Greturi in sarcina – cand apar si cum se trateaza

Greturi in sarcina – majoritatea femeilor insarcinate se confrunta cu senzatie de greata in primul trimestru si apare cel mai des dimineata. Afla din urmatorul articol cauzele si remediile greturilor in sarcina!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Cand apar greturile in sarcina?

3. Cauze

4. Greturi matinale vs simptome sarcina toxica

5. Diagnostic

6. Tratament

7. Sfaturi pentru prevenirea greturilor

Informatii generale

In debutul sarcinii, unele dintre cele mai frecvente si neplacute manifestari sunt greturile (mai ales matinale) si varsaturile. Din fericire, in majoritatea cazurilor, acestea sunt moderate si fara gravitate. Iar combaterea lor trebuie sa se bazeze inainte de toate pe cateva masuri dietetice simple. Medicii spun ca e mai bine ca medicamentele sa fie evitate.

In ciuda progreselor medicale, cauza exacta a greturilor si varsaturilor din primul trimestru de sarcina ramane invaluita in incertitudine. Cel mai probabil, greturile si varsaturile sunt un rezultat al modificarilor hormonale asociate sarcinii. Simtul mirosului devine mai ascutit in cazul gravidelor, unele acuzand greata chiar si la cele mai subtile mirosuri. Partea buna este ca pentru 80% dintre gravide, aceste neplaceri dispar treptat intre 12 si 14 saptamani de sarcina.

Fie ca vorbim despre o sarcina toxica sau disgravidie (in termeni de specialitate mai este cunoscut si numele de hiperemeza gravidica), starile de greata si varsaturi pot fi daunatoare daca persista. Astfel, daca starile de greturi in sarcina persista si nu se opresc nici dupa saptamana a 12-a, este important sa informati medicul si sa discutati despre posibilele optiuni de tratament. Daca simptomele sunt severe si sunt lasate netratate, cauza ar putea fi reprezentata de lipsa din organismul mamei a multor vitamine, nutrienti care duc la dezechilibrari electrolitice.

Cand apar greturile in sarcina?

Multe femei obserca inca din primele zile de sarcina ca sunt foarte sensibile la mirosuri, iar la fel se poate intampla si cu anumite alimente pe care inainte le mancau fara probleme, iar acum exista posibilitatea sa le dezguste. Aceste probleme cu sensibilitatea la mirosuri si anumite alimente duc la starile de greata si varsaturi care incep sa apara chiar din primele 2 saptamani de sarcina.

Daca va numarati printre acele femei care sufera de simptomele legate de greturi in sarcina in primul trimestru, atunci stiti deja ca neplacerile incep sa apara deseori odata cu rasaritul soarelui, insa nu este exlus ca varsaturile si greata sa aiba loc in orice moment al zilei sau al noptii. In cele mai multe cazuri, diminetile sunt provocatoare pentru multe femei gravide, deoarece atunci ele sunt mult mai sensibile si mai receptive la anumite alimente si mirosuri. Acestea le pot da stomacul peste cap si le creeaza acele greturi in sarcina care persista in primele 6 saptamani de sarcina.

Cand scapi de greturi in sarcina

Vestea buna este ca pentru marea majoritate a mamelor, disconfortul de dimineata nu dureaza, de obicei, mai mult de saptamana a 12-a pana in saptamana a 14-a a sarcinii. Este de precizat faptul ca aceasta suferinta de dimineata chiar daca afecteaza mamele, copilului nu ii face niciun rau.

Cauze

Cauza greturilor in timpul sarcinii nu este complet inteleasa de medicii specialisti, insa pare sa fie legata de producerea hormonului gonadotropina corionica umana (HCG). Acesta se numeste in mod obisnuit hormonul de sarcina si este produs in corpul femeii odata ce oul fertilizat se ataseaza de mucoasa uterina. Din nou, modul in care acesta contribuie la producerea starilor de greturi in sarcina nu este inca cunoscut, insa se spune ca hormonii au sigur o legatura clara.

Exista si alti factori cu privire la ce cauzeaza greturi in sarcina, de exemplu:

  • Estrogenul este un alt hormon care creste in timpul perioadei de sarcina timpurie si ar putea contribui semnificativ.
  • Un stomac sensibil ar putea fi grav afectat in timp ce incearca sa se adapteze tuturor schimbarilor de sarcina.
  • Stresul sau oboseala provoaca o reactie in organismul femeii insarcinate care duc la aparitia simptomele de greata si de varsaturi.
  • O scadere a zaharului din sange, care rezulta din nevoia de energie a placentei.

Cauzele varsaturilor in sarcina

  • cauze hormonale
  • disfunctii gastrointestinale
  • disfunctii hepatice
  • carenta vitaminei K (la femeile care au varsta de peste 35 de ani)
  • predispozitie la infectia cu Helicobacter pylori
  • consumul crescut de grasimi saturate inainte de perioada de sarcina
  • greutatea corporala crescuta
  • factori de natura psihologica
  • carente nutritionale

Greturi matinale vs simptome sarcina toxica

 

Greturi matinale Sarcina toxica (hiperemeza gravidica)
Greata este insotita uneori si cu varsaturi Greata este insotita cu varsaturi severe
Senzatia de greata dispare dupa saptamana a 12-a Senzatia de greata nu dispare
Varsaturile nu produc deshidratare severa Varsaturile produc deshidratare severa
Varsaturile nu apar des Episoadele de varsaturi apar dupa fiecare aliment consumat

In comparatie cu greturile matinale, in sarcina toxica, greturile sunt non stop si poate persista pana ce sunteti aproape de termenul in care trebuie sa nasteti. Sarcina toxica apare atunci cand senzatiile de greata sunt zilnice si sunt insotite de mai multe episoade de voma. Pe toata perioada sarcinii, femeia pierde din greutatea corporala pentru ca va vomita aproape tot ce mananca si nu suporta anumite mirosuri. In plus, pe langa faptul ca organismul femeii gravide cu sarcina toxica nu reuseste sa asimileze substantele nutrivite din alimentatie, vor aparea treptat si primele semne ale deshidratarii, precum:

  • Oboseala fizica
  • Tahicardie (batai ale inimii foarte puternice si accelerate)
  • Oligurie (volum de urina scazut)
  • Dureri abdominale
  • Tulburari psihice
  • Insuficienta hepato-renala

In ceea ce priveste sarcina toxica, femeia poate sa aiba carente nutritionale care pun viata in pericol atat a acesteia, cat si a fatului. De aceea, cand femeia gravida se simte foarte rau, aceasta trebuie sa fie spitalizata in cel mai scurt timp pentru a i face o hidratare perfuzabila. In plus, femeia gravida va primi si suplimente de vitamine si minerale si i se vor mai administra antiemetice (medicamente antivomitive). Viitoare mamica trebuie sa fie tinuta sub observatie medicala pentru ca sarcina sa deruleze asa cum trebuie, in mod corect si sanatos.

Medicii recomanda ca o sarcina toxica sa se trateze cu:

Diagnostic

Diagnosticul pentru greturile in sarcina sau „boala de dimineata” este, de obicei, pus in urma unor simple intrebari referitoare la simptomele pe care le are viitoare mamica.

Daca medicii suspecteaza faptul ca ar fi vorba despre o sarcina toxica, atunci mamei i s-ar face mai multe teste de sange si de urina. De asemenea, o scanare cu ultrasunete ar putea fi facuta pentru a verifica stare bebelusului si pentru a identifica care sunt conditiile care contribuie la starile de greata si de varsaturi.

Tratament

5 remedii pentru greturi in sarcina

Greturile din timpul sarcinii apar cel mai frecvent dimineata. Pe langa masurile dietetice, va pot fi de folos si alte trucuri care va fac sa uitati de greturi.

  1. O gura de aer mentolat – fie un ceai de menta, fie o limonada cu menta, aceasta planta are efect revigorant si racoritor.
  2. O melodie placuta – simtul mirosului si greturile pot fi pacalite atunci cand este stimulat auzul. Ascultarea muzicii preferate este remediul ideal cand aparea starea de rau. Explicatia: semnalele dintre stomac si creier nu vor mai fi atat de clare, iar greata va disparea usor.
  3. O plimbare in parc – nu subestimati efectul benefic al aerului curat si al exercitiului fizic. Iesiti in parc si veti vedea ca uitati rapid de greata.
  4. Un pui de somn – odihna poate face minuni in prima si in ultima perioada de sarcina. Pe langa faptul ca in timpul somnului nu veti resimti senzatia de greata, la trezire va veti simti mult mai bine si cu forte proaspete.
  5. Un mic jurnal – tine un jurnal in care sa-ti notezi zilele si momentele in care va simtiti rau, amanunte despre simptome, mancarurile, bauturile consumate. Acest lucru va va ajuta sa va dati seama cand apar greturile, ce mancaruri nu va fac bine, ce activitati va sunt favorabile sau nefavorabile.

Pastile pentru greata in timpul sarcinii

  • Suplimentare cu tiamina (pentru femeile care au sarcina toxica si varsaturi severe)
  • Metoclopramid
  • Antihistaminice
  • Medicamente antirelux
  • Antiemetice

Ce sa faci cand ai greturi

  • Mananca cateva felii de lamaie sau bea o limonada rece
  • Bea un ceai din plantele enumerate mai jos
  • Mananca covrigei, banane, paine prajita, migdale sau nuca cruda
  • Include suplimentele de vitamina B6, B12 si calciu pentru a calma starile de greata

Ce mananci cand ai stari de greata

Dimensiunile mici ale portiunilor pot ajuta la reducerea riscului de varsaturi. Dimineata, stomacul este gol, ceea ce poate agrava greata. Stomacul produce acizi si nu au nimic de lucrat, cu exceptia mucoasei stomacale. Acest lucru inrautateste starile de greata dimineata. De aceea, dimineata este ideal ca micul dejun sa fie bogat in vitamine, potasiu si carbohidrati pentru a ajuta la prevenirea starilor de greturi.

Noaptea, inainte de culcare, este ideal sa se manance o gustare bogata in proteine pentru ca ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange pe timpul noptii.

Ceaiuri pentru starile de greturi in sarcina

Iata cateva dintre ceaiurile din plante care sunt sigure in timpul sarcinii.

  • Ceai de ghimbir
  • Ceai de menta
  • Ceai rooibos
  • Ceai de musetel
  • Ceai din frunze de zmeura

Beneficiile ceaiurilor din plante

  • Anumite ceaiuri din plante contin o cantitate buna de nutrienti care sunt benefici pentru intregul organism in timpul sarcinii.
  • Cel mai mare avantaj pe care il ofera ceaiul pe baza de plante este absenta cofeinei.
  • Consumul de ceaiuri pe baza de plante ofera un sentiment linistitor si calmant, care ajuta la reducerea stresului si a anxietatii.
  • Pentru femeile gravide care au un nivel sever de greturi de dimineata, gustul si mirosul ceaiului din plante pot ajuta la reducerea starii de rau.

Interdictii

  • Nu te culca imediat dupa ce ai mancat
  • Nu sari peste mesele principale ale zilei
  • Nu gati si nu manca alimente picante

Sfaturi pentru prevenirea greturilor

Potrivit medicilor, exista o serie de masuri dietetice care permit prevenirea sau macar reducerea frecventei episoadelor de greturi si varsaturi in timpul sarcinii. Iata care sunt regulile:

  • Evitati alimentele al caror miros va provoaca greata.
  • Luati mese in cantitati mici, dar mai frecvente in timpul zilei si evitati mancatul dupa ora 20.00.
  • Evitati alimentele care nu vi se par apetisante.
  • Legumele preparate la abur, piureurile delicioase, supele, salate racoritoare, carnea slaba, pestele la gratar sau la cuptor va vor aduce necesarul de substante nutritive esentiale in sarcina.
  • Alegeti alimente bogate in glucide cu asimilare lenta si evitati-le pe cele pline de grasimi.
  • Consumati lichide in cantitati mici si dese (apa plata, ceaiuri si compoturi de casa usor indulcite).

In extremis, in cazul in care optati pentru administrarea unui medicament, evitati automedicatia si cereti sfatul medicului curant. Oricum, din categoria medicamentelor, de prima intentie ar trebui sa fie doxilamina, un antihistaminic din noua generatie, pentru care exista multe date privind siguranta administrarii lui, fiind lipsit de toxicitate pentru fat. De asemenea, o alta varianta de tratament ar fi remediile homeopate, care nu prezinta niciun pericol pentru mama si fat.

Daca greturile si varsaturile devin mai frecvente decat de obicei, severe si de necontrolat pot fi semn al disgravidiei de prim sau de ultim trimestru si este bine sa mergeti de urgenta la medicul ginecolog.

 

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/179633.php
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/37757.php
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/246404.php
  4. https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/morning-sickness-during-pregnancy/
  5. https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/nausea-during-pregnancy/
  6. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/nausea-during-pregnancy/faq-20057917
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma