Ganglioni limfatici – ce sunt acestia si care sunt cauzele pentru inflamatia si cresterea dimensiunii lor? Afla si care sunt simptomele si cum se trateaza.

Cuprins:

1. Ce sunt ganglionii limfatici?
2. Localizarea ganglionilor limfatici
3. Cauze pentru ganglioni limfatici inflamati
4. Semne si simptome
5. Diagnosticarea ganglionilor limfatici mariti
6. Tratament

Ce sunt ganglionii limfatici?

Ganglionii limfatici fac parte din sistemul limfatic, care este o retea de vase mici care transporta un fluid incolor numit limfa prin piele si tesuturile profunde ale corpului. Lichidul limfatic contine celule nutritive (limfocite) si materiale reziduale.

Ganglionii limfatici sunt mici noduli ovali ce contin milioane de celule care lupta impotriva infectiilor. Elimina microorganismele daunatoare si celulele anormale inainte ca acestea sa ajunga in fluxul sangvin. Ganglionii limfatici pot fi palpati numai in anumite zone:

  • zona capului si gatului;
  • axila;
  • zona inghinala;
  • in spatele genunchiului etc.

Ganglionii sunt foarte mici si nu pot fi simtiti in general, cu exceptia cazului in care persoana este foarte slaba sau cand exista o problema in organism si acestia sunt inflamati, mariti, sensibili si durerosi.

Limfadenopatia este termenul medical pentru umflarea ganglionilor limfatici si poate aparea intr-o singura zona a corpului, cum ar fi gatul, sau poate fi generalizata, cu extinderea ganglionilor limfatici in mai multe zone.

Structura, functia si dimensiunea ganglionilor limfatici

Structura unui ganglion limfatic este de fapt destul de complexa. Ganglionii limfatici sunt impartiti in lobuli, fiecare continand un cortex extern, urmat de un paracortex, cu medulla (miezul) in interior. Limfocitele B (celulele B) se gasesc in cortex, iar limfocitele T (celule T) si celulele dendritice in paracortex. Intregul ganglion limfatic este inchis de o capsula fibroasa dura.

Ganglionii limfatici pot varia in dimensiune de la numai cativa milimetri pana la 2 centimetri in diametru. Acestia functioneaza ca filtre sau pentru a indeparta bacterii, virusuri, paraziti, alte materiale straine (chiar si celule canceroase) care ajung prin intermediul vaselor limfatice. Acesta este motivul pentru care ganglionii limfatici sunt evaluati la persoanele cu cancer, deoarece acesta este primul loc in care celulele canceroase se pot opri pentru a se dezvolta.

Auto-examinarea ganglionilor limfatici

Medicii recomanda, de obicei, verificarea ganglionilor limfatici o data pe luna. Acest lucru se poate face in acelasi timp cu autoexaminarea sanilor si examinarea pielii pentru alunite noi sau modificari, noduli si umflaturi.

Nu va alarmati daca simtiti un ganglion limfatic, deoarece nu mereu indica o problema, sau poate indica o problema usoara sau chiar o infectie care a trecut deja.

Cu varfurile degetelor si printr-o miscare circulara usoara, palpati ganglionii limfatici din zona capului si gatului, apoi din zona axilei si inghinal. Daca aveti un ganglion limfatic marit, se poate simti ferm si de dimensiunea unui bob de mazare sau un bob de strugure.

Localizarea ganglionilor limfatici

Stiati ca avem aproximativ 600 de ganglioni limfatici in corpul nostru? Cu toate acestea, putem simti/palpa doar unii ganglioni limfatici din zona maxilarului, axilei sau zona inghinala. Ganglionii limfatici se pot simti, de asemenea, in fata si in spatele urechii si de-a lungul liniei maxilarului.

Ganglioni limfatici din zona gatului

Ganglionii limfatici din zona gatului sunt ganglionii ce pot fi simtiti in caz de infectii ale cailor respiratorii superioare si filtreaza lichidul limfatic din zona capului, scalpului si gatului. Acesti ganglioni limfatici din zona gatului pot fi impartiti in 3 regiuni primare.

  • Ganglioni limfatici anteriori cervicali – se afla in apropierea gatului si sunt adesea primii resimtiti mariti in caz de raceala sau un streptococ in gat;
  • Ganglioni limfatici cervicali posteriori – se afla in spatele benzii musculare de pe partea laterala a gatului (sternocleidomastoidian) si sunt adesea mariti atunci cand vorbim de mononucleoza infectioasa;
  • Ganglioni limfatici occipitali – se afla in partea din spate a gatului la baza craniului si sunt, de asemenea, frecvent mariti la persoanele care au mononucleoza.

Ganglioni limfatici din zona axilei

Ganglionii limfatici din zona axilei sunt ganglioni limfatici localizati in axila. In unele cazuri sunt asociati cu cancerul de san, dar de cele mai multe ori vorbim de alte cauze pentru inflamarea lor. Exista de obicei intre 20 si 40 de ganglioni limfatici in axila, dintre care multi sunt indepartati atunci cand o persoana are o disectie axilara a ganglionilor limfatici pentru cancerul de san.

Ganglioni limfatici de deasupra claviculei

Ganglionii limfatici supraclaviculari, atunci cand sunt mariti, pot fi simtiti chiar deasupra claviculei.

Ganglioni limfatici mediastinali

Ganglionii limfatici mediastinali se afla in mediastin, zona din centrul pieptului dintre plamani. Nu pot fi palpati, dar pot fi vizualizati la o scanare CT sau scanare PET.

Ganglioni limfatici inghinali

Ganglionii limfatici inghinali sunt prezenti, asa cum le zice si numele, in regiunea inghinala. Cel mai adesea ei devin mariti dupa o leziune sau o infectie in regiunea inghinala sau a picioarelor, dar pot fi, de asemenea, un semn al unei boli cu transmitere sexuala.

Ganglioni limfatici retroperitoneali

Ganglionii limfatici retroperitoneali se afla profund in abdomen si pot fi vazuti numai in examinarile imagistice.

Ganglioni limfatici mezenterici

Ganglionii limfatici mezenterici sunt situati profund in abdomen in membranele care inconjoara intestinul. La adolescenti, acesti ganglioni se pot inflama (limfadenita mezenterica) cauzand simptome care uneori pot imita apendicita.

Ganglioni limfatici pelvini

Ganglionii limfatici pelvini se gasesc profund in pelvis si pot fi vazuti numai in investigatiile de imagistica.

Alti ganglioni limfatici

Exista grupuri de ganglioni limfatici in apropierea cotului, in spatele genunchiului, de-a lungul cailor respiratorii mari (traheobronhiali), de-a lungul aortei (paraaortici) si in multe alte regiuni ale corpului.

Cauze pentru ganglioni limfatici inflamati

Limfadenopatia este termenul medical pentru ganglioni limfatici inflamati si maritati. Este cauzata adesea de infectii. Ganglionii limfatici sunt umpluti cu globule albe care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Rareori, ganglionii limfatici se pot mari din cauza cancerului.

Un nod limfatic normal este mic si moale. Cand ganglionii limfatici se infecteaza, de obicei cresc in dimensiune, devin duri si pot fi resimtiti in alte zone ale corpului in timpul unui examen fizic. Infectiile care se raspandesc la ganglionii limfatici sunt de obicei cauzate de bacterii, virusuri sau ciuperci.

Limfadenopatia – localizata sau generalizata

Limfadenopatia poate fi de 2 tipuri:

1. Limfadenopatia localizata – implica unul sau doar cateva ganglioni care sunt aproape de zona in care a inceput infectia.
2. Limfadenopatia generalizata – acest tip de infectie a ganglionilor limfatici apare in doua sau mai multe grupuri de noduli limfatici. Aceasta poate fi cauzata de o infectie care se raspandeste prin sange sau de o alta afectiune care afecteaza intregul corp.

Uneori, motivele pentru umflarea ganglionilor limfatici nu sunt niciodata identificate si acestia sunt inofensivi. Cu toate acestea, nu putem sa presupunem ca un ganglion limfatic este inofensiv si va disparea de la sine. Daca aveti semne si simptome asociate unui ganglion limfatic umflat, dar nu numai, sunt necesare teste suplimentare, pentru a exclude orice probleme.

Ganglioni limfatici inflamati si infectiile

Umflarea ganglionilor limfatici apare frecvent atunci cand numarul de celule albe din sange din interiorul lor a crescut ca raspuns la o infectie sau o alta boala. Numarul de celule care lupta impotriva bolilor se dezvolta rapid, provocand presiune si umflaturi in interiorul ganglionilor limfatici.

In multe cazuri, ganglionii limfatici care se umfla vor fi aproape de locul unei infectii. Ganglionii limfatici se umfla ca raspuns la boli, infectii sau stres. Umflarea ganglionilor limfatici in zona capului si gatului este in mod normal cauzata de boli cum ar fi:

  • o infectie a urechii;
  • raceala sau gripa;
  • infectii dentare;
  • infectie a sinusurilor;
  • mononucleoza;
  • infectii cutanate;
  • infectie la nivelul gatului;
  • infectie HIV;
  • rubeola;
  • rujeola – o boala virala extrem de infectioasa care provoaca pe piele pete rosii sau maronii distincte;
  • infectia cu citomegalovirus (CMV) – un virus comun raspandit prin fluide corporale, cum ar fi saliva si urina;
  • sifilis – o infectie bacteriana, de obicei transmisa prin relatii sexuale cu o persoana care este infectata;
  • infectii bacteriene cauzate de zgarieturi facute de o pisica infectata etc.

Ganglioni limfatici inflamati si tulburari ale sistemului imunitar

Boli mai grave, cum ar fi tulburari ale sistemului imunitar, pot determina umflarea ganglionilor limfatici in intregul corp. Tulburarile sistemului imunitar care determina aparitia ganglionilor limfatici includ lupusul si artrita reumatoida.

  • lupus – o boala in care sistemul imunitar incepe sa atace articulatiile, pielea, celulele sangvine si organele corpului;
  • poliartrita reumatoida – in care sistemul imunitar incepe sa atace tesutul articulatiilor.

Ganglioni limfatici mariti si cancerul

Orice tip de cancer care se raspandeste in organism poate provoca umflarea ganglionilor limfatici. Cand cancerul dintr-o zona se extinde la ganglionii limfatici, rata de supravietuire scade. Limfomul, care este un cancer al sistemului limfatic, cauzeaza, de asemenea, umflarea ganglionilor limfatici.

Uneori, cancerul poate incepe sa se dezvolte in ganglionii limfatici (cum ar fi limfomul), dar si alte tipuri de cancer se pot raspandi prin intermediul ganglionilor limfatici. Daca o persoana are cancer, medicii examineaza ganglionii limfatici pentru a vedea daca sunt sau nu afectati de cancer. Examinarea se poate face prin palpare, scanari imagistice, indepartarea ganglionului si examinare la microscop, biopsie etc.

In cazul tumorilor solide, cum ar fi cancerul de san, celulele canceroase se deplaseaza, de obicei, la ganglionii limfatici inainte de a calatori catre alte regiuni ale corpului. Cancerele care s-au raspandit in ganglionii limfatici sunt, de obicei, intr-un stadiu mai avansat, ceea ce inseamna ca prezinta un risc mai mare de recurenta sau raspandire.

Semne si simptome

In general, ganglionii limfatici cu diametrul mai mare de 1 cm sunt considerati anormali. Inflamarea ganglionilor limfatici inseamna marirea lor si sensibilitatea/durerea la atingere.

Umflarea ganglionilor limfatici este un semn ca exista o anumita problema in organism. Simptomele includ:

  • ganglioni mariti;
  • durere in zona ganglionilor;
  • sensibilitate la palparea ganglionilor.

In functie de cauza ganglionilor limfatici umflati, alte semne si simptome pe care le-ati putea resimti includ:

  • durere de gat, febra sau alte semne ale unei infectii respiratorii;
  • umflarea generala a ganglionilor limfatici in tot corpul – ceea ce poate indica o infectie, cum ar fi HIV sau mononucleoza, sau o tulburare imuna, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida;
  • ganglion mare, dur, cu crestere rapida, ce poate indica o posibila tumora;
  • febra;
  • transpiratii nocturne abundente.

Diagnosticarea ganglionilor limfatici mariti

Diagnosticarea incepe cu un examen medic complet, analiza semnelor si simptomelor, un examen fizic – medicul va palpa ganglionii limfatici de la suprafata pielii, analizand dimensiunea lor, sensibilitatea, caldura, textura. Localizarea ganglionilor limfatici umflati si a altor semne si simptome vor oferi indicatii privind cauzele care stau la baza.

Se pot efectua analize de sange pentru a confirma sau pentru a exclude o anumita afectiuni. Testele specifice vor depinde de cauza suspectata, dar cel mai probabil vor include o hemoleucograma completa. Se pot recomanda si teste de imagistica. O radiografie toracica sau tomografie computerizata (CT) a zonei afectate pot ajuta la identificarea surselor potentiale de infectie sau la depistarea unei tumori.

Biopsia ganglionilor limfatici se poate face daca se suspecteaza un posibil cancer.

Tratament

Umflarea ganglionilor limfatici se poate reduce de la sine fara tratament. In unele cazuri, medicul poate dori sa ii monitorizeze fara tratament.

Umflarea ganglionilor limfatici cauzata de un virus poate reveni la normal dupa ce infectia virala este tratata. Antibioticele nu sunt utile pentru tratarea infectiilor virale.

Tratamentul pentru ganglionii limfatici umflati depinde de cauza:

  • Infectie – Tratamentul cel mai frecvent pentru ganglionii limfatici umflati cauzati de o infectie bacteriana este dat de antibiotice. Daca ganglionii limfatici umflati sunt cauzati de infectii, se va alege tratamentul potrivit in functie de infectie. De asemenea, medicul va poate oferi medicamente precum aspirina si ibuprofenul pentru a combate durerea si inflamatia.
  • Daca ganglionii limfatici umflati sunt rezultatul anumitor boli, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida, tratamentul este indreptat spre starea de baza.
  • Cancer – Umflarea nodurilor cauzata de cancer necesita tratament pentru cancer. In functie de tipul de cancer, tratamentul poate implica interventii chirurgicale, radioterapie sau chimioterapie.

Referinte:
(1) Swollen lymph nodes, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-lymph-nodes/symptoms-causes/syc-20353902
(2) Lymphadenopathy, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=lymphadenopathy-90-P02044
(3) Swollen glands, link: https://www.nhs.uk/conditions/swollen-glands/
(4) Lymphadenitis, link: https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/infectious_diseases/lymphadenitis_134,80
(5) Why are my lymph nodes swollen?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324105.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma