Categori: Boli si afectiuni

Durerile de coloana vertebrala | Cum se simt si cum le tratam – VIDEO

De ce durerile de coloana vertebrala sunt percepute ca o arsura la inceput, iar apoi devin „ascutite”?

Durerile de coloana vertebrala sunt unele dintre cele mai acuzate situatii de catre pacienti si totodata extrem de vagi ca diagnostic. Poate sa doara o metastaza osoasa, si atunci chiar doare coloana, doare osul, corpul vertebral. Poate sa doara o scolioza decompensata si atunci doare deformarea coloanei. Dar cea mai frecventa durere este pe patologie discala: hernie de disc, protruzii, pre-hernii si alte probleme discale. In aceste cazuri nu doare coloana in sine, ci doare nervul sciatic, pentru ca e prins de discul herniat. Poate sa doara musculatura paravertebrala, care se contracta antalgic.

Diagnostic si investigatii medicale

Durerile de coloana sunt extrem de frecvente si necesita neaparat un consult medical de specialitate, indiferent ca vorbim de neurologie, de recuperare medicala sau de neurochirurgie, pentru a vedea exact cauza lor. Putem incepe cu o radiografie simpla, care in anumite cazuri poate fi si suficienta. Continuam eventual cu un RMN si, in cazul in care avem o durere care persista, putem face o electromiografie (EMG). Electromiografia arata care este gradul de suferinta a nervilor care pleaca din coloana.

Durerile de spate inca sunt destul de mult subdiagnosticate in Romania, dar si pacientii ajung relativ tarziu la medici, cand caracterul acestor dureri devine atat persistent ca frecventa, cat si sacaitor prin intensitatea durerii.

Tratament pentru durerile de coloana vertebrala

In majoritatea durerilor de spate sau de coloana, tratamentul ramane unul non-chirurgical. Chirurgia se aplica pe o plaja relativ mica. Oricum, ceva trebuie facut. Perioada de recuperare trebuie sa aiba o frecventa bianuala (o data la 6 luni). Aceasta trebuie sa fie dublata de un stil de viata adecvat. Este importanta calitatea saltelei pe care dormim, sa nu uitam ca aproape o treime din viata ne-o petrecem dormind. Preventia secundara este bine sa fie una de calitate.

Sfatul meu este ca, in momentul in care doare semnificativ ca intensitate si avem o anumita persistenta, sa mergeti la medic. Este foarte important sa nu ramaneti cu diagnosticul de durere de spate sau durere de coloana, pentru ca este destul de vag. Pe de alta parte, ca un truc, speriati-va de durerile care iradiaza. Nu e bine sa va doara spatele, dar daca va doare pe coapsa, in spatele genunchiului, in gamba sau ajunge in degetul mic, aici am descris traiectul nervului sciatic, nu e bine. Grabiti-va sa mergeti la medic!

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma