Proctita este o inflamatie a tesutului mucoasei de la nivelul rectului. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele proctitei, simptomele si tratamentul pentru aceasta afectiune.

Cuprins:

  1. Ce este proctita?
  2. Cauze
  3. Cum se manifesta proctita?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este proctita?

Proctita reprezinta inflamatia mucoasei rectului. Rectul este un tub muscular care este conectat la capatul colonului. In drumul lor catre exteriorul organismului, materiile fecale trec prin rect.

Proctita poate provoca dureri rectale, diaree, sangerare (proctita hemoragica) si descarcarea unui lichid, precum si senzatia continua de eliminare a materiilor fecale. Simptomele de proctita pot fi de scurta durata sau pot deveni cronice.

Proctita este frecventa la persoanele care sufera de o boala inflamatorie a intestinului (boala Crohn sau colita ulceroasa). Infectiile cu transmitere sexuala sunt o alta cauza frecventa a bolii. Proctita poate fi, de asemenea, un efect secundar al radioterapiei pentru anumite tipuri de cancer.

Cauze

Mai multe boli si afectiuni pot provoca inflamatia mucoasei rectale.

Cauze rectita

Printre acestea se numara:

O boala inflamatorie intestinala

Aproximativ 30 la suta dintre persoanele care sufera de o boala inflamatorie intestinala (boala Crohn sau colita ulceroasa) dezvolta o inflamatie a rectului.

Infectii

Proctita poate fi cauzata si de infectiile cu transmitere sexuala, raspandite in special de persoanele care se angajeaza in relatii sexuale anale. Bolile cu transmitere sexuala care pot provoca proctita sunt gonoreea, herpesul genital si clamidia. Afectiunea mai poate fi transmisa si de infectiile asociate unor boli transmise de alimente, cum ar fi infectii cu salmonella, shigella si campylobacter.

Radioterapie pentru tratarea cancerului

Radioterapia aplicata la nivelul rectului sau a zonelor aflate in apropiere, cum ar fi prostata, poate provoca inflamatii rectale. Proctita provocata de radiatii poate debuta in timpul tratamentului cu radiatii si poate dura cateva luni dupa tratament. Sau poate aparea la cativa ani dupa tratament.

Antibiotice

Uneori, antibioticele utilizate pentru tratarea unei infectii pot ucide bacteriile benefice din intestine, permitand dezvoltarea bacteriilor Clostridium difficile la nivelul rectului.

Proctita de diversiune chirurgicala

Proctita poate aparea la unele persoane care au suferit anumite tipuri de interventii chirurgicale la colon, in cazul carora au fost efectuate deschideri chirurgicale (stome) prin care sunt eliminate materiile fecale.

Proctita indusa de proteine ​​alimentare

Aceasta forma a bolii (denumita si proctita alergica) poate aparea la sugarii care beau fie lapte de vaca, fie formula de lapte praf pe baza de soia. De asemenea, sugarii alaptati de mamele care consuma produse lactate pot dezvolta proctita.

Proctita eozinofila

Aceasta afectiune apare atunci cand un tip de globula alba (eozinofil) se acumuleaza in mucoasa rectului. Proctita eozinofila afecteaza numai copiii mai mici de 2 ani.

Factori de risc

Factorii de risc pentru aceasta afectiune sunt:

  • Sexul neprotejat. Riscul de boala creste odata cu riscul de infectie cu transmitere sexuala (ITS). Riscul de a contracta o boala cu transmitere sexuala (BTS) creste daca o persoana are mai multi parteneri de sex, daca nu foloseste prezervative si daca intretine relatii sexuale cu un partener care are o afectiune cu transmitere sexuala.
  • Boli inflamatorii intestinale. Riscul de proctita este mai mare in randul persoanelor care sufera de o boala inflamatorie intestinala (boala Crohn sau colita ulceroasa).
  • Radioterapia pentru tratarea cancerului. Radioterapia indreptata spre sau aproape de rect (cum ar fi in cazul cancerului rectal, ovarian sau de prostata) creste riscul de proctita.

Cum se manifesta proctita?

Proctita este o inflamatie a rectului care poate fi cauzata de infectii bacteriene sau virale. De asemenea, poate fi urmarea unei colite ulcerative sau a unei boli Crohn.

Semne si simptome

In anumite cazuri, proctita poate sa apara in urma contractarii unor boli cu transmitere sexuala contractate prin contact sexual anal. Un individ cu proctita cauzata de o boala cu transmitere sexuala poate transmite boala altor parteneri sexuali. Radioterapia, efectuata de exemplu pentru cancerul de prostata, poate de asemenea sa duca la proctita deoarece reduce fluxul sangvin catre rect (ischemie).

Poate sa apara o senzatie repetata de defecatie sau o incapacitate de a avea scaun. Daca inflamatia este mare la nivelul intestinului (proctocolita), semnele si simptomele sunt mai severe.

Diagnostic

Principalele teste si proceduri utilizate pentru diagnosticarea proctitei sunt:

Analizele de sange

Cu ajutorul acestora, medicii pot detecta eventualele pierderi de sange sau infectii.

Recoltarea probelor de materii fecale (coprocultura)

Vi se poate solicita sa colectati o proba de materii fecale pentru a fi testata. Prin intermediul coproculturii, medicul poate determina daca proctita a fost cauzata de o infectie bacteriana.

Examenul de verificare a ultimei portiuni a colonului

In timpul acestui test (sigmoidoscopie flexibila), medicul foloseste un tub subtire, flexibil si luminat pentru a examina ultima parte a colonului (sigmoidul), precum si rectul. In timpul procedurii, medicul poate lua, de asemenea, mici probe de tesut (biopsie) pentru a fi analizate in laborator.

Testul de verificare a intregului colon

Acest test (colonoscopie) ii permite medicului sa vada intregul colon folosind un tub subtire, flexibil, luminat, cu o camera atasata. De asemenea, in timpul acestui test, medicul poate efectua si o biopsie.

Teste pentru infectii cu transmitere sexuala

Aceste teste presupun recoltarea unei probe de lichid din rect sau din organul prin care este eliminata urina din vezica urinara (uretra).

Tratament

Tratamentul pentru proctita este administrat in functie de cauza de baza a inflamatiei.

Tratamentul pentru proctita cauzata de o infectie

Medicul va poate recomanda medicamente pentru a trata infectia. Principalele variante sunt:

Antibiotice

Pentru proctita cauzata de infectii bacteriene, doctorul va poate recomanda un antibiotic, cum ar fi doxiciclina.

Antivirale

Pentru proctita cauzata de infectii virale, cum ar fi virusul herpes cu transmitere sexuala, medicul poate prescrie un medicament antiviral, cum ar fi aciclovir.

Tratament pentru proctita cauzata de radioterapie

Cazurile usoare de proctita provocata de tratamentul cu radiatii nu au nevoie de tratament, de cele mai multe ori. In alte cazuri, insa, proctita cauzata de terapie cu radiatii poate provoca dureri severe si hemoragii care necesita tratament. Medicul poate recomanda urmatoarele tratamente:

Medicamente: pastile, supozitoare proctita

Medicamentele sunt administrate sub forma de pastile, supozitoare (supozitoare proctita) sau clisme. Printre acestea se numara sucralfat, mezalamina, sulfasalazina si metronidazol. Aceste medicamente pot ajuta la gestionarea inflamatiei si la reducerea hemoragiilor.

Laxative si dilatatoare usoare

Acestea pot ajuta la eliminarea obstructiilor din intestin.

Tratament pentru distrugerea tesutului lezat

Aceste tehnici au drept scop ameliorarea simptomelor proctitei prin distrugerea tesutului lezat (ablatie) care sangereaza. Procedurile de ablatie utilizate pentru tratarea proctitei sunt coagularea cu plasma de argon (APC), electrocoagularea si alte terapii.

Proctita cauzata de boli inflamatorii intestinale (tratament proctita hemoroidala)

Tratamentul pentru proctita provocata de boala Crohn sau colita ulcerativa are ca scop reducerea inflamatiei din rect. Tratamentul poate include:

Medicamente de combatere a inflamatiei rectale

Medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare, administrate fie pe cale orala, fie sub forma de supozitor sau clisma, cum ar fi mezalamina, sau corticosteroizi – cum ar fi prednisonul sau budesonida. De asemenea, persoanele care sufera de inflamatii cauzate de boala Crohn ar putea avea nevoie de tratament cu medicamente care suprima sistemul imunitar, cum ar fi azatioprina sau infliximab.

Interventie chirurgicala

In cazul in care terapia medicamentoasa nu amelioreaza semnele si simptomele, medicul poate recomanda interventia chirurgicala de indepartare a unei portiuni deteriorate a tractului digestiv.

Reglarea stilului de viata pentru ameliorarea simptomelor proctitei

Persoanele care sufera de rectita pot face anumite modificari simple ale stilului de viata pentru a ameliora durerile provocate de afectiune.

Regim alimentar proctita

Adoptarea unei alimentatii usoare si blande poate reduce durerea cauzata de rectita (dieta proctita). Evitati alimentele picante, acide sau grase in timpul crizelor de diaree.

De asemenea, este posibil sa fiti intoleranti la lactoza. Incercati sa reduceti consumul de produse lactate si sa apelati la forme alternative de lapte.

Beti multe lichide, dar evitati sa consumati lichide care contin cofeina, cafea si ceaiuri. Bauturile favorizeaza eliminarea materiilor fecale. De asemenea, ajuta la prevenirea deshidratarii provocate de scaunele dese si moi.

Cofeina, insa, va poate irita sistemul digestiv. De asemenea, bauturile alcoolice dulci care se regasesc in bomboanele si bauturile fara zahar pot agrava diareea.

Fiti atenti la simptome

Fiti atenti la momentele in care se declanseaza simptomele. Acest lucru va poate ajuta sa reduceti sau sa renuntati la orice factor declansator al durerilor cauzate de rectita. De exemplu, daca observati ca simptomele se agraveaza dupa ce consumati produse lactate, puteti incerca laptele fara lactoza, laptele de soia sau laptele din nuci.

Folositi prezervativele

Utilizati prezervativul in timpul sexului anal. Acest lucru reduce riscul de a contracta o afectiune cu transmitere sexuala care va poate afecta rectul si care poate provoca proctita.

Complicatii

Proctita care nu este tratata sau care nu raspunde la tratament poate duce la complicatii, cum ar fi:

Anemia

Hemoragia cronica din rect poate provoca anemie. O persoana care sufera de anemie nu are suficiente globule rosii care sa transporte oxigen in cantitati adecvate catre tesuturi. Din cauza anemiei, o persoana se poate simti obosita si, de asemenea, poate avea ameteli, respiratie grea, dureri de cap, piele palida si o stare evidenta de iritabilitate.

Ulceratii

Inflamatia cronica a rectului poate produce ulceratii la nivelul mucoasei rectului.

Fistule

Uneori, ulceratiile se extind complet prin peretele intestinal, creand o fistula, o legatura anormala care poate aparea intre diferite parti ale intestinului, intre intestin si piele, sau intre intestin si alte organe, cum ar fi vezica urinara si vagin.

Prevenire

Pentru a reduce riscul de proctita, luati intotdeauna masuri de protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala (ITS). Cea mai sigura modalitate de a preveni o boala cu transmitere sexuala este abtinerea de la sex, in special sexul anal. Daca alegeti, totusi, sa intretineti relatii sexuale, puteti reduce riscul de contractare a unei boli cu transmitere sexuala prin:

  • Limitarea numarului de parteneri de sex
  • Utilizarea unui prezervativ din latex in timpul fiecarui contact sexual
  • Neintretinerea de relatii sexuale cu persoane care prezinta vreo leziune sau un lichid neobisnuit in zona genitala

Daca sunteti diagnosticati cu o infectie cu transmitere sexuala, este absolut esential sa nu mai intretineti relatii sexuale pana dupa terminarea tratamentului. Intrebati-va medicul cand puteti intretine din nou relatii sexuale in conditii de siguranta.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/proctitis/symptoms-causes/syc-20376933
  2. https://www.healthline.com/health/proctitis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma