Hipertensiunea arteriala nu are, de obicei, semne sau simptome, astfel singura modalitate de a afla este prin masurarea frecventa de catre dvs. sau medicul specialist.
Hipertensiunea arteriala reprezinta o afectiune grava ce este determinata atat de cantitatea de sange din inima, cat si de cantitatea de rezistenta la fluxul sanguin din artere. Astfel, cu cat inima pompeaza mai mult sange si cu cat arterele sunt mai inguste, cu atat exista riscul aparitiei tensiunii arteriale.
O tensiune arteriala mare si necontrolata poate creste riscul de aparitie a unor grave probleme de sanatate precum, un atac de cord, un accident vascular cerebral, dar poate provoca in acelasi timp aparitia unor boli de rinichi.
Hipertensiunea arteriala este definita ca avand o valoare a tensiunii arteriale mai mare de 140/90 mmHg pe o perioada de cateva saptamani. Presiunea din sange se schimba constant mai ales pe tot parcursul zilei.
Hipertensiunea arteriala poate lua diferite valori de la persoana la persoana, iar aceasta se poate clasifica in functie de presiunea sangvina, astfel:
Conform studiilor, in majoritatea cazurilor este imposibil sa se identifice o cauza exacta a tensiunii arteriale crescute. Insa, de-a lungul timpului s-a descoperit un numar de factori de risc importanti care au legatura cu tensiunea arteriala crescuta.
Exista trasaturi genetice, dar si obiceiuri care va pot creste sansele de a dezvolta HTA. In general, cu cat aveti mai multi factori de risc, cu atat mai probabil este ca veti HTA de-a lungul vietii.
Prin controlarea si modificarea urmatorilor factori de risc veti reduce posibilitatea de a HTA:
Factorii pe care nu puteti sa ii schimbati:
Factorii pe care ii puteti modifica pentru a reduce hipertensiunea arteriala:
Retineti! Unele boli pot contribui la cresterea tensiunii arteriale sau fac ca hipertensiunea arteriala sa fie mult mai dificil de controlat. Aceste boli pot fi: ateroscleroza, diabetul zaharat, apneea de somn si insuficienta cardiaca.
Este necesar sa masurati tensiunea arteriala in momente diferite ale zilei, in timp ce va odihniti intr-un loc confortabil timp de cel putin 5 minute. Pentru a se putea pune diagonisticul de hipertensiune arteriala, sunt necesare cel putin 3 masurari realizate fie de dumneavoastra la domiciliu cu ajutorul aparatului clasic cu mercur sau cel electronic, fie la cea mai apropiata farmacie sub supravegherea farmacistului, fie la medicul specialist.
Tratarea hipertensiunii arteriale poate avea o abordare larga in ceea ce priveste o schimbare in dieta alimentara, a medicamentelor (cu acordul medicului specialist), dar si includerea unui program de exercitii fizice regulate in viata dumneavoastra.
In cazul in care aveti va confruntati cu o hipertensiune arteriala foarte ridicata, tratamentul de urgenta consta in:
Presiunea excesiva asupra peretilor arterelor cauzata de tensiunea arteriala mare va pot afecta vasele de sange, precum si diferite organe din corpul dumneavoastra.
Astfel, cu cat este mai mare presiunea din sange si cu cat aceasta devine mai necontrolata, cu atat complicatiile ce pot aparea sunt mai grave.
O tensiunea arteriala necontrolata la timp poate duce la complicatii, precum:
Stilul de viata modern alaturi de stres, dependenta de fumat, dieta, sedentarismul si obezitatea duc la producerea bolilor cardiovasculare printre care, hipertensiunea arteriala fiind situata in fruntea clasamentului.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a estimat ca in proportie de 15% pana la 37% din populatie globala sufera de hipertensiune arteriala, cu prevalenta egala intre sexe, aceasta crescand odata cu varsta in toate regiunile lumii. Prevalenta hipertensiunii arteriale in Romania este in proportie de 40%.
Astfel, 4 din 10 adulti sufera de hipertensiune arteriala si mai mult de jumatate dintre ei sunt pacienti nou diagnosticati. Odata diagnosticati, hipertensiunea arteriala este problematica pentru pacient, atat din punct de vedere al tratamentului, al complicatiei lui, cat si al schimbarii stilului de viata.
Lasata netratata, complicatiile hipertensiunii arteriale pot fi redutabile, in special accidentul vascular celebral, afectarea renala, producerea unui infarct miocardic, insuficienta cardiaca, edem pulmonar sau disectie de aorta.
O dieta alimentara speciala face parte din tratamentul hipertensiunii arteriale si are un rol destul de important, putand influenta scaderea dozei de medicamentatie.
Asadar, dieta si stabilizarea greutatii corporale joaca un rol important in dezvoltarea si persistenta hipertensiunii arteriale. Acestia reprezinta factorii de risc modificabili, alaturi de renuntarea la fumat, scaderea stresului provocat zilnic, renuntarea la alcool si efectuarea unor activitatii si exercitii fizice in mod regulat.
• Fumat – deoarece ii creste riscul de a suferi de boli cardiovasculare de 2-4 ori fata de un nefumator. Nicotina creste frecventa cardiaca si tensiunea arteriala.
• Cofeina in exces – peste 2-3 cesti cafea/zi pot duce la cresterea tensiunii arteriale, dar si la predispunerea spre aritimii cardiace, astfel ca reducerea consumului de cafea ar fi binevenita.
• Alcool – persoanele care consuma mai mult de 5 pahare pe zi au riscul de a dezvolta hipertensiune, pe cand persoanele care consuma un pahar, s-a constat ca are efect protector daca este consumat de o persoana cu varsta mai mare de 40 de ani si la care preexista hipertensiunea arteriala.
• Sedentarismul trebuie combatut prin efectuarea exercitiilor fizice usoare de genul joggingului, mersului pe bicicleta, inotului, chiar si plimbari zilnice de minim 30 minute zilnic.
• Obezitatea se coreleaza cu sedentarismul si dieta dezechilibrata, se monitorizeaza prin intermediul indicelui de masa corporala. Se impune regim alimentar si o activitate fizica regulata.
• Stresul trebuie evitat, fiind o problema majora, astfel ca se vor evita conflictele, solicitarile nervoase, anxietatea, depresiile si se va respecta un program corespunzator de somn. De asemenea, se vor evita eforturile fizice si intelectuale exagerate, precum si sporturile de performanta.
O buna dieta incepe de la selectarea alimentelor permise si limitarea celor care cresc tensiunea arteriala. In esenta, dieta ar trebui sa fie:
Cantitatea de sodiu permisa ar trebui sa fie de 2.4g/zi (6 g sare/zi), constatandu-se ca mancarea proaspat gatita are o cantitate mai scazuta de sodiu. Cand se scade cantitatea de sodiu de la 4 la 2 g/zi, tensiunea scade cu 2-3 mmHg.
In cativa ani de dieta hiposodata tensiunea arteriala ar putea scadea cu 10 mm. Totodata medicatia antihipertensiva devine mai eficienta, scade riscul de infarct, hipertrofia ventriculara, litiaza renala si osteoporoza. Cel mai intelept este sa se renunte gradual la cantitatea de sodiu din alimentatie. Cel mai devreme se va remarca o schimbare dupa minim 6 saptamani de dieta hiposodata.
In anul 1997, in SUA, s-a testat efectul diverselor diete alimentare asupra tensiunii arteriale.
Studiul DASH („Dietary Approaches to Stop Hypertension”) s-a efectuat pe 450 de adulti, carora li s-au administrat trei tipuri de diete:una clasica, de tip american si doua modificate (una bogata in fructe si legume si o dieta DASH combinata care cuprindea fructele, legumele si produsele lactate degresate). Dieta lucreaza cu un nivel scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu.
Alimente recomandate pe tot parcursul dietei DASH, care scad presiunea arteriala sunt:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…