Balbaiala este o tulburare in care fluxul de vorbire este intrerupt prin repetari involuntare si prelungiri ale sunetelor, silabelor, cuvintelor sau expresiilor, precum si pauze sau blocaje involuntare silentioase in care persoana nu este capabila sa produca sunete.

Cuprins:

1. Ce este balbaiala?

2. Cauze

3. Simptome

4. Balbaiala la copii

5. Cum sa scapi de balbaiala

Ce este balbaiala?

Balbaiala este cel mai frecvent asociata cu repetarea involuntara a anumitor sunete sau cu prelungirea unor vocale sau semivocale, dar cuprinde si ezitarea anormala sau o intreruperea inainte de vorbire.

Impactul balbismului asupra starii de functionare normale a omului, dar si a starii emotionale a acestuia poate fi sever. Starile emotionale pot include teama de a vorbi in public, ceea ce poate conduce la izolare auto-impusa, anxietate, stres, rusine, deprimare, stima de sine scazuta. Uneori, persoanele cu aceasta tulburare de vorbire devin tinta de hartuire, mai ales in cazul copiilor se intampla acest lucru.

Balbism

Balbaiala este uneori vazuta ca un simptom al anxietatii, dar, de fapt, nu exista o corelatie directa in aceasta directie (desi. asa cum s-a mentionat, inversul poate fi adevarat, deoarece anxietatea sociala se poate dezvolta la indivizi ca urmare a balbaielii lor).

Cauze

Cauzele sunt, intr-o anumita masura, ereditare. Simptomele pot fi provocate de traumatisme emotive, un parcurs scolar trait dificil. Inteligenta persoanei nu este afectata, deci nu se pune in discutie.

Factori neurologici

Factorii neurologici se refera la semnalele dintre creier, nervii, centrii vorbirii si muschii care nu functioneaza corect. Acest lucru poate afecta copiii si poate afecta si adultii dupa un accident vascular cerebral sau in urma unor leziuni cerebrale.

Factori care pot provoca balbaiala:

  • accident vascular cerebral
  • traumatisme la nivelul capului
  • ischemie – blocaj temporar de flux sanguin la nivelul creierului
  • tumori
  • boli degenerative, cum ar fi boala Parkinson
  • meningita

Factori psihologici

Se crede ca principalele motive pentru balbaiala pe termen lung au fost dintotdeauna factorii psihologici.

De exemplu, stresul, jena, stima scazuta de sine si anxietatea pot face balbaiala mai pronuntata, insa aceste emotii nu provoaca balbismul, ci doar se accentueaza in momentul vorbirii.

Istoricul familial (genele)

Multi copii care au o balbism si care persista dincolo de stadiul de dezvoltare a limbajului au un membru apropiat al familiei care se balbaie. Daca un copil mic are un membru apropiat al familiei care sufera de balbism, sansele lui de a mosteni aceasta tulburare de vorbire sunt destul de mari.

Sexul

Balbaiala pe termen lung este de 4 ori mai comuna printre baieti decat printre fete. Expertii cred ca pot exista motive neurologice pentru acest lucru, in timp ce alti specialisti dau vina pe modul in care membrii familiei reactioneaza la balbaielile baietilor, in comparatie cu balbaiala la fete. Poate totul tine de educatie, de evolutia si de modul de invatare si incurajarea unei vorbiri corecte. Cu toate acestea, nu exista dovezi si teste care sa confirme aceste ipoteze.

Simptome

Persoanele care au balbism repeta adesea cuvinte sau parti de cuvinte si tind sa prelungeasca anumite sunete de vorbire. De asemenea, le este mai greu sa pronunte anumite cuvinte. In acest caz, unele persoane pot sa devina mai tensionate atunci cand incep sa vorbeasca, pot clipi mai repede decat in mod normal, iar buzele sau maxilarul lor pot incepe sa tremure in timp ce incearca sa comunice.

Aceasta tulburare a vorbitului se manifesta printr-o repetitie excesiva a silabelor sau a consoanelor. Debitul cuvintelor este tocat, permanent intrerupt. Subiectul poate incerca sa isi controleze handicapul daca este constient de acesta. Dar, in efortul lui de a se controla, el isi agraveaza adesea problema si provoaca spasme nervoase care ii amplifica defectul de vorbire.

Semne si simptome frecvente asociate cu balbismul:

  • Probleme de exprimare atunci cand o persoana incepe rostirea unui cuvant, fie o expresie sau o propozitie.
  • Deficit de pronuntie
  • Ezitarea vorbirii inainte ca anumite sunete sa fie rostite.
  • Repetarea unui sunet, a unui cuvant sau a unei silabe.
  • Anumite sunete din vorbire pot fi prelungite.
  • Cuvintele cu anumite sunete se substituie altora.

De asemenea, atunci cand o persoana cu balbism vorbeste poate sa aiba anumite ticuri:

  • sa clipeasca repede
  • buzele sa ii tremure
  • sa aiba gesturi nervoase (atingerea mainilor, ridicarea sprancenelor, muscatul buzelor, strangerea pumnilor, etc)
  • tremur sub mandibula.

Balbaiala la copii

Balbaiala apare la copiii care sunt in proces de invatare a limbajului, iar acest lucru le face mai  dificila vorbire si le creeaza probleme de coerenta si de exprimare. Cel mai adesea, balbaiala se are loc la inceputul unei propozitii atunci cand copiii repeta prima litera de cateva ori pana cand reusesc sa o pronunte corect. Cu toate acestea, exista momente in care balbaiala se poate intampla atunci cand copilul rosteste chiar si o propozitie intreaga si nu doar un cuvant.

Ce cauzeaza balbaiala la copii

  • Factori neurologici – probleme cu sistemul nervos.
  • Istoricul familiei – Balbaiala este considerata a fi genetica in unele cazuri.
  • Dezvoltarea in timpul copilariei – intarzierile de dezvoltare sau alte probleme in dezvoltare pot fi cauza baibaielilor.
  • Nivel crescut de activitate – Copiii par sa se balbaie cand sunt obositi sau epuizati ca urmare a activitatilor energetice ridicate.
  • Vorbire rapida – Cand copilul vorbeste foarte repede si incearca sa tina pasul cu cei din jur la o anumita conversatie.

De ce se balbaie copiii

De cele mai multe ori, emotiile impreuna cu nivelul de educare si invatare a vorbirii duc la balbaiala celor mici. Astfel, unii copii care se lupta cu balbaitul se pot confrunta cu cateva probleme cand merg la scoala. S-ar putea sa le afecteze nivelul de incredere si, uneori, pot deveni introvertiti din cauza fricii de judecata a colegilor, dar si a profesorilor.

Daca copilul vostru este la scoala, atunci puteti discuta cu profesorul despre aceasta problema pe care o are. In cazul in care copilul este prea stresat in legatura cu aceasta problema, balbaitul se poate agrava. Pentru aceasta, trebuie sa ii oferiti copilului un mediu favorabil si incurajator de a vorbi si nu-l grabiti sa-si termine propozitiile. Construiti un mediu favorabil in care copilul sa-si poata exersa si ridica nivelul de incredere. Conteaza foarte mult acest lucru pentru un copil, dar si pentru adultul din viitor care in prezent este in formare. Ajutati-l sa creasca frumos!

Cum sa scapi de balbaiala

Pentru 1 din 3 sau 4 copii care au nevoie de ajutor suplimentar, tratamentul de vorbire s-a dovedit a fi mai eficient daca este realizat inainte de varsta de 5 ani. Desi copilul vostru nu are nevoie de terapie regulata, terapeutul poate efectua o evaluare completa, poate oferi sfaturi care sa va ajute sa monitorizati fluenta copilului in vorbire.

Sfaturi pentru parinti

  • Aratati-i copilului ca sunteti interesat de ceea ce spune el, nu cum spune el. Incercati sa mentineti contactul natural cu ochii atunci cand are dificultati de a vorbi. Nu-i terminati propozitiile – acest lucru poate fi frustrant pentru el.
  • Incurajati-va copilul daca se supara pe el despre felul cum vorbeste sau fie pentru ca nu isi poate exprima ideile asa cum doreste.
  • Ca si in cazul oricarui alt copil, disciplina trebuie sa fie adecvata si consecventa.
  • Incercati sa evitati un stil de viata agitat si grabit. Este util sa stabiliti un program regulat de somn, o dieta sanatoasa si un program de exercitii fizice pentru copilul vostru.
  • Utilizati propozitii scurte si simple atunci cand vorbiti cu copilul.
  • Cand va ascultati copilul, pastrati contactul vizual cu acesta.

Sfaturi pentru adultii balbaiti si copii

Exercitiile de dictie pentru balbaiti sunt ideale pentru a va corecta modul in care comunicati cu persoanele din jur. In cadrul exercitiilor logopedice veti invata cum sa:

  • Asociati respiratia cu pronuntia cuvintelor
  • Formati un ritm de vorbire (discurs) cursiv
  • Va dezvoltati respiratia
  • Va relaxati organismul atunci cand vorbiti
  • Va imbunatatiti pronuntia cuvintelor
  • Va imbunatatiti calitatea exprimarii
  • Va evaluati capacitatea de comunicare
  • Vorbiti mai clar si mai convingator
  • Faceti exercitii de dictie corecte
  • Va reglati volumul vocal

De regula, de lunga durata, tratamentul balbaielii trece printr-o invatare specifica a vorbitului, efectuata de practicieni specializati (ortofonisti, logopezi). Se intampla ca balbaiala sa se atenueze sau chiar sa dispara in timpul adolescentei.

Pentru a reusi sa vorbiti corect si pentru a scapa in acelasi timp de anumite temeri sau emotii, apelati cu incredere la un specialist, mai exact la un logoped. Sendintele costa in jur de 100 – 150 de ron si dureaza aproximativ 50 de minute.

Prima data cand ajungeti la logoped, aceasta va va face o evaluare logopedica, care costa in jur de 120 de ron. Dupa aceasta evaluare, veti putea stabili si incepe sedintele propriu-zise de logopedie. Pentru copii pretul este de 100 de ron, iar pentru adulti este de 150 de ron.

Tratament naturist pentru balbaiala

Ca tratament naturist pentru balbaiala medicii specialisti recomanda:

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/10608.php
  2. https://www.nhs.uk/conditions/stammering/
  3. https://parenting.firstcry.com/articles/stammering-stuttering-in-kids-causes-signs-and-treatment/
  4. https://www.spectrumspeech.ie/blog/exercises-to-reduce-stammering-in-children
  5. https://www.stammering.org/help-information/parents/under-5s/stammering-preschool-children-how-parents-can-help
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma