Fericirea – cum influenteaza sanatatea si ce ne face fericiti

Fericirea este o stare pozitiva asociata cu beneficii asupra sanatatii. Iata ce ne face fericiti si ce putem face pentru a creste nivelul de fericire in fiecare zi.

Cuprins:

1. Ce este fericirea?
2. Fericirea – beneficii pentru sanatate
3. Ce ne face fericiti?
4. Cum poti fi mai fericit?
5. 10 lucruri interesante despre fericire si sanatate

Ce este fericirea?

Fiecare are in mainile sale propria fericire, precum artistul are materia bruta, careia vrea sa-i dea o forma”, spunea Goethe si e cat se poate de adevarat. Fericirea este o stare mentala de bine, emotii pozitive la un nivel inalt. Este o stare de pace cu sinele interior si cu lumea din jur. Adevarata fericire vine din interior. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi e responsabil de fericirea proprie. Este un obicei care trebuie dezvoltat si practicat zilnic. De asemenea, starea de fericire este legata de starea de bine, calitatea vietii si sanatatea generala.

Starea de fericire este complexa si depinde de multi factori. De aici si cocktail-ul chimic legat de fericire – hormoni, neutrotransmitatori asociati cu sentimentul de bucurie si multumire, oxitocina. Alte doua elemente neurochimice, dopamina si serotonina, joaca un rol important. Dopamina ne influenteaza emotiile, concentrarea si senzatiile de placere si durere. Niveluri scazute de serotonina sunt intalnite in depresie.

Fericirea – influentata de genetica?

Se considera ca poate fi si o componenta ereditara, dar in mare parte fericirea tine de factori de viata – interni si externi. Unele cercetari sugereaza ca 50% din fericire este genetica, 10% depinde de circumstante (casa, munca, relatii etc.), iar 40% este sub controlul fiecarui individ.

Cercetatorii in genetica sugereaza si ca exista 3 variatii genetice legate de bunastarea subiectiva (modul in care gandim si simtim despre viata noastra), impreuna cu alte variatii legate de depresie si nevrotism. Genetica este doar un factor care influenteaza aceste trasaturi psihologice. Genele cu care ne nastem pot influenta gradul de fericire si starea subiectiva de bine. A fost identificata o gena (5-HTT) in structura ereditara ce influenteaza serotonina, responsabila de starea de bine. Se pare ca aceasta gena poate fi implicata in sanatatea mentala si influenteaza nivelul de fericire.

Stiai ca… in fiecare an pe data de 20 martie se sarbatoreste Ziua Internationala a Fericirii, stabilita de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite – un moment de constientizare si recunoastere a importantei fericirii?

Fericirea – beneficii pentru sanatate

Motivul fundamental pentru care fericirea este atat de importanta e pentru ca este vitala pentru obiectivele noastre de baza si ne poate ajuta sa atingem multe alte obiective personale. Faptul ca „rasul este cel mai bun medicament” are la baza dovezi stiintifice, studii si cercetari. Fie ca starea de fericire influenteaza sanatatea sau invers, este clar ca starile emotionale pozitive si sanatatea tind sa se influenteze reciproc.

In primul rand, exista dovezi clare care demonstreaza o legatura intre fericire si un risc mai scazut de mortalitate. Exista o serie de studii care arata ca fericirea este asociata cu un risc redus de boli specifice, inclusiv accident vascular cerebral, diabet, hipertensiune arteriala si artrita.

♥ Cum influenteaza fericirea sanatatea?

  • sustine sanatatea inimii – starea de fericire este legata de o inima mai sanatoasa, inclusiv la persoanele care ar putea avea probleme cardiace;
  • sustine sistemul imunitar – fericirea si buna dispozitie pot sustine imunitatea si sunt asociate cu un risc mai redus de infectii respiratorii, conform unui studiu publicat in Psychosomatic Medicine (2003);
  • fericirea combate stresul – stresul nu ne afecteaza numai psihologic, dar declanseaza, de asemenea, schimbari biologice ale hormonilor si modifica tensiunea arteriala;
  • emotiile pozitive pot atenua durerea in timpul bolii si perceptia durerilor, conform unui studiu ale carui rezultate apar in Journal of Consulting and Clinical Psychology (2005), in care s-a aratat ca o stare mentala pozitiva poate reduce perceptia durerilor date de osteoartrita si fibromialgie;
  • fericirea poate creste speranta de viata – unele cercetari sugereaza ca oamenii care au emotii pozitive si sunt mai multumiti de viata lor traiesc mai mult.

Cercetarea „Happiness and Health” realizata in cadrul Universitatii din Londra (2019) sugereaza ca fericirea este strans legata de sanatate. Explicatia pare a fi ca alegerile de stil de viata (sport, alimentatie) au beneficii asupra functiilor neuroendocrine si inflamatorii si au un efect favoriabil asupra sanatatii generale. De asemenea, o meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in European Journal of Public Health (2017) sugereaza ca starea generala de fericrie si de bine perceputa de individ are un efect direct major asupra sanatatii.

Ce ne face fericiti?

Fericirea nu e ceva gata facut, ea vine din faptele tale.” — Dalai Lama

Este in ADN-ul nostru sa fim sau nu mai pozitivi si fericiti? Pentru a putea fi fericiti, este important sa fim deschisi si sa acceptam conceptul ca fericirea poate fi atinsa. Pentru a face acest lucru, trebuie sa ne debarasam de energiile negative care apar in viata noastra in mod regulat si care ne fac sa ne simtim nefericiti. Cu totii suntem programati sa simtim fericirea. Putem sa fim fericiti scapand de ganduri negative, de indoieli, de a fi axati pe probleme si sa le consideram mai bine provocari ce trebuie depasite. De asemenea, trebuie sa scapam de sentimente precum frica, ingrijorare, nemultumire, plictiseala si mahnire. Fericirea vine adesea din lucrurile marunte din jur. Starea de fericire inseamna o relatie pozitiva cu noi si o relatie pozitiva cu cei din jurul nostru.

Banii aduc fericirea?

Cu siguranta banii sunt necesari pentru a ne acoperi nevoile de baza: mancare, adapost si imbracaminte. Cercetarile sugereaza insa ca a avea mai multi bani nu inseamna ca suntem automat mai fericiti. De multe ori avem o stare de bine atunci cand ne cumparam ceva ce ne dorim sau cand prin banii nostri ii facem fericiti si pe altii. In acest fel banii sunt un intermediar. Ideea generala este ca starea de fericire nu este data de niciun factor extern, astfel ca nici de bani, ci de elemente interne.

Ai nevoie de o relatie pentru a fi fericit?

A fi intr-o relatie de dragoste sanatoasa si de sustinere contribuie la fericire, dar nu inseamna ca nu poti fi fericit si implinit daca esti singur. Asta nu inseamna insa izolare sociala. De asemenea, uneori persoanele singure care sunt insa inconjurate de oameni (prieteni, familie) sunt mai fericite decat cei aflati in relatii romantice nepotrivite. In plus, este important sa retinem ca o casnicie sau un partener nu duce la o intensificare permanenta a fericirii. A te astepta ca partenerul sa te faca fericit in permanenta poate afecta relatia pe termen lung. Partenerul/partenera poate contribui la nivelul de fericire, insa nu trebuie sa reprezinte singura sursa de fericire.

Cum poti fi mai fericit?

Fericirea este un lucru personal si are legatura cu multi alti factori si multe oportunitati din viata noastra. Iata cateva sfaturi pentru a fi mai fericiti:

1. Fericirea ta e prioritatea ta!

Fericirea ta conteaza. Avem tendinta de a pune fericirea altor oameni inaintea noastra si de a cauta scuze pentru motivele pentru care ne neglijam nevoile – suntem prea ocupati, prea obositi, prea stresati. Daca nu ne pretuim propria fericire, atunci nimeni altcineva nu o va face.

  • Gandeste-te ce te face fericit si actioneaza, fie ca e vorba de a viziona un film bun, o prajitura delicioasa, un anumit fel de mancare, o vacanta sau orice altceva. Nu-ti neglija propriile dorinte si micile bucurii ale vietii.
  • Evita sa traiesti in trecut sau sa te stresezi in mod exagerat de viitor. In schimb, alege sa traiesti in prezent, sa te concentrezi pe aici si acum.
  • Renunta la auto-critica si invata sa te accepti, sa te apreciezi si sa ai grija de tine.
  • Mindfulness este o tehnica pentru a invata sa traiesti si sa te bucuri de moment. Meditatia te poate ajuta sa reduci gandurile negative, anxietatea si depresia. Apreciaza lucrurile simple din jur, din natura – bucura-te de o melodie, de o prajitura sau de orice altceva.
  • Adopta un ritual zilnic placut, cum ar fi sa iti savurezi in liniste cafeaua dimineata, o scurta plimbare dupa serviciu etc.
  • Asuma-ti responsabilitatea pentru propria viata – Evita sa cauti scuze constant pentru comportamentul tau, sa crezi ca este intotdeauna vina cuiva. Asuma-ti alegerile, deciziile faptele, greselile. Traieste, invata si mergi mai departe.
  • Evita sa te compari cu altii. Cu totii avem parti bune si parti mai putin bune, astfel ca nu e indicat sa iti compari reusitele sau greselile cu ale altora.
  • Concentreaza-te pe lucrurile pe care le poti controla, nu pe cele asupra carora nu ai control.

2. Antreneaza-ti creierul pentru a fi mai fericit – mindset pozitiv

Creierele noastre „retin” lucrurile care nu sunt in regula. Este un mecanism de supravietuire care a ajutat la protejarea de amenintari fizice. Desi nu ne putem schimba complet, ne putem antrena creierul pentru a fi mai pozitivi. Asta nu inseamna sa ne punem un zambet fals pe fata si sa ignoram ce se intampla, sa ne prefacem ca totul e bine. Inseamna sa nu alimentam nefericirea, ci sa fim recunoascatori pentru lucrurile bune, sa experimentam emotii pozitive si sa ne imbunatatim relatiile cu noi si cu cei din jur.

  • Fa-ti timp periodic (zilnic sau saptamanal) sa te concentrezi 15 minute pe un eveniment pozitiv din viata si sa intelegi cum de s-a intamplat.
  • Nu uita de „multumesc”, „te rog” si „cu placere” – verbalizeaza multumirile si aprecierea.
  • Pastreaza un jurnal al recunostintei si reaminteste-ti zilnic de lucrurile si persoanele bune din viata ta, de experientele frumoase – atat lucruri mari, dar si mici.
  • Cand te confrunti cu o situatie neplacuta, cauta solutia si gaseste partea pozitiva din acel lucru, lectia pe care trebuie sa o inveti.

3. Relatiile sanatoase  – „secretul” fericirii

Relatiile cu cei din jur sunt una dintre cele mai mari surse de fericire din viata noastra. „Studiul Harvard”, cel mai amplu studiu despre fericire, a aratat ca ceea ce ne face fericiti si ne mentine sanatosi pe parcursul vietii este reprezentat de relatiile bune si frumoase cu cei din jur. Singuratatea este un factor major de risc pentru probleme fizice si mentale, in timp ce legaturile sociale si apartenenta la un grup ne fac mai sanatosi si fericiti. Evitati sa traiti izolati, tineti oamenii dragi alaturi si investiti zi de zi in relatiile de calitate cu cei din jur.

  • E bine sa facem un efort constient pentru a ne mentine conectati cu cei dragi, sa nu neglijam relatiile. Suna, trimite un mesaj si fa-ti timp pentru a bea cu o cafea cu prietena ta, pentru a-ti vizita parintii si bunicii etc.
  • Petrece timp de calitate cu cei dragi – impartasiti emotii, trairi, amintiri.
  • Ofera complimente sincere, arata-ti aprecierea si discuta deschis cu cei dragi.
  • Inconjoara-te de oameni fericiti – fericirea este contagioasa cu siguranta, si buna dispozitie „se transmite”.
  • Bucura-te sincer de reusitele altora, fii entuziasmat cand cei dragi au succes sau trec printr-un moment frumos.

4. Ajuta-i pe ceilalti!

Cu siguranta a te face util si a-ti oferi ajutorul te face sa te simti mai bine si poate face diferenta pentru ceilalti. Persoanele care ii ajuta pe cei care au nevoie tind sa fie mai fericiti. In plus, ei tind sa aiba, de asemenea, o mai mare stima de sine si bunastare psihologica generala.

  • Ajuta oricand simti asta si oricand e nevoie. Fie ca e vorba de o vorba buna, o imbratisare sau lucruri materiale. Invata sa ajuti si sa oferi dezinteresat.
  • Voluntariat – Fericirea este doar unul dintre numeroasele beneficii ale voluntariatului.
  • Fii amabil, bun cu ceilalti, ajuta cu oricat poti. Ofera cadouri si atentia ta celorlalti. Nu e nevoie de lucruri scumpe, ci de gesturi marunte care fac diferenta.

5. Ai grija de sanatatea ta

Poti fi fericit chiar si atunci cand suferi de o boala, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa ignoram aspectele ce tin de sanatate, ce pot fi controlate.

  • Asigura-te ca ai un somn linistit si de calitate, 8 ore pe noapte.
  • Nu uita de miscare – sportul are un efect puternic asupra starii psihice, iar cei care fac miscare in mod regulat sunt mai fericiti, mai putin stresati, mai putin anxiosi sau deprimati.
  • Adopta un stil alimentar sanatos, cu multe fructe si legume proaspete, cereale integrale, proteine de calitate si grasimi sanatoase.

10 lucruri interesante despre FERICIRE si SANATATE

1.Conform World Happiness Report, realizat de ONU, Finlanda este cea mai fericita tara din lume, iar Romania se afla pe locul 48.

2. Fericirea e contagioasa – daca te inconjori de oameni pozitivi si fericiti, gradul de fericire personala poate creste cu 15%, conform cercetarilor.

3. Se pare ca zambetul nu este un rezultat al fericirii doar, ci poate fi si o „cauza” a fericirii.

4. „A te plange” 30 minute pe zi iti afecteaza sanatatea creierului, iar a asculta pe cineva care se plange constant poate contribui, de asemenea, la alterarea functiilor cerebrale.

5. Unele alimente pot duce la o stare de bine interioara, ca lactatele, carnea de pui sau oleaginoasele care contin triptofan, ce creste productia de serotonina, reponsabila pentru starea de calm si fericire.

6. Ciocolata chiar ne face mai fericiti. Duce la eliberarea de endorfine asociate cu starea de bine. Sigur ca moderatia este cheia, pentru a nu aduce un exces de calorii organismului.

7. Cercetarile sugereaza ca exista 19 diferite tipuri de zambet.

8. Creierul asociaza culorile cu diferite stari, si se pare ca  GALBEN este culoarea fericirii.

9. In general, devenim mai fericiti pe masura ce imbatranim – poate fi despre faptul ca acceptam altfel incercarile vietii si apreciem mai mult lucrurile si persoanele din viata noastra.

10. Muzica si dansul ne fac mai fericiti – asa ca data viitoare cand te simti trist si nefericit, pune melodia preferata si…danseaza!

Referinte:
(1) Happiness and Health, link: https://www.annualreviews.org/doi/pdf/10.1146/annurev-publhealth-040218-044150
(2) The Link Between Happiness and Health, link: https://www.verywellmind.com/the-link-between-happiness-and-health-3144619
(3) How Being Happy Makes You Healthier, link: https://www.healthline.com/nutrition/happiness-and-health
(4) How strongly related are health status and subjective well-being? Systematic review and meta-analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28957478
(5) Emotional style and susceptibility to the common cold, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12883117
(6) Positive Affect as a Source of Resilience for Women in Chronic Pain, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2593933/
(7) The happiness-health connection, link: https://www.health.harvard.edu/healthbeat/the-happiness-health-connection

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma