Flori de salcam – beneficii si utilizari

Florile de salcam ne incanta cu parfumul lor in fiecare an, la inceputul verii. Mai mult decat atat, ele pot fi folosite cu succes in combaterea insomniilor, migrenelor, tulburarilor digestive si altor probleme de sanatate. Aflati totul despre beneficiile si proprietatile florilor de salcam.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Ce contin florile de salcam?
  3. Moduri de utilizare
  4. Beneficii si proprietati ale florilor de salcam
  5. Efecte adverse si contraindicatii

Informatii generale

Salcamul (Robinia pseudoacacia) este un copac de dimensiuni medii din familia foioaselor, apartinand speciei Robinieae. Florile salcamului apar in mai-iunie, timp de 7-10 zile, dupa aparitia frunzelor. Acestea sunt dispuse in ciorchine, care au de obicei 10–20 cm lungime. Florile celor mai raspandite specii de salcam sunt de culoare alb-crem, alte specii mai rare avand flori roz sau violet. Sunt foarte aromate si dulci, parfumul lor fiind inconfundabil. In interiorul lor se ascund cantitati mari de nectar. Acest nectar este cules de albine, care produc minunata miere de salcam. Insa nu doar pentru albine sunt o adevarata mina de aur florile de salcam, ci si pentru sanatatea noastra.

In gastronomie, florile de salcam pot fi consumate ca atare, in diverse preparate: in salate, ca decor pentru feluri principale, in prajituri (briose, gogosi, tarte s.a.).

In fitoterapie, florile de salcam – sub forma de ceai, macerat, tinctura, ulei esential – sunt recomandate, de obicei, in caz de insomnii, dureri de cap, oboseala, stari depresive si anxioase, tuse, gastrita, ulcer, infectii genitale.

Ce contin florile de salcam?

Florile de salcam sunt extrem de benefice pentru sanatate datorita compozitiei lor bogate in vitamine, minerale, glucide, flavonoizi, carotenoizi, uleiuri volatile. Dintre acestea se remarca doua substante: robinina si acacina – care sunt glicozide flavonice specifice salcamului.

De asemenea, florile de salcam contin taninuri, acid clorogenic si acid cafeic.

Uleiurile volatile din florile de salcam sunt renumite pentru capacitatea lor de a trata anxietatea și stresul. De asemenea, s-a demonstrat in cadrul unor cercetari ca uleiurile esențiale pot ajuta la combaterea afecțiunilor provocate de inflamatii.

Moduri de utilizare

Aromaterapie cu flori de salcam

Este recomandat ca florile de salcam sa fie pastrate intr-un colt al dormitorului, iar dupa ce se usuca, sa fie puse intr-un sac de panza, care sa fie asezat sub perna. Acest lucru va oferi un parfum placut in timpul somnului.

Tot o forma de aromaterapie reprezinta si plimbarile in jurul salcamilor infloriti sau timpul petrecut seara in gradina ori pe terasa din vecinatatea unui salcam in floare.

O baie parfumata cu flori de salcam poate fi un excelent remediu daca te lupti cu insomniile cauzate de stres si incordare nervoasa. Se folosesc doi pumni de flori la o cada cu apa.

Ceai din flori de salcam

Infuzia cu flori de salcam se prepara din 1-2 lingurite de flori uscate adaugate in 250 ml de apa clocotita. Ceaiul din flori de salcam este recomandat pentru ameliorarea sau tratarea simptomelor de gastrita hiperacida, dispepsie, hernie hiatala, ulcer gastric si duodenal, colici intestinale. In boli de stomac, infuzia se bea calduta sau la temperatura camerei.

Macerat cu flori de salcam

Macerarea la rece se face din 2 lingurite de flori de salcam introduse intr-un pahar (200 ml) cu apa de izvor, daca este posibil. Continutul trebuie lasat la macerat peste noapte, apoi se filtreaza si se bea. Are efecte calmante asupra sistemului nervos.

Flori de salcam cu miere

In acelasi scop, puteti folosi flori proaspete amestecate cu miere – o lingura de flori de salcam (tocate fin) la trei linguri de miere. Florile sunt puse intr-un borcan cu capac, iar amestecul trebuie pastrat in aceasta forma aproximativ trei saptamani. Dupa aceasta perioada, veti obtine un fel de aromatizatoare dulci, parfumate, cu proprietati bioenergetice. Consumati maximum patru lingurite pe zi din acest amestec, timp de trei saptamani.

Tinctura din flori de salcam

Pentru a face tinctura de salcam aveti nevoie de flori uscate, care se gasesc in magazinele naturiste sau le puteti culege si usca acasa. Iata cum se prepara tinctura din flori de salcam. Turnati 100 ml de alcool alimentar de 50 de grade peste 20 de grame de flori de salcam uscate si maruntite. Inchideti apoi cu capac si lasati-l asa timp de 10 zile, agitand continutul de 3-4 ori pe zi. Filtrati continutul prin tifon, dupa care lasati-l la decantat in frigider, timp de 6 zile. Mutati sucul limpede intr-un alt recipient, dupa ce eliminati materiile care s-au depus pe fundul vasului.

Tinctura din flori de salcam trebuie pastrata in recipiente de sticla sau plastic, prevazute cu dop picurator. Aceasta tinctura are valabilitatea de 2 ani de la data prepararii.

Se administreaza cate 30 de picaturi, de 2- 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai.

Aceasta tinctura este potrivita pentru:

Florile de salcam se mananca?

Da, florile de salcam pot fi consumate si crude. Sunt dulci si aromate. Pe vremea bunicilor nostri, copiii abia asteptau inflorirea salcamilor pentru a putea gusta delicioasele lor flori. Ba chiar si unii dintre noi este posibil sa fi incercat acest desert natural in copilarie. Dar nu este tarziu nici acum sa descoperim nectarul parfumat al acestor flori. Nu e nimic deplasat in acest lucru, dimpotriva, e benefic pentru minte si trup.

Beneficii si proprietati ale florilor de salcam

Datorita proprietatilor alcalinizante, antispastice, cicatrizante si calmante, florile de salcam sunt folosite in medicina traditionala si naturala pentru a trata numeroase afectiuni. Florile de salcam au o aroma inconfundabila, despre care se spune ca are un efect usor sedativ asupra sistemului nervos, reducand anxietatea si iritabilitatea. Pentru a profita din plin de proprietatile calmante ale acestei plante, putem folosi aromaterapia cu flori de salcam, asezate in camerele in care dormim. In acest fel putem restabili linistea si calmul.

In medicina ayurvedica, frunzele de salcam, florile si pastaile erau folosite pentru a elimina viermii, pentru a opri hemoragiile, pentru a vindeca ranile si pentru a stopa tusea cu sange.

Iata cateva dintre cele mai comune si traditionale utilizari ale salcamului:

Amelioreaza durerea de stomac

Puteti utiliza un ceai din flori si frunze pentru a combate crampele si inflamatiile gastrointestinale, cum ar fi cele din dispepsii, gastrita, ulcer gastroduodenal, colite.

Ajuta la vindecarea ranilor

Salcamul este adesea folosit pentru a se produce creme care ajuta la vindecarea ranilor. Medicii, oamenii de stiinta si cercetatorii considera ca acest efect se poate datora unora dintre substantele chimice ale sale, cum ar fi alcaloizii, glicozidele si flavonoidele. De asemenea, poate ajuta la vindecarea herpesului, leziunilor ulceroase ale pielii si poate ameliora eczemele.

Reducerea inflamatiilor orale

Florile de salcam pot fi utilizate si in procesul de productie a apei de gura. Acest remediu poate trata gingivita si inflamatiile orale.

Calmeaza tusea si durerile in gat

Datorita proprietatilor antitusive, preparatele cu flori de salcam pot fi folosite cu succes in tratarea tusei din bronsita, astm, viroze respiratorii.

Ceai de salcam pentru slabit

Ceaiul de salcam poate sustine, de asemea, procesul de slabire. Persoanele interesate pot urma o cura cu ceai de salcam timp de o luna de zile. Se recomanda sa beti cate 2 cani, de 2 ori pe zi, dupa masa. La fel de eficienta este si pulberea de salcam. Aceasta trebuie consumata cate 1 lingurita de 2 ori pe zi.

Efecte adverse si contraindicatii

Daca sunt consumate si administrate in dozele recomandate, florile de salcam nu prezinta efecte adverse.

Persoanele insarcinate trebuie sa discute cu medicul inainte de a folosi remedii cu flori de salcam, deoarece acestea pot afecta absorbtia fierului in organism.

In general, florile de salcam pot fi consumate in siguranta, dar la capitolul contraindicatii trebuie facute unele precizari. Persoanele care prezinta alergie la polen trebuie sa evite aceste flori, deoarece pot produce conjunctivita, astm, balonare, reactii alergice sau rinita. De asemenea, unii specialisti recomanda sa nu fie consumate de catre persoanele cu hipoaciditate gastrica.

 

Referinte:

  1. https://eupterra.com/use-acacia-flowers-acacia-nilotica-herbal-infusion-lore
  2. https://www.brighthealing.com/acacia-flowers-health-benefits/
  3. https://www.healthline.com/health/7-uses-for-acacia
  4. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-268/acacia
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma