Hematuria este caracterizata de prezenta sangelui in urina. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si tratamentul in caz de hematurie.

Cuprins:

  1. Ce este hematuria?
  2. Forme de hematurie
  3. Boli care se manifesta prin hematurie
  4. Semne si simptome
  5. Hematurie la copii
  6. Diagnostic
  7. Hematurie: tratament
  8. Cum poate fi prevenita hematuria?

Ce este hematuria?

Hematuria inseamna prezenta sangelui in urina. Cantitatea de sange poate varia, de la urme reduse de sange pana la eliminarea mai multor sute de ml de lichid sanguin.

Printre cauzele posibile se numara tumori ale rinichiului, ale vezicii urinare sau ale cailor urinare, un traumatism al aparatului urinar, litiaza renala (piatra la rinichi), adenom si cancer de prostata, inflamatia cailor urinare, ruptura de vezica urinara, infectiile urinare.

Principalul simptom este aparitia sangelui in timpul eliminarii urinii. Uneori insa, elementele sanguine pot fi puse in evidenta doar printr-un examen microscopic, in urma cantitatii reduse. In functie de factorul cauzator al hematuriei, se poate asocia durere, usturime la eliminarea urinii.

Tratamentul presupune prezentarea imediata la medicul urolog pentru a stabili diagnosticul corect. In functie de acesta din urma, se va stabili si planul de tratament, fie medicamentos, fie chirurgical de urgenta.

Printre complicatiile posibile se numara: hemoragie abundenta, anemie, insuficienta renala.

Forme de hematurie

Sangele in urina (hematuria) poate fi vizibil cu ochiul liber sau apare doar la examinarea la microscop a urinei. Hematuria este adesea detectata cand se fac analize urinare pentru alte motive, cum ar fi un test de screening pentru un examen fizic de rutina. Aceasta conditie poate fi de doua tipuri: hematuria macroscopica si hematurie microscopica. De asemenea, mai poate fi de alte doua feluri: hematurie persistenta si hematurie intermitenta.

Aceasta urinare cu sange poate aparea intr-o larga varietate de afectiuni ale rinichiului si tractului urinar, cum ar fi infectia, litiaza, chisturile sau tumorile. Totusi, multi oameni cu hematurie nu prezinta niciuna dintre aceste afectiuni in ciuda evaluarii lor atente.

Acestia au ceea ce se numeste hematurie benigna, care nu se asociaza cu afectare renala.

Tipuri

Hematuria benigna are doua forme: recurenta (sporadica) si familiala (mostenita). Hematuria benigna recurenta este descoperita tipic la copii, dar poate sa nu fie evidentiata pana tarziu. Exceptand prezenta sangelui in urina, celelalte analize urinare, sangvine si renale sunt normale. Nu este necesar tratament si, in multe cazuri, hematuria dispare in timp.

Hematuria benigna

Hematuria recurenta benigna este destul de frecventa printre atleti, in mod particular la alergatorii de cursa lunga. Cauza exacta a prezentei sangelui in urina nu este clara, dar incidenta hematuriei induse de efort este direct proportionala cu durata si intensitatea activitatii fizice. Hematuria dispare de obicei in primele 24 de ore dupa terminarea exercitiului.

Hematurie familiala

Forma familiala este dobandita de la un parinte – o singura gena mostenita de la oricare din parinti este capabila sa produca boala. Daca un parinte are aceasta afectiune, copilul sau are 50% riscuri sa o mosteneasca. In aceasta situatie, o parte din membrii familiei sunt de obicei afectati.

In multe cazuri, este necesara o biopsie renala pentru a confirmia diagnosticul hematuriei benigne familiale si pentru a o diferentia de alte afectiuni. Hematuria familiala benigna este de obicei recunoscuta din copilarie. Tipic, ea persista pe parcursul vietii, dar nu produce afectare renala sau alte probleme.

Nu este necesar tratamentul. La unii copii cu hematurie izolata este gasita o concentratie crescuta de calciu in urina (hipercalciurie) si se pare ca aceasta este cauza hematuriei. Acesti copii pot avea un risc crescut de litiaza renala.

Boli care se manifesta prin hematurie

In cazul hematuriei, rinichii – sau alte organe sau parti ale tractului urinar – permit celulelor sanguine sa ajunga in urina. Aceasta scurgere poate fi cauzata de o serie de probleme diferite, cum ar fi:

Infectii ale tractului urinar

Acestea apar atunci cand bacteriile patrund in organism prin uretra si se dezvolta in vezica. Principalele simptome care apar sunt dorinta persistenta de a urina, dureri si arsuri in timpul urinarii si urina cu miros extrem de puternic.

In cazul anumitor oameni, in special a adultilor in varsta, singurul semn al bolii poate fi sangele microscopic in urina.

Infectie la rinichi (pielonefrita)

Urinari cu sange la femei, de exemplu, pot aparea atunci cand bacteriile intra in rinichii din fluxul sanguin sau cand ajung din ureter in rinichi. Semnele si simptomele sunt de cele mai multe ori similare cu ale infectiilor urinare, desi infectiile renale pot provoca febra si dureri in partile laterale ale trunchiului.

Pietre la vezica sau la rinichi

Mineralele din urina concentrata formeaza uneori cristale pe peretii rinichilor sau vezicii urinare. In timp, cristalele se pot transforma in pietre mici si dure.

Pietrele sunt in general nedureroase. De aceaa, majoritatea nici nu stiu ca le au, exceptand cazurile in care nu provoaca un blocaj, sau sunt eliminate. In plus, simptomele nu pot fi confundate pentru ca pietrele la rinichi, in special, pot provoca dureri cumplite. De asemenea, pietrele la vezica urinara sau la rinichi pot provoca aparitia sangelui macroscopic si microscopic in urina.

Prostata marita

Urina cu sange la barbati poate fi provocata de o prostata marita. Prostata, care se afla chiar sub vezica si care inconjoara partea superioara a uretrei, se mareste adesea pe masura ce barbatii se apropie de varsta mijlocie. Apoi preseaza uretra, blocand partial fluxul de urina. Semnele si simptomele unei prostate marite (hiperplazie benigna a prostatei) sunt dificultatile de urinare, o nevoie urgenta sau persistenta de a urina si, fie sange vizibil, fie microscopic in urina. Infectia prostatei (prostatita) poate provoca aceleasi semne si simptome.

Boli renale

Sangerarea urinara microscopica este un simptom foarte intalnit al glomerulonefritei, o inflamatie a sistemului de filtrare a rinichilor. Glomerulonefrita poate fi parte a unei boli sistemice, cum ar fi diabetul, sau poate aparea de una singura. Glomerulonefrita poate fi declansata de infectii virale sau streptococice, boli ale vaselor de sange (vasculita) si probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi nefropatia cu IgA (imunoglobuline A), care afecteaza capilarele mici care filtreaza sangele in rinichi (glomeruli).

Cancer

Sangerarea urinara vizibila poate fi un semn al cancerului renal, al vezicii urinare (tumora vezicala hematurie) sau un cancer avansat de prostata. Din pacate, este posibil ca semnele sau simptomele sa nu apara in stadiile incipiente, cand aceste tipuri de cancer pot fi tratate mai usor.

Tulburari mostenite

Anemia cu celule in secera (siclemia) – un defect ereditar al hemoglobinei la nivelul globulelor rosii – provoaca aparitia sangelui in urina, atat vizibil, cat si microscopic. La fel si sindromul Alport, care afecteaza membranele filtrante din glomerulii rinichilor.

Leziuni renale

Sangele vizibil in urina mai poate fi provocat si de o lovitura sau o alta vatamare a rinichilor aparuta in urma unui accident sau a practicarii unui sport de contact.

Medicamente

Ciclofosfamida, care este un medicament anti-cancer, si penicilina pot provoca hematurie. Sangele vizibil din urina poate aparea in unele cazuri daca luati un anticoagulant, cum ar fi aspirina si heparina, si daca aveti, de asemenea, o afectiune care provoaca o sangerare in vezica urinara.

Exercitii fizice intense

Se intampla rar ca exercitiile fizice sa produca hematurie, cauza nefiind cunoscuta. Aceasta sangerare poate aparea din cauza unui traumatism la nivelul vezicii urinare, a deshidratarii sau a descompunerii globulelor rosii, in urma unui exercitiu intens de aerobic.

Alergatorii sunt cel mai adesea afectati, desi o hematurie vizibila dupa un antrenament intens poate afecta pe oricine. Daca observati prezenta sangelui in urina dupa practicarea exercitiilor fizice, nu presupuneti ca a fost cauzata de sport. Mergeti neaparat la doctor pentru un consult.

Hematurie cauze si factori de risc

Aproape orice persoana – inclusiv copiii si adolescentii – se poate confrunta cu o hematurie. Factorii care cresc riscurile sunt:

  • Multi barbati trecuti de 50 de ani au hematurie ocazionala din cauza prostatei marite.
  • O infectie recenta. Inflamarea rinichilor in urma unei infectii virale sau bacteriene (glomerulonefrita post-infectioasa) este una dintre cauzele principale ale sangelui in urina la copii.
  • Istoricul familial. Cei cu antecedente familiale de boli renale sau pietre la rinichi sunt mai predispusi la hematurie.
  • Anumite medicamente. Aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene si antibioticele, cum ar fi penicilina, sunt cunoscute pentru ca sporesc riscul de sangerare urinara.
  • Exercitii fizice intense. Alergatorii pe distante lungi sunt in special predispusi la hematurie indusa de sport. De fapt, afectiunea este uneori denumita hematuria alergatorului. Cu toate acestea, orice persoana care depune efort mare in timpul sportului poate avea aceste simptome.

Semne si simptome

Este posibil sa nu observati niciun simptom daca aveti hematurie microscopica. In schimb, daca aveti hematurie macroscopica, puteti observa o urina rosiatica, roz sau maro. Acest lucru se intampla pentru ca sangele din urina schimba culoarea acesteia. In plus, cei care se confrunta cu hematurie macroscopica, pot observa un cheag de sange in urina care poate provoca dureri.

Daca observati ca urina are o culoare diferita de cea normala sau daca aveti dureri atunci cand urinati, mergeti neaparat la medic. Acesta poate face cateva teste pentru a afla cauza hematuriei sau a durerii si care ar fi cel mai potrivit tratament.

Hematurie la copii

Hematuria microscopica la un copil sanatos nu trebuie investigata decat daca este prezenta in cel putin trei analize de urina efectuate pe parcursul mai multor luni. Cu toate acestea, hematuria trebuie investigata prompt daca micutul are hipertensiune arteriala, o boala renala cronica sau proteine ​​in urina.

Hematuria este descoperita in mod frecvent la copii si are peste 100 de cauze diferite. Printre acestea se numara:

  • structuri anormale ale tractului urinar
  • boli mostenite
  • dezechilibre ale mineralelor in urina
  • glomerulonefrita

In unele cazuri, nu poate fi gasita nicio cauza a hematuriei.

Cum este tratata hematuria la copii

De cele mai multe ori, copilul nu are nevoie de niciun tratament. Daca hematuria apare o singura data, nu e niciun motiv de ingrijorare.

Cei care observa sange in urina de mai multe ori, dar nu au alte semne de boala, pot efectua analize de urina si examene fizice la cateva luni timp de un an si apoi anual, ca masura de precautie.

Daca afectiunea este provocata de o alta boala, medicii vor trata conditia care da nastere hematuriei. De exemplu, sangele in urina cauzat de o infectie urinara va fi tratat cu antibiotice.

Diagnostic

Urmatoarele teste si examene joaca un rol esential in gasirea unei cauze a sangelui in urina:

Examen fizic

In cadrul examenului fizic, doctorul discuta cu pacientul despre istoricul medical al acestuia.

Analize de urina (eritrocite in urina)

Chiar daca sangerarea a fost descoperita in urma unei analize urinare, este posibil sa efectuati un alt test pentru a verifica prezenta eventualelor hematii in urina. O analiza urinara poate verifica, de asemenea, daca exista o infectie a tractului urinar sau anumite minerale care au provocat pietre la rinichi.

Teste de imagistica

In unele cazuri este nevoie de teste imagistice pentru descoperi cauza hematuriei. Medicul va poate recomanda o tomografie computerizata, o rezonanta magnetica (RMN) sau o ecografie.

Cistoscopie (endoscopia vezicii urinare)

In cadrul cistoscopiei, medicul introduce in vezica un tub ingust prevazut cu o camera minuscula pentru a examina vezica urinara si uretra de eventualele semne de boala.

Uneori, cauza sangerarii urinare nu poate fi descoperita. In acest caz, doctorul poate recomanda efectuarea unor teste periodice de monitorizare, in special in cazul celor cu factori de risc pentru cancerul vezicii urinare, cum ar fi fumatul, expunerea la toxine din mediu sau antecedente de radioterapie.

Hematurie: tratament

Tratamentul presupune abordarea cauzei de baza.

Infectii urinare

Un medic poate prescrie antibiotice pentru tratarea hematuriei cauzata de o infectia urinara bacteriana.

Pietre la rinichi

In acest caz, simptomele dispar sau se amelioreaza dupa ce pietrele sunt eliminate in mod natural. In schimb, pietrele mari pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor, a unei proceduri speciale de spargere in bucati mai mici a pietrelor sau prin intermediul unei operatii.

Cancer

In cazul in care medicul constata ca o persoana sufera de cancer la rinichi sau vezica, de obicei apeleaza la un medic oncolog, un doctor specializat in tratarea persoanelor care au cancer.

Cancerul renal si cancerul de vezica urinara pot fi tratate prin operatie, chimioterapie si radioterapie. Tratamentul variaza de la o persoana la alta, in functie de stadiul maladiei si daca aceasta s-a extins si la alte organe.

Hematurie tratament naturist

Daca hematuria este cauzata de o infectie urinara, principalul remediu este hidratarea adecvata care sa permita eliminarea bacteriilor. Sucul de merisoare face minuni, de asemenea, in cazul unei infectii urinare, insa trebuie consumat neindulcit.

In cazul unei prostate marite, dovezile stiintifice arata ca uleiul din seminte de dovleac micsoreaza prostata marita, in termen de trei luni.

Pietrele la rinichi pot fi combatute cu ajutorul unei diete bogate in alimente care contin magneziu.

Cum poate fi prevenita hematuria?

Hematuria poate fi evitata prin prevenirea afectiunilor de baza. Acest lucru inseamna:

  • Prevenirea infectiilor prin consumul zilnic de multa apa
  • Urinarea imediata dupa actul sexual si practicarea unei bune igiene.
  • Prevenirea pietrelor prin consumul adecvat de apa, evitarea excesului de sare si alimentelor precum spanacul.
  • Prevenirea cancerului vezicii urinare prin abtinerea de la fumat, limitand expunerea la substante chimice.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blood-in-urine/symptoms-causes/syc-20353432
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325324.php
  3. http://www.kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-problems/blood-in-urine.html
  4. https://draxe.com/health/symptoms/hematuria/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma