Rostopasca este o planta deseori utilizata in fitoterapie, atat pentru uz intern (unde este considerata un drenor hepatic important), cat si pentru uz extern (sucul plantei, de culoare galbuie, fiind folosit traditional pentru uscarea verucilor, negilor).

Cuprins:

1. Ce este rostopasca?

2. Remedii pe baza de rostopasca – utilizare

3. Rostopasca – beneficii

4. Boli in care poate fi folosita rostopasca

5. Contraindicatii

Ce este rostopasca?

Rostopasca sau Chelidonium majus este folosita din cele mai vechi timpuri pentru tratarea bolilor hepatice. In Evul Mediu, planta de Chelidonium majus era folosita ca un tratament important pentru icter. Primul studiu farmeceutic asupra materiei prime vegetale s-a efectuat in anul 1818. Cercetarile chimice a acestei plante au continuat pana in zilele noastre.

In Franta, Elvetia si Germania, rostopasca constituie materia prima pentru 18 medicamente contra bolilor hepatice.

Chelidonina, un alcaloid continut de aceasta planta actioneaza ca antispastic la nivel gastro-intestinal si biliar prin relaxarea musculaturii. Datorita actiunii smasmolitice si coleretice, aceasta planta este folosita in tratamentul dischineziilor biliare, colicilor hepatobiliare si pentru alte afectiuni ale tractului gastro-intestinal.

Complexul alcaloidic stimuleaza tonusul si peristaltismul vezicii biliare cu efect colecistochinetic. Totodata, planta regleaza si amelioreaza fluxul biliar.

In plus, rostopasca stimuleaza secretia pancreatica, marind secretia enzimelor secretate la acest nivel si scade valorile lipidelor totale din sange si a colesterolului (fiind utila in steatoza hepatica). Planta este un adevarat panaceu in bolile de ficat de orice natura avand proprietati de drenare si tonice hepatice. Actioneaza extrem de eficient, atat in tratamentul hepatitelor virale acute, cat si cronice avand efect tonic hepatic, regenerativ hepatic, drenor biliar si antiviral. Avand efecte antilitogenice, rostopasca elimina calculii biliari si este folosita ca tratament adjuvant in litiaza biliara.

Cand se culege rostopasca

Rostopasca se culege intre lunile mai si aprilie, atunci cand incep sa infloreasca primele floricele galbene, si pana in toamna la sfarsitul lunii noiembrie.

Remedii pe baza de rostopasca – utilizare

Tinctura de rostopasca uz intern

Tinctura de rostopasca contine extract vegetal din planta intreaga inflorita. De asemenea, tinctura este un tratament adjuvant pentru afectiuni hepatice de natura virala, toxica simetabolica, colecistopatii, dischinezie biliara, litiaza biliara, colicigastro-intestinale.

Aceasta tinctura este un bun:

  • Analgezic al al colicelor hepatobiliare, coleretic-colagog, antiviral, hemostatic, bacteriostatic, hipotensiv

Tinctura de rostopasca se administreaza cate 10 – 15 picaturi de 2 ori pe zi diluate in putina apa.

Tinctura de rostopasca uz extern

Aceasta tinctura este un bun:

  • Cicatrizant extern
  • Antibacterian
  • Antimicotic

Se recomanda folosirea tincturii de rostopasca pentru uz extern in caz de:

  • Dermatoze
  • Psoriazis
  • Infectii cronicizante ale pielii
  • Negi
  • Bataturi
  • Tumori cutanate

Tinctura folosita direct pe piele are puterea de a reface testutul cutanat si de a reduce orice urma de disconfort care apare la nivelul pielii.

Ceaiul de rostopasca

Contine substante alcaloide cum ar fi: chelidonina, berberina, cheletrina, sanguinarina, precum si rasini, flavonoizi, taninuri si ulei volatil.

Proprietati:

Stimulent al functiei hepatice, calmant al colicilor hepato-biliare; coleretic-colagog; sedativ si narcotic al centrilor nervosi superiori, dezinfectant si bun cicatrizant.

Recomandari:

  • Intern: colecistopatii, hepatite cronice, cistite, adenom de prostata, prostatite, boli renale si ale cailor urinare, ciroza hepatica, adjuvant in tratamentul cancerului de prostata, ulcer gastric si duodenal.

Mod de administrare ceai rostopasca:

  • Intern: infuzie din o lingurita cu planta la 250 ml apa. Se lasa acoperit 10-15 minute. Se beau 1-2 cani cu ceai pe zi, fractionat in mai multe prize.
  • Extern: infuzie concentrata din 2 linguri cu planta la 250ml de apa clocotita, se pun comprese.

Sucul de rostopasca

Acest suc se obtine prin stoarcerea tulpinilor, iar preparatul poate fi folosit pentru uz extern in tratarea de:

  • Chisturi
  • Chisturi ovariene
  • Trateaza cataracta
  • Indeparteaza definitv negii
  • Trateaza tumorile
  • Trateaza cancerul de piele

Pulbere de rostopasca

Pulbere de rostopasca este obtinuta prin macinarea fina a plantei si este recomandata numai in tratamentele de uz intern pentru:

Capsule cu rostopasca

Capsulele de rostopasca sunt indicate a fi luate atat de adulti, cat si de copii incepand cu varsta de 14 ani, cate un comprimat de 2 – 3 ori pe zi inainte de mese, in caz de:

  • dischinezii biliare
  • colecistite acute si cronice
  • colici hepatobiliare
  • hepatite cronice virale si metabolice
  • ciroza hepatica, litiaza biliara
  • spasme ale tractului gastrointestinal
  • tuse spastica
  • tumori de esofag, pancreas, ficat si plamani

Crema de rostopasca

Crema contine extract pur de rostopasca, care actioneaza ca un adjuvant pentru herpes, negi, verunci, psoriazis, rani si impetigo. Aceasta crema se aplica direct pe pielea curata intr-un strat subtire si se maseaza pana la absorbitia completa.

Rostopasca – beneficii

Imbunatateste digestia

Rostopasca este un remediu eficient atunci cand este vorba de tratarea problemelor digestive care au ca rezultat crampe, balonare sau senzatii de greata. Acest extract din plante poate ajuta la ameliorarea crampelor si la usurarea indigestiei. Rostopasca ajuta organismul sa produca mai multe bile si alte enzime digestive responsabile de o digestie eficienta si poate fi folosita chiar si pentru a face fata ulceratiilor stomacale.

Trateaza probleme de anxietate si somn

Rostopasca poate fi folosita ca un tratament sedativ pentru ameliorarea simptomelor de anxietate. Are proprietati narcotice si, prin urmare, nu trebuie luata in doze mari. In doze mai mici, poate fi utilizat pentru a usura anxietatea si starile de nervozitate si tensiune si, datorita capacitatii sale analgezice, poate ajuta la ameliorarea de dureri. Totodata, aceasta planta contine proprietati care ajuta in tratarea de insomnii pentru persoanele care au probleme cu somnul.

Protejeaza ficatul si vezica biliara

Datorita proprietatilor sale depurative, rostopasca poate fi utilizata pentru purificarea si curatarea ficatului. Pe de alta parte, rostopasca poate fi utilizata si ca parte eficienta a unui program de detoxifiere datorita capacitatii sale de a elimina deseurile si toxinele din sistem.

Rostopasca are proprietati naturale de protectie a ficatului, care nu numai ca ajuta la sustinerea sanatatii si functionarii hepatice adecvate, dar protejeaza ficatul de anumite leziunile celulare. De asemenea, aceasta planta poate ajuta la mentinerea sanatatii si functionarii corecte a vezicii biliare. Se stie ca problemele cu vezica biliara cauzeaza numeroase alte probleme, precum indigestia. Astfel, rostopasca ajuta la stimularea productiei si a fluxului de enzime, care la randul lor ajuta la prevenirea de inflamatii, infectiii si de anumite boli, precum este hepatita.

Rostopasca pentru negi

Utilizarea topica a plantei de rostopasca poate ajuta la eliminarea negilor, care sunt cauzate de papilomavirusul uman sau HPV. Aceasta planta are si proprietati antivirale. Inca din vremurile de demult, oamenii au folosit rostopasca pentru a tratamenta diferite afectiuni cronice ale pielii, cum ar fi eczema si psoriazisul.

Intarieste sistemul imunitar

Planta de rostopasca este capabila sa combata bacteriile, virusurile si ciupercile si poate fi folosit pentru a ajuta la apararea organismului impotriva declansarii anumitor boli.

Cu alte cuvinte, aceasta planta poate fi folosita pentru a ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Amelioreaza durerile de cap

Aceasta planta este un bun remediu homeopatic care ajuta in tratarea si ameliorarea durerilor de cap si a migrenelor.

Trateaza durerile de umar si gat

Rostopasca este adesea utilizata pentru ameliorarea durerilor de umeri si de gat, ajutand la relaxarea musculaturii. In anumite cazuri, aceste dureri pot fi insotite de simptome, precum greata, ameli, varsaturi si transpiratie.

Amigdalita

Dupa mai multe cercetari, medicii specialisti au descoperit ca tinctura de rostopasca ajuta in tratarea de amigdalita. Administrata pe cale orala, aceasta tinctura are proprietati care stimuleaza imunitatea si ajuta la combaterea de amigdalita chiar si la copii.

Slabire cu rostopasca

Deoarece este un detoxifiant puternic, planta de rostopasca ajuta la eliminarea kilogramelor in plus prin detoxifierea colonului. In plus, planta are efecte sedative, antispastice, diuretice si purgative, care sprijina procesul de eliminare a toxinelor. Pentru detoxifiere, se recomanda folosirea ceaiului sub forma de clisma.

Preparare ceai detoxifiere

Se recomanda prepararea unei infuzii din rostopasca proaspata. Astfel, se ia un pahar de frunze si tulpini, se spala, iar apoi se rasnesc pana cand se obtine un praf pulbere. Dupa are, praful tocat se adauga intr-un vas cu apa clocotita. La final, se va lasa timp de 20 – 30 de minunte la infuzat, iar dupa ce s-a racit, ceaiul trebuie sa fie strecurat si folosit in cel mai scurt timp sub forma de clisma. Pentru a avea rezultate optime, procesul de detoxifiere si curatare a colonului trebuie sa dureaze in jur de o ora pana la 2 ore. Inainte de inceperea procedurii, trebuie sa efectuati o clisma cu apa curata, dupa care veti face si cu ceaiul de rostopasca racit. Rezultatele acestui proces de detoxifiere se vad la scurt timp prin imbunatatirea aspectului pielii.

Clisma cu ceai de rostopasca se poate efectua o data la 2 -3 luni.

Boli in care poate fi folosita rostopasca

Rostopasca si dischinezia biliara

Dureri intense, ascutite in partea dreapta, cu iradierea cunoscuta a remediului, catre spate, catre marginea interna sau unghiul inferior al omoplatului drept, insotite de greturi si/sau de varsaturi – reprezinta principalele indicatii pentru Chelidonium CH9 sau CH15. Se iau 3 granule de 2-3 ori pe zi, cateva zile, pana la ameliorarea sindromului dureros. Persoana care sufera de dischinezie biliara poate prezenta si o stare intensa de letargie si o indispozitie la cel mai mic efort fizic. Problemele de sanatate pot fi induse de o schimbare de vreme sau de un exces alimentare.

Rostopasca si colica biliara

Chelidonium mai poate fi indicat si in situatii de colica biliara indusa de litiaza biliara, uneori cu obstructia canalului coledoc prin pietre. Limba pacientului este galbuie, cu amprenta dintilor vizibila. Persoana prezinta gust neplacut in gura, miros neplacut al gurii, salivatie abundenta si greata. Albul ochilor devine galbui murdar si poate prezenta dureri ale globului ocular si lacrimare.

Rostopasca pentru ficat

Remediul homeopatic Chelidonium majus actioneaza asupra ficatului, sistemului port, hipocondrului drept si regiunii inferioare a plamanului drept.

Daca durerea la nivelul fierii sau ficatului are o senzatie de iradiere cunoscuta, spre spate, spre unghiul inferior al omoplatului drept, atunci Chelidonium CH15 sau CH30 se administreaza in jur de  3 granule din 2 in 2 ore. 5-6 administrari in prima zi si apoi de 3-4 ori pe zi in zilele urmatoare poate sa determine eliminarea pietrelor si evitarea unei interventii chirurgicale.

Chelidonium majus este un remediu cu lateralitate dreapta marcata (ca si Sanguinaria si Lycopodium) si pe langa simptomele deja descrise, este unul dintre remediile pentru nevralgie la nivelul ochiului drept si la nivelul osului malar drept. Are si actiune asupra ovarului drept, precum si asupra bazei plamanului drept. Este remediul principal in pneumonie lobara inferioara dreapta cu simptome biliare. Homeopatii din vremurile de demult foloseau Chelidonium si pentru tratamentul cancerelor de stomac si a cancerului de san, in combinatie cu alte remedii precum Sanguinaria sau Opium.

Rostopasca este un remediu prea putin folosit de homeopatii din prezent si deosebit de util in multiplele afectari digestive, respiratorii sau nevralgice, cu localizare pe partea dreapta.

Contraindicatii

Contraindicatii tinctura de rostopasca

Copii sub 12 ani, femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanele cu alergie la rostopasca le este interzis folosirea de aceasta tinctura.

Ceai de rostopasca

Prin supradozarea cu ceai, planta devine toxica pentru organism. Tratamentul trebuie sa dureaze cel mult 7 zile consecutive, cu pauze de 2 saptamani. Nu se administreaza in faza acuta a icterelor. De asemenea, nu se administreaza la femeile insarcinate sau care alapteaza

Pentru tratamentele interne este bine sa cereti acordul unui medic. La primele semne de intoxicatie, pacientul va fi dus in cel mai scurt timp la medic.

Reactii adverse rostopasca

  • greata
  • marirea in volum a ficatului
  • inapetenta
  • ingalbenirea corneei
  • urina de culoare rosie

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthbenefitstimes.com/greater-celandine/
  2. https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-greater-celandine/
  3. https://www.zliving.com/health/herbs/greater-celandine-99823/
  4. https://www.rxlist.com/greater_celandine/supplements.htm
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma