Forma corpului poate oferi indicatii privind starea de sanatate, distributia grasimii si riscul posibil pentru anumite afectiuni.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Forma corpului si genetica
3. Indicele de masa corporala (IMC)
4. Circumferinta taliei
5. Raportul talie-sold
6. Tipurile de silueta

Informatii generale

Forma corpului si tendinta de a mentine mai multa sau mai putina grasime in anumite zone sunt indicatori-cheie pentru boli, cum ar fi bolile de inima, diabetul zaharat, anumite tipuri de cancer si infertilitatea. Distributia greutatii in diferite locuri se reduce la genetica, influenta hormonala si factorii ce tin de stilul de viata, cum ar fi dieta, antrenamentele fizice si stresul.

Prin intelegerea modului in care combinatia acestor factori influenteaza forma corpului, puteti afla ce trebuie sa faceti pentru a minimiza efectele negative asupra sanatatii si pentru a maximiza beneficiile.

Forma corpului si genetica

Te-ai intrebat vreodata de ce unele persoane mananca orice isi doresc, la orice ora, dar nu se vad depunerile de grasime pe corp? Acest lucru se datoreaza faptului ca genetica joaca, de asemenea, un rol in modul in care fiecare organism se dezvolta si reactioneaza la calorii. Cu toate acestea, alimentatia nesanatoasa si sedentarismul isi pun amprenta indiferent de predispozitia genetica sau stilul de viata. Chiar daca efectele nu se vad pe corp, depunerile sunt prezente la nivelul organelor interne.

Genetica prezice tipul si forma corpului de baza. De exemplu, structura osoasa, dimensiunea corpului, tendinta de a acumula o cantitate suplimentara de grasime, metabolismul – sunt, in general, determinate de genetica. Acestea sunt insa influentate si tinute sub control de alegerile privind stilul de viata.

Indiferent de forma corpului se recomanda:

  • o dieta echilibrata;
  • limitarea grasimilor, mai ales a grasimilor saturate;
  • adoptarea unui stil de viata activ.

Gene asociate cu greutatea corpului

Indiferent de genetica si de forma corpului, riscul de obezitate sau supraponderalitate poate fi tinut sub control, insa uneori poate fi mai dificil, dar nu imposibil. Iata cateva dintre genele asociate cu riscul de obezitate:

  • Gena FTO – o proteina legata de IMC, obezitate si diabet de tip 2;
  • Gena SCD-1 – codifica o enzima care impiedica arderea grasimilor si favorizeaza depozitarea grasimilor in muschi;
  • Gena GIRK-4 – o gena asociata cu arderile calorice si consumul energetic;
  • Enzima TPP II – stimuleaza formarea de noi celule grase si a fost asociata cu senzatiile de foame;
  • Enzima TRAP – legata de formarea de noi celule grase etc.

Unele gene pot dirija preferintele alimentare si simtul gustului. Numeroase studii arata ca exista o componenta genetica a preferintelor alimentare. Prezenta sau absenta anumitor gene a fost legata de preferinta sau aversiunea pentru anumite alimente. Genele influenteaza preferintele de gust si sensibilitatea unui individ la anumite alimente.

De asemenea, genele influenteaza performantele sportive, forta musculara, viteza cu care se dezvolta masa musculara, capacitatea cardiovasculara, duritatea oaselor, mobilitatea.

Atentie! Pe langa factorii genetici si constitutia corpului, alimentatia si sportul sunt definitorii pentru sanatate si aspect. E nevoie de antrenamente fizice potrivite pentru forma corpului, in functie de nevoi, dar nu mai putin de 30 minute de activitate fizica pe zi. Alimentatia ramane pe primul loc, fiind cel mai important element pentru o greutate sanatoasa. Proteinele sunt poate cel mai important macronutrient in prezent. Acestea ajuta organismul sa dezvolte musculatura.

Indicele de masa corporala (IMC)

Indicele de masa corporala (IMC) masoara grasimile corporale in functie de inaltime si greutate. Este o modalitate rapida de a sti daca o persoana este la o greutate sanatoasa, subponderala, supraponderala sau obeza.

IMC este o masura utila de analiza a excesului de greutate si a obezitatii. Este o estimare a grasimii corporale si un indicator al riscului pentru bolile care pot sa fie asociate cu grasimea. Cu cat este mai mare valoarea IMC, cu atat este mai mare riscul pentru anumite boli cum ar fi boli de inima, hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip 2, calculi biliari, probleme de respiratie si anumite forme de cancer.

Ce inseamna valorile IMC:

  • Subponderal – IMC sub 18.5
  • Normal – IMC intre 18,5-24,9
  • Supraponderal – IMC intre 25,0-29,9
  • Obezitate  = IMC de minimum 30

IMC este calculat diferit pentru copii si adolescenti.

IMC = G (in kg) / I 2

 

Limitarile masurarii IMC:

  • valorile nu sunt concludente pentru sportivi si cei care au o constructie musculara;
  • poate subestima grasimea corporala la persoanele in varsta si la cei care au pierdut masa musculara;
  • nu arata o imagine completa privind sanatatea legata de greutate.

Circumferinta taliei

Masurarea circumferintei taliei ajuta la examinarea eventualelor riscuri pentru sanatate date de
excesul de greutate si obezitatea. Daca majoritatea grasimilor sunt depuse in jurul talpii, si nu in zona soldurilor, exista un risc mai mare pentru boli de inima si diabet de tip 2. Masurarea taliei este o modalitate buna de a verifica daca nu aveti un exces de grasime in jurul taliei, ceea ce poate creste riscul de boli de inima, diabet tip 2 si accident vascular cerebral.

Masurararea circumferintei taliei

Pentru a masura talia:

  • se foloseste un metru de croitorie care se plaseaza in regiunea taliei, la jumatatea distantei dintre partea inferioara a coastelor si partea superioara a soldurilor;
  • in timpul masurarii respirati normal;
  • nu strangeti prea tare metrul in jurul taliei.

Riscul de afectiuni si probleme este corelat direct cu marimea taliei.

Dimensiunea taliei la femei:

  • Valoare ideala: <80cm
  • Risc ridicat: 80-88cm
  • Risc foarte mare:> 88cm

Dimensiunea taliei la barbati:

  • Valoare ideala: <94cm
  • Risc ridicat: 94-102cm
  • Risc foarte mare:> 102cm

Raportul talie-sold

Raportul talie/sold = circumferinta taliei / circumferinta soldului.

Raportul talie-sold vizeaza proportia grasimilor depuse in jurul taliei comparativ cu soldurile. Este o masura simpla, dar utila, de analiza a distributiei grasimilor. Raportul talie-sold se calculeaza prin impartirea circumferintei taliei la circumferinta soldurilor.

Depunerile in jurul taliei sunt mai periculoase decat depunerile in zona soldurilor pentru sanatate. In mod ideal, femeile ar trebui sa aiba un raport talie-sold de 0,8 sau mai putin, in timp ce barbatii ar trebui sa aiba un raport talie-sold de 0,95 sau mai putin.

Tipurile de silueta

Iata care sunt principalele tipuri de siluete si cum influenteaza riscul de boli:

Corpul in forma de mar

In cazul siluetei in forma de mar, greutatea este centrata in jurul soldurilor si abdomenului, in timp ce picioarele si bratele sunt mai subtiri. Forma de mar este mai frecvent intalnita la barbati. Aceste persoane tind sa aiba mai multa grasime in jurul abdomenului si soldurilor, dar mai putin in zona fesiera. Efectele pot fi date de echilibrul hormonilor sexuali, cum ar fi testosteronul si estrogenul, precum si hormonii de stres, cum ar fi cortizolul si adrenalina, dar si serotonina si dopamina.

O forma a corpului de mar denota clar un dezechilibru al stilului de viata, cum ar fi stresul prea mare, alimentatia deficitara si sedentarismul. In cazul barbatilor, in special, consumul excesiv de alcool poate fi legat de dezvoltarea a ceea ce se numeste in termeni popular „burta de bere”.

Riscurile grasimii viscerale

Persoanele cu acest tip de silueta, cand iau in greutate, kilogramele se duc in zona abdominala, subcutanat si visceral. Grasimea viscerala este asociata cu un risc mai mare de cancer de colon si de san, diabet, probleme cu vezica biliara, hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare. Grasimea viscerala raspunde foarte bine la exercitii fizice si la o dieta sanatoasa, deci, daca depuneti efort, puteti scapa de grasimea viscerala si grasimea abdominala in general. Rezistenta la insulina este mai frecventa la cei care au exces ponderal in jurul taliei, astfel ca au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat.

Daca aveti forma corpului de mar, trebuie sa va monitorizati constant colesterolul, glicemia si tensiunea arteriala pentru a va tine sub control riscul de boli de inima, diabet tip 2 si accident vascular cerebral.

Corpul in forma de para

Persoanele cu forma corpului de para au circumferinta pieptului si a sanilor mai mica si o talie bine definita. Cu toate acestea, exista grasime la nivelul soldurilor, regiunii fesiere si coapselor.

Vestea buna este ca greutatea depusa in regiunea feselor si a coapselor este grasime subcutanata, nu afecteaza organele interne. Astfel, riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral si diabet este mai redus decat la cei cu forma de mar. Au si un risc mai mare de boli articulare, afectarea genunchilor si a oaselor. Excesul de greutate pe solduri poate duce la un risc crescut de osteoartrita, si de obicei apare si celulita.

Talia mai mica in comparatie cu circumferinta soldurilor poate compensa (intr-o anumita masura) pentru factorii de risc dati de varsta care afecteaza fertilitatea. Faptul ca greutatea este in principal depusa la nivelul coapselor, poate creste riscul de afectiuni circulatorii: varice, insuficienta venoasa, retentie de lichide, in special la nivelul gleznelor si picioarelor.

Grasimea pe solduri si nivelul de estrogen

Femeile cu forma de para sunt susceptibile la a avea un nivel ridicat de estrogen, care poate creste riscul unor boli in relatie directa cu nivelul de estrogen, cum ar fi cancerul de san. De asemenea, persoanele care au forma de para scapa mai greu de kilogramele in plus. Grasimea de pe solduri si fese este mai dificil de redus decat cea abdominala. Acest lucru este dat de faptul ca grasimea din partea superioara a corpului, a pieptului si a abdomenului este arsa mai usor de organism decat grasimea depusa la nivelul feselor, soldurilor si coapselor.

Corpul in forma rectangulara

Persoanele cu forma rectangulara a corpului sunt in general acele persoane invidiate de ceilalti pentru ca pot manca ce vor, fara a lua prea usor in greutate. Aceste persoane au, in general, talia subtire si picioarele lungi, iar pieptul si circumferinta taliei sunt de obicei similare.

Riscul de boli de inima, diabet si cancer de san este mult mai mic decat in cazul persoanelor cu forma de mar sau para, dar trebuie tinut cont de faptul ca pentru aceste boli sunt si multi alti factori de risc. Desi persoanele cu forma corpului rectangulara nu au in general multa grasime vizibila, daca aceste persoane au un stil alimentar nesanatos si sunt sedentari, pot avea grasime viscerala, care este extrem de nociva. De asemenea, daca persoana are forma rectangulara, este posibil ca aceasta sa aiba chiar mai mult tesut adipos decat muscular. Sigur ca este mai bine sa aveti o forma a corpului rectangulara decat de mar sau para, dar trebuie sa retineti faptul ca slab nu inseamna neaparat si sanatos.

Forma corpului rectangulara si fertilitatea

Persoanele cu forma a corpului rectangulara au un risc mai mare de probleme de fertilitate din cauza indicelui de masa corporala (IMC) redus. Estrogenul favorizeaza depunerile de grasime in partea de jos a corpului, coapse si solduri, pentru o eventuala sarcina. Deoarece forma rectangulara tinde sa fie mai masculina, acest lucru poate indica un nivel mai redus de estrogen, care pot afecta ciclul menstrual si pot duce la aparitia unor probleme cum ar fi ovulatia neregulata. Un IMC mai scazut poate creste si riscul crescut de endometrioza, afectand astfel capacitatea de a concepe.

Forma corpului de avocado

Persoanele cu forma corpului de avocado se situeaza undeva intre mar si para. Soldurile sunt late, regiunea pieptului este solida si talia nu este foarte subtire. In general. Persoanele cu forma de avocado au probleme cu glanda tiroida, care afecteaza metabolismul. Acesta poate fi motivul pentru care femeile si barbatii in forma de avocado tind sa castige greutate peste tot, si care este greu de dat jos.

Cei cu forma de avocado raspund usor la factori de stres, au schimbari de dispozitie si tensiune musculara in organism. Exista grasime viscerala, dar mai redusa decat la cei cu forma de mar.

Un dezavantaj al formei de avocado poate fi nivelul redus de energie si greutatea la nivelul picioarelor. Starile emotionale, cum ar fi furia, anxietatea si depresia, contribuie la cresterea in greutate. Acest lucru inseamna ca pot creste ulterior riscul de probleme cu inima, chiar daca nu este depusa multa grasime in zona abdominala.

Forma corpului de triunghi inversat

Persoanele cu forma triunghiulara a corpului au umeri largi, dar talia ingusta, avand un aspect atletic.

Avand o proportie mare de muschi si raportul inaltime / greutate bun, forma triunghiulara are un metabolism accelerat. Persoanele cu aceasta forma a corpului nu sunt predispuse la a lua usor in greutate, asta in cazul in care au o dieta sanatoasa si sunt activi, ceea ce este valabil pentru persoanele cu orice forma a corpului.

Cu toate acestea, daca persoanele cu forma triunghiulara consuma o dieta bogata in grasimi, creste riscul de a dezvolta boli de inima si osteoporoza.

Corpul in forma de clepsidra

Persoanele cu forma de clepsidra, in cele mai multe cazuri vorbim de femei, au un bust bine definit, talie subtire si solduri rotunde. Este, de departe, forma corpului cea mai dorita de toate femeile. Doar 8% dintre femei sunt norocoase se aiba asa un fizic. Bustul si soldurile sunt de dimensiuni aproape similare, iar talia subtire. De obicei, greutatea se depune la nivelul pieptului, soldurilor, bratelor si feselor, prea putin pe abdomen. Spunem ca aceste femei sunt norocoase deoarece greutatea este distribuita fara a se acumula intr-o singura parte, si confera un aspect frumos.

Poate fi riscul mai mare de afectiuni osoase, deoarece apare o greutate mare pe coapse si chiar spate. De asemenea, apare predispozitia spre stres, care poate duce, in timp, la boli de inima.

Referinte:
(1) What Your Body Type Can Reveal About Your Health, link: https://www.huffingtonpost.com/entry/what-your-body-type-can-reveal-about-your-health_us_57fbd40de4b068ecb5e0a904
(2) What your body shape says about your health, link: https://share.upmc.com/2015/09/what-body-shape-says-about-health-infographic/
(3) What Your Body Shape Says About Your Health, link: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-body-shape-health
(4) Discover What Your Body Shape Reveals About Your Health, link: https://shapescale.com/blog/health/how-body-shape-reveals-health/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma