Genunchiul alergatorului – In ciuda numelui, nu afecteaza doar persoanele care alearga, ci si persoanele sedentare. Iata care sunt semnele, simptomele, cauzele si ce metode de tratament exista.

Cuprins:

1. Ce este genunchiul alergatorului?
2. Semne si simptome
3. Incidenta
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Prevenire

Ce este genunchiul alergatorului?

Genunchiul alergatorului este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii genunchiului din regiunea din fata si reprezinta aproximativ 25% din totalul leziunilor la genunchi observate in clinicile de accidentari sportive.

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de sindrom patelofemoral si se refera la durere sub si in jurul genunchiului. Este cauzata de o problema legata de modul in care se misca articulatia genunchiului, rezultand o frecare in partea din spate a genunchiului.

Anatomia genunchiului

Un genunchi sanatos este alcatuit din patru elemente principale: oasele, cartilajul, ligamentele si tendoanele. Genunchiul este cea mai mare articulatie din corp si una dintre cele mai complexe. Este alcatuita din capatul inferior al femurului (coapsei), capatul superior al tibiei si patela. Ligamentele si tendoanele conecteaza femurul la oasele piciorului inferior. Cele patru ligamente principale din genunchi se ataseaza la oase si se comporta ca niste franghii puternice pentru a tine oasele impreuna. Muschii sunt conectati la oase prin tendoane. Tendonul cvadriceps conecteaza muschii din partea din fata a coapsei la patela. Lichidul sinovial protejeaza cartilajele si amortizeaza anumite miscari.

De unde vine numele?

Dupa cum sugereaza si numele, alergarea este o cauza obisnuita a genunchiului alergatorului, dar orice activitate care accentueaza in mod repetat articulatia genunchiului poate provoca problema, inclusiv mersul pe jos, schi, ciclism, sarituri si fotbal. Este numit genunchiul alergatorului deoarece este frecvent la persoanele care participa la activitati sportive – in special femeile si tinerii, dar sindromul durerii patelofemorale poate sa apara si la persoanele sedentare. Durerea si rigiditatea pe care o provoaca pot face dificila urcatul pe scari, indoirea genunchilor si efectuarea altor activitati cotidiene.

Semne si simptome

Semnul distinctiv al genunchiului alergatorului este o durere persistenta, in jurul sau in spatele genunchiului sau a patelei, in special acolo unde se intalneste cu partea inferioara a coapsei sau femurului.

Persoanele pot resimti durere atunci cand merg, urca scari sau un deal, stau ghemuite, stau in genunchi, alearga sau se aseaza/ridica.

Un al simptom este umflarea genunchiului. In cazul sindromului de banda iliotibiala, durerea este mai acuta pe exteriorul genunchiului. Acesta este locul unde banda iliotibiala, care se intinde de la nivelul soldului la piciorul inferior, se conecteaza la tibie sau la osul intern mai gros al piciorului inferior.

Simptomele apar treptat – nu sunt declansate de un anumit incident. Oamenii il descriu ca o durere usoara si permanenta in jurul genunchiului, in special sub si in partile laterale ale patelei. De asemenea, pot aparea sunete asociate cu miscarea piciorului in sindromul patelofemoral – aceasta este cauzata de frecarea de la nivelul articulatiei genunchiului.

Incidenta

Unele studii arata ca genunchiul alergatorului este cea mai comuna forma de afectare a functionalitatii genunchiului la adulti. Femeile par sa aiba un risc crescut de a dezvolta genunchiul alergatorului comparativ cu barbatii.

Adultii tineri cu varsta sub 30-35 de ani sunt adesea afectati, mai ales in activitati sportive, deoarece nu se odihnesc asa cum ar trebui intre antrenamente.

Cauze

Durerea in genunchiul alergatorului poate fi cauzata de iritarea tesuturilor moi sau a captuselii genunchiului, a cartilajului uzat sau rupt sau a tendoanelor tensionate.

In cele mai multe cazuri, sindromul de durere patelofemorala este cauzat de activitati fizice intense care pun presiune repetata asupra genunchiului – cum ar fi joggingul, ghemuirea si alpinism. De asemenea, poate fi cauzata de o schimbare brusca a activitatii fizice. Aceasta schimbare poate fi in frecventa activitatii – cum ar fi cresterea numarului de zile in care va antrenati in fiecare saptamana. Aceasta poate fi, de asemenea, data de durata sau intensitatea activitatii.

Alti factori care pot contribui la genunchiul alergatorului includ utilizarea unor tehnici sau echipamente de antrenament sportiv necorespunzatoare, incaltaminte nepotrivita, aliniament patelar incorect.

Problemele cu aliniamentul osos si muscular

Probleme in alinierea oaselor pot avea ca rezultat o rotula care se deplaseaza prea departe spre exteriorul sau interiorul piciorului, sau una care se misca prea mult. Dezechilibrele sau deficientele musculare, in special in muschii cvadricepsului din partea din fata a coapsei pot cauza o afectarea a genunchiului. Slabiciunea musculara reduce suportul din jurul genunchiului, determinand o greutate mai mare pe care genunchii trebuie sa o sustina. O pozitie anormala a piciorului, cum ar fi piciorul plat, face ca piciorul sa se rostogoleasca spre interior, ceea ce modifica modul in care fortele trec prin genunchi, crescand presiunea asupra genunchiului.

Factori de risc

Factorii de risc sunt:

● suprasolicitarea
● traumatisme ale genunchiului
● alinierea necorespunzatoare a genunchiului
● dislocarea completa sau partiala a genunchiului
picior plat
● contractii musculare permanente
● lipsa incalzirii inainte de antrenament
● artrita
● un genunchi fracturat

Diagnostic

In timpul examinarii fizice, medicul va discuta despre starea generala de sanatate si despre simptomele pe care le are pacientul. Se va identifica locul durerii si momentul cand a aparut. Medicul va solicita pacientul sa efectueze o serie de miscari pentru a vedea gravitatea situatiei. Se vor testa forta, flexibilitatea, fermitatea soldurilor, a muschilor coapsei din fata (cvadriceps) si a muschilor coapsei din spate, rezistenta si flexibilitatea talpilor si se va analiza mersul.

Se pot recomanda radiografii care sa stabileasca exact cauza durerii.

Tratament

Tratamentul pentru genunchiul alergatorului are scopul de a reduce durerea si umflarea genunchiului si sa trateze orice dezechilibru muscular al piciorului.

Exercitii fizice si recuperare medicala

Cele mai frecvente tratamente pentru sindromul patelofemoral sunt exercitiile de intarire a musculaturii. Persoanele cu genunchiul alergatorului au adesea musculatura slabita. Consolidarea acestor muschi va reduce greutatea care se lasa pe genunchi. Sunt indicate si exercitiile de intindere care reduc stresul de la nivelul muschilor si aliniaza corect oasele. Daca sunteti supraponderal, scaderea in greutate va contribui, de asemenea, la reducerea presiunii asupra genunchiului.

Alte sfaturi

Se pot folosi benzi si dispozitive ortotice, inclusiv care se plaseaza pe genunchi sau pe talpa incaltamintei, care reduc stresul de la nivelul genunchiului, amortizeaza socurile si mentin piciorul aliniat corect.

Poate fi recomandat sa va odihniti cateva zile pentru a se reduce durerile de genunchi si apoi sa cresteti treptat cantitatea de exercitii fizice pe care o faceti sau sa treceti la un exercitiu fara impact, cum ar fi inotul.

Se pot folosi si comprese cu gheata aplicate timp de zece minute dupa activitate ce pot ajuta la reducerea durerii si umflarii. Daca durerea se intensifica dupa o perioada lunga de timp, incercati sa evitati statul prelungit pe scaun. La locul de munca, ridicati-va si faceti putina miscare la fiecare 30 de minute sau, daca nu este posibil, miscati usor piciorul inapoi si inainte de cateva ori. Acest lucru pastreaza articulatia libera si lubrifiata, si poate ajuta la reducerea durerii.

Medicamente si interventii chirurgicale

Se poate apela si la medicamente analgezice, ca Ibuprofen, pentru reducerea durerii.

Foarte rar genunchiul alergatorului necesita interventii chirurgicale. Cu toate acestea, daca tratamentele de mai sus nu functioneaza, interventia chirurgicala poate fi indicata pentru a elibera structurile stranse in jurul genunchiului sau pentru a indeparta bucati de os care irita carcasa genunchiului. Tratamentele chirurgicale pot include artroscopia (in timpul artroscopiei, chirurgul introduce o mica camera, numita artroscop, in articulatia genunchiului, se afiseaza imaginile pe un ecran de televiziune, iar chirurgul foloseste aceste imagini pentru a ghida instrumentele chirurgicale miniaturale), debridare (cand indepartarea cartilajului articular deteriorat de pe suprafata patelei poate oferi o reducere a durerii) sau altele.

Prevenire

Academia Americana de Chirurgie Ortopedica recomanda urmatorii pasi pentru a preveni genunchiul alergatorului:

● Este esential sa ne mentinem in forma, sa ne asiguram ca starea generala de sanatate si tonusul sunt bune. Trebuie sa reducem excesul de greutate corporala.
● Este esential sa facem miscari de intindere si incalzire de 5 minute inainte de a alerga sau de a efectua orice activitate care vizeaza mai ales genunchiul.
● Nu cresteti brusc intensitatea antrenamentelor; efectuati modificari treptat.
● Folositi pantofi de alergare adecvati. Cumparati pantofi de calitate cu o buna absorbtie a socurilor si asigurati-va ca se potrivesc corespunzator pe picior. Nu alergati daca incaltamintea este prea uzata. Purtati orteze daca aveti picior plat.
● Antrenati-va si alergati corect. Inclinati-va inainte si mentineti genunchii indoiti. Incercati sa alergati pe o suprafata moale, neteda. Evitati alergarea pe beton.

Referinte:

(1) Patellofemoral Pain Syndrome , link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/patellofemoral-pain-syndrome/
(2) Natural Treatment for Runner’s Knee (Hint, Surgery Is Almost Always Unnecessary), link: https://draxe.com/natural-treatment-runners-knee/
(3) Knee pain and other running injuries, link: https://www.nhs.uk/live-well/exercise/knee-pain-and-other-running-injuries/
(4) Patellofemoral Pain Syndrome (Runner’s Knee), link: https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/mens_health/patellofemoral_pain_syndrome_runners_knee_85,P07841
(5) Runners Knee, link: https://www.knee-pain-explained.com/runners-knee.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma