Argintul coloidal – recomandari si riscuri

Argintul coloidal – are beneficii sau nu? Afla din articolul de mai jos, precum si despre modul de utilizare si siguranta sa.

Cuprins:

1. Ce este argintul coloidal?
2. Cum actioneaza argintul coloidal?
3. Argintul coloidal – benefic sau nu?
4. Siguranta si efecte secundare

Ce este argintul coloidal?

Argintul coloidal este o terapie alternativa populara. Sustinatorii acestui produs spun ca este un tratament eficient pentru tot felul de infectii si boli, de la raceala obisnuita pana la cancer. Cu toate acestea, utilizarea argintului coloidal este controversata si a fost legata de unele efecte secundare severe. Argintul coloidal este o solutie de apa care contine particule de argint suspendat de dimensiuni nanometrice. Continutul total de argint este exprimat ca miligrame de argint pe litru de apa sau mg / l.

Se considera ca argintul coloidal poate distruge anumiti germeni prin afectarea proteinelor, motiv pentru care a fost folosit anterior in pansamentele pentru rani. Argintul coloidal era in trecut utilizat pentru infectii, febra fanului, afectiuni ale pielii si multe alte probleme.

Cum actioneaza argintul coloidal?

Se considera ca argintul coloidal are efecte antibacteriene si antiseptice atunci cand este folosit oral sau topic. Cercetarile sugereaza ca se ataseaza de proteinele de pe peretii celulari ai bacteriilor, deteriorandu-le membranele celulare. Acest lucru permite ca ionii de argint sa treaca in celule, unde pot interfera cu procesele metabolice ale bacteriei si ii pot deteriora ADN-ul. Se crede ca efectele argintului coloidal variaza in functie de dimensiunea si forma particulelor de argint, precum si de concentratia lor intr-o solutie.

Un numar mare de particule mici inseamna o suprafata mai mare decat un numar mai mic de particule mari. Ca rezultat, o solutie care contine mai multe nanoparticule de argint, care au o dimensiune mai mica a particulelor, poate elibera mai multi ioni de argint. Ionii de argint sunt eliberati atunci cand intra in contact cu umezeala, cum ar fi fluidele corpului. Acestea sunt considerate a fi partea „biologic activa” a argintului coloidal care ii confera proprietatile sale.

Desi toxicitatea argintului este rara, argintul se poate acumula in organism in luni si ani. Acest lucru poate duce la anumite efecte in ficat, splina, rinichi, muschi si creier, potrivit unor studii.

Argintul coloidal – benefic sau nu?

Beneficiile pentru sanatate ale argintului coloidal se crede ca sunt legate de proprietatile antibacteriene ale acestuia. Studiile arata ca argintul este toxic pentru anumite tipuri de bacterii, datorita capacitatii argintului de a deteriora membranele celulare ale bacteriilor. Din acest motiv, argintul este uneori utilizat local pentru anumite probleme medicale. Cu toate acestea, nu exista studii suficiente pe subiecti umani care sa arate ca argintul are efecte antibacteriene si este sigur atunci cand este administrat pe cale orala.

Argintul coloidal si vindecarea ranilor

O serie de studii au analizat utilizarea pansamentelor care contin argint pe ulceratii si rani ale pielii. Unele dintre ele au aratat ca particulele de argint au prezentat proprietati antibacteriene care ajuta la tratamentul anumitor probleme si leziuni ale pielii, putand reduce inflamatia pielii. Nu folositi astfel de produse pentru leziuni si probleme ale pielii fara a discuta mai intai cu medicul.

Efect antibacterian

Inainte de descoperirea antibioticelor, argintul coloidal era un tratament antibacterian popular. Studiile de laborator au aratat ca argintul coloidal poate distruge o gama larga de bacterii. Acest lucru s-a tradus prin utilizarea sa in unele produse medicale, precum unguente, pansamente si alte produse medicale.

Efecte antivirale

Sustinatorii argintului coloidal cred, de asemenea, ca poate avea efecte antivirale in corp. Unele studii au sugerat ca diferite tipuri de nanoparticule de argint pot ajuta la distrugerea compusilor virali. Cu toate acestea, cantitatea de nanoparticule dintr-o solutie coloidala poate varia, si nu exista studii care sa prezinte eficienta si siguranta sa la oameni.

Efect antifungic

Se spune, de asemenea, ca argintul coloidal este capabil sa trateze infectii fungice. In prezent, nu este sustinuta afirmatia ca argintul coloidal este un agent antifungic sigur, pentru ca nu exista suficiente date in acest sens, mai ales studii care sa prezinte efectele argintului coloidal asupra infectiilor fungice la om.

Siguranta si efecte secundare

Argintul este prezent in cantitati foarte mici in apa potabila, in unele alimente si chiar aerul pe care il respiram. Ca un compus natural, argintul gasit in mediu este considerat a fi destul de sigur. Cu toate acestea, riscurile pentru mediu si sanatate ale nanoparticulelor de argint nu sunt bine intelese, iar ingerarea de argint coloidal este considerata nesigura in prezent, in special in cantitati mari si pe termen lung. Preocuparile sunt legate mai mult de consecintele pe termen lung ale utilizarii argintului coloidal, deoarece particulele se acumuleaza treptat si se incorporeaza in organe si tesuturi, in special in piele.

In timp, acest lucru poate duce la o afectiune permanenta, numita argirie, in care tesuturile capata o culoare gri-albastruie. Gingiile sunt de obicei afectate mai intai, urmate de piele, ochi, unghii si straturi de tesut mai profunde. De asemenea, pot aparea dureri de cap, oboseala si convulsii. Argiria este o afectiune in care pielea capata o culoare albastruie-gri din cauza acumularii de particule de metal in corp si piele. Depozitele de argint pot aparea si in intestine, ficat, rinichi si alte organe. Sunteti mai expus riscului de a dezvolta argirie daca luati un supliment alimentar care contine argint sau daca lucrati intr-un mediu care va expune la cantitati mari de argint. Se crede ca pentru a dezvolta argiria, ar trebui sa ingerati compusi de argint pe o perioada lunga de timp. Cu toate acestea, nu se stiu cantitatile exacte si intervalul de timp care v-ar pune in pericol.

 

Referinte:
(1) https://www.nccih.nih.gov/health/colloidal-silver
(2) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-779/colloidal-silver
(3) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/colloidal-silver/faq-20058061
(4) https://www.healthline.com/nutrition/colloidal-silver
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/324793

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma