COVID-19 si astmul – iata care sunt asemanarile si diferentele cand vine vorba de simptome, ce riscuri exista si ce pot face pacientii cu astm pentru a se proteja cat mai bine in aceasta perioada.

Cuprins:

1. COVID-19 – risc mai mare pentru cei cu astm?
2. Simptome astm vs COVID-19
3. Gestionarea astmului
4. Infectia cu SARS-CoV-2 la pacientul cu astm – simptome si preventie

COVID-19 – risc mai mare pentru cei cu astm?

COVID-19 reprezinta o amenintare pentru toata lumea. Insa, persoanele cu boli respiratorii preexistente, cum ar fi astmul, prezinta un risc mai mare de a avea complicatii grave care ar putea rezulta dintr-o infectie cu noul coronavirus. Respectarea sfaturilor de prevenire a infectiei, cum ar fi distantarea sociala si spalarea frecventa a mainilor pot ajuta persoanele cu astm sa evite infectia cu noul coronavirus, la fel ca toti ceilalti.

COVID-19 este o boala respiratorie cauzata de un coronavirus. Asta inseamna ca poate afecta plamanii, gatul si nasul. Pentru persoanele cu astm, infectia cu virusul acesta ar putea duce la un atac de astm, pneumonie sau alte boli grave ale plamanilor. Astmul nu creste riscul de infectie cu noul coronavirus responsabil de COVID-19. Dar, daca ai astm si te imbolnavesti de COVID-19, simptomele ar putea fi mai grave decat ale altor persoane, deoarece ai deja probleme cu respiratia.

Este important astfel ca bolnavii de astm sa stie ca nu au un risc mai mare de a se infecta cu noul coronavirus. Cu toate acestea, simptomele COVID-19 pot fi mai severe si pot duce la complicatii. Este important ca persoanele cu astm sa urmeze tratamentele pentru astm si sa se protejeze, sa reduca inflamatia cailor respiratorii si sa reduca cat mai mult posibil riscul de crize de astm. Continuati tratamentul pentru astm, mentineti distantarea sociala si urmati planul de actiune pentru gestionarea astmului.

Simptome astm vs COVID-19

Probleme de respiratie – date de astm sau semn de infectie cu noul coronavirus? Simptomele respiratorii asociate COVID-19 sunt similare cu astmul / BPOC – scurtarea respiratiei si tuse. Simptomul care diferentiaza astmul sau BPOC de COVID-19 este febra.

Simptomele infectiei cu SARS-COV-2 sunt:

  • febra (temperatura ridicata);
  • tuse – in special tuse uscata;
  • scurtarea respiratiei.

Alte simptome includ oboseala, dureri de cap, dureri in gat, dureri musculare.

Printre simptomele astmului se numara:

  • presiune in piept;
  • tuse;
  • scurtarea respiratiei;
  • respiratie suieratoare.

Informati medicul daca va contruntati cu tuse, febra si scurtarea respiratiei. Apelati 112 daca medicamentele pentru astm nu va ajuta, daca aveti durere sau presiune in piept, probleme de respiratie, nu puteti vorbi (deoarece este greu sa respirati), aveti stare de confuzie si cianoza.

Gestionarea astmului

Este important sa tineti boala sub control si sa urmati planul de tratament ca de obicei. Nu opriti si nu schimbati medicamentele fara sa discutati mai intai cu medicul.

Cand vine vorba de gestionarea astmului, luati in considerare urmatoarele recomandari:

Profilaxie

Statul in casa poate creste expunerea la anumite elemente declansatoare ale astmului. Daca este posibil, o camera din casa ar trebuie sa fie protejata de orice fel de factori declansatori – fara animale de companie, praf etc. Mentineti umiditatea scazuta pentru a reduce acarienii. Pe masura ce nivelul de polen creste, ferestrele trebuie, de asemenea, sa fie inchise pentru a reduce expunerea. De asemenea, aveti grija sa nu fie expunere la fum de orice tip sau produse de igienizare toxice, care pot irita plamanii. Mentineti toate masurile de profilaxie pentru a reduce pe cat posibil expunerea la substante care declanseaza crize de astm, atat din interior, cat si din exterior.

Asigurati-va ca puteti identifica simptomele de astm si le puteti trata corect. Folositi un jurnal pentru a nota si urmari toate simptomele de astm. Scrieti simptomele in fiecare zi, cat de des utilizati medicamente pentru astm si orice simptome aveti. Acest lucru poate ajuta personalul medical in cazul in care problemele de respiratie s-ar putea agrava si daca simptomele pot fi de COVID-19.

Continuati tratamentul pentru astm

Continuati cu tratamentul prescris de medic si urmati planul de tratament. Asigurati-va ca aveti suficiente doze de medicamente acasa. Continuati cu medicatia antiastmatica, inclusiv corticoterapia, dupa recomandarile medicului. De asemenea, continuati folosirea de inhalatoare presurizate cu doze masurate in continuare, conform recomandarilor medicului.

Se recomanda pe cat posibil evitarea nebulizatoarelor. Persoanele cu astm care au fost diagnosticate cu COVID-19 sau suspectate ca au boala si folosesc un nebulizator acasa trebuie sa faca acest lucru intr-o locatie care reduce expunerea celorlalti membri ai familiei, deoarece coronavirusul se raspandeste prin picaturi respiratorii. Daca trebuie sa il folositi, alegeti o locatie pentru tratament in care aerul nu este recirculat in casa – locuri precum un pridvor sau o terasa – zone in care suprafetele pot fi curatate mai usor sau poate nu e nevoie de curatare.

Folosirea unui nebulizator pentru a trata afectiuni precum astmul este foarte valoroasa. In timpul pandemiei COVID-10, insa, utilizarea sa vine cu o serie de probleme. Nebulizatoarele aerosolizeaza picaturi din caile respiratorii, care sunt apoi raspandite in aer. Acest lucru le permite virusurilor sau altor microbi sa fie transmisi de nebulizator. Cand o persoana cu astm foloseste un nebulizator, nimeni altcineva nu ar trebui sa fie in camera. Daca alte persoane trebuie sa fie in camera, trebuie sa poarte o masca sau alte echipamente de protectie.

Mentineti legatura cu medicul

Persoanele cu astm ar trebui, de asemenea, sa foloseasca tehnologia pentru a mentine contactul de rutina cu medicul. Mentineti legatura cu medicul de familie si medicul curant prin telefon sau online – telemedicina.

Gestionati stresul

Stresul poate inhiba sistemul imunitar, iar persoanele cu astm pot fi deosebit de stresate, stiind ca riscul lor de complicatii COVID-19 este crescut. Este cunoscut faptul ca anxietatea poate provoca atacuri de astm, sau le poate agrava dupa ce au inceput deja. Pacientii cunosc, de asemenea, factorii declansatori pentru astmul lor, de obicei. Constientizarea acestora ii poate ajuta sa gestioneze sau chiar sa evite atacurile.

Dincolo de utilizarea mecanismelor de gestionare a stresului, multe persoane cu astm pot apela la solutii ca exercitii fizice, alimentatia sanatoasa si meditatia, si eliminarea factorilor de stres asociati cu COVID-19 ori de cate ori este posibil. Evitati expunerea prelungita la surse media cu impact negativ si stiri. Mentineti legatura cu cei dragi in schimb, fie prin telefon, fie online.

Infectia cu SARS-CoV-2 la pacientul cu astm – simptome si preventie

Daca aveti o boala respiratorie sau o afectiune care poate compromite functia respiratorie, este posibil sa prezentati simptome mai severe daca va infectati cu noul coronavirus. Intrucat o serie de simptome sunt respiratorii, este important sa va monitorizati cu atentie simptomele, sa aveti grija de simptome suplimentare numite mai sus si sa contactati medicul telefonic daca aveti probleme. Este foarte important sa luati medicamentele dupa cum v-a recomandat medicul si sa gestionati astmul cat mai bine.

Daca aveti simptome de COVID-19 si aveti astm:

  • Trebuie sa ramaneti acasa. Nu mergeti in locuri publice, pentru ca puteti transmite virusul si altor persoane. Sunati si discutati la telefon cu medicul.
  • Sunati la medicul de familie, spuneti-i despre simptome si medicul va va spune ce sa faceti mai departe. Sunati 112 daca aveti probleme grave de respiratie.
  • Urmati-va planul de gestionare a astmului, astfel incat sa stiti ce sa faceti daca simptomele de astm se agraveaza.
  • Retineti ca inhalatorul va ajuta pentru simptome precum probleme de respiratie, tuse sau etanseitatea in piept, care sunt cauzate de astm si pot sa nu reduca aceste simptome daca sunt cauzate de COVID-19. Acest lucru este din cauza faptului ca atat astmul, cat si COVID-19 pot provoca simptome similare, dar dintr-un mod diferit, iar inhalatorul functioneaza numai impotriva simptomelor cauzate de astm.

Alte sfaturi pentru a preveni infectia cu coronavirus

Distantarea sociala este foare importata. Evitati multimile si oamenii bolnavi, precum si orice contact neesential cu oamenii.

Spalati-va frecvent pe maini cu apa si sapun. Spalati-va des pe maini cel putin 20 de secunde. Asta include si degetele, intre degete, palmele, dosul palmei, unghiile si incheieturile. Daca nu aveti sapun si apa la dispozitie, folositi un produs de igienizare pe baza de alcool, cu cel putin 60% alcool. Spalati-va mainile dupa ce v-ati intors acasa de afara, dupa ce tusiti, stranutati sau va suflati nasul, dupa ce puneti mana pe obiecte ce pot fi contaminate, inainte de a va atinge ochii, nasul sau gura.

Dezinfectati des obiectele si suprafetele atinse frecvent.  COVID-19 poate trai un timp pe anumite suprafete. Studiile arata ca poate ramane pe plastic si otel inoxidabil pana la 3 zile. Incercati sa evitati substantele dezinfectate care  pot declansa astmul. Elementele pe care ar trebui sa le dezinfectati in mod regulat includ mese si blaturi, telefon mobil, clante si manere, intrerupatoare, tastatura, toaleta, robinet si chiuveta etc.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/groups-at-higher-risk.html#asthma
(2) https://www.worldallergy.org/UserFiles/file/Allergic_patients_during_COVID-19.pdf
(3) https://community.aafa.org/blog/coronavirus-2019-ncov-flu-what-people-with-asthma-need-to-know
(4) https://asthma.org.au/about-asthma/triggers/coronavirus-and-covid19/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma