Endometrita este o afectiune inflamatorie a mucoasei uterului, fiind cauzata de obicei de o infectie. Aflati mai multe despre simptomele endometritei si tratamentele eficiente pentru aceasta afectiune.

Cuprins:

  1. Ce este endometrita?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Endometrita vs endometrioza
  4. Simptomele endometritei
  5. Endometrita si sarcina
  6. Diagnostic
  7. Cum se trateaza endometrita?
  8. Complicatii
  9. Metode de prevenire

Ce este endometrita?

Endometrita este o inflamatie a mucoasei uterine, cunoscuta sub denumirea de endometru. Endometrita este diferita de endometrioza, desi ambele tulburari afecteaza mucoasa uterului. O alta afectiune inrudita este endomiometrita, in cazul careia inflamatia apare in stratul intern al uterului, numit miometru.

De obicei, endometrita nu pune in pericol viata pacientei, insa este important sa fie tratata cat mai curand posibil. In general, dispare daca este tratata cu antibiotice. Infectiile netratate pot produce complicatii la nivelul organelor de reproducere, probleme cu fertilitatea si alte probleme generale de sanatate.

Cauze si factori de risc

In cele mai multe cazuri, endometrita este provocata de o infectie a mucoasei uterine. Cauzele endometritei pot fi atat bacteriile care se gasesc in mod normal in vagin, cat si alte tipuri de bacterii.

Colul uterin, care este deschiderea spre uter, tine de obicei bacteriile in afara uterului. Cu toate acestea, atunci cand colul uterin este deschis, cum se intampla in timpul nasterii sau al unei interventii chirurgicale, bacteriile pot patrunde in uter.

Posibilii factori de risc ai endometritei sunt:

Nasterea sau avortul

Acestea sunt cele mai frecvente motive din cauza carora mucoasa uterina se inflameaza.

Nastere prin cezariana

Inflamatia uterului se produce mai frecvent in urma unei nasteri prin cezariana decat in urma unei nasteri vaginale. De asemenea, apare mai des dupa o nastere neprogramata decat dupa o cezariana programata.

Infectii cu transmitere sexuala si alte bacterii

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt transmise in timpul activitatii sexuale. Microorganismele care pot provoca o infectie in mucoasa uterului sunt chlamydia sau gonoreea. Pentru a evita BTS, este important sa practicati intotdeauna relatii sexuale protejate.

Bacteriile din uter

Bacteriile care se gasesc in mod normal in vagin si in colul uterin pot provoca endometrita daca patrund in uter.

Procedurile medicale la nivel pelvin

Bacteriile pot patrunde in uter si in timpul unor proceduri chirurgicale sau medicale. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand interventiile sunt efectuate prin colul uterin sau uter, cum ar fi:

  • dilatatia si chiuretajul sau o alta interventie chirurgicala realizata la nivelul uterului;
  • biopsie endometriala, in timpul careia este prelevata o proba de tesut din stratul uterului;
  • histeroscopie, in cadrul careia specialistul introduce un mic telescop in uter pentru a verifica eventualele anomalii;
  • introducerea unui dispozitiv intrauterin (DIU) sau sterilet;
  • nastere prin cezariana.

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina (sau BIP) este o infectie care se dezvolta in pelvis. Este de multe ori asociata cu endometrita sau cu o cauza a acesteia. BIP poate fi o afectiune grava daca nu este tratata si necesita asistenta medicala rapida si o posibila internare in spital.

Endometrita la menopauza

Endometrita este mai frecventa la femeile aflate in postmenopauza din cauza pierderii factorilor protectori dependenti de estrogen.

Endometrita vs endometrioza

Endometrita este diferita de endometrioza, desi ambele boli afecteaza mucoasa uterului.

Endometrita este o afectiune caracterizata de inflamarea mucoasei uterului din cauza unei infectii. In schimb, in cazul endometriozei, mucoasa uterului se dezvolta in afara acestuia, provocand dureri abdominale si pelvine. Endometrioza nu este cauzata de o infectie.

Endometrita este, in majoritatea cazurilor, o afectiune pe termen mai scurt, mult mai usor de tratat decat endometrioza, care este o afectiune cronica, adesea dificil de tratat.

Simptomele endometritei

De obicei, endometrita provoaca urmatoarele simptome:

  • umflarea abdomenului;
  • sangerare vaginala anormala (endometrita hemoragica);
  • secretie vaginala anormala;
  • constipatie;
  • disconfort in timpul scaunelor;
  • febra;
  • stare generala de rau;
  • dureri in zona pelvisului, zona inferioara a abdomenului sau zona rectala.

Persoanele care se confrunta cu aceste simptome ar trebui sa mearga la medic pentru a afla cauza.

Endometrita si sarcina

S-a constatat ca endometrita poate influenta capacitatea unei femei de a ramane insarcinata si de a-si pastra sarcina. Inflamatia uterului poate provoca cicatrizarea tesutului, ceea ce impiedica implantarea si dezvoltarea normala a unui embrion in peretele uterin.

Cercetarile publicate in 2016 raporteaza ca endometrita cronica poate afecta fertilitatea in urmatoarele doua feluri:

  • poate opri implantarea oului fecundat in mucoasa uterului;
  • poate creste riscul ca pacienta sa sufere avorturi repetate.

Combaterea infertilitatii

Cu toate acestea, acelasi studiu raporteaza ca femeile tratate cu antibiotice isi pot imbunatati in mod semnificativ fertilitatea si pot duce cu succes sarcinile la termen.

In 2018, anumiti specialisti au analizat, in cadrul unui studiu, 95 de femei care au avut probleme de fertilitate. Acestia au descoperit ca peste jumatate dintre aceste femei aveau endometrita cronica si ca, in urma terapiei cu antibiotice, simptomele s-au imbunatatit cu mai mult de 80 la suta. Dupa administrarea cu succes a tratamentului, aceste femei au avut mai multe sanse sa ramana insarcinate si sa nasca.

Specialistii in fertilitate sugereaza uneori ca femeile trebuie sa fie testate sau tratate pentru endometrita, in special cele care au esuat de mai multe ori in a ramane insarcinate prin metoda in vitro, cand embrionii au fost de buna calitate, sau cele care au pierdut in mod repetat sarcinile.

Diagnostic

Ca prima parte a procesului de diagnosticare a endometritei, medicul intreaba pacienta ce antecedente medicale are si efectueaza apoi o examinare fizica. Cel mai probabil, in timpul examinarii, medicul va realiza si o verificare pelvina pentru a evalua organele reproducatoare interne. Medicul incearca sa afle daca pacienta are dureri in zona uterului si o posibila secretie din colul uterin.

De multe ori, medicul va dori sa excluda alte cauze ale simptomelor. Acest proces poate presupune efectuarea de:

Analize de sange

Specialistul poate efectua o hemoleucograma pentru a monitoriza posibile infectii sau pentru a evalua afectiunile inflamatorii.

Cultura secretie col uterin

Medicul poate recolta probe de secretie din colul uterin pentru a verifica daca sunt prezente chlamydia, gonoreea sau alte bacterii.

Biopsia endometriala

Aceasta este o procedura rapida efectuata in cabinetul medicului. In timpul procedurii, specialistul dilata colul uterin pentru a introduce un mic instrument in uter. Cu ajutorul instrumentului, medicul extrage o mica proba din endometru, care este apoi trimisa catre laborator pentru a fi analizata.

Laparoscopie sau histeroscopie

Prin intermediul acestor proceduri chirurgicale, medicul poate sa observe direct uterul.

Cand se recomanda vizita la medic

Persoanele care se confrunta cu dureri sau disconfort pelvin sau care observa secretii sau sangerari neobisnuite, ar trebui sa mearga la medic. Unele infectii pelvine pot produce complicatii foarte grave si de aceea este important ca tratamentul sa fie acordat cat mai repede.

Cum se trateaza endometrita?

Tratamentul pentru endometrita urmareste anihilarea infectiei si a inflamatiei din uter.

Antibiotice

Aceste medicamente sunt folosite pentru a combate bacteriile care provoaca inflamatia mucoasei uterului. Daca infectia este foarte grava, pacientul este tratat cu antibiotice intravenoase in spital.

Teste suplimentare

Medicii efectueaza, de obicei, noi culturi de secretie din colul uterin sau biopsii endometriale pentru a se asigura ca infectia a disparut complet dupa incheierea tratamentului cu antibiotice. Daca infectia este inca prezenta, medicii prescriu un alt tip de antibiotic.

Indepartarea tesutului endometrial

In cazul in care in uter a ramas un tesut dupa nastere sau avort, chirurgul ar putea fi nevoit sa il indeparteze.

Tratarea eventualelor abcese

Daca se formeaza un abces in abdomen din cauza infectiei, va fi necesara o interventie chirurgicala sau o punctie aspirativa cu ac fin pentru a indeparta lichidul infectat sau puroiul.

Daca infectia a fost transmisa sexual, cel mai probabil, va trebui ca si partenerul sexual al pacientei sa primeasca tratament.

Tratament endometrita cronica

Pe langa antibiotice, medicii mai pot prescrie si alte medicamente pentru a trata endometrita cronica. Printre aceste medicamente se numara:

  • Antiviralele, esentiale pentru anihilarea infectiei cu herpes sau cu citomegalovirus.
  • Contraceptivele orale, care sunt prescrise pentru a corecta perturbarile functiei ovariene care stau la baza endometritei cronice. Tratamentul cu contraceptive orale este acordat pentru o perioada de cateva luni.

Complicatii

Daca infectia nu este tratata cu antibiotice, pacienta se poate confrunta cu complicatii si chiar boli grave. Posibile complicatii care pot aparea sunt:

  • infertilitatea;
  • peritonita pelvina, care este o infectie pelvina generala;
  • acumularile de puroi, sau abcese, in pelvis sau uter;
  • septicemia, care este o infectie bacteriana ajunsa in sange;
  • socul septic, o infectie semnificativa a sangelui care provoaca tensiune arteriala foarte scazuta (hipotensiune arteriala).

Septicemia poate provoca sepsis bacterian, o infectie foarte serioasa care se poate agrava foarte repede. Poate duce la soc septic, aceasta fiind o situatie extrem de urgenta care poate pune viata in pericol. Ambele necesita tratament rapid intr-un spital.

Endometrita cronica reprezinta inflamatia cronica a endometrului. Pacienta are o bacterie in organism, insa aceasta produce o infectie mica, iar majoritatea femeilor nu vor avea niciun simptom sau simptome care pot fi diagnosticate gresit. Cu toate acestea, s-a constatat ca endometrita cronica poate produce infertilitate.

Metode de prevenire

O persoana risca sa dezvolte endometrita inaintea sau in timpul unei proceduri sau a unei interventii pelvine programate. Pentru a evita aparitia bolii, medicul poate prescrie antibiotice. Pacienta trebuie sa ia aceste medicamente exact asa cum a prescris specialistul.

Antibioticele pot fi administrate si dupa interventie. Este important sa le luati si pe acestea, conform prescriptiei, chiar daca nu exista simptome de boala sau infectie.

Dupa nastere, proceduri sau interventii chirurgicale la nivelul pelvis, medicul sau asistenta trebuie sa-i spuna, de asemenea, pacientei care sunt semnele si simptomele infectiei. Pacienta trebuie sa se asigure ca a inteles instructiunile si nu trebuie sa ezite sa puna intrebari, daca este necesar.

Endometrita poate fi cauzata si de o boala cu transmitere sexuala. De aceea, femeile trebuie sa se protejeze, in special cu partenerii non-monogami. In plus, trebuie sa faca analize regulate pentru infectiile cu transmitere sexuala si sa foloseasca mijloacele de protectie si contraceptie, cum ar fi prezervativele.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321298
  2. https://www.healthline.com/health/endometritis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma