Flebita este o afectiune in care o vena devine inflamata. Inflamatia poate provoca dureri si umflaturi. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul in cazul flebitei.

Cuprins:

  1. Ce este flebita?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament
  5. Masuri de preventie

Ce este flebita?

Umflarea subita a pulpei, aparuta in cateva ore si insotita de durere in timpul mersului, poate fi sinonima cu flebita profunda. Pulpa unuia dintre picioare este calda la atingere. Piciorul  poate avea  un aspect albastrui. Edemul se poate limita la gamba sau poate urca daca cheagul astupa vena la nivelul coapsei. Pacientul prezinta deseori (dar nu intotdeauna) febra.

Daca un cheag de sange provoaca inflamatia, se numeste tromboflebita. Cand cheagul de sange se afla intr-o vena adanca, se numeste tromboflebita venoasa profunda sau tromboza venoasa profunda.

Tromboflebita se produce, de obicei, in venele piciorului, dar poate aparea si la nivelul bratelor. Trombul (cheagul de sange) din vena provoaca dureri si iritatii si poate bloca fluxul de sange din vene. Flebita poate sa apara atat in venele aflate la suprafata (superficiale), cat si in venele profunde.

Tromboflebita superficiala

Tromboflebita superficiala afecteaza venele aflate la suprafata pielii. Conditia este rareori grava si, cu grija corespunzatoare, se vindeca de obicei rapid. Uneori, persoanele cu tromboflebita superficiala ajung sa dezvolte si tromboflebita venoasa profunda, deci este necesara o evaluare medicala.

Tromboflebita venoasa profunda

Tromboflebita venoasa profunda afecteaza vasele de sange mai mari, de obicei aflate adanc in picioare. In cazurile acestea, se pot forma cheaguri de sange mari, care se pot sparge si se pot deplasa catre plamani. Aceasta este o afectiune grava care poarta denumirea de embolie pulmonara.

Cauze

Flebita este cauzata de vatamarea sau iritarea captuselii unui vas de sange. In cazul flebitei superficiale, aceasta poate aparea din cauza:

  • plasarii unui cateter intravenos (flebita de cateter)
  • administrarii de medicamente iritante in vene
  • unui cheag mic
  • unei infectii

In cazul flebitei venoase profunde, cauzele pot include:

  • iritarea sau ranirea unei vene profunde in urma unor traume cum ar fi interventiile chirurgicale, fracturi osoase, leziuni grave sau din cauza unei flebite venoase profunde anterioare
  • flux de sange incetinit din cauza lipsei de miscare; acesta poate aparea la persoanele care stau in pat pentru a se recupera in urma unei interventii chirurgicale sau la cele care calatoresc pentru o perioada lunga de timp
  • sange care se coaguleaza mai repede decat de obicei, din cauza medicamentelor, cancerului, tulburarilor de tesut conjunctiv sau conditiilor de coagulare a sangelui mostenite

Factori de risc

Simptome

Simptome generale

Simptomele flebitei afecteaza bratul sau piciorul in care se afla venele inflamate. Printre aceste simptome se numara:

  • roseata
  • vene umflate la picioare
  • caldura
  • vena sparta
  • varice
  • sensibilitate
  • picioare grele si dureroase
  • structura sub forma de franghie sau cordon care se simte la atingere

Simptome flebita superficiala

Debuteaza, de obicei, sub forma unei zone rosii dure care apare de-a lungul venelor superficiale aflate imediat sub piele. Poate fi observata o zona rosie lunga si subtire, deoarece inflamatia apare pe o vena superficiala. Aceasta zona poate fi tare, calda si delicata. Pielea din jurul venei poate prezenta mancarimi si umflaturi. De asemenea, aceasta zona poate incepe sa zvacneasca sau sa arda.

Simptomele se pot agrava atunci cand piciorul este jos, mai ales atunci cand este coborat din pat dimineata. In plus, aceste simptome pot fi insotite de o febra mica. Uneori, flebita poate sa apara dupa instalarea unei linii intravenoase periferice. Zona aflata de-a lungul venei poate fi inflamata si sensibila.

In cazul in care este prezenta si o infectie, pot aparea si alte simptome, cum ar fi:

  • roseata
  • febra
  • durere
  • umflaturi
  • crapaturi ale pielii

Flebita venoasa profunda

In acest caz, semnele pot fi similare cu ale flebitei superficiale. Cu toate acestea, unii oameni pot sa nu prezinte niciun simptom.

Persoanele care sufera de acest tip de flebita se confrunta cu dureri de vene, dureri in pulpa piciorului, umflaturi la nivelul intregului membru si aspect de picior vanat. De exemplu, membrul inferior se poate umfla fara niciun motiv aparent. Unii oameni, de asemenea, pot sa dezvolte febra in urma unei infectii bacteriene care a aparut in paralel, piele decolorata sau ulceratii daca afectiunea a devenit cronica si a fost tratata inadecvat inainte.

Complicatii ale flebitei

Tromboflebita superficiala nu duce, de obicei, la complicatii grave. Insa se poate ajunge la infectii ale pielii din jur, la rani ale pielii si chiar la infectii ale sangelui. Daca trombul (cheagul de sange) din vena superficiala este destul de extins si afecteaza zona in care vena superficiala si venele profunde se intalnesc, se poate dezvolta o tromboflebita venoasa profunda.

In unele cazuri, pacientii nu sunt constienti de faptul ca sufera de tromboflebita venoasa profunda (TVP) pana cand apare o complicatie care le pune viata in pericol. Cea mai frecventa si mai grava complicatie a tromboflebitei venoase profunde este embolia pulmonara (EP). Aceasta afectiune grava apare atunci cand o bucata de cheag de sange se rupe si se deplaseaza catre plamani, unde blocheaza fluxul de sange.

Simptomele emboliei pulmonare

  • o scurtare inexplicabila a respiratiei
  • dureri in piept
  • tuse cu sange
  • durere in timpul respiratiei profunde
  • respiratie rapida
  • senzatie deliranta sau de lesin
  • ritm cardiac rapid

Solicitati ingrijire medicala de urgenta daca aveti impresia ca ati putea suferi de embolie pulmonara. Aceasta este o urgenta medicala care necesita un tratament imediat.

Diagnostic

Flebita superficiala este, de obicei, diagnosticata in urma unei examinari fizice simple. Testele utilizate pentru a diagnostica tromboza venoasa profunda (DVT) includ:

  • ecografia
  • scanarea CT
  • examinare RMN
  • analize de sange

Diagnosticul de flebita superficiala se poate face pe baza examinarii fizice de catre un medic. Flebita sau tromboflebita superficiala pot fi usor diagnosticate daca zona afectata prezinta caldura, sensibilitate, roseata si umflaturi. Testarea cu ultrasunete a zonei respective poate ajuta la diagnosticarea sau excluderea flebitei.

Tromboza venoasa profunda este mai dificil de diagnosticat numai pe baza examinarii clinice. Cel mai puternic indicator clinic al acestei afectiuni este umflarea unilaterala a extremitatilor, care poate fi asociata cu durere, caldura, roseata, piele decolorata sau alte semne. Ca si in cazul flebitei superficiale, cel mai frecvent utilizat test de imagistica pentru diagnosticarea trombozei venoase profunde este cel cu ultrasunete. Este mai putin costisitor decat celelalte metode si, in plus, este foarte fiabil. In multe situatii, insa, acest tip de testare nu este disponibil la orice ora din zi.

Teste de imagistica

Alte teste imagistice care prezinta beneficii in situatii specifice includ, insa nu se limiteaza doar la acest lucru, sunt:

  • scanare prin tomografie computerizata
  • scanare RMN
  • venografie (flebografie).

Testul D-Dimer

D-Dimer este un test de sange util care poate confirma diagnosticul de flebita. Aceasta este o substanta chimica care este eliberata de cheagurile de sange cand acestea incep sa se degradeze. Cu toate acestea, un D-Dimer normal nu poate ajuta la diagnosticarea tromboflebitei. Testul este limitat in sensul in care nu poate fi foarte specific. Acest lucru inseamna ca un nivel ridicat de D-dimer poate fi descoperit si in cazul altor conditii, cum ar fi: o operatie recenta, cazatura, sarcina sau in cadrul unui cancer.

Conditiile care imita flebita sunt: celulita (infectie superficiala a pielii), muscaturile insectelor sau limfangita (umflarea si inflamatia ganglionilor limfatici). Aceste afectiuni pot fi diferentiate in urma unui istoric medical atent si a examinarii fizice facute de catre un medic. Uneori, poate fi necesara o biopsie a pielii pentru a stabili un diagnostic definitiv.

Venografie

In unele cazuri, poate fi nevoie de efectuarea unei venografii (flebografii) pentru a identifica cheagurile de sange din venele mai mici si mai indepartate. Aceasta este o procedura invaziva care necesita injectarea unui colorant cu raze X sau a unui material de contrast intr-o vena din picior, dupa care se efectueaza o radiografie a fluxului de colorant prin picior.

Tratament

Tromboflebita tratament

Repaus imediat intre 24 si 48 de ore pentru a impiedica deplasarea cheagului si producerea unei embolii pulmonare (obstructionarea vaselor pulmonare). Deseori, pacientul necesita spitalizare si punerea sub tratament anticoagulant (heparina) injectabil. Atunci cand sangele este suficient ”fluidizat” prin tratament, pacientul isi poate relua activitatile.

Tratamentul de flebita poate depinde de localizarea, amploarea, simptomele si conditiile medicale care stau la baza acestei afectiuni.

In general, flebita superficiala la nivelul extremitatilor superioare si inferioare poate fi tratata prin aplicarea unor comprese calde, ridicarea extremitatii implicate, incurajarea mersului pe jos si cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare orale (ibuprofen etc.).

Tratament medicamentos

Medicamente antiinflamatoare topice, cum ar fi diclofenacul gel, pot fi, de asemenea, benefice. Compresia exterioara prin purtarea de ciorapi este de asemenea recomandata pacientilor cu flebita superficiala la nivelul membrelor inferioare.

Daca afectiunea a aparut in urma montarii unui cateter intravenos, dispozitivul trebuie indepartat imediat. In cazurile severe de flebita infectata, medicii administreaza antibiotice. In schimb, cazurile grave si avansate de tromboflebita infectata trebuie tratate prin intermediul interventiilor chirurgicale.

Tromboflebita superficiala (in care sunt prezente cheaguri de sange) este diagnosticata prin intermediul ultrasunetelor. Acest lucru este necesar pentru a exclude tromboflebita venoasa profunda, in special cele care implica venele safene.

Tratamente de anticoagulare a sangelui

In cazurile in care se suspecteaza sau se diagnosticheaza tromboflebita venoasa profunda sau daca riscul de aparitie a acesteia este considerabil, poate fi necesara anticoagularea (subtierea sangelui). Aceasta se face, de obicei, prin injectarea de heparina cu greutate moleculara mica (enoxaparina) sau prin injectarea de fondaparinux. Tratamentul poate fi facut cu doze terapeutice de heparina nefractionata (de obicei sub forma de picurare intravenoasa), urmata de anticoagulant oral cu warfarina timp de aproximativ 3 pana la 6 luni. Noile anticoagulante pot inlocui Coumadin-ul in anumite circumstante.

Pacientii cu tromboza venoasa profunda pot fi tratati corespunzator prin intermediul unei trombolize printr-un cateter in cazurile selectate de medic. Cu toate acestea, pacientii vor trebuie sa mentina tratamentul cu anticoagulante intre 3 si 6 luni.

Pacientilor care sufera de tromboza venoasa profunda li se pot monta unele filtre de vena cava inferioara care ajuta la prevenirea emboliei pulmonare. La unii dintre pacientii, filtrul poate fi indepartat la un moment dat, dupa ce medicul considera ca este necesar acest lucru.

Simptomele flebitei superficiale se pot ameliora sau pot disparea dupa cateva saptamani. In schimb, o tromboflebita se poate vindeca dupa cateva saptamani sau, in unele cazuri, cateva luni.

Tratamente naturiste

Plantele medicinale sunt plante valorificate pentru proprietatile lor specifice de intarire si tonifiere.

Scopul este de a subtia sangele, de a reduce inflamatia si de a intari peretii venelor.

Este recomandat sa utilizati o combinatie de plante medicinale sub forma de capsule sau pulbere pentru ca efectul sa fie maxim. Doza terapeutica este egala cu o capsula din fiecare planta medicinala, de 3 ori pe zi.

Tipuri de plante cu efect terapeutic

  • Boswellia este un puternic antiinflamator si vindecator de tesuturi.
  • Ghimbirul este cunoscut pentru ca subtiaza sangele.
  • Gingko biloba imbunatateste circulatia si integritatea tesuturilor.
  • Gotu kola are proprietati de imbunatatire a circulatiei si de vindecare a ranilor.
  • Paducelul sporeste integritatea venelor, sanatatea nervilor si a circulatiei.

Prognostic

In general este bun, dar cheagul nu dispare. El se fixeaza pe vena, venele invecinate urmand la rand. De retinut ca femeilor care au flebita le este interzisa administrarea anumitor pilule contraceptive.

Masuri de preventie

Pot fi luate masuri simple pentru a preveni flebita, desi, uneori, afectiunea nu poate fi evitata.

Masurile preventive includ:

  • mobilizarea rapida dupa o interventie chirurgicala
  • efectuarea de exercitii fizice in picioare in timpul unei calatorii de lunga durata cu masina sau cu avionul
  • o buna igiena medicala si eliminarea rapida a cateterelor intravenoase
  • renuntarea la fumat

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/phlebitis_and_thrombophlebitis/article.htm#how_is_phlebitis_diagnosed

https://www.emedicinehealth.com/phlebitis/article_em.htm#what_are_the_symptoms_and_signs_of_superficial_phlebitis_and_dvt

https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/hair-skin-nails/phlebitis/

https://www.healthline.com/health/phlebitis#diagnosis

https://www.webmd.com/dvt/phlebitis#2

https://www.secretenergy.com/knowledge_base/phlebitis-natural-remedies/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma