Spironolactona – indicatii si proprietati

Spironolactona este un medicament diuretic – iata cand este indicat, pentru ce tipuri de afectiuni medicale, cum actioneaza si ce efecte adverse poate cauza.

Cuprins:

1. Ce este spironolactona?
2. Indicatii
3. Mod de utilizare
4. Precautii
5. Efecte secundare ale spironolactonei

Ce este spironolactona?

Spironolactona este utilizata pentru a gestiona tensiunea arteriala crescuta si insuficienta cardiaca. Scaderea tensiunii arteriale prea mari ajuta la reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord si probleme renale. Acest medicament este, de asemenea, utilizat pentru a trata umflarea (edemul) cauzata de anumite afectiuni (cum ar fi insuficienta cardiaca, afectiunile hepatice) prin eliminarea excesului de lichid si ameliorarea simptomelor, cum ar fi problemele de respiratie.

Spironolactona este un medicament diuretic ce impiedica organismul sa absoarba prea multa sare si previne ca nivelul de potasiu sa scada prea mult. Spironolactona este, de asemenea, utilizata pentru a trata o afectiune in care persoana in cauza are prea mult aldosteron in corp. Aldosteronul este un hormon produs de glandele suprarenale ce ajuta la reglarea echilibrului de saruri si apa din corp.

Indicatii

Spironolactona este utilizata in special pentru tratarea anumitor pacienti cu:

  • hiperaldosteronism (organismul produce prea mult aldosteron);
  • niveluri scazute de potasiu;
  • insuficienta cardiaca;
  • edem (retentie de lichide) cauzat de diferite afectiuni, inclusiv boli de ficat sau boli de rinichi.

Spironolactona face parte dintr-o clasa de medicamente numite antagonisti ai receptorilor de aldosteron. Face ca rinichii sa elimine apa si sodiul inutile din organism prin urina, dar reduce pierderea de potasiu din organism.

Hipertensiunea arteriala este o afectiune frecventa si, atunci cand nu este tratata si se agraveaza, poate provoca o serie de complicatii la nivelul creierului, inimii, vaselor de sange, rinichilor si altor parti ale corpului. Deteriorarea anumitor organe poate provoca boli de inima, atac de cord, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, insuficienta renala, afectarea vederii si alte probleme. Pe langa administrarea de medicamente, modificarea stilului de viata ajuta la controlul tensiunii arteriale.

Spironolactona este, de asemenea, utilizata in asociere cu alte medicamente pentru tratarea pubertatii precoce (o afectiune care determina intrarea copiilor la pubertate prea devreme, ducand la dezvoltarea caracteristicilor sexuale la fetele mai mici de 8 ani si la baietii de obicei mai mici de 9 ani ) sau miastenie gravis (o boala in care nervii nu functioneaza corect si pacientii pot prezenta slabiciune, amorteala,  afectarea coordonarii musculare si probleme cu vederea, vorbirea si controlul vezicii urinare). Spironolactona poate fi, de asemenea, utilizata pentru tratarea hirsutismului.

Mod de utilizare

Medicamentul se administreaza pe cale orala, conform instructiunilor oferite de medic. Cel mai bine este sa luati doza in timpul zilei (inainte de ora 18:00) pentru a preveni nevoia de a va ridica noaptea din pat pentru a urina. Daca utilizati forma lichida a acestui medicament, agitati bine sticla inainte de fiecare doza. Masurati cu atentie doza folosind un dispozitiv de masurare / o lingura speciala. Nu utilizati o lingura de uz casnic, deoarece este posibil sa nu luati doza corecta.

De obicei se administreaza o data sau de doua ori pe zi. Luati spironolactona aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi. Urmati cu atentie instructiunile de pe ambalaj. Spironolactona controleaza tensiunea arteriala crescuta, edemul, insuficienta cardiaca si hiperaldosteronismul, dar nu vindeca aceste afectiuni. Poate dura aproximativ 2 saptamani sau mai mult pana cand apare efectul complet al spironolactonei. In plus fata de utilizarea acestui medicament, tratamentul pentru tensiunea arteriala crescuta poate include controlul greutatii si modificari ale tipurilor de alimente pe care le consumati, in special alimentele bogate in sodiu si potasiu.

Precautii

Inainte de a lua spironolactona, informati medicul daca sunteti alergic la spironolactona. Informati medicul daca luati eplerenona, precum si orice alte medicamente sau suplimente. De asemenea informati medicul daca:

  • aveti boala Addison sau alte afectiuni care pot determina niveluri ridicate de potasiu sau boli de rinichi;
  • aveti boli de ficat;
  • sunteti gravid, intentionati sa ramaneti gravida sau alaptati.

Acest medicament poate provoca hiperkaliemie sau hiperpotasemie (niveluri ridicate de potasiu). In timp ce luati acest medicament, ar trebui sa urmariti aportul de potasiu. Nu trebuie sa luati suplimente de potasiu, sa aveti o dieta bogata in potasiu sau sa consumati inlocuitori de sare care contin potasiu. Excesul de potasiu in corp poate duce la probleme grave. Medicamentul poate duce la scaderea tensiunii arteriale si agravarea functiei renale. Medicul va va monitoriza tensiunea arteriala si functia renala in timp ce luati acest medicament.

Comprimatul oral cu spironolactona poate provoca somnolenta. Nu trebuie sa conduceti vehicule, sa folositi utilaje sau sa efectuati sarcini care necesita vigilenta.

Efecte secundare ale spironolactonei

Reactiile adverse frecvente ale spironolactonei pot include:

  • umflarea sanilor sau sensibilitate;
  • diaree si crampe abdominale;
  • greata si varsaturi;
  • niveluri mai mari de potasiu;
  • crampe la picioare;
  • dureri de cap;
  • ameteli;
  • somnolenta;

Daca aceste efecte sunt usoare, pot disparea in cateva zile sau cateva saptamani. Daca sunt mai severe sau nu dispar, discutati cu medicul.

Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale comprimatelor orale de spironolactona este ginecomastia, care reprezinta cresterea sanilor la barbati. Acest efect secundar este mai probabil sa apara daca luati o doza mare de spironolactona. Cresterea sanilor data de spironolactona dispare de obicei dupa ce incetati sa luati medicamentul. In acel moment, tesutul mamar ar trebui sa revina la dimensiunea normala. Discutati cu medicul, insa, cu privire la orice simptome care apar.

Reactii adverse grave

Adresati-va imediat medicului daca aveti reactii adverse grave. Efectele secundare grave si simptomele acestora pot include urmatoarele:

  • reactii alergice – simptomele pot include eruptii cutanate, urticarie, probleme de respiratie, umflarea buzelor, gurii, limbii sau gatului;
  • probleme cu electroliti si / sau fluide – simptomele pot include uscaciunea gurii, sete extrema, slabiciune si oboseala extrema, ritm cardiac rapid si ameteli, lipsa urinarii.

Hiperpotasemia

Puteti dezvolta hiperkaliemie sau hiperpotasemie, deoarece medicamentul ajuta corpul sa retina potasiul. Nu se stie cat de des apare acest efect secundar. Insa, este mai probabil sa apara hiperkaliemia daca aveti probleme cu rinichii. Este, de asemenea, mai probabil sa aveti acest efect secundar daca luati spironolactona cu suplimente de potasiu sau alte medicamente care va cresc nivelul de potasiu. Consumul de alimente bogate in potasiu, precum si inlocuitori de sare care contin potasiu, creste si riscul de hiperkaliemie. Hiperpotasemia nu cauzeaza de obicei simptome. Dar, daca nivelul de potasiu este foarte ridicat, simptomele pot include:

  • greata;
  • oboseala (lipsa de energie);
  • slabiciune musculara sau crampe;
  • furnicaturi sau amorteala in maini sau picioare;
  • palpitatii;
  • probleme de respiratie.

De obicei, medicul va va verifica nivelul de potasiu in saptamana urmatoare inceperii tratamentului cu spironolactona. De asemenea, se vor face analize de sange pentru a verifica in mod regulat nivelul de potasiu in timp ce luati spironolactona. Este deosebit de important ca nivelul de potasiu sa fie monitorizat daca aveti probleme cu rinichii.

Hiponatremie

Puteti dezvolta hiponatremie cu spironolactona, deoarece medicamentul face ca rinichii sa filtreze mai mult sodiu din corp. Nu se stie cat de des apare acest efect secundar. Simptomele hiponatremiei pot include:

  • letargie;
  • oboseala (lipsa de energie);
  • durere de cap;
  • stare de confuzie;
  • greata si varsaturi;
  • convulsii.

In timp ce luati spironolactona, medicul va recomanda analize de sange pentru a verifica sodiul in mod regulat. Daca aveti simptome de hiponatremie, consultati imediat medicul. In acest fel, nivelul de sodiu poate fi verificat. Daca aveti hiponatremie, medicul va poate reduce doza de spironolactona pana cand nivelul de sodiu revine la normal.

Probleme la rinichi

Spironolactona poate provoca uneori probleme cu rinichii. Acestea includ agravarea functiei renale sau mai rar, insuficienta renala. Nu se stie cat de des apar probleme cu rinichii legate de spironolactona. Insa, este posibil sa aveti un risc mai mare de probleme cu rinichii daca aveti tensiune arteriala scazuta sau va deshidratati in timpul tratamentului.

Simptomele deshidratarii pot include:

  • gura uscata;
  • senzatia de sete;
  • ameteala;
  • urinari mai putine decat de obicei;
  • urina de culoare inchisa;
  • durere de cap.

Simptomele tensiunii arteriale scazute pot include ameteala si stare de lesin. Daca aveti simptome de deshidratare sau tensiune arteriala scazuta in timp ce luati spironolactona, consultati imediat medicul. Este posibil sa fie nevoie sa va scada doza de spironolactona Problemele renale sunt mai probabile daca luati spironolactona impreuna cu alte medicamente care pot provoca probleme renale.

Simptomele problemelor renale pot include:

  • edem (retentie de lichide si umflaturi) la nivelul picioarelor;
  • crampe musculare;
  • pierderea poftei de mancare;
  • durere de cap;
  • urinari foarte putine sau deloc.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/drugs/2/drug-6288/spironolactone-oral/details
(2) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682627.html
(3) https://www.drugs.com/spironolactone.html
(4) https://www.healthline.com/health/drugs/spironolactone-oral-tablet
(5) https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/spironolactone-oral-route/side-effects/drg-20071534?p=1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma