Albirea dintilor – tot ce trebuie sa stii

Albirea dintilor este printre cele mai populare proceduri stomatologice care ajuta la imbunatatirea aspectului dentar. Aflati din urmatorul articol ce presupune albirea dintilor si cum puteti efectua aceasta procedura acasa sau in cabinetul medicului dentist.

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Cauze care duc la patarea sau ingalbenirea dintilor

3. Curatarea dintilor – cand si de ce este recomandata?

4. Metode profesionale de albire a dintilor

5. Albirea dintilor acasa

6. Metode naturale pentru albirea dintilor

7. Posibile riscuri

Informatii generale

Albirea dentara este o procedura stomatologica de indepartare a petelor de decolorare, care apar in timp de la anumite alimente, cafea sau tutun. Aceasta decolorare a dintilor afecteaza smaltul dentar, care este stratul din exterior al dintilor. In plus, chiar si acumularea de placa poate sa duca la ingalbenirea dintilor.

Astfel, procedura de albire are ca scop readucerea si mentinerea culorii naturale si stralucitoare a dintilor.

Cauze care duc la patarea sau ingalbenirea dintilor

Cele mai frecvente motive pentru care dintii se ingalbenesc sau sa se pateaza sunt:

  • Consumul de tutun
  • Consumul de lichide de culoare inchisa, cum ar fi cafeaua, cola, anumite ceaiuri si vinul rosu
  • Consumul frecvent de dulciuri
  • Anumite medicamente si antibiotice
  • Anumite boli de sange sau afectiuni hepatice
  • Nu acordati o ingrijire si un periaj corect dintilor
  • Imbatranirea face dintii mai putin stralucitori, deoarece smaltul devine mai subtire, iar culoarea smalutului devine mai inchisa la culoare
  • Tartrul dentar

Curatarea dintilor – cand si de ce este recomandata?

Albirea dentara este o procedura care modifica nuanta dintilor ingalbeniti sau patati, insa aceasta nu trebuie sa fie confundata cu procedurile de igienizare profesionala, cum ar fi detartrajul dentar, periajul dentar si metoda airflow. Acestea sunt proceduri stomatolofice care ajuta doar curatarea dintilor.

Albirea dintilor poate fi un mod eficient de a aduce culoarea naturala a dintilor, insa fara a indeparta si afecta smatul dentar. Exista o serie de motive pentru ca ati putea apela la aceasta procedura stomatologica. Medicii specialisti spun in urma unor cercetari ca, dintii albi si stralucitori nu sunt atat de frecventi la oameni, iar acest motiv uneori este datorat de trecerea timpului care afecteaza smaltul dentar. De aceea, o albire profesionala efectuata de medicii stomatologi ar putea si un tratament si o solutie adecvata pentru curatarea dintilor.

Ingredientul activ care ajuta la albirea dintilor este, de obicei, peroxidul de hidrogen sau peroxidul de carbamida. Pe masura ce ingredientul activ este descompus, oxigenul intra in smaltul dintilor si culoarea dintelui este mai deschisa.

Metode profesionale de albire a dintilor

Albirea dintilor la stomatolog

Albirea dintilor se poate efectua in cabinetul stomatologic, unde veti fi monitorizati de medicul specialist pe toata durata procedurii. Prima data, medicul va va examina dintii si va va pune intrebari pentru a afla ce a cauzat decolorarea acestora. Daca aveti probleme dentare, trebuie sa stiti ca acest lucru poate sa afecteze albirea dintilor. De exemplu, cavitatile trebuie sa fie tratate inainte de efectuarea procedurii de albire. Acest lucru se datoreaza faptului ca solutia de albire poate trece prin zone degradate si poate ajunge in partile interioare ale dintelui. Daca gingiile s-au retras, radacinile expuse ale dintilor pot parea galbene sau decolorate. Produsele de albire nu le vor face mai albe. Daca aveti cariii sau probleme cu gingiile (paratondoza), albirea va poate face dintii sensibili. De asemenea, albirea nu functioneaza pe coroane ceramice dentare sau din portelan.

Dupa ce s-au rezolvat posibilele probleme dentare, in continuare, medicul stomatolog va incepe procesul de curatare a dintilor. Astfel, se vor elimina bacteriile, surplusul de alimente si de alte substante care s-au acumulat pe dinti si care contribuie de fapt la decolorarea dentara. Dupa ce s-a efectuat aceasta procedura, incepe procesul propriu-zis de albire a dintilor.

Albirea dintilor cu laser

Albirea cu dinti cu laser este o tehnica revolutionara foarte frecventa pentru specialistii stomatologi din intreaga lume. Acest tratament poate reduce culoarea galbuie de la 3 la 8 tonuri. In plus, albirea dentara efectuata cu laser este cea mai moderna si eficienta tehnica de albire a dintilor.

Albirea dentara cu laser deschide nuanta dintilor actionand bland si cu grija fata de smaltul dentar. Aceasta metoda non-invaziva de albirea dintilor este considerata a fi singura varianta dovedita stiintic ca fiind complet inofensiva, care nu ataca si nu degradeaza smatul dentar.

Cum se face albirea dintilor cu laser

Medicul dentist va aplica pe fiecare dinte un gel cu o baza de peroxid de hidrogen. Dupa aceea, acestea vor fi expuse la lumina laser si dupa o ora de 15 minute (se administreaza sau se iau), tratamentul va reactiona cu smaltul si dentina.

Avantaje albirea dintilor

  • Albirea dintilor se va efectua intr-o singura sesiune
  • Se vor elimina infectiile, peroxidul actionand ca un antiseptic
  • Sunt favorizate vindecarea ranilor locale

Recomandari post-tratament

Pentru a avea rezultate de lunga durata, pacientul trebuie sa urmeze fiecare pas in ceea ce priveste ingrijirea post-albire, pentru ca rezultatele sa ramana pentru mult timp dupa efectuarea procedurii de albire. Daca faceti un tratament de albirea dintilor cu laser, urmati aceste recomandari:

  • Evitati alimentele care contin o multime de coloranti sau diferite substante chimice (cititi ambalajele fiecarui produs inainte de a-l achizitina)
  • Evitati bauturile cu mult zahar sau culori inchise, precum cafeaua, ceaiul, vinul, sucurile si bauturile alcoolice.
  • Fumatul este interzis
  • Acordati o ingrijire corespunzatoare igienei dentara, spalati-va bine pe dinti dupa fiecare masa, folositi ata dentara si clatiti gura cu apa de gura macar o data pe zi.

Albire dinti preturi

Preturile incep de la 1100 lei insa, pentru procedura de albirea dintilor preturile pot varia de la o clinca la alta.

Albirea dintilor acasa

Benzi albire dinti

Benzile de albirea dintilor au urmatoarele proprietati:

  • Sunt un sistem de albirea dintilor pentru a se obtine un zambet alb instant
  • Foitele se dizolva si albesc instant dintii cu o nuanta sau chiar mai mult
  • se poate folosi mai multe zile la rand pentru a obtine un zambet perfect.
  • Pentru un efect de durata si tratament eficient se foloseste in combinatie cu pasta de dinti de albire

Benzile de albire pentru dinti sunt recomandate doar adultilor. Aceste benzi va albesc in mod natural dintii, nu au efect asupra implanturilor si plombelor. Nu se recomanda folosirea benzilor de catre femeile insarcinate sau care alapteaza. A nu se folosi daca suferiti de afectiuni gingivale. Intrerupeti in cazul in care apar dureri sau sensibilitate excesiva. In caz de nevoie contactati medicul sau dentistul. A nu se folosi in caz de alergie la unul din ingredientele produsului. A nu se folosi mai devreme de 2 saptamani de la efectuarea tratamentelor dentare sau in timpul folosirii aparatelor dentare.

Benzi Crest

Tratamentul cu benzile Crest 3D White promit acelasi efect ca albirea efectuata la medicul stomatolog.

Avantaje benzi Crest

  • Pachetul contine 14 plicuri – 28 plasturi (14 pentru arcada superioara si 14 pentru cea inferioara)
  • Tratament profesional timp de 14 zile
  • Cu un sistem de atasare imbunatatit plasturii se aplica zilnic , timp de 30 de minute
  • Concentratie peroxid de hidrogen 10%
  • Rezultate profesionale (similar unei albiri profesionale in cabinet)
  • Este recomandat celor ce doresc o albire a dintilor acasa accentuata, de durata si intr-un timp relativ scurt
  • Albire vizibila in doar 2/3 zile
  • Este dovedit clinic ca indeparteaza petele de vin, tutun, ceai si cafea
  • Procedura de albire mai ieftina decat in cabinetele stomatologice
  • Rezultate identice cu tratamentele cu laser
  • Albire de durata pana la 18 luni
  • Rezultate vizibile dupa doar 2/3 utilizari

Mod de utilizare:

  • Nu este idicat spalarea in prealabil a dintilor.
  • Deschideti plicul si scoateti plasturii.
  • Utilizati plasturii cu mainile uscate.
  • Pentru o aplicare mai usoara se aplica prima data banda de jos
  • Folosind o oglinda, se aplica partea cu gel a plasturelui direct pe dinti.
  • Aliniati plasturele cu nivelul gingiei si apasati usor pe suprafata dintilor pentru un contact corespunzator
  • Indoiti restul plasturelui in spatele dintilor pentru a ramane in pozitie.
  • Purtati plasturii timp de 30 minute, o data pe zi
  • Dupa cele 30 de minute, indepartati plasturii.

Folosind tehnologia “Advanced Seal” benzile Crest se muleaza si se fixeaza foarte bine pe dinti ceea ce va permite sa faceti diverse activitati fara sa va jeneze in vreun fel (puteti vorbi, canta, bea apa, citi, conduce, gati, in timp ce purtati benzile). Benzile sunt subtiri, flexibile si comode, chiar insesizabile.

Albirea dintilor aparat

Exista aparate pentru albirea dintilor care va ofera posibilitatea unui tratament profesional efectuat chiar acasa. Acest aparat de albire cu led este foarte simplu de utilizat, caci in numai 10 minute / sedinta in maxim 5 de folosire va puteti bucura de dinti albi si un zambet stralucitor. Este recomandat ca acest tratament cu led sa fie insotit de un gel pentru albirea dintilor.

Creion de albit dintii

Acest tip de creion ajuta la recuperarea stralucirii si aspectului de alb al dintilor. Creionul de albire contine un gel care se aplica direct pe dinti evitand contactul cu gingiile si se lasa sa actioneze timp de 10 – 30 de minte. Nu trebuie sa consumati alimente sau bauturi in timpul tratamentului. La final, clatiti gura cu apa. Pentru a avea rezultate vizibile intr-un timp scurt, este recomandat sa repetati tratamentul cu creionul de albirea dintilor de 2 – 3 ori pe zi.

Gutiere albire

Gutierele pentru albirea dintilor contin o combinatie ingrediente care ajuta la intarirea smaltului dentar in timpul albirii. In plus, gutierele sunt eficiente pentru ca albirea nu provoaca niciun fel de sensibilitate a dintilor, iar dupa efectuarea procedurii intreaga dantura va recapata un alb stralucitor.

Cea mai buna pasta de dinti pentru albire

Pe piata exista mai multe paste de dinti de albire. Desi acestea nu afecteaza culoarea naturala a dintilor, acestea pot fi eficiente la indepartarea petelor. Prin urmare, pot imbunatati aspectul general al dintilor. Pasta de dinti de albire poate ajuta, de asemenea, ca efectul sa dureze, dupa ce dintii au fost albiti profesional.

Ingredientele principale dupa care trebuie sa va uitati sunt: peroxid (peroxid de carbomina), flour, calciu, folsfata care ajuta la abirea si mineralizarea smaltului. Pasta de dinti pentru albire trebuie folosita doar de adulti de 3 ori pe zi, timp de 3 minute la fiecare periaj dentar.

Metode naturale pentru albirea dintilor

Albirea dintilor cu bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu are proprietati de albire naturala, care ajuta la eliminarea petelor de pe suprafata dentara. In plus, bicarbonatul creeaza un mediul alcalin in cavitata bucala, care impiedica bacteriile sa se inmulteasca. Trebuie sa stiti ca acest remediu cu bircabonat de sodiu nu va va albi dintii peste noapte, dar veti observa o diferenta in aspectul dintilor in timp.

Pentru efectuarea corecta a acestei metode, periatii dintii cu bicarbonat si apa timp de 2 minute dupa care clatiti gura cu apa.

Albirea dintilor cu carbune activ

Pentru acest tratament este indicat sa folositi carbune medicinal, care se poate gasi in farmacii sub forma de tablete sau capsule. Pisati carbunele, apoi periatii dintii cu praful format. Datorita texturii sale, carbunele are un efect abraziv care absoarbe tanina, substanta gasita in cafea, vin, ciocolata, care duce la ingalbenirea dintilor.

Albirea dintilor cu sare

Sarea ajuta la curatarea dintilor, insa trebuie folosita cu grija pentru a nu zgaria smaltul dintilor si pentru a nu irita gingiile. Periajul insistent cu sare poate duce la sangerari gingivale. Astfel, puneti putina sare pe periuta si spalati usor dintii.

Dinti albi cu lamaie

Amestecati sucul de la o jumatate de lamaie cu putina apa si clatiti gura cu acest amestec dupa fiecare periaj dentar. Nu efectuati aceasta procedura mai multe de doua ori pe saptamana, deoarece aciditatea lamaii poate sa va atace smaltul dentar.

Albirea dintilor cu capsuni

Albirea dintilor cu un amestec de capsuni si bicarbonat de sodiu este un remediu natural care a fost popularizat de vedete. Sustinatorii acestei metode de albire sustin ca acidul malic gasit in capsuni va inlatura decolorarea, in timp ce bicarbonatul va indeparta petele. Pentru aceasta metoda, trebuie sa pasati cateva capsuni, amestecati cu o lingurita de bicarbonat, iar apoi periati dintii cu amestecul format.

Posibile riscuri

Albirea este putin probabil sa provoace reactii adverse grave, desi unii dinti pot deveni mai sensibili pentru o perioada scurta de timp. Este posibil sa aveti si o iritare usoara a gingiilor.

Albirea dintilor NU trebuie efectuata la persoane cu urmatoarele conditii:

Dezavantaje de albirea dintilor

  • Durabilitatea tratamentelor are o durata de termen scurt atunci cand pacientul nu acorda o grija corespunzatoare igienei orale dupa efectuarea tratamentului de albire.
  • Dintii nesanatosi (afectati de o problema dentara) pot fi foarte sensibili dupa efectuarea tratamentului de albire cu laser.
  • Nu oricine poate efectua acest tratament de albire a dintilor. Depinde foarte mult de sanatatea pacientului. Este foarte probabil ca unele cazuri speciale, pacientul sa aiba nevoie de un tratament inainte de a incepe albirea dintilor cu laser.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/whiten-teeth-naturally
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322421.php
  3. https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/w/whitening
  4. https://www.dentalhealth.org/tooth-whitening
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

12 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

12 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

12 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

12 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

12 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

12 luni in urma