Sinovita toxica este o afectiune temporara care provoaca dureri de sold la copii. Este cunoscuta, de asemenea, sub numele de sinovita tranzitorie. Aflati din ce cauza apare sinovita toxica, cum se manifesta si cum se trateaza sinovita de sold la copii.

Cuprins:

  1. Ce este sinovita toxica?
  2. Simptome
  3. Cauze si factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii

Ce este sinovita toxica?

Sinovita toxica sau tranzitorie este o afectiune temporara care provoaca durere si inflamatie la nivelul unei articulatii, aproape intotdeauna la sold. De cele mai multe ori sunt afectati copiii. Desi simptomele pot aparea brusc si starnesc ingrijorare printre parinti, sinovita toxica dispare in general dupa 1-2 saptamani. In unele cazuri, semnele bolii dureaza 5 saptamani. De obicei, nu apar complicatii pe termen lung.

Sinovita toxica afecteaza in primul rand copiii, fiind numita si sinovita de sold la copii. Insa poate aparea si la adulti. Cu toate acestea, cazurile in randul adultilor sunt rare si, in plus, nu au fost foarte bine cercetate de specialisti. Se crede mai degraba ca adultii dezvolta artrita septica, care poate fi confundata cu sinovita toxica. Artrita septica poate provoca dureri similare in articulatia soldului. Cu toate acestea, artrita septica este provocata de o infectie bacteriana si poate produce probleme permanente daca persoana nu este tratata la timp.

Simptome

Sinovita toxica, numita si sinovita tranzitorie sau sold iritabil, este o afectiune care provoaca inflamatii si dureri la nivelul soldului. Afecteaza in primul rand copiii, inclusiv sugarii. Un copil cu sinovita toxica poate schiopata, se poate plange de dureri de sold si de picioare sau chiar va ezita sa mearga. Starea nu este contagioasa si, de obicei, se vindeca dupa 2 saptamani.

Cel mai frecvent simptom este aparitia brusca a durerii de sold sau de picioare pe o parte a corpului. Din cauza durerii, copilul schioapata, de obicei.

Alte simptome

De asemenea, copilul cu sinovita de sold poate:

  • sa mearga pe varfuri;
  • sa-si rasuceasca involuntar picioarele;
  • sa planga (acest lucru este valabil la copiii mici);
  • sa aiba febra mica;
  • sa se planga de disconfort la nivelul soldului dupa ce sta in picioare sau culcat pentru mai mult timp;
  • sa fi suferit o infectie virala recenta;
  • sa aiba dureri in timp ce merge;
  • sa nu vrea sa mearga;
  • sa aiba dureri la genunchi sau coapsa.

Sugarii cu sinovita toxica pot:

  • sa planga cand isi misca soldurile;
  • sa se tarasca intr-un mod anormal;
  • sa planga inexplicabil.

Exista riscuri mici ca adultii sa fie afectati de aceasta boala, insa acestia pot dezvolta artrita septica. Aceasta afectiune provoaca in primul rand durere si umflare intr-o singura articulatie, eventual la genunchi, cot sau sold.

Cauze si factori de risc

Sinovita toxica (cunoscuta si sub denumirea de sinovita tranzitorie) este o cauza frecventa a durerii de sold si de membre la copii. Medicii nu cunosc cauza exacta, insa unii copii au dezvoltat simptome dupa ce au avut o infectie virala (cum ar fi o raceala sau diaree). Din aceasta cauza, unii medici considera ca sinovita toxica este cauzata de substante produse de sistemul imunitar al organismului pentru a lupta impotriva infectiei.

Baietii, mai afectati decat fetele

Sinovita toxica poate aparea la orice varsta, insa de cele mai multe ori apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 8 ani. De asemenea, este mai frecventa la baieti.

Uneori, sinovita toxica poate fi confundata cu artrita septica sau artrita infectioasa, o stare mai grava cauzata de o infectie bacteriana care invadeaza articulatiile si care poate provoca leziuni articulare pe termen lung. Medicii pot exclude artrita septica sau alte afectiuni printr-un examen fizic si teste de diagnostic.

In cazurile de artrita septica, o persoana dezvolta dureri articulare in urma unei infectii bacteriene sau fungice. Infectia se raspandeste de multe ori in articulatie dintr-o alta parte a corpului.

Diagnostic

Diagnostic diferential

Sinovita toxica poate fi dificil de diagnosticat. Exista si alte afectiuni mult mai grave care pot provoca, de asemenea, dureri de sold. Intrucat aceste afectiuni necesita tratament medical prompt, medicul pediatru incearca sa descopere mai intai daca micutul are vreuna dintre aceste boli inainte de a pune diagnosticul de sinovita toxica. Afectiunile care pot da dureri de sold sunt:

  • Artrita septica, o infectie fungica sau bacteriana care provoaca inflamatie articulara si care poate produce deteriorarea permanenta a articulatiilor daca nu este tratata.
  • Boala Legg-Calve-Perthes, afectiune caracterizata de un flux de sange insuficient catre articulatia soldului, ceea ce duce la colapsul articulatiei pe masura ce osul moare.
  • Boala Lyme, o infectie bacteriana cauzata de muscaturile de capusa, care poate produce probleme articulare pe termen lung daca nu este tratata.
  • Epifiza capitala femurala (SCFE), care apare atunci cand bila articulatiei soldului se separa de femur, ceea ce duce la o afectiune articulara numita osteoartrita mai tarziu in viata.

Diagnosticarea sinovitei toxice

Medicul copilului efectueaza, in prima faza, o examinare fizica pentru a afla ce miscari provoaca durere. Astfel, specialistul va misca in diverse directii soldurile, genunchii si alte articulatii ale copilului. De asemenea, medicul ar putea efectua o ecografie la sold pentru a verifica daca micutul are lichid in articulatie, acesta fiind un semn de inflamatie.

Analizele de sange pot arata cat de severa este umflarea. Medicul pediatru ar putea verifica si daca durerea de sold are alte cauze, cum ar fi boala Lyme. Specialistul poate recolta o proba de lichid pe care o trimite apoi la un laborator pentru a fi testata. Acest lucru se realizeaza de obicei atunci cand pacientul are inflamatie sau febra grava, iar medicul nu a exclus inca diagnosticul de artrita septica. In plus, specialistul ar putea efectua radiografii pentru a exclude boala Legg-Calve-Perthes sau epifiza capitala femurala.

Diagnosticarea bolii la adulti

In cazul adultilor, procesul de diagnosticare a problemei incepe cu examenul fizic. Pentru a exclude artrita septica, medicul recolteaza o proba de lichid din articulatie. De asemenea, specialistul extrage o proba de cultura pentru a verifica daca sunt prezente bacteriile care indica artrita septica.

Tratament

Pentru a trata sinovita toxica, este important ca medicul sa gestioneze sau sa amelioreze simptomele acesteia. Inflamatiile cauzate de infectia virala dispar in general de la sine.

Medicamente

Medicamentele eliberate fara reteta, precum ibuprofenul si naproxenul, pot reduce temporar inflamatia. Aceste substante poate ameliora durerea pe termen scurt. Daca aceste medicamente fara reteta nu dau roade, medicul pediatru poate prescrie un calmant mai puternic.

Odihna

Copilul ar trebui sa se odihneasca si sa nu calce prea mult cu piciorul al carui sold este afectat pentru a-i permite sa se vindece. De cele mai multe ori, poate merge pe jos fara sa-si complice situatia, insa ar trebui sa evite activitatile grele, cum ar fi practicarea sporturilor de contact. De asemenea, copilul ar trebui sa incerce sa nu puna prea multa greutate pe sold.

Recuperare

Un copil ar trebui sa se recupereze complet in 1-2 saptamani. Exista, insa, situatii in care recuperarea poate dura chiar si 5 saptamani. In timpul acestui proces, copilul ar trebui sa evite activitatile dificile, cum ar fi sportul in pauze, dupa scoala si in timpul orelor de sport de la scoala.

Daca simptomele nu se amelioreaza, se recomanda sa reveniti cu cel mic la doctor. In aceasta situatie, este posibil ca specialistul sa efectueze teste suplimentare si sa excluda alte conditii.

Probabilitatea de reaparitie a simptomelor

Sinovita toxica nu produce complicatii pe termen lung. Cu toate acestea, unii copii dezvolta simptomele de mai multe ori. Autorii unor studii au descoperit ca rata de reaparitie a sinovitei toxice a fost de 0–26 la suta in esantionul lor de studii.

Complicatii

Aceasta afectiune este in rare cazuri grava. Cu toate acestea, este recomandat sa apelati medicul pediatru daca:

  • Febra sau durerea se agraveaza chiar si dupa administrarea medicamentelor antiinflamatorii.
  • Durerea articulara dureaza mai mult de trei saptamani sau revine dupa ce copilul isi intrerupe tratamentul medicamentos.
  • Medicamentele antiinflamatoare nu dau rezultate dupa cateva zile de administrare.

In aceste cazuri, medicul pediatru ar putea prescrie un alt medicament sau ar putea efectua teste suplimentare pentru a verifica daca durerea de sold este cauzata de alte probleme.

Evolutie si prognostic

Daca sunt tratati la timp, de obicei, copiii cu sinovita toxica se recupereaza complet in termen de 2 saptamani.

Este esential ca parintii sa se adreseze unui medic pentru un diagnostic adecvat, astfel incat sa fie excluse afectiunile mai grave. Vizita la medic este esentiala daca micutul:

  • are mai putin de 3 ani sau mai mult de 8 ani;
  • are febra mare;
  • refuza sa mearga pe jos;
  • pare a avea probleme de sanatate.

Riscul ca adultii sa dezvolte sinovita toxica este mic. Ei pot dezvolta artrita septica, aceasta afectiune provocand simptome similare cu ale sinovitei toxice. Aceasta boala poate fi grava si poate produce daune permanente daca pacientul nu este tratat la timp.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322163
  2. https://www.healthline.com/health/toxic-synovitis
  3. https://kidshealth.org/en/parents/toxic-synovitis.html
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma