Exercitiile de respiratie reprezinta o metoda ideala de relaxare si combatere a anxietatii. Aflati din materialul urmator care sunt cele mai bune exercitii de respiratie.
Esti prea suprasolicitat, stresat si obosit din cauza lipsei somnului? Din fericire, exista o multime de modalitati de a-ti recastiga starea de calm, care nu necesita sa investesti o parte din salariu in tratamente de tip spa.
Exercitiile de respiratie controlata te pot ajuta sa-ti mentii mintea si corpul in forma, contribuind la scaderea tensiunii arteriale, la promovarea senzatiei de calm si relaxare si la combaterea stresului.
Desi beneficiile pe termen lung ale exercitiilor de respiratie nu au fost studiate pe o durata mai lunga de timp (cel putin intr-un cadru clinic controlat), multi experti incurajeaza utilizarea respiratiei ca mijloc de marire a constientizarii, a atentiei si a orientarii catre Zen.
Cum spuneam, exista o serie de exercitii de respiratie si relaxare, dar si combatere a starii de anxietate (exercitii respiratie pentru anxietate). De fapt, una dintre cele mai bune metode de relaxare este complet gratuita. Tot ce iti trebuie este o pereche de plamani sanatosi, respiratia si 10 minute petrecute doar tu cu tine. Se numeste respiratie controlata.
Respiratia este o necesitate a vietii care se petrece de obicei fara sa ne dam seama. Cand respiri aer, celulele sanguine primesc oxigen si elibereaza dioxid de carbon. Dioxidul de carbon este un produs rezidual care este transportat inapoi in corp si expirat. O respiratie necorespunzatoare poate perturba schimbul de oxigen si dioxid de carbon si poate contribui la anxietate, atacuri de panica, oboseala si alte tulburari fizice si emotionale.
La persoanele cu plamani sanatosi, respiratia se face in mod natural si usor. Respiri si expiri cu diafragma facand aproximativ 80 la suta din munca pentru a-ti umple plamanii cu un amestec de oxigen si alte gaze, apoi pentru a elimina gazul uzat.
Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de modul in care respira, dar, in general, exista doua tipuri de respiratie. Acestea sunt:
Cand oamenii sunt anxiosi, tind sa respire rapid si nu foarte adanc. Aceste respiratii provin direct din piept. Acest tip de respiratie se numeste respiratie toracica. Cand ai o stare de anxietate, posibilitatea sa nu stii ca respiri in acest fel este foarte mare.
Respiratia toracica provoaca o dereglare a nivelului de oxigen si dioxid de carbon din corp, ceea ce duce la cresterea frecventei cardiace, ameteli, tensiune musculara si alte senzatii fizice.
Sangele nu este oxigenat corespunzator si acest lucru poate semnala un raspuns la stres care contribuie la anxietate si atacuri de panica.
Respiratia abdominala, sau respiratia diafragmatica, este caracterizata de o respiratii adanci. Acesta este felul in care nou-nascutii respira in mod natural. Probabil, de asemenea, utilizati acest tip de respiratie atunci cand sunteti intr-un stadiu relaxat de somn. De fapt, exercitiile de respiratie abdominala sunt printre cele mai bune exercitii de respiratie pentru somn.
Cel mai simplu mod de a determina felul in care respiri presupune sa-ti asezi o mana pe abdomenul superior langa talie si cealalta in mijlocul pieptului. Pe masura ce respiri, incearca sa observi care mana se ridica cel mai mult. Daca respiri corect, abdomenul ar trebui sa se extinda si sa se contracte cu fiecare respiratie (iar mana de pe acesta ar trebui sa se ridice cel mai mult). Este deosebit de important sa fii constient de aceste diferente in perioadele stresante si anxioase, cand riscul sa respiri din piept este mai mare.
Respiratia constienta este un termen umbrela pentru metodele medicale si terapeutice care imbunatatesc procesul de respiratie. Aceste metode implica directionarea constientizarii catre respiratie si dezvoltarea unor obiceiuri care imbunatatesc respiratia. Respiratia umana este controlata in mod constient sau inconstient. Respiratia constienta poate ajuta la reducerea stresului, imbunatatind conditiile legate de respiratie.
O respiratie corecta este esentiala pentru o stare optima de sanatate si, totusi, majoritatea dintre noi nu facem acest lucru corect. Mai precis, nu folosim respiratia diafragmatica.
Constientizarea importantei respiratiei este impartasita de vechii razboinici, calugarii shaolin si practicantii de yoga sau soldatii dintre trupele speciale.
Toti folosesc variatii ale acestor tehnici pentru a-si imbunatati starea de sanatate, starea mentala, performantele in conditii de presiune si pentru a-si controla raspunsurile fizice.
Sa respiri corect inseamna ca respiri intr-un mod optim fiziologic pentru corp. Acesta reprezinta felul in care ai fost conceput sa respiri, numai ca nu ai fost niciodata invatat cum sa faci acest lucru.
Daca vrei sa incerci exercitii de respiratie pentru a reduce stresul sau anxietatea sau pentru a-ti imbunatati functia pulmonara, exista disponibile o serie de tehnici de respiratie.
Respiratia abdominala te poate ajuta sa-ti folosesti corect diafragma. Fa aceste exercitii de respiratie atunci cand esti relaxat si odihnit. Exerseaza respiratia diafragmatica timp de 5-10 minute de 3-4 ori pe zi. La inceput, te poti simti obosit, insa tehnica ar trebui sa devina mai usoara in timp.
Aceste exercitii de respiratie reduc ritmul respiratiei prin faptul ca presupun depunerea in mod deliberat a efortului la fiecare respiratie. Acest tip de exercitii de respiratie pentru plamani poate fi practicat oricand. Poate fi util mai ales cand ridici greutati sau urci pe scari.
Aceasta tehnica trebuie aplicata de 4-5 ori pe zi, mai ales dupa ce inveti sa faci corect aceste exercitii de respiratie.
Cu ajutorul acestei tehnici, vei invata cum sa respiri mai profund.
Respiratia leului este o practica energizanta de respiratie yoga despre care se spune ca amelioreaza tensiunea toracica si faciala.
Pentru a face acest lucru:
Separat, cele doua tipuri de terapii sunt extrem de benefice. Insa, in combinatie, fac minuni! Specialistii recomanda ca sedintele de kinetoterapie efectuate pentru tratarea afectiunilor coloanei sau deformarilor toracelui sa fie urmate de exercitii de respiratie. Pacientii nu pot respira corect decat daca stau intr-o pozitie relaxata, care nu provoaca contractii musculare.
Potrivit specialistilor, cele doua tipuri de terapii trebuie efectuate impreuna zilnic, timp de doua saptamani.
Este adevarat ca respiratia constienta te poate ajuta sa te relaxezi si sa simtiti mai putina durere in timpul contractiilor. Nu exista o modalitate ”potrivita” de a respira in timpul travaliului, in ciuda a ceea ce-ti vor spune altii. Respiratia lenta si profunda le ajuta pe majoritatea femeilor sa gestioneze durerea din timpul travaliului. Probleme precum numarul de respiratii pe minut, respiratia pe nas sau pe gura sau sunetele din timpul respiratiilor sunt importante doar in cazul in care conteaza pentru gravida.
Respiratia alternativa pe nari, cunoscuta sub numele de nay shodhana pranayama in sanscrita, este o practica de respiratie pentru relaxare. S-a demonstrat ca imbunatateste functia cardiovasculara si reduce ritmul cardiac.
Shodhana Nadi se practica cel mai bine pe stomacul gol. Evita practicarea daca te simti rau sau ai nasul infundat. Pastreaza-ti respiratia lina pe toata durata sedintei.
Respira adanc. Acum lasa aerul sa iasa. Dupa aceste actiuni este posibil sa incepi deja sa te simti mai bine. Respiratia este un instrument puternic de ameliorare a stresului si de reducere a starii de anxietate. Unele exercitii simple de respiratie pot aduce multe beneficii daca le introduci in rutina obisnuita.
Inainte de a incepe, tine cont de aceste sfaturi:
Multe exercitii de respiratie dureaza doar cateva minute. Cu toate acestea, daca ai mai mult timp la dispozitie, fa-le timp de 10 minute sau mai mult pentru a obtine beneficii si mai mari.
Efectele pozitive ale exercitiilor de respiratie au fost dovedite de-a lungul timpului de oamenii de stiinta. Ele pot fi recomandate chiar si persoanelor foarte slabite si grave bolnave, ca parte a programului de recuperare.
Tehnicile care implica respiratii lungi, mentinerea respiratiei si alte exercitii de respiratie duc la urmatoarele modificari in organism:
Studiile recente par sa indice ca respiratia yoghina (pranayama) si alte exercitii de respiratie pot ajuta la usurarea simptomelor care insotesc starile de spirit depresive. Exercitiile de respiratie te pot ajuta sa te relaxezi. Respiratia profunda este una dintre cele mai bune metode de combatere a stresului din organism. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand respiri profund, ii trimiti un mesaj creierului sa se calmeze si sa se relaxeze.
Cel mai bun astfel de exercitiu este respiratia pe gura. Cand respiri pe gura, tensionezi muschii abdominali si nu numai ca ai parte de o senzatie de revigorare si relaxare, dar scapi si de grasimea abdominala. In plus, iti vei tonifica si obrajii si barbia.
Pentru a efectua acest exercitiu, deschide gura si expira si inspira pe gura in timp ce numeri pana la 10. Timpul de expiratie trebuie sa fie dublu fata de cel de inspiratie. Poti practica acest exercitiu de 3 ori pe zi, timp de 10 minute fiecare serie.
Utilizati un animal de plus pentru a exersa respiratia profunda
Spune-i copilului sa stea pe spate si aseaza-i un animal de plus pe abdomen. Spune-i sa inspire si sa ridice animalul de plus in sus, apoi sa expire si sa coboare animalul de plus inapoi. In acest fel, cei mici invata sa-si foloseasca burtica pentru a inspira adanc.
Contraindicatiile in cazul exercitiilor de respiratie sunt:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…