Formula de lapte praf – sfaturi si recomandari

Formula de lapte praf pentru bebelusi – afla din urmatorul articol cum alegem tipul de lapte praf pentru copil, ce contine formula de lapte, cat de des hranim copilul.

Cuprins:

1. Ce este laptele praf sau formula de lapte?
2. Formula de lapte praf – ce contine?
3. Tipuri de formula de lapte praf
4. Alegerea biberoanelor
5. Cat de des hranim copilul?
6. Preparare formula de lapte
7. Beneficii lapte praf

Ce este laptele praf sau formula de lapte?

Laptele matern este cel mai bun si cel mai natural aliment pentru copil – recomandat ca singura sursa de hrana in primele 4-6 luni de viata. Ulterior, se recomanda alaptarea pana la varsta de minimum 12 luni. In unele cazuri, fie mamele nu pot alapta din diferite cauze, fie copilul are nevoie de suplimentare, astfel ca se apeleaza la formula de lapte – lapte praf.

Laptele praf este obtinut in general din lapte de vaca – ce a fost modificat special pentru a veni in intampinarea nevoilor nutritionale ale copilului. Poate contine in plus vitamine sau minerale pentru a favoriza cresterea si sanatatea copilului.

Formula de lapte le ofera bebelusilor nutrientii de care au nevoie pentru a creste si a se dezvolta. Cu toate acestea, nu are aceleasi avantaje pentru sanatate ca laptele matern. Laptele matern contine anticorpi ce protejeaza copilul de boli, o serie de hormoni ce sustin reglarea apetitului, bacterii benefice care protejeaza sistemul digestiv al bebelusului, prebiotice numite oligozaharide care sustin un intestin sanatos, acizi grasi cu lant lung, enzime si multe altele.

Formula de lapte praf – ce contine?

Ingredientele din laptele praf variaza in functie de marca si de tip, dar in general este obtinut din lapte de vaca degresat, prelucrat cu emulsificatori si stabilizatori pentru a ajuta uleiurile si apa sa se amestece cand se prepara biberonul.

Laptele praf mai contine:

  • lactoza – un zahar natural care se gaseste in lapte si / sau alte zaharuri precum sirop de porumb, fructoza sau maltodextrina;
  • uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de palmier, ulei de rapita, ulei nuca de cocos, ulei de floarea soarelui si ulei de soia;
  • acizi grasi, de obicei, derivati din uleiul de peste;
  • vitamine si minerale din surse vegetale si animale;
  • enzime si aminoacizi;
  • probiotice (in unele formule).

Diferite tipuri de formula pentru bebelusi, cum ar fi lapte praf din lapte de capra, formula de lapte hipoalergenica si formulele de lapte praf pe baza de soia, pot avea un amestec diferit de ingrediente.

Tipuri de formula de lapte praf

Clasificare in functie de varsta pentru care sunt indicate

Exista mai multe tipuri de formula de lapte praf, in special in functie de varsta pentru care sunt recomandate:

Formula de lapte praf de inceput

Formula de inceput este recomandata nou-nascutilor – Lapte praf Humana 1 de la nastere, lapte praf Topfer 1, lapte praf Hipp 1. Exista mai multe marci diferite, in functie de ingrediente. Laptele de vaca din formula contine doua tipuri de proteine – zerul si cazeina. Formula de inceput pentru sugari se bazeaza pe proteine din zer si se crede ca este mai usor de digerat decat alte tipuri de formula. Exista anumite tipuri care confera mai multa satietate cum ar fi cele cu mai multa cazeina decat zer. Cazeina este insa o proteina mai greu de digerat pentru bebelusi.

Diferite tipuri de formula de lapte de capra sunt disponibile in magazine. Sunt produse la aceleasi standarde nutritive ca si formula pe baza de lapte de vaca. Formula de lapte de capra nu este potrivita pentru sugarii cu alergie la laptele de vaca (cunoscuta si sub denumirea de alergie la proteinele din lapte de vaca), deoarece proteinele pe care le contin sunt foarte asemanatoare.

Formula de lapte praf dupa 6 luni – lapte praf de continuare

Este numita si lapte praf 2 – lapte praf Hipp 2, lapte praf Humana 2. De la 6 luni se incepe si diversificarea, iar laptele praf pentru aceasta varsta este indicat pentru a fi utilizat impreuna cu alimentele solide. Nu se administreaza inainte de 6 luni.

Formula de crestere – lapte praf dupa 12 luni

Este un tip de lapte praf pentru copiii mai mari de 1 an care vine in completarea unei alimentatii sanatoase si variate – lapte praf Hipp 3 Junior, lapte praf Humana Kindergetrank 1+.

Clasificare in functie de compozitie

Formule pe baza de proteine din lapte de vaca

Majoritatea formulelor pentru sugari sunt facute cu lapte de vaca ce a fost modificat pentru a se asemana cu laptele matern. Acest lucru ii ofera formulei echilibrul corect de nutrienti si face formula mai usor de digerat. Desi e bine tolerata in general, unii bebelusi – cum sunt cei alergici la proteinele din laptele de vaca – au nevoie de alte tipuri de formula pentru sugari.

Formule pe baza de soia

Formulele pe baza de soia pot fi utile daca doriti sa excludeti proteinele animale din dieta copilului. Formulele pe baza de soia ar putea fi, de asemenea, o optiune pentru bebelusii intoleranti sau alergici la formula din lapte de vaca sau cu intoleranta la lactoza, un carbohidrat care se gaseste in mod natural in laptele de vaca. Cu toate acestea, bebelusii care sunt alergici la laptele de vaca ar putea fi, de asemenea, alergici si la laptele de soia.

Formule hidrolizate

Aceste tipuri de formule contin proteine care sunt defalcate (hidrolizate) – partial sau complet – in dimensiuni mai mici decat cele din laptele de vaca si formulele pe baza de soia. Formulele hidrolizate sunt indicate bebelusilor care nu tolereaza laptele de vaca sau formulele pe baza de soia. Formulele hidrolizate extensiv sunt o optiune pentru bebelusii care au alergie la proteine.

Formula fara lactoza

Aceasta formula este potrivita pentru bebelusii cu intoleranta la lactoza – lapte praf Topfer Lacopriv fara lactoza. Asta inseamna ca nu pot absorbi lactoza, un zahar gasit in lapte si produse lactate. Intoleranta la lactoza este rara la bebelusi. Printre simptome se numara diaree, dureri abdominale, gaze si balonare. Formula hipoalergenica va contine proteine complet hidrolizate (defalcate) – lapte praf Hipp HA 1 Combiotic hipoalergenic de la nastere.

Formula anti-reflux

Acest tip de formula este ingrosat cu scopul de a preveni refluxul la bebelusi. Instructiunile de preparare a formulelor anti-reflux pot fi diferite fata de formula standard. Exemplu ar fi lapte praf special Humana AR antireflux de la nastere, lapte praf Hipp AR antireflux de la nastere etc.

In plus, sunt disponibile formule specializate pentru sugarii prematuri si bebelusii care au afectiuni medicale specifice. Unele formule sunt fortificate cu fier pentru a creste aportul – in functie de nevoile copilului. Unele formule pentru sugari sunt imbunatatite cu acid docosahexaenoic (DHA) si acid arahidonic (ARA). Acestia sunt acizi grasi Omega-3 care se gasesc in laptele matern si in anumite alimente, cum ar fi pestele si ouale. Unele studii sugereaza ca includerea DHA si ARA in formula sugarului poate ajuta dezvoltarea creierului, dar alte cercetari nu au aratat niciun beneficiu.

In plus, multe formule pentru sugari includ pre- si probiotice – substante care sustin bacteriile sanatoase in intestine. Alte formule sunt special pentru colici – lapte praf Humana Comfort anticolic.

Clasificare in functie de modul de prezentare

Formulele pentru sugari vin in trei forme. Cea mai buna alegere depinde de buget si de necesitati:

  • Formula pulbere sau pudra – este cea mai putin costisitoare. Fiecare parte de pulbere trebuie amestecata cu apa.
  • Formula lichida concentrata – acest tip de formula trebuie, de asemenea, amestecat cu apa, dar vine intr-o forma lichida initial.
  • Formula gata de consum – este gata preparata, nu trebuie amestecata cu apa, dar este putin mai scumpa.

Alegerea biberoanelor

Biberoanele sau sticlele au diferite forme si dimensiuni, pot fi confectionate din sticla sau plastic si pot fi reutilizabile sau au interior o garnitura de unica folosinta. Daca alegeti biberoane din plastic, acestea trebuie sa aiba pe eticheta mentionat „fara BPA” – adica fara bisfenol A ce poate fi daunator. Alegeti tetina potrivita pentru copil – orificiul trebuie sa fie mai mic pentru copiii mici si ulterior se aleg tetine cu un orificiu mai mare pentru a permite un flux mai mare de lapte. Tetinele pot fi rotunjite sau mai plate, iar unele sunt numite ortodontice – adica adaptate in functie de forma guritei copilului. Tetinele pot fi din silicon (transparente) sau latex (cele maronii).

Sterilizarea biberoanelor

Biberoanele trebuie sterilizate inainte de fiecare utilizare – se poate face acest lucru prin fierbere sau prin utilizarea de aparate pentru sterilizare sau solutii speciale. Pe masura ce copilul creste, nu va mai fi necesar sa sterilizati biberoanele si consumabilele de fiecare data cand hraniti copilul. Inainte de sterilizare biberoanele si accesoriile pentru hranire trebuie spalate bine.

Cat de des hranim copilul?

In general, este recomandat ca bebelusii sa fie hraniti ori de cate ori li se face foame, ceea ce se numeste hranire la cerere (sau alaptare la cerere). Majoritatea nou-nascutilor care sunt hraniti cu formula sunt hraniti la fiecare 2 – 3 ore. Pe masura ce cresc si sistemul lor digestiv este capabil sa retina mai mult lapte, mananca de obicei la 3-4 ore.

Posibilele semne ca bebelusului ii este foame includ:

  • isi misca capul dintr-o parte in alta;
  • deschide gurita;
  • scoate limba sau isi duce limba spre cerul gurii;
  • duce manutele la gura;
  • strange din buze ca si cum ar suge;
  • este agitat;
  • plange – plansul este un semn tarziu al foamei.

Cat ar trebui sa bea copilul?

Nu exista o cantitate standard de lapte praf pe care trebuie sa o consume copilul – aceste valori depinde de sanatatea copilului, de greutatea sa si de apetit. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca un copil sa primeasca aproximativ 75 ml lapte pentru fiecare 453 g de greutate corporala pe zi. Se recomanda ca in primele luni bebelusul sa fie hranit la cerere, urmand ca pe masura ce creste sa se stabileasca un program de masa.

  • In medie, un nou-nascut bea aproximativ 45-90 ml la fiecare 2-3 ore. Aceasta cantitate creste pe masura ce copilul creste.
  • Pana la sfarsitul primei luni bebelusul va avea nevoie de aproximativ 120 ml pe hranire, cu un program destul de previzibil de hranire aproximativ la fiecare 4 ore.
  • La aproximativ 2 luni, copilul poate bea 120-150 ml la fiecare hranire, iar hranirea poate fi la fiecare 3-4 ore.
  • La 4 luni, copilul poate avea nevoie de 120-180 ml la fiecare hranire, in functie de frecventa hranirilor si de durata.
  • Pana la 6 luni bebelusul va consuma intre 180-240 ml la fiecare hranire, cu 4-5 mese in 24 ore. Acest lucru depinde si de diversificare.

Pe masura ce bebelusii cresc in greutate, ar trebui sa inceapa sa manance mai mult la fiecare hranire si sa fie mai mult timp intre hraniri. Totusi, pot exista momente in care micutul pare mai infometat decat de obicei. S-ar putea ca bebelusul sa treaca printr-o perioada de crestere rapida (numite puseuri de crestere). Acestea apar la 7-14 zile, intre 3-6 saptamani, la 4 si 6 luni.

Cum stiu daca bebe mananca suficient?

Bebelusii cresc in ritmuri diferite, iar uneori parintii se pot intreba daca bebelusul primeste suficienti nutrienti pentru a se dezvolta corect. Pentru a vedea daca bebelusul creste asa cum trebuie e necesar sa mergeti la medic – vizitele medicale la pediatru – pentru masuratori si analiza graficului de crestere. Intre timp, scutecele nou-nascutului sunt un bun indicator pentru a vedea daca acesta mananca suficient. La inceput bebe va uda aproximativ 6 scutece pe zi si va avea 3-4 scaune pe zi in medie la inceput, apoi in jur de 1-2 scaune pe zi. Uneori, bebelusii pot avea scaun la 2 zile chiar, ceea ce nu indica probleme atat timp cat scaunul e moale si normal. Bebelusii hraniti cu formula au adesea scaune mai ferme si mai putin moi decat bebelusii alaptati cu lapte matern. Urina trebuie sa fie la inceput limpede sau foarte palida.

Preparare formula de lapte

Formula de lapte se prepara amestecand apa si cantitatea corespunzatoare de formula praf pentru sugari. Cititi eticheta pentru a vedea exact cantitatea ce trebuie folosita. Se recomanda folosirea de apa sterilizata. Apa trebuie adusa la punctul de fierbere apoi se lasa la racit – nu mai mult de 30 minute. Ulterior se amesteca apa cu formula pudra.

Inainte de a hrani copilul testati laptele pe interiorul incheieturii mainii pentru a vedea daca nu e prea fierbinte. Formula pregatita trebuie consumata in maxim o ora daca a stat la temperatura camerei. Daca a fost la temperatura camerei mai mult de 1 ora, nu se va mai folosi. Formula poate fi pregatita din timp (pana la 24 de ore) daca o pastrati in frigider pentru a preveni formarea de bacterii. Daca stiti ca bebelusul mananca la fiecare 3-4 ore, de exemplu, puteti face 6-8 sticle pentru a va ajunge pentru toata ziua.

Pentru a incalzi biberonul il puteti tine sub jet de apa calda sau intr-un vas cu apa calda. NU incalziti formula de lapte la microunde – pentru ca incalzirea nu e uniforma si se pot forma zone fierbinti care pot creste riscul de arsuri la copii. De asemenea, se pot folosi sisteme speciale pentru incalzire biberon.

Beneficii lapte praf

Laptele matern este fara doar si poate varianta recomandata cand vine vorba de lapte praf sau lapte de san. Uneori, insa, mamele nu pot alapta din diferite cauze medicale, pentru ca trebuie sa se intoarca la lucru sau pentru ca laptele de la san nu indeplineste nevoile copilului. Iata care sunt astfel avantajele laptelui praf:

  • Hranirea cu formula poate fi facuta de oricine, adica tatal copilului sau oricine altcineva. Astfel, nu este necesara neaparat prezenta fizica a mamei.
  • Confera mai multa satietate decat laptele matern.
  • Ofera o varianta comoda in calatorii, cand mama nu poate alapta copilul etc.
  • Laptele praf nu depinde de alimentatia mamei. De cealalta parte, o mama care alapteaza trebuie sa fie atenta la ceea ce mananca, deoarece acest lucru ar putea afecta calitatea laptelui matern.
  • Contine majoritatea nutrientilor esentiali de care copilul are nevoie.

Referinte:
(1) All About Formula Feeding, link: https://kidshealth.org/en/parents/pregnancy-newborn/formulafeed/
(2) Breastfeeding vs. Formula Feeding, link: https://kidshealth.org/en/parents/breast-bottle-feeding.html
(3) Amount and Schedule of Formula Feedings, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/formula-feeding/Pages/Amount-and-Schedule-of-Formula-Feedings.aspx
(4) Infant formula feeding, link: https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/formula-feeding/index.html
(5) Bottle feeding advice, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/bottle-feeding-advice/
(6) Formula feeding, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/formula-feeding

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma