Durerea de glezna poate fi cauzata de o leziune, precum o entorsa sau o afectiune medicala, cum este artrita. Aflati care sunt simptomele care se ascund in spatele durerii de glezna, dar si cum puteti trata afectiunea din urmatorul articol!
1. Informatii generale despre glezna
3. Simptome frecvente ale afectiunilor gleznei si piciorului
7. Sfaturi pentru protejarea gleznei si piciorului
Glezna piciorului este partea membrului inferior care cuprinde intreaga portiune a articulatiei tibiei cu trasul, iar muschii, tendoanele si ligmentele ajuta la sprijinirea si sustinerea acesteia pentru a functiona corect.
De cele mai multe ori, o durere de glezna poate fi provocata de o afectiune medicala, iar potrivit Universitatii Nationale de Stiinte a Sanatatii, entorsa de glezna este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de glezna si care reprezinta in proportie de 85% din leziunile acesteia. O entorsa de glezna apare atunci cand ligamentele, adica tesaturile care leaga oasele se rup sau se intend. Cele mai mai frecvente entorse ale glezei sunt entorse laterale, care apare atunci cand piciorul calca stramb sau cadeti direct pe el. Oricare dintre aceste doua actiuni duc la intinderea sau ruperea ligamentelor in functie de gravitatea accidentarii.
Aproape oricine s-a confruntat cu dureri episodice la nivelul gleznei sau al piciorului. Adesea, durerea apare ca urmare a unui pas gresit, soldat cu scrantirea incheieturii sau chiar cu o fractura, sau este asociata unei afectiuni banale de genul unei bataturi. De multe ori, durerile gleznei si ale piciorului apar datorita uneia din urmatoarele afectiuni:
Durerea apare in locul in care tendonul lui Achile intalneste calcaiul. Tendonul lui Achile este sensibil la palpare.
Durerea are drept cauza fractura unui os de la nivelul gleznei sau al piciorului. Astfel de traumatisme apar datorita unui pas gresit sau ca urmare a unui accident.
Montul este o deformare frecventa a articulatiei degetului mare de la picior. Determina umflarea dureroasa a articulatiei deformate, la baza degetului mare.
Guta in faza acuta produce dureri ingrozitoare, cel mai frecvent la nivelul articulatiei de la baza degetului mare de la picior. Durerile se instaleaza rapid si sunt produse de orice miscare a articulatiei afectate. Chiar si frecarea cearsafului de articulatia afectata poate fi dureroasa.
Durerea apare la nivelul proeminentelor osoase in zonele in care piciorul se sprijina de sol, in timpul mersului sau cand stati in picioare.
Durerea, ascutita sau cu caracter de arsura, este resimtita intre al treilea si al patrulea deget de la picior. Adesea, durerea se agraveaza cand purtati incaltaminte stramta.
Durerea este cronica si lent progresiva. Se poate agrava cand carati greutate. De multe ori durerea artrozica de glezna poate fi insotita de deformari artrozice ale degetelor.
Durerea este localizata la nivelul calcaiului si, adesea, severitatea maxima apare la primul pas facut dimineata, la trezire sau o data cu primul pas facut dupa ce ati stat un timp asezat. Frecvent, mersul amelioreaza durerea de fasceita plantara.
Entorsa apare cand o articulatie se deplaseaza mai mult decat ii permite mobilitatea normala, intinzand sau rupand ligamentele. Durerea este adesea insotita de umflarea regiunii.
Durerea apare datorita inflamatiei unui tendon de la nivelul piciorului sau al gleznei.
O entorsa este, in general, cauzata atunci cand glezna se roteste sau se rasuceste astfel incat glezna exterioara se misca spre pamant, rupand ligamentele gleznei care tin oasele impreuna. Rolarea gleznei poate provoca deteriorarea cartilajului sau tendoanelor gleznei, determinand umflarea si durerea acesteia.
Guta apare atunci cand acidul uric se acumuleaza in organism. Aceasta concentratie mai mare decat cea normala a acidului uric (un produs secundar al distrugerii normale a celulelor vechi) poate depune cristale in articulatii, provocand dureri ascutite. Simptomele de guta includ durere puternica, umflatura si roseata a pielii.
Artrita si artrita septica este o alta afectiune care provoaca, de asemenea, dureri de glezna. Aceasta afectiuni determina inflamatiile articulatiilor. Multiple tipuri de artripa pot prova dureri de glezna, iar osteoartrita este cea mai frecventa si comuna, datorita uzurii articulatiilor. Artrita poate provoca simptome de durere puternice la nivelul gleznelor, febra, stare generala alterata, glezna umflata si calda, dureroasa la palpare si miscare, are un debut brusc si afecteaza intreaga glezna sau genunchiul.
Durerea de glezna mai poate fi cauzata de atunci cand faceti sport fara a va incalzi inainte, fie practicati un sport pe un teren necorespunzator. Totodata, durerea de glezna atunci cand calcati poate sa fie cauzata de:
Tendoanele gleznei pot prezenta dureri foarte mari atunci cand exista o infectie la nivel local, cand bacteriile au patruns in urma unei rani.
Pentru majoritatea oamenilor, problemelor si durerior legate de picioare, respectiv de glezne, pot sa apara in urma unei afectiuni, fie intinedere sau ruptura a ligamentelor. In unele cazuri, in functie de gravitatea problemei, unii oamenii pot sa raspunda bine la un tratament efectuat acasa dupa remedii naturale, alte persoane necesita interventia si supravegherea atenta a medicului specialist.
Cu toate acestea, daca aveti o afectiune cunoscuta, cum ar fi artrita reumatoida, sclerodermia sau diabetul zaharat, ar trebui sa discutati orice problema pe care o aveti cu piciorul cu medicul specialist. Chiar daca nu aveti conditii de sanatate semnificative, ar trebui sa cautati ajutor in cazul in care aveti o probleme a piciorului, respectiv:
De asemenea, trebuie sa mergeti la medic pentru a putea fi diagnosticat daca picioarele, respectiv gleznele picioarelor sunt umflate, dureroase si sunteti pe medicamente care va suprima sistemul imunitar (inclusiv steroizi sau biologici).
In caz de intindere musculara, medicii recomanda sa aveti o perioada de repaus si sa puneti pe locul afectat un bandaj elastic sau baston. Dupa cateva zile, se incearca recuperarea prin miscari simple de rotatie a gleznei, ori prin rotirea labei piciorului in staga si dreapta. Interventia chirurgicala se aplica doar in cazuri speciale, de exemplu pentru sportivi.
Un alt remediu eficient pentru a trata durerea de glezna este aplicarea unui gel rece antiinflamator local. Acesta este dedicate tratamentului pentru traumatismele aduse tesuturilor moi, tensiunilor musculare, a durerilor inflamatorii si reumatice. Este indicat ca acest gel sa se aplice intr-un strat foarte subtire pe zona afectat la un interval de 3 – 6 ore. Aplicati stratul de gel local si nu efectuati masaj, doar aplicati-l usor pe glezna.
Un alt remediu pentru tratarea durerilor de picioare si glezne este aplicarea unui gel cu salvie si propolis. Acesta are un efect antibacteriam, antiinflamator, epitelizant, usor anestezic care ia din durere si este astringent datorita asocierii dintre cele doua extracte din propolis si planta de salvie.
Pentru picioarele umflate si dureroase mai puteti incercati uleiurile esentiale care au proprietati multiple. De exemplu:
Uleiul esential de chiparos este esential pentru picioarele si gleznele care sunt umflate, deoarece ajuta la reglarea fluxului sanguine. Chiparosul are proprietati astringent, dar contine si un agent hemostatic care ajuta la accelerarea coagularii sangelui. Totodata, chiparosul ajuta la stimularea contractiei in muschi si a vaselor de sange, favorizand buna circulatie sanguina. Astfel, uleiul esential de chiparos ajuta la ameliorarea durerilor si spasmelor musculare.
Uleiul esential de lavanda este cunoscut pentru multiplele sale beneficii infinite, deoarece aceasta planta are proprietati calmante, linistitioare, ceea ce duc la ameliorarea stresului, anxietatii si majoritatea tipurilor de dureri ale corpului. Astfel, uleiul esential de lavanda poate fi utilizat pentru a trata durerile de artrita, durerile de picioare, durerile de glezna cauzate de umflarea, ruperea ligamentelor sau a tesutului muscular, stimuland totodata fluxul sanguin.
Uleiul esential de menta ofera piciorului, respectiv gleznei o senzatie de racire si are efecte calmante, linistitoare, ameliorand durerile locale. Totodata, acest ulei are puterea de a reduce inflamatiile si imbunatateste circulatia sangelui, reducand totodata umflaturile de glezna.
Uleiul esential de ienupar are proprietati anti-septice, anti-spasmodice si, bineinteles, antiiflamatoare, care ajuta la ameliorarea durerilor atat din corp, cat si de la nivelul picioarelor. Uleiul de ienupar actioneaza ca un astringent, stimuland o senzatie de caldura naturala in corp, care ajuta la buna functionare si circulare a sangelului. Totodata, acest ulei ajuta la reducere umflaturilor si remediaza problema de picioare sau maini reci.
Fie ca este vorba de o artroza unilaterala sau bilaterala, tratamentul pentru ambele afectiuni este acelasi. Pentru a trata atroza la glezna, metoda cea mai eficienta este atroplastia de glezna. Aceasta reprezinta cel mai invaziv tratament care se aplica doar in situatia in care artroza se afla intr-un stadiu foarte avansat si alte metode de tratare nu au fost eficiente. Astfel, interventia invaziva presupune inlocuirea unei particulare a unei parti a articulatiei gleznei cu o proteza. Aceasta proteza are drept beneficiu eliminarea durerilor si impiedica necrozarea oaselor si stagneaza evolutia bolii propriu-zise.
Daca ati inceput sau ati terminat un tratament pentru remedierea durerilor de picioare, respectiv pentru glezne este idcat sa aveti in vedere urmatoarele indicatii suplimentare:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…
Vezi comentariile
Mulțumesc foarte mult! M-am edificat, oarecum. Vă Urez Un An Bun! M