapele care pot contine oua de oxiuri.
  • Pastrati camerele bine luminate in timpul zilei, deoarece ouale sunt sensibile la lumina soarelui.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pinworm/symptoms-causes/syc-20376382

https://www.healthline.com/health/pinworms

https://www.medicinenet.com/pinworm_infection/article.htm

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/pinworms-infection

https://www.mountsinai.org/health-library/tests/pinworm-test

https://www.drgreene.com/articles/pinworms/

http://www.irishhealth.com/askdoc.html?q=6044&qasect=8

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-pinworms#home-remedies

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma