Duodenita reprezinta inflamatia duodenului, prima portiune a intestinului subtire. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru duodenita.

Cuprins:

  1. Ce este duodenita?
  2. Cauze si tipuri de duodenita
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament si regim alimentar
  6. Evolutie si complicatii
  7. Cum poate fi prevenita duodenita?

Ce este duodenita?

Duodenita reprezinta inflamatia acuta sau cronica a mucoasei duodenale si apare foarte rar izolata, cel mai adesea fiind asociata cu o gastrita sau cu o jejunita.

Ce este duodenul?

Duodenul, prima portiune a intestinului subtire, este organul care primeste alimentele parțial digerate de la stomac și care incepe absorbtia nutrientilor.
In ciuda dimensiunilor sale mici, duodenul este o parte extrem de importanta a sistemului digestiv uman. Acest organ în formă de litera „C” actioneaza ca o punte intre stomac și intestinul subtire și functioneaza în tandem cu vezica biliara, ficatul si pancreasul pentru a pregati alimentele digerate pentru restul procesului digestiv.

Duodenita si gastroduodenita

Duodenita acuta izolata este extrem de rara. De regula este asociata: gastroduodenita acuta, gastro-duodeno-enterocolita acuta, simptomatologia ei confundandu-se in aceste cazuri cu aceea a afectiunilor asociate. De foarte multe ori, duodenita cronica precede sau insoteste ulcerul duodenal si se manifesta prin dureri in epigastru, paraombilical drept sau in hipocondrul drept si cu senzatie de arsuri, care apar la un interval de timp dupa mese si sunt atenuate prin ingestia de lapte sau de alcaline. Tulburarile acestea nu au periodicitate, aparitia lor insemnand aparitia ulcerului. Semnele proprii duodenitei sunt greata, inapetenta, senzatia de varsatura, astenia, cefaleea, iritabilitalea, uneori scaderea in greutate. La examenul obiectiv se constata limba saburala si dureri la presiune in epigastru si paraombilical drept.

Evolutia duodenitelor acute este de obicei spre vindecare, prin instituirea la timp a tratamentului.

Duodenitele cronice au o evolutie lunga, cu dureri permanente, cu scurte perioade de liniste.

Cauze si tipuri de duodenita

Duodenita este de obicei cauzata de bacteria Helicobacter pylori (H pylori). Afectiunea mai poate fi cauzata, de asemenea, de urmatorii factori:

  • O infectie bacteriana, fungica sau virala
  • O boala severa sau stres
  • Antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS), aspirina sau steroizi
  • Consumul de tutun sau alcool
  • Boala Crohn
  • Radioterapie pentru tratarea cancerului
  • O leziune la nivelul stomacului sau intestinului subtire
  • Un obiect sau o substanta toxica pe care ati inghitit-o

Tipuri de duodenita

Gastrita duodenala poate fi provocata de mai multi factori si poate fi acuta sau cronica.

Duodenitele acute cunosc cauze toxice – exogene si endogene – si cauze infectioase.

Duodenita cronica (duodenita cronica activa) este provocata de: infestari cu paraziti cu sediul in duoden, infectii microbiene atenuate, intretinute de o vezicula biliara infectata; procese alergice, intoxicatii cu alcool, staza duodenala, afectiuni endocrine.

Duodenita congestiva

Intr-un studiu pe 29 de pacienti, leziunile hemoragice congestive au fost descoperite in timpul unei endoscopii: traumatismul (in urma endoscopiei) nu a fost cu siguranta responsabil pentru aceste leziuni la niciunul dintre pacientii studiati.

Duodenita eroziva

Acest tip al bolii apare rar si se manifesta prin mici eroziuni ale mucoasei duodenale. Duodenita eroziva hemoragica se manifesta prin hemoragii produse de leziunile erozive.

Duodenita atrofica

Duodenita atrofica apare din cauza subtierii mucoasei intestinale. In urma acestui proces, functia secretorie a mucoasei dispare.

Semne si simptome

In unele cazuri, duodenita nu produce simptome, iar boala este descoperita de medici in timpul unor teste de diagnosticare a altor conditii si tulburari digestive.

Daca afectiunea produce simptome, acestea pot varia de la o persoana la alta. Printre simptomele tipice se pot numara:

  • o senzatie de arsura dureroasa la stomac
  • greata
  • varsaturi
  • indigestie
  • senzatia de plin, desi stomacul este gol sau ati consumat o cantitate mica de mancare

La unele persoane, durerea de stomac se raspandeste catre spate sau in abdomenul inferior.

Simptome mai grave

Uneori, pot aparea simptome mai severe, cum ar fi hemoragia interna. Din aceasta cauza, scaunul poate sa fie lipicios si maro foarte inchis sau negru. De asemenea, pacientul se poate confrunta cu varsaturi puternice, incoercibile, care au un aspect de cafea.

Cei care prezinta simptome ale unei hemoragii interne trebuie sa solicite ingrijiri medicale imediate.

La fel ca gastrita, duodenita poate afecta in orice moment orice fel de persoana, indiferent de varsta. Dupa cum am mentionat, boala poate fi acuta sau cronica.

Duodenita acuta apare repede si dispare dupa o perioada scurta. In schimb, duodenita cronica tinde sa avanseze mai lent si sa dureze mai mult timp, uneori luni sau chiar ani.

Diagnostic

Inainte de examinarea fizica, medicul va intreba care sunt semnele si simptomele. Doctorul poate solicita efectuarea unor teste prin care sa se confirme o eventuala infectie cu H. pylori. De asemenea, ar putea fi solicitate urmatoarele teste:

Endoscopie

Endoscopia este utilizata pentru a se verifica eventualele probleme la stomac sau duoden. Specialistul va folosi un endoscop (un tub cu lumina si camera in varf) in timpul procedurii. Medicul poate lua o proba de tesut din duoden pentru a fi testata.

Analize de sange

Analizele de sange pot fi utilizate pentru a se confirma faptul ca exista o infectie.

Test de respiratie

Un test de respiratie poate arata daca H. pylori provoaca duodenita. In timpul procedurii, pacientul va fi nevoit sa bea un lichid, in prima faza, apoi sa respire intr-o punga. Medicul va masura cantitatea de dioxid de carbon din respiratie. O infectie cu H. Pylori este confirmata daca exista o cantitate prea mare de dioxid de carbon.

Examen coproparazitologic (examinarea materiilor fecale)

Materiile fecale pot fi testate pentru a se descoperi bacteriile care pot cauza duodenita.

Tratament si regim alimentar

Tratament profilactic

Se impune pastrarea unei corecte igiene alimentare si tratarea corecta si la timp a bolilor care pot duce la duodenita.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos va fi acelasi ca in boala ulceroasa: alcalinizare prelungita, pansamente, sedative.

Pentru parazitozele depistate, se va face tratamentul antiparazitar. In unele situatii, cand se constata infectii, se va recurge la antibiotice. Vor fi tratate totdeauna si suferintele organelor vecine: colecist, pancreas.

Regim gastroduodenita

Tratamentul curativ va fi igieno-dietetic.

Astfel, se recomanda:

  • Luati masa la ore fixe si evitati pranzurile abundente (sunt de preferat 5-6 mese/zi, dar mai reduse cantitativ).
  • Retineti alimentele care v-au facut rau in trecut si ocoliti-le de fiecare data.
  • Mancati in liniste si fara graba. Cautati sa nu fiti prea obositi sau nervosi cand va asezati la masa.
  • Mestecati bine hrana si, daca este cazul, tratati-va dantura.
  • Respectati cele 8 ore de somn in cursul noptii si, pe cat posibil, odihniti-va dupa masa de pranz.
  • Evitati aspirina, salicilatii, fenilbutazona, cortizonul (prednisonul) si alte medicamente antireumatice, antitermice si antalgice (impotriva durerilor de cap, dinti, articulatii, etc.).
  • Retineti ca alcoolul si fumatul sunt strict interzise.
  • Nu uitati ca alaturi de medicamentele prescrise de medic, alimentatia corecta este un mijloc terapeutic la fel de important in cazul afectiunii de care suferiti.

Prepararea alimentelor

  • Mancarea va fi preparata astfel incat sa nu favorizeze stagnarea alimentelor in stomac.
  • Supele se vor prepara prin fierberea suficienta a legumelor si zarzavaturilor care vor fi apoi strecurate, zeama fiind ingrosata cu gris, paste fainoase, orez, cartofi. Supele de carne sunt permise daca nu sunt foarte grase.
  • Legumele permise (bine fierte) se vor servi sub forma de piureuri, soteuri, budinci sau sufleuri (preparate la baia de apa) la care se poate adauga unt sau ulei crud (retineti ca grasimile permise se vor consuma doar crude, adaugandu-le in farfurie la masa).
  • Carnea permisa se prepara la inceputul bolii doar prin fierbere, inabusire sau sub forma de perisoare fierte la abur. Dupa ameliorarea simptomelor se poate incerca si prepararea la gratar (dar nu prajirea in ulei ori grasime!).

Recomandari privind consumul de sare

  • Sarea poate fi folosita in cantitate moderata la pregatirea hranei, cu conditia sa nu suferiti de alte boli pentru care sarea este contraindicata.
  • Se vor evita produsele din lapte care contin zer si multa sare (telemea).

Alimente recomandate pentru stomac

  • Carne (proaspata sau congelata) fara grasime, de vaca, vitel, pasare (gaina), iepure de casa. Dupa ameliorarea simptomelor, se poate consuma si carne de porc, miel, oaie, alte pasari, cu conditia ca inainte de preparare sa fie curatata de grasime, piei, fascii.
  • Mezeluri: sunca slaba;
  • Peste alb slab, de preferat rasol.
  • Lactate: branza proaspata de vaci, cas (de vaca sau de oaie), urda scurse bine de zer, iar dupa ameliorarea simptomelor si telemea proaspata;

Alte alimente permise

  • Oua proaspete, fierte moi (oul se pune in apa clocotita si se tine 3 minute) sau preparate sub forma de ochiuri romanesti ori omleta dietetica (in baie de apa);
  • Grasimi: unt proaspat, ulei, in cantitate de 50-60 grame/zi;
  • Fainoase: gris, arpacas, orez, fulgi de ovaz, paste fainoase; paine alba (veche de o zi), cozonac (uscat), biscuiti, piscoturi;
  • Dulciuri: prajituri de casa cu aluat uscat sau aluat fiert (ecler), pandispan, strudel (cu branza, dar nu si cu fructe). Zaharul sau mierea sunt permise in cantitate mica, adaugate in ceai sau desert.
  • Fructe: banane;
  • Legume si zarzavaturi fragede, cu celuloza moale: dovlecei, spanac, fasole verde tanara, mazare verde, salata verde, cartofi (fierti, copti sau piure, dar nu prajiti);
  • Bauturi: ceaiuri (de menta, musetel, sunatoare, tei) slab indulcite, apa minerala plata (neacidulata), sucuri crude de morcovi, mere, piersici, cirese, visine.

Alimente interzise

  • Carne grasa, sarata, afumata, mezeluri (altele decat cele permise), carnati;
  • Peste gras, sarat, afumat, conserve de peste;
  • Lactate: branzeturi fermentate, sarate, afumate, lapte dulce, lapte batut, iaurt, kefir, smantana, frisca;
  • Grasimi: untura, slanina, alimente preparate cu grasime incinsa, rantasuri, maioneza;
  • Fainoase: paine moale, paine prajita, paine neagra, mamaliga, galuste de faina sau gris, taitei grasi, pesmet prajit;
  • Dulciurile concentrate, marmelada, dulceata, miere, ciocolata, cacao, compoturile, aluaturile dospite proaspete, prajiturile cu crema;
  • Zarzavaturi crude, zarzavaturi fibroase, atoase sau cu celuloza dura (castraveti, morcovi, ridichi, gulii, sfecla, conopida, varza alba, varza rosie, fasole uscata, mazare uscata, linte, ciuperci, vinete, rosii (mai ales sub forma de sos sau supa de rosii), legume picante (ceapa, usturoi, ardei iute);
  • Fructe si derivatele lor (compot, gem, dulceata, etc.)
  • Condimente iuti si iritante: piper, boia, ardei iute, hrean, mustar, dafin, otet, muraturi;
  • Bauturi: orice bautura foarte rece sau fierbinte, bauturi acre, alcool, ceai rusesc, chinezesc, cafea.

Evolutie si complicatii

Desi duodenita usoara nu produce, de obicei, prea multe ingrijorari, forma eroziva severa poate progresa spre ulceratii duodenale. Aceste ulceratii pot provoca adevarate complicatii, cum ar fi perforare, hemoragii sau obstructie gastrica.

Fara tratament, duodenita poate duce la alte complicatii. O infectie cu H. pylori poate deteriora celulele in timp, producand cicatrizarea tesutului sau o posibila dezvoltare a cancerului. Se recomanda vizita urgenta la medic daca simptomele nu sunt ameliorate de tratament.

Gastroduodenita la copii reprezinta o urgenta medicala, aceasta putand fi cauzata de intoxicatii sau o alimentatie precara.

Cum poate fi prevenita duodenita?

Nu fumati

Nicotina si alte substante chimice din tigari si trabucuri pot provoca leziuni ale vaselor de sange si ale plamanilor. Cereti informatii asistenta medicala daca sunteti fumator si aveti nevoie de ajutor pentru a renunta. Tigarile electronice sau tutunul contin nicotina. Discutati cu medicul sau specialistul inainte de a folosi aceste produse.

Limitati consumul de alcool sau nu beti deloc

Alcoolul poate agrava duodenita. Discutati cu medicul daca aveti nevoie de ajutor pentru a renunta la consumul de alcool.

Nu luati antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau aspirina decat daca este recomandat

Aceste medicamente, dar si alte medicamente similare pot provoca iritatii. Poate fi de ajutor sa luati AINS dupa ce ati mancat, insa este posibil sa nu le puteti lua deloc.

Nu mancati alimente care provoaca iritatii

Alimentele precum portocalele si sosurile iuti pot provoca arsuri sau durere. Adoptati o alimentatie sanatoasa. Puteti include in dieta fructe (nu citrice), legume, produse lactate cu continut scazut de grasimi, fasole, paine din cereale integrale si carne slaba de pui si peste. Incercati sa luati mese mici si sa beti apa dupa mese. Nu mancati cu cel putin 3 ore inainte de a merge la somn.

 

Referinte:

  1. https://www.drugs.com/cg/duodenitis.html
  2. https://www.vidanthealth.com/Services-Treatments/Conditions/Duodenitis
  3. https://www.healthline.com/health/gastritis-duodenitis
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322889.php
  5. https://scopeheal.com/duodenitis/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma