Glutation – beneficii si recomandari

Citeste in articolul de mai jos mai multe despre glutation – ce rol are in organism, beneficii, surse naturale de glutation, cum putem sustine productia naturala de glutation si cand se recomanda suplimente.

Cuprins:

1. Ce este glutationul?
2. Beneficii glutation
3. Glutationul in organism
4. Cresterea nivelului de glutation din organism

Ce este glutationul?

Glutationul este un antioxidant puternic ce se gaseste in fiecare celula din organism. Se gaseste in mod natural in corp. Este produs in principal de ficat si este format din trei aminoacizi: glicina, L-cisteina si L-glutamat. Sustine imunitatea, imbunatateste performanta fizica si poate reduce riscul de boli legate de varsta. Rolul principal al glutationului este de a lupta impotriva radicalilor liberi, care provoaca stres oxidativ. Stresul oxidativ poate contribui la boli cronice, inclusiv diabet, cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer si boli renale.

Ce rol are glutationul in organism?

Beneficiile pentru sanatate oferite de glutationul produs de organism includ:

  • descompunerea anumitor radicali liberi;
  • blocarea excesului de inflamatie;
  • repararea ADN-ului;
  • sprijinirea sistemului imunitar;
  • sustine descompunerea unor enzime;
  • regenereaza vitaminele C si E;
  • ajuta ficatul si vezica biliara sa proceseze grasimile;
  • metabolizeaza unele toxine.

Stresul oxidativ apare atunci cand exista un dezechilibru intre productia de radicali liberi si capacitatea organismului de a-i combate. Nivelurile prea ridicate de stres oxidativ pot fi un precursor pentru mai multe boli. Astfel de boli includ diabetul, cancerul sau artrita reumatoida. Glutationul reduce impactul stresului oxidativ, ceea ce, la randul sau, poate reduce anumite boli.

Beneficii glutation

Poate sustine sanatatea ficatului

Ficatul este un organ important cu roluri vitale in detoxifiere si metabolism. Medicamentele, factorii de mediu sau componentele alimentare pot provoca leziuni hepatice prin stresul oxidativ. Ficatul se protejeaza de reactiile oxidative daunatoare prin producerea de glutation in interiorul celulelor. Lipsa de antioxidanti, inclusiv de glutation, poate duce la boala ficatului gras. Suplimentarea, pe de alta parta, ar putea imbunatati functia hepatica.

Poate fi util pentru boli inflamatorii intestinale

Persoanele cu boala inflamatorie intestinala au o activitate scazuta a enzimelor implicate in sinteza glutationului si niveluri mai scazute ale ingredientului sau principal, cisteina. Aceasta boala este legata de inflamatie continua, iar glutationul poate ajuta la reducerea acestei inflamatii. De asemenea, poate restabili echilibrul citokinelor pentru a diminua amploarea bolii.

Poate sustine mobilitatea persoanelor cu boala arteriala periferica

Boala arteriala periferica apare atunci cand arterele periferice devin infundate. Unele studii sugereaza ca glutationul poate imbunatati circulatia, crescand mobilitatea. Ateroscleroza afecteaza membrele, dar mai frecvent picioarele si poate cauza durere, crampe musculare si amorteala. Simptomele sunt declansate de activitati precum mersul pe jos si tind sa se diminueze sau sa dispara in repaus. O consecinta a fluxului sangvin redus este lipsa de oxigen pentru celulele locale. Acest lucru provoaca leziuni celulare si creste reactiile oxidative. Stresul oxidativ rezultat ar putea fi gestionat cu un nivel adecvat de molecule antioxidante.

Poate reduce simptomele bolii Parkinson

Boala Parkinson afecteaza sistemul nervos central si este definita de simptome precum tremur. Este o boala neurodegenerativa bine-cunoscuta. Desi cauzele bolii Parkinson nu sunt complet cunoscute, progresia acesteia are ca rezultat o pierdere a anumitor neuroni din creier si alte modificari care cresc stresul oxidativ. Niveluri scazute de glutation au fost detectate chiar si in stadiile incipiente ale bolii Parkinson. Studiile au aratat ca utilizarea glutationului pentru tratamentul acestei boli poate imbunatati functia motrica la pacienti.

Poate ajuta in lupta impotriva bolilor autoimune

Inflamatia cronica ce este cauzata de bolile autoimune poate creste stresul oxidativ. Glutationul poate ajuta la reducerea stresului oxidativ fie prin stimularea, fie prin reducerea raspunsului imunologic al organismului. Se stie ca inflamatia provoaca o crestere a proceselor oxidative, iar unele boli autoimune au fost asociate cu o crestere a stresului oxidativ si o scadere a nivelului de glutation. Glutationul are un efect important asupra sistemului imunitar. Cresterea nivelului de glutation ar putea ajuta la protejarea impotriva daunelor oxidative si la reducerea complicatiilor sistemice. Ar putea fi benefic in bolile autoimune precum psoriazisul, artrita reumatoida, alopecia areata, scleroza multipla, lupusul eritematos sistemic si diabetul de tip 1.

Poate ajuta la imbunatatirea nivelului de insulina

Diabetul apare atunci cand organismul nu produce suficienta insulina sau cand nu poate folosi insulina pe care o produce. Stresul oxidativ poate fi cauzat de niveluri crescute ale glicemiei (hiperglicemie), precum si de deficienta sau rezistenta la insulina. Nivelurile scazute de glutation pot duce la cresterea stresului oxidativ si a rezistentei la insulina. Studiile au aratat ca suplimentele alimentare pot imbunatati productia de glutation, pot reduce stresul oxidativ si pot imbunatati sensibilitatea la insulina.

Poate imbunatati performanta atletica

Activitatea musculara intensa duce la o crestere a moleculelor oxidative, cum ar fi speciile oxigen reactive. Ca raspuns, muschii folosesc glutation pentru a contracara efectele oxidative daunatoare. Studiile au aratat ca oboseala musculara poate fi amanata prin cresterea nivelului de glutation.

Beneficii pentru sportivi

Glutationul este un supliment popular pentru sportivi, deoarece ofera o gama variata de beneficii:

  • amelioreaza durerile musculare si articulare;
  • repara leziunile;
  • regleaza inflamatia;
  • promoveaza sinteza si cresterea proteinelor;
  • previne oboseala musculara;
  • creste nivelul de energie;
  • imbunatateste functia cardiovasculara;
  • imbunatateste efortul fizic si rezistenta.

Glutationul in organism

Glutationul nu este considerat un nutrient esential, deoarece este produs in organism din alti aminoacizi. Un lucru unic despre glutation este ca organismul este capabil sa il produca in ficat, ceea ce nu este valabil pentru majoritatea antioxidantilor. Este posibila cresterea nivelului de glutation prin suplimentare orala sau intravenoasa. O alta optiune este sa luati suplimente care activeaza productia naturala de glutation in organism. Reducerea expunerii la toxine si cresterea aportului de alimente sanatoase sunt, de asemenea, modalitati de a creste in mod natural nivelul de glutation.

Care sunt simptomele deficitului de glutation?

Deficitul de glutation poate fi o problema usoara, moderata sau severa, in functie de fiecare caz in parte. Unele dintre semnele si simptomele acestei deficiente pot include anemie, acumularea de prea mult acid in organism (acidoza metabolica), infectii frecvente si simptome cauzate de probleme la nivelul creierului (inclusiv convulsii si pierderea coordonarii). Nivelurile scazute de glutation in organism pot fi date de o alimentatie deficitara, toxine din mediu, stres si varsta inaintata.

Cresterea nivelului de glutation din organism

Daca doriti sa cresteti nivelul de glutation din organism, exista trei moduri principale de a face acest lucru: prin dieta, modificari ale stilului de viata si suplimente.

1. Dieta – Surse alimentare de glutation

Glutationul se gaseste in unele alimente, desi gatirea si pasteurizarea ii scad semnificativ nivelurile. Cele mai mari concentratii sunt in:

  • carne cruda sau gatit mai putin (in special ficat de vita);
  • lapte nepasteurizat si alte produse lactate nepasteurizate;
  • fructe si legume proaspat culese, cum ar fi avocado si sparanghel.

2. Factori care pot creste productia naturala de glutation

Alimentele care pot ajuta la cresterea productiei naturale de glutation in organism includ:

  • legume crucifere, cum ar fi broccoli, conopida, varza de Bruxelles – contin sulforafan, un compus despre care cercetarile arata ca poate stimula productia de glutation;
  • ceapa si usturoi;
  • oua;
  • nuci;
  • leguminoase;
  • proteine ​​slabe, cum ar fi pestele si puiul;
  • citrice – sunt surse bogate de vitamina C, iar aceasta vitamina joaca un rol important in oxidarea glutationului.

Glutationul este format din aminoacizi, astfel incat principala influenta alimentara asupra nivelului de glutation va fi aportul de proteine. Aceste proteine pot fi gasite in multe tipuri de alimente, cum ar fi carnea, ouale si produsele lactate. O alta sursa benefica este proteina din zer, deoarece este bogata in cisteina. De asemenea, acizii grasi Omega-3 pot creste nivelul de glutation, iar studiile arata ca eficienta creste atunci cand sunt combinati cu suplimente de vitamina E. Omega-3 poate fi gasit in peste, nuci, seminte si uleiuri vegetale. Legumele verzi, cerealele fortificate si produsele din cereale sunt bogate in vitamine precum riboflavina, care este esentiala in transformarea glutationului in forma sa activa, antioxidanta.

Alte suplimente care pot creste porductia naturala de glutation in organism includ:

  • Silimarina este un compus bioactiv izolat din ciulinul de lapte, folosit in principal ca agent anti-hepatotoxic. Studiile au aratat ca silimarina poate creste nivelul de glutation si vitamina C.
  • Vitamina E – nivelurile de vitamina E sunt direct legate de nivelurile de glutation, iar suplimentarea cu vitamina E poate creste semnificativ glutationul din organism.
  • Vitamina C – in doze controlate, vitamina C poate preveni epuizarea glutationului in conditii de stres si creste statusul antioxidant general al organismului.
  • Vitamina B6 – in forma sa biologic activa, aceasta vitamina promoveaza sinteza glutationului.
  • Seleniu – studiile arata ca seleniul creste nivelul de glutation peroxidaza, o enzima care foloseste glutationul pentru a reduce daunele oxidative in tesuturi, astfel incat seleniul influenteaza indirect actiunea antioxidanta a glutationului.
  • Magneziul – suplimentarea cu acest mineral poate oferi protectie antioxidanta prin cresterea concentratiei sangvine de glutation.

Alte recomandari pentru a sustine productia naturala de glutation

Glutationul este, de asemenea, afectat negativ de insomnie. Odihna suficienta in mod regulat poate ajuta la cresterea nivelurilor de glutation. Este important sa adoptati obiceiuri sanatoase, ca un program sanatos de somn, activitate fizica si reducerea consumului de alcool.

3. Suplimente de glutation

Glutationul poate fi administrat sub forma de suplimente. De obicei este administrat pe cale orala, dar cercetarile in acest sens arata rezultate mixte, deoarece glutationul este slab absorbit in timpul digestiei. O cale mai eficienta este prin injectare – injectii cu glutation. Injectiile ocolesc intestinul si furnizeaza glutation direct in fluxul sangvin.

O dieta bogata in alimente care stimuleaza productia de glutation nu prezinta niciun risc. Cu toate acestea, administrarea de suplimente poate sa nu fie recomandata pentru toata lumea. Discutati cu medicul pentru a determina daca acest supliment este potrivit pentru voi. Reactiile adverse posibile pot include crampe abdominale, balonare, reactii alergice, cum ar fi eruptii cutanate. Conform multor studii clinice, efectele secundare sunt foarte strans legate de doza de glutation din suplimente. Daca apar orice reactii adverse, opriti administrarea suplimentului si discutati cu medicul.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323936
(2) https://www.webmd.com/diet/health-benefits-glutathione
(3) https://www.healthline.com/health/glutathione-benefits
(4) https://health.usnews.com/wellness/food/articles/glutathione-benefits
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696075/
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770193/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma