Hipotensiunea – cauze, simptome, tratament pentru tensiune mica

Hipotensiunea se traduce prin tensiune arteriala scazuta, ceea ce poate provoca in cazuri severe ameteli si stari de lesin. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru tensiune mica.

Cuprins:

  1. Ce este hipotensiunea?
  2. Tensiunea mica: cauze
  3. Tensiunea mica: simptome
  4. Hipotensiunea in sarcina
  5. Diagnostic
  6. Hipotensiune tratament
  7. Tensiune mica: riscuri si complicatii
  8. Cum poate fi prevenita hipotensiunea?

Ce este hipotensiunea?

O tensiune arteriala mica poate parea un lucru de dorit, iar pentru unii oameni nu provoaca probleme. Cu toate acestea, pentru multe persoane, tensiunea arteriala anormal de scazuta (hipotensiune arteriala) poate produce ameteli si lesin. In cazuri severe, tensiunea arteriala scazuta poate pune viata in pericol.

Hipotensiune valori

O presiune arteriala mai mica de 90 de milimetri coloana de mercur (mm Hg) pentru numarul superior (sistolic) sau 60 mm Hg pentru numarul inferior (diastolic) este in general considerata tensiune arteriala scazuta sau tensiune mica.

Cauzele tensiunii arteriale scazute pot varia de la deshidratare la tulburari medicale sau chirurgicale grave. Este important sa aflati care este cauza tensiunii arteriale scazute pentru a putea fi tratata. Hipotensiunea arteriala afecteaza aproximativ 2-4% din populatia adulta si predomina la barbatii de varsta medie.

Tensiunea mica: cauze

Medicii au aflat de-a lungul anilor, in urma mai multor cercetari, din ce cauza scade tensiunea. Presiunea arteriala se poate reduce din mai multe motive.

Cauze hipotensiune

Boli de inima

Bradicardia, sau frecventa cardiaca scazuta, bolile valvelor cardiace, atacul de cord si insuficienta cardiaca pot provoca hipotensiune arteriala, mai ales ca inima nu poate pompa suficient sange pentru a mentine presiunea.

Hipotensiune ortostatica sau posturala

Unei persoane ii poate scadea tensiunea arteriala dupa ce si-a schimbat postura, de exemplu, daca s-a ridicat in picioare dupa ce a stat in pozitia sezut sau culcat. In acest caz, tensiunea revine rapid la un nivel normal. Acest lucru este mai frecvent odata cu inaintarea in varsta a oamenilor. Persoanele cu diabet zaharat pot experimenta acest lucru daca au leziuni la nivelul sistemului nervos autonom (sistemul nervos vegetativ sau sistemul nervos visceral).

Scaderea tensiunii arteriale dupa mese

Uneori, tensiunea arteriala scade dupa o masa, provocand ameteli usoare si lesin. Este mai frecventa in randul persoanelor in varsta, in special a celor cu hipertensiune arteriala, diabet sau boala Parkinson.

Dupa masa, intestinele au nevoie de mai mult aport de sange pentru digestie. Inima bate mai repede, iar vasele de sange din alte parti ale corpului se ingusteaza pentru a ajuta la mentinerea tensiunii arteriale. Odata cu inaintarea in varsta, acest proces devine mai putin eficient.

Pentru a minimiza problema, persoana se poate intinde in pat dupa masa, poate reduce aportul de carbohidrati sau poate manca mese mai mici, insa mai frecvente.

Mersul la baie, inghititul si tusea

Hipotensiunea poate aparea atunci cand folositi toaleta. In timp ce va incordati pentru a urina sau pentru a elimina materiile fecale, nervul vag este stimulat, iar acest lucru creste nivelul acetilcolinei din organism.

De asemenea, inghititul si tusea pot provoca lesin din cauza stimularii nervului vag, ceea ce cauzeaza hipotensiune.

Medicamente care pot provoca hipotensiune

Medicamentele care pot produce scaderea tensiunii arteriale sunt:

  • Alfa-blocante
  • Beta-blocante
  • Antidepresive triciclice
  • Diuretice
  • Medicamentele folosite pentru tratarea bolii Parkinson
  • Sildenafilul, cunoscut si sub numele de Viagra, in special daca este combinat cu nitroglicerina.

Acetilcolina dilata vasele de sange, iar acest lucru reduce tensiunea arteriala si alimentarea cu sange a creierului, ceea ce duce la ameteli si lesin. In mod normal, dispare rapid.

Anestezia

In timpul operatiei, medicii scad in mod intentionat tensiunea arteriala pentru a reduce pierderea de sange.

Problemele hormonale

Glanda tiroida creeaza si stocheaza anumiti hormoni care ajuta la gestionarea unui numar de functii, cum ar fi ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Glandele suprarenale regleaza raspunsul organismului la situatiile de stres. Problemele aparute la nivelul oricaror dintre aceste glande pot duce la hipotensiune.

Hipotensiunea mediata neuronal

Hipotensiunea mediata neuronal apare din cauza semnalelor defectuoase dintre inima si creier. Aceasta conditie ii afecteaza mai ales pe tineri.

Daca o persoana sta in picioare pentru un timp, sangele se aduna in picioare. In acest caz, inima se adapteaza pentru a mentine o tensiune arteriala normala, insa, la unele persoane, semnalele sunt transmise gresit. Drept urmare, frecventa cardiaca se reduce, determinand o scadere suplimentara a tensiunii arteriale, ceea ce duce la ameteli, greata si lesin.

Sarcina

Presiunea arteriala scade de obicei in timpul sarcinii, deoarece sistemul circulator se extinde in timpul gestatiei. Presiunea sistolica scade de obicei intre 5 si 10 puncte, in timp ce presiunea diastolica poate scadea cu 10 pana la 15 puncte. Acest lucru este sanatos si rareori provoaca ingrijorare.

Deficiente alimentare

Persoanele cu anorexie nervoasa au o frecventa cardiaca anormal de lenta si o tensiune arteriala scazuta. Bulimia nervoasa duce la dezechilibre electrolitice care pot provoca batai cardiace neregulate si posibil insuficienta cardiaca, iar acestea pot duce la hipotensiune arteriala grava.

Hipotensiune si soc

Hipotensiunea poate fi provocata si de un soc. O hemoragie interna sau externa severa determina scaderea volumului de sange, iar acest lucru duce la hipotensiune arteriala grava, potential periculoasa si soc hipovolemic. Arsurile grave pot duce, de asemenea, la soc si hipotensiune.

Anafilaxia este o reactie alergica severa la unele substante, alimente, exercitii fizice, medicamente, latex sau muscaturi de insecte. In unele cazuri, daca apare socul anafilactic, tensiunea arteriala scade. Acest lucru reprezinta o urgenta medicala, iar persoana are nevoie de ingrijire medicala imediata.

Bacteriile care au provocat o infectie in organism pot invada circulatia sanguina. Aceasta situatie poarta denumirea de septicemie. In urma acestui lucru, se poate ajunge la soc septic, o scadere a tensiunii arteriale care poate pune viata in pericol.

Legatura dintre deshidratare si hipotensiune

Deshidratarea poate fi cauzata de diaree, varsaturi, caldura, consumul excesiv de diuretice si exercitii fizice intense. Daca organismul pierde mai multa apa decat ingereaza, intervine deshidratarea, care poate provoca ameteli si slabiciune.

O scadere dramatica a nivelului de lichide sau de sange poate duce la soc hipovolemic. O scadere severa a volumului de lichide in organism inseamna ca inima nu poate pompa sangele in mod corespunzator, ceea ce duce la hipotensiune arteriala, situatie care poate pune viata in pericol.

Tensiunea mica: simptome

Multe persoane cu cadere de tensiune nu au simptome. Persoanele care sunt intr-o forma fizica foarte buna pot avea tensiune arteriala scazuta si o stare de sanatate buna. In alte cazuri, hipotensiunea poate fi declansata de o problema cronica, cum ar fi un dezechilibru hormonal sau o stare acuta, cum ar fi anafilaxia.

Hipotensiune simptome

  • vedere incetosata
  • piele rece, umeda si palida
  • stare de depresie
  • puls mare tensiune mica
  • ameteli, lesin si greata
  • oboseala si slabiciune
  • palpitatii
  • respiratie rapida si superficiala
  • sete

Daca hipotensiunea nu este severa si persoana nu sufera de alte afectiuni, nu este nevoie de tratament.

Daca tensiunea este prea scazuta sau cu mult mai scazuta decat de obicei, aportul de sange si oxigen catre creier si alte organe vitale poate fi insuficient. In acest caz, pacientul va avea nevoie de ingrijiri medicale. Hipotensiunea severa indica o problema de baza.

Hipotensiunea in sarcina

Daca sunteti gravida, medicul va va verifica tensiunea arteriala la fiecare vizita prenatala.

Presiunea arteriala reprezinta forta cu care sangele este impins in artere in timp ce inima pompeaza. Aceasta poate sa urce sau sa coboare in anumite momente ale zilei si se poate modifica din cauza emotiilor sau starilor nervoase.

Citirea tensiunii arteriale dezvaluie informatii importante despre sanatatea viitoarei mamici si a bebelusului sau. De asemenea, poate fi o modalitate prin care medicul poate afla daca gravida are o alta afectiune care trebuie verificata, cum ar fi preeclampsia.

Modificarile care au loc in corp in timpul sarcinii pot afecta tensiunea arteriala. Cand mama poarta bebelusul in pantece, sistemul circulator se extinde rapid, provocand astfel o tensiune mica in sarcina.

Tensiunea arteriala scade, in mod frecvent, in primele 24 de saptamani de sarcina.

Diagnostic

Medicul de familie va incerca mai intai sa stabileasca daca exista o cauza de baza sau daca tensiunea scazuta este determinata de alte afectiuni. Acest lucru va ajuta la alegerea celui mai bun tratament. Hipotensiunea arteriala determinata de o afectiune nervoasa nu va avea acelasi tratament ca si o afectiune cardiaca.

Medicul poate recomanda unele dintre urmatoarele explorari:

Masurarea tensiunii arteriale cu un tensiometru

Masurarea tensiunii arteriale folosind un dispozitiv medical numit tensiometru. Acesta poate fi clasic (o manseta gonflabila pentru brat legata la un manometru) sau electronic (digital). De obicei, tensiometrul se poate monta la nivelul antebratului, dar tensiunea se poate masura si in alte zone ale corpului.

Analize de sange

Acestea pot pune in evidenta nivelul zaharului din sange, hiperglicemie in caz ca acest nivel este peste limita normala, respectiv hipoglicemie in caz ca nivelul este sub cel normal. De asemenea, un numar mai mic de globule rosii in sange ar putea indica anemie.

ECG (electrocardiograma)

EKG sau ECG poate detecta un ritm cardiac neregulat, probleme cu alimentarea cu sange a muschilor inimii, precum si orice anomalii structurale ale inimii. Se poate determina, de asemenea, daca pacientul a avut vreodata un atac de cord, sau are unul chiar in timp ce testul este in curs de desfasurare.

Monitorizarea cu un dispozitiv Holter

Aceasta este un fel de dispozitiv ECG portabil care inregistreaza in mod continuu bataile inimii in timpul activitatilor de zi cu zi, de obicei pe o perioada de 24 ore. Dispozitivul Holter inregistreaza ritmul cardiac prin intermediul unor electrozi plasati pe piept. Monitorizarea Holter ajuta medicul sa afle cum se comporta inima pacientului la activitatile normale sau la administrarea unor anumitor medicamente.

Ecocardiografia (ecografia cardiaca)

Prin aceasta explorare, care utilizeaza undele ultrasunete, se obtin imagini in timp real ale inimii, in miscare. In acest mod, medicul va fi capabil sa detecteze unele probleme, cum ar fi valvele cardiace defecte.

Testul de efort

Acest test evalueaza modul in care sistemul cardiovascular raspunde la cresterea activitatii fizice si anume, monitorizeaza activitatea electrica a inimii, precum si tensiunea arteriala in timpul exercitiului.

Hipotensiune tratament

Cand ai tensiunea mica ce trebuie sa faci?

Hipotensiunea arteriala care nu provoaca semne sau simptome sau provoaca simptome usoare, rareori necesita tratament.

Daca aveti simptome, tratamentul este ales in functie de cauza de baza. De exemplu, daca hipotensiunea este cauzata de medicamente, tratamentul presupune, de obicei, modificarea sau renuntarea la acel tratament sau scaderea dozei.

Tensiune mica tratament

Daca nu a fost descoperita cauza hipotensiunii sau nu exista niciun remediu, tratamentul vizeaza cresterea tensiunii arteriale si reducerea simptomelor. Terapia este aleasa, de asemenea, in functie de varsta, starea de sanatate a persoanei si tipul de hipotensiune arteriala.

Consumati mai multa sare

De obicei, specialistii ne recomanda sa consumam cat mai putina sare, deoarece sodiul poate creste tensiunea arteriala, uneori dramatic. In schimb, pentru persoanele cu tensiune arteriala scazuta, acesta poate fi un lucru bun.

Cu toate acestea, deoarece excesul de sodiu poate duce la insuficienta cardiaca, in special la adultii mai in varsta, este important sa consultati medicul inainte de a adauga cat mai multa sare in alimentatie.

Beti cat mai multa apa

Lichidele cresc volumul de sange si ajuta la prevenirea deshidratarii, ambele fiind importante in tratarea hipotensiunii arteriale.

Purtati ciorapi compresivi

Ciorapii elastici folositi in mod obisnuit pentru a ameliora durerea si umflaturile cauzate de varice pot ajuta la reducerea acumularii de sange in picioare.

Medicamente pentru hipotensiune

Exista o serie de medicamente care pot trata hipotensiunea arteriala care apare atunci cand stati in picioare (hipotensiune arteriala ortostatica). De exemplu, fludrocortizonul, care creste volumul de sange, este adesea utilizat pentru a trata aceasta forma de tensiune arteriala scazuta.

Medicii folosesc de multe ori si midodrina pentru a trata hipotensiunea arteriala ortostatica cronica. Acest medicament restrictioneaza capacitatea vaselor de sange de a se extinde, ceea ce creste tensiunea arteriala.

Tensiune mica remedii

Incrucisati-va picioarele in timp ce stati pe scaun

Acest lucru creste tensiunea arteriala. In cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala, acest lucru poate fi, insa, o problema. In schimb, pentru persoanele cu simptome de tensiune arteriala scazuta, incrucisatul picioarelor poate ridica tensiunea arteriala cu un efort minim.

Mancati putin si des

Mancati mese mai mici, insa mai frecvente pe parcursul zilei, pentru a combate hipotensiunea arteriala.

Ceai pentru tensiune mica

Lemnul-dulce poate reduce efectul aldosteronului, hormonul care ajuta la reglarea impactului sarii asupra organismului. Consumul de ceai de lemn-dulce poate ajuta la cresterea tensiunii arteriale.

Tensiune mica: riscuri si complicatii

Chiar si formele moderate de hipotensiune arteriala pot provoca ameteli, slabiciune, lesin, iar riscul de accidentare in urma caderilor este foarte mare.

Hipotensiunea severa poate priva corpul de suficient oxigen pentru a-si indeplini functiile normale, ceea ce duce la deteriorarea inimii si a creierului.

Cum poate fi prevenita hipotensiunea?

Puteti face mici modificari in stilul de viata pentru a preveni hipotensiunea arteriala:

  • ridicati-va sau asezati-va incet
  • ridicati capul patului cu 6 centimetri, daca este posibil
  • mancati putin si frecvent
  • consumati cat mai multa apa
  • nu stati prea mult timp in pozitia sezut sau in picioare
  • nu schimbati brusc pozitia sau postura
  • evitati consumul excesiv de alcool si consumul de bauturi cofeinizate la sfarsitul zilei

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/159609.php
  3. https://www.healthline.com/health/hypotension
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319506.php
  5. https://www.healthline.com/health/pregnancy/low-blood-pressure-during-pregnancy#blood-pressure-and-pregnancy
  6. https://www.healthline.com/health/low-blood-pressure-diet#what-to-eat
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma