Afla care sunt principalii factori de risc pentru AVC – factori modificabili si nemodificabili ce pot creste riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

Cuprins:

1. Ce este un accident vascular cerebral?
2. Care sunt principalii factori de risc pentru AVC?

Ce este un accident vascular cerebral?

Un accident vascular cerebral sau AVC apare atunci cand fluxul de sange catre creier este oprit. Este o urgenta medicala. Creierul are nevoie de o cantitate constanta de oxigen pentru a functiona. Daca alimentarea cu sange este oprita chiar si pentru o perioada scurta de timp, acest lucru poate cauza probleme grave. Celulele creierului incep sa moara dupa doar cateva minute fara sange sau oxigen. Cand celulele creierului mor, functia creierului se pierde. De exemplu, un accident vascular cerebral poate afecta mersul, vorbirea, capacitatea de a manca, functia cognitiva, controlul intestinal, functiile vitale etc.

Un accident vascular cerebral sau evenimentul care apare atunci cand fluxul sangvin este intrerupt sau redus, este adesea o consecinta a unei afectiuni precum diabetul, hipertensiunea sau infectia. In timp ce un accident vascular cerebral se poate sa apara brusc, exista adesea factori de risc implicati. Majoritatea persoanelor care sufera un accident vascular cerebral prezinta mai mult de un factor de risc, fie ca este vorba despre obezitate, fumat, un stil de viata sedentar sau anumite trasaturi genetice. Desi nu putem controla genetica, avem control asupra factorilor ce tin de stilul de viata.

Citeste si despre recuperarea dupa un AVC.

Semne de AVC

Semnele si simptomele accidentului vascular cerebral includ:

  • probleme de vorbire si intelegere a ceea ce spun altii – confuzie, dificultati in intelegerea vorbirii;
  • paralizia sau amortirea fetei, bratului sau piciorului – puteti dezvolta amorteala brusca, slabiciune sau paralizie la fata, brat sau picior, ce afecteaza adesea doar o parte a corpului;
  • probleme de vedere la unul sau la ambii ochi;
  • durere de cap brusca si severa, uneori insotita de varsaturi, ameteli, afectarea constientei;
  • probleme de mers si echilibru.

Tipuri de AVC

Exista trei tipuri principale de accident vascular cerebral:

  • Accident vascular cerebral ischemic: un accident vascular cerebral ischemic apare atunci cand sangele care curge printr-o artera care furnizeaza sange creierului este blocat, cel mai frecvent din cauza unui cheag de sange;
  • Accident vascular cerebral hemoragic: un accident vascular cerebral hemoragic apare atunci cand o artera sau un vas de sange din creier se scurge, deteriorand celulele creierului.
  • Atac ischemic tranzitor (TIA): este un mini-accident vascular cerebral care serveste drept semn de avertizare pentru un accident vascular cerebral viitor.

Care sunt principalii factori de risc pentru AVC?

Factorii de risc sunt comportamente sau trasaturi care va fac sa aveti mai multe riscuri de a dezvolta o boala sau o afectiune. A avea unul sau mai multi factori de risc nu inseamna ca veti dezvolta cu siguranta o afectiune, ci doar ca aveti mai multe riscuri asociate. Multi dintre factorii de risc pot fi tratati, modificati sau controlati. Cu toate acestea, unii factori de risc pentru accident vascular cerebral nu pot fi modificati. Aproape 80% dintre cazurile de accidentul vascular cerebral prematur si bolile de inima pot fi prevenite prin adoptarea unor comportamente sanatoase. Asta inseamna ca obiceiurile cum ar fi alimentatia sanatoasa, miscarea, renuntarea la fumat, au un impact major asupra sanatatii.

Unii factori de risc pentru accident vascular cerebral nu pot fi controlati. Acestia includ sexul, varsta si istoricul familiei. Desi un accident vascular cerebral poate aparea la orice varsta, riscul creste odata cu inaintarea in varsta. De la varsta de 55 de ani si peste, riscul de accident vascular cerebral se dubleaza la fiecare 10 ani, iar trei sferturi dintre toate accidentele vasculare cerebrale apar la persoanele cu varsta peste 65 ani. Daca aveti membri ai familiei care au suferit un accident vascular cerebral, este posibil sa aveti un risc mai mare din cauza unor obiceiuri de viata similare sau a unor factori ereditari.

Daca ati avut deja un accident vascular cerebral, aveti un risc mai mare de a avea un alt accident vascular cerebral. Atacurile ischemice tranzitorii (TIA) sunt, de asemenea, un puternic semn de avertizare pentru viitoarele accidente vasculare cerebrale majore. Cu toate acestea, multi factori de risc de accident vascular cerebral sunt legati de stilul de viata.

Iata principalii factori de risc pentru AVC:

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Tensiunea arteriala se refera la presiunea din interiorul arterelor. Tensiunea arteriala normala este in jur de 120/80. Tensiunea arteriala ridicata inseamna ca este constant peste 140/90 – hipertensiune. Hipertensiunea inseamna ca sangele exercita o presiune mai mare decat este normal sau sanatos. In timp, acest lucru slabeste si deterioreaza peretii vaselor de sange, ceea ce poate duce la accident vascular cerebral. Hipertensiunea poate provoca, de asemenea, ingrosarea peretilor arterelor, rezultand ingustarea si eventual blocarea vasului (accident vascular cerebral ischemic). In ateroscleroza, presiunea sangelui de pompare ar putea „indeparta” resturile de pe peretii arterelor deteriorate. Resturile circulante pot provoca un accident vascular cerebral prin blocarea unui vas de sange in creier.

Citeste aici mai multe despre hipertensiunea arteriala.

Ateroscleroza

Ateroscleroza este o boala inflamatorie a peretilor arterelor si este o cauza majora de accident vascular cerebral. Termenul „ateroscleroza” se traduce literalmente prin intarirea arterelor. Arterele sanatoase sunt flexibile si cu pereti netezi, permitand fluxul sangvin neafectat. Arterele afectate de ateroscleroza devin rigide, inflexibile si ingustate de depozitele care apar. Aceasta placa destabilizeaza peretii arterei si poate duce la formarea de cheaguri de sange in vas. Aceste cheaguri pot fie sa blocheze artera, fie sa se rupa si sa curga in aval in sange, depunandu-se intr-un vas mai mic (embolie). Oricare dintre aceste evenimente poate provoca un accident vascular cerebral ischemic. Ateroscleroza poate, de asemenea, slabi peretii arterelor mai mici si poate duce la accidente vasculare cerebrale hemoragice.

Stenoza carotidiana

Intarirea arterelor din zona gatului (arterele carotide) poate reprezenta un risc ridicat de accident vascular cerebral, deoarece aceste artere sunt responsabile de circulatia sangelui la creier. Ateroscleroza arterelor carotide determina ingustarea (stenoza) arterei carotide sau stenoza carotidiana. In afara de medicamente pentru controlul aterosclerozei, tratamentul poate include interventii chirurgicale pentru deblocarea arterelor.

Fumatul

Fumatul poate dubla (sau chiar mai rau) riscul de accident vascular cerebral. Unele dintre substantele chimice din fumul de tigara (cum ar fi nicotina si monoxidul de carbon) accelereaza procesul de ateroscleroza (ingustarea arterelor).Fumul de tigara forteaza arterele sa se stranga (sa se ingusteze), ceea ce face ca sangele ingrosat sa se miste mai greu prin vase. In plus, fumatul poate provoca acumularea de placi in artere. Acumularea placii poate provoca cheaguri de sange, ceea ce reduce fluxul de sange catre creier.

Vezi aici ghidul cu recomandari utile pentru renuntarea la fumat.

Diabetul

Diabetul este o afectiune cronica. O persoana cu diabet are aproximativ de 2 ori mai multe riscuri de a suferi un accident vascular cerebral decat o persoana de acelasi sex si aceeasi varsta, care nu are diabet. Acest lucru este din cauza faptului ca nivelurile ridicate de zahar din sange contribuie la dezvoltarea aterosclerozei (ingustarea arterelor). Este foarte important ca diabetul sa fie bine gestionat.

Colesterol marit

Colesterolul este o substanta produsa de corpul uman. Are multe roluri esentiale, dar devine o problema daca nivelurile din sange sunt prea mari. Colesterolul din sange contribuie la formarea unei substante numite aterom, care se lipeste de peretii arterelor si duce la ateroscleroza (ingustarea si intarirea arterelor). Acest lucru creste riscul ca un cheag de sange sa se depuna intr-un vas de sange si sa intrerupa alimentarea creierului.

Consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool creste riscul de accident vascular cerebral (in special accident vascular cerebral hemoragic), indiferent de varsta.

Alimentatia deficitara

Diverse studii arata ca dieta deficitara este un factor de risc important in dezvoltarea accidentului vascular cerebral. E bine sa limitati sau moderati aportul de sare, sa consumati cat mai multe alimente sanatoase, naturale, cat mai putin procesate. Cresteti aportul de legume, fructe si cereale integrale. Limitati consumul de alimente cu multe grasimi, cu mult zahar si alimentele ultra-procesate. Obezitatea poate creste riscul de accident vascular cerebral. Prea multa grasime corporala poate contribui la cresterea tensiunii arteriale si a colesterolului si poate duce la boli de inima si diabet de tip 2.

Sedentarismul

Un stil de viata sedentar creste riscul de obezitate, hipertensiune arteriala si niveluri ridicate de colesterol in sange. Acestia sunt toti factori de risc importanti pentru accidentul vascular cerebral.

Batai neregulate ale inimii

Bataile neregulate ale inimii sau aritmia pot contribui la formarea cheagurilor de sange. Aceste cheaguri de sange se pot deplasa la creier si pot fi prinse in vase de sange mici, ducand la accident vascular cerebral ischemic. Adesea, diluantii sangvini sunt recomandati pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral legat de bataile neregulate ale inimii.

Persoanele cu fibrilatie atriala, un anumit tip de batai neregulate ale inimii, prezinta un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic. Asta pentru ca pomparea ineficienta a atriilor permite ca sangele sa stagneze si in cele din urma sa formeze cheaguri in atrii. Parti din aceste cheaguri se pot rupe, se pot deplasa in sange catre creier si pot bloca o artera, provocand un accident vascular cerebral. Optiunile de tratament includ de obicei warfarina, anticoagulante orale mai noi sau aspirina – pentru a preveni formarea cheagurilor de sange si pentru a reduce riscul ca aceste cheaguri sa ajunga la creier si sa produca accidente vasculare cerebrale ischemice.

Alti factori de risc

Infectii severe

Infectiile pot predispune la formarea de cheaguri de sange, deshidratare sau insuficienta cardiaca. Se crede ca legatura dintre infectii si accident vascular cerebral este legata de o crestere a inflamatiei care poate face un accident vascular cerebral mai probabil.

Infectie cardiaca sau inflamatie

Inflamatia si infectia inimii sunt mai putin frecvente, dar pot provoca insuficienta cardiaca, probleme circulatorii, precum si cheaguri de sange care pot afecta creierul.

Tulburari de coagulare a sangelui

Tulburarile de coagulare a sangelui, ce afecteaza capacitatea sangelui de a coagula – fie prea mult, fie prea putin – pot duce la un accident vascular cerebral. Persoanele cu tulburari de coagulare sunt predispuse la formarea cheagurilor de sange, care pot calatori si se pot depune in creier, intrerupand aportul de sange.

Utilizarea medicamentelor hormonale

Administrarea de contraceptive orale poate creste usor riscul de formare a cheagurilor de sange. Riscul este mai mare in randul persoanelor fumatoare care utilizeaza contraceptive orale. In plus, terapia de substitutie hormonala a fost asociata cu un risc mai mare de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, exista date contradictorii intre cateva studii care arata ca nu exista riscuri sau este un risc scazut.

Multe cauze ale accidentului vascular cerebral se suprapun si sunt legate intre ele. Asta inseamna ca, daca abordati o cauza sau un factor de risc pentru accident vascular cerebral, veti reduce simultan una sau mai multe dintre celelalte cauze. Nu putem controla intotdeauna istoricul familial sau starea de sanatate, dar putem lua anumite masuri pentru a reduce probabilitatea de a avea un accident vascular cerebral prin modificari ale stilului de viata. Pentru persoanele care se lupta cu hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat, diabetul si obezitatea, prevenirea accidentului vascular cerebral incepe cu modificari ale stilului de viata.

Citeste si despre Modificarile emotionale dupa AVC.

Referinte:
(1) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stroke/risk-factors-for-stroke
(2) https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-risk-factors
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/stroke-risk-factors-and-prevention
(4) https://www.cdc.gov/stroke/risk_factors.htm
(5) https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/stroke

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma