Frisoanele sunt provocate de pur si simplu de senzatia de frig, fiind insotite de tremuraturi, sau de aparitia febrei in cadrul unor boli infectioase. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si remediile eficiente in cazul frisoanelor.
Termenul de ”frisoane” se refera la senzatia de frig pe care o persoana o poate avea fara o cauza aparenta. Aceasta senzatie apare cand muschii se extind si se contracta in mod repetat, iar vasele de sange din piele se restrang. Frisoanele pot aparea adesea atunci cand facem febra si pot provoca tremurari, in unele cazuri fiind destul de intense.
Frisoanele pot fi constante in cazul anumitor tulburari. Fiecare episod poate dura o ora. Frisoanele pot aparea periodic si pot dura cateva minute.
Frisoanele pot aparea in timpul sau dupa o plimbare facuta pe o vreme rece, insa la fel de bine pot fi provocate de anumite afectiuni, cum ar fi gripa, pietrele la rinichi sau o tiroida mai putin activa (hipotiroidism).
Frisoanele sunt produse de muschi, in timp ce acestia se incordeaza si se relaxeaza pentru a produce caldura. Acest lucru apare uneori din cauza frigului, insa poate fi si o incercare a sistemului imunitar – sistemul de aparare al organismului impotriva germenilor – de a combate o infectie sau o boala.
Corpul poate produce frisoane pentru a creste temperatura la nivel intern si pentru a ucide virusul gripal pe care l-a detectat. Acesta este motivul pentru care febra si frisoanele apar, de multe ori, in acelasi timp. Desi aveti senzatia ca inghetati, de fapt, temperatura corpului din interior ar putea fi ridicata pana la 40 de grade Celsius.
Daca gripa este cauza frisoanelor, ati putea avea si aceste simptome:
De cele mai multe ori, gripa dispare de la sine in termen de 2 saptamani. In acest timp, este recomandat sa va odihniti si sa beti multe lichide. Copiii mai mari de 5 ani, adultii peste 65 de ani si persoanele care au o problema de sanatate de lunga durata ar trebui sa mearga imediat la medic.
La fel ca in cazul virusului gripal, corpul poate produce frisoane ca raspuns la alte infectii. Acest lucru poate ajuta sistemul imunitar sa se activeze mai repede si sa functioneze mai bine.
Frisoanele sunt un simptom comun al infectiilor precum pneumonia, infectiile tractului urinar (UTI) si malaria.
Pe langa frisoane, o infectie poate provoca simptome precum:
Luati legatura cu medicul daca prezentati aceste simptome. Este posibil sa aveti nevoie de medicamente pentru a trata infectia.
S-ar putea sa aveti frisoane din cauza unei infectii produse de o piatra la rinichi. Uneori, mineralele si sarurile se acumuleaza, formand pietre la rinichi. Acestea apar, in majoritatea cazurilor, daca nu consumam suficienta apa in fiecare zi, daca nu urmam o dieta bogata in proteine sau daca avem un indice de masa corporal mare (IMC.)
Daca piatra renala va irita sau blocheaza tractul urinar, poate produce o infectie, care ar putea provoca frisoane.
Sunati-l imediat pe medic. Daca nu dispare de la sine, piatra trebuie indepartata chirurgical sau cu ajutorul unui tratament care sa o sparga in mai multe bucati mai mici.
Aceasta stare este bine-cunoscuta. In cazul ei, corpul pierde caldura mai repede decat o poate produce, iar temperatura corporala incepe sa scada. In conditii normale, ar trebui sa fie in jur de 37 de grade Celsius. Daca scade sub 35 grade Celsius, apare hipotermia. Organele nu mai functioneaza asa cum ar trebui atunci cand sunt atat de reci.
Frisoanele reprezinta incercarea corpului a se incalzi.
Tremuraturile reprezinta primul semn de hipotermie. Celelalte simptome sunt:
Sunati la numarul de urgenta in caz de hipotermie. Este posibil sa fie nevoie de tratament medical pentru a ridica temperatura corpului la un nivel normal.
Tiroida este o glanda in forma de fluture, care se afla la nivelul gatului. Produce un hormon care ajuta la pastrarea caldurii corporale si care face ca organele sa functioneze asa cum ar trebui. Daca tiroida nu produce acest hormon in cantitati suficiente, afectiunea poarta denumirea de hipotiroidism.
Pe langa frisoane fara febra, printre simptome se pot numara:
Nu exista leac pentru hipotiroidism, insa poate fi tinut sub control cu ajutorul medicamentelor.
Hipotiroidismul este una dintre cauzele aparitiei frisoanelor fara febra. Frisoanele sunt insotite, de cele mai multe ori, de febra. Cu toate acestea, o persoana poate experimenta si frisoane fara febra si pot exista multe motive diferite pentru care se intampla acest lucru.
Potentialele cauze sunt:
Orice persoana se poate confrunta cu frisoane, insa acest simptom este mult mai frecvent la copii decat la adulti deoarece chiar si o boala mai usoara produce febra in cazul celor mici. In plus, febra este mai mare la copii decat la adulti.
Nivelul temperaturii corpului poate sa nu indice cat de grava este boala copilului. In cazul unei banale raceli, copilul poate avea o temperatura orala de 40 ° C, in timp ce o infectie foarte grava poate sa nu provoace febra sau doar febra usoara. In cazul multor boli, temperatura poate urca si poate cobori foarte repede si de multe ori. De aceea, este recomandat sa cautati alte simptome, pe langa febra.
Adesea, bebelusii cu febra au o infectie cauzata de un virus, cum ar fi raceala sau gripa. Infectiile cauzate de bacterii, cum ar fi o infectiile urinare sau pneumonia bacteriana, de asemenea, pot provoca febra. Bebelusii mai mici de 3 luni ar trebui sa fie vazuti de un medic oricand au febra, deoarece se pot imbolnavi extrem de repede.
Febra la un copil sanatos nu este periculoasa, mai ales daca micutul nu are alte simptome si febra dispare dupa 3 – 4 zile. Majoritatea copiilor care au febra sunt abatuti, nu au chef de joaca si nici pofta de mancare ca de obicei.
Febra ridicata poate da o stare de disconfort copilului, insa rareori provoaca probleme grave. Nu exista dovezi medicale care sa indice ca febra produsa de o infectie provoaca leziuni cerebrale. Corpul nu permite ca febra cauzata de infectie sa creasca peste 41,1 ° C, pe cale orala.
Copilul poate avea frisoane fara febra daca a stat in frig, daca a dezvoltat o infectie in corp sau daca sufera de anemie.
In timpul noptii, corpul foloseste propriile mecanisme de incalzire si racire pentru a mentine temperatura la un nivel sanatos. Insa senzatiile insotite de aceasta ”termoreglare” naturala pot ingreuna somnul.
Cand temperatura creste, corpul produce transpiratie, menita sa racoreasca organismul pe masura ce se evapora de pe piele. Daca aerul cald din camera, paturile sau pijamalele ofera o si mai mare senzatie de caldura, cel mic ar putea avea o stare de disconfort. Si daca umiditatea din camera este prea mare, transpiratia nu este suficienta pentru a racori corpul, deoarece aerul este deja saturat. Pe de alta parte, daca temperatura scade prea mult, acest lucru produce un fior, in care muschii se contracta si se extind rapid pentru a produce caldura. Ambele procese automate se pot produce fara sa fim constienti si tind sa produca un somn nelinistit.
Frisoanele reprezinta senzatiile de frig insotite de tremuraturi. Pot fi insotite sau nu de febra. Frisoanele fara febra apar de obicei dupa expunerea la un mediu rece. In esenta, orice afectiune care poate produce febra (inclusiv infectiile si cancerul) poate produce frisoane insotite de febra. Febra si frisoanele sunt simptome comune ale gripei.
Se recomanda vizita la medic daca febra si frisoanele nu se amelioreaza dupa 48 de ore de ingrijire la domiciliu sau daca apare oricare dintre urmatoarele simptome:
Potrivit Clinicii Mayo, trebuie sa luati legatura cu medicul copilului daca apare:
Frison tratament
Daca experimentati febra cu frisoane, exista unele lucruri pe care le puteti face acasa pentru va ameliora starea.
Doctorul alege tratamentul pentru frisoane in functie de prezenta febrei si de severitatea acesteia. Daca febra este usoara si nu aveti alte simptome grave, nu trebuie sa va adresati unui medic. Odihniti-va mai mult si beti multe lichide. O febra usoara este de 38,6 ° C sau mai putin.
Acoperiti-va cu un cearsaf subtire si evitati paturile sau hainele groase pentru ca pot ridica temperatura corpului. Febra poate fi redusa si cu ajutorul unui dus racoritor.
Medicamentele fara reteta pot scadea febra si pot combate frisoanele. Printre acestea se numara:
Ca in cazul oricarui medicament, cititi cu atentie prospectul si luati-le conform indicatiilor. Aspirina si ibuprofenul vor scadea febra si vor reduce inflamatiile. Acetaminofenul va reduce febra, insa nu va reduce inflamatia. Acetaminofenul poate fi toxic pentru ficat daca nu este luat potrivit indicatiilor, iar utilizarea indelungata a ibuprofenului poate provoca leziuni renale si stomacale.
Tratarea unui copil cu frisoane si febra depinde de varsta, temperatura si de oricare alt simptom. In general, daca micutul are o febra cuprinsa intre 37,8 ° C si 38,9 ° C si nu se simte bine, puteti sa-i oferiti acetaminofen sub forma de tableta sau lichid. Este important sa urmati instructiunile de dozare de pe pachet.
Nu-i inveliti niciodata pe copiii febrili cu paturi groase si nu-i imbracati cu prea multe haine. Dati-le apa pentru a ramane hidratati.
De asemenea, nu le dati niciodata aspirina copiilor cu varsta sub 18 ani din cauza riscului de sindrom Reye. Sindromul Reye este o afectiune rara, dar grava, care se poate dezvolta la copiii carora li se administreaza aspirina in timpul luptei impotriva unei infectii virale.
Pentru a preveni frisoanele, e nevoie sa evitati, pe cat posibil, infectiile, pietrele la rinichi si hipotermia. De asemenea, incercati sa tineti sub control simptomele hipotiroidismului si ale anemiei.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…