Durerea la urinare este caracterizata de disconfortul din timpul urinarii. Aceasta durere poate proveni din vezica, uretra sau perineu. Aflati cum poate fi tratata aceasta durere la urinare din materialul urmator.
Disuria se manifesta prin dureri in timpul urinarii si este caracterizata de formarea calculilor in bazinetele renale ca urmare a precipitarii (cristalizarii) substantelor care, in mod normal, se dizolva in urina. Calculii se formeaza in anumite conditii: fie prin hipercalciurie (exces de calciu in urina), fie prin existenta factorilor favorizanti (oligurie, malformatii congenitale), fie prin excesul in urina al substantelor susceptibile de a se precipita (acid uric, ester al acidului uric, fosfati).
Afectiunea debuteaza prin dureri urinare, fiind caracterizata prin depuneri nisipoase si aparitia sangelui in urina (hematuria), infectie urinara, colica nefritica. Subiectul sufera de dureri vii atunci cand incepe sa urineze. Se intampla ca un calcul sa coboare in vezica si sa obstrueze canalul uretrei, provocand senzatii de arsura intense. Unii pacientii acuza durere dupa urinare.
Analiza urinei, examen simplu si complet nedureros, permite stabilirea unui prim diagnostic care va trebui confirmat dupa aceea cu mijloace mai complexe. Punerea in evidenta a unei litiaze renale este mai precisa gratie scintigrafiei, procedeu modern de fotografie medicala.
Tratamentul litiazei depinde de dimensiunea, de numarul si de sediul calculilor. Atunci cand depasesc un centimetru in diametru, nu mai putem sa ii eliminam in mod natural. Se recurge atunci la litotripsie care consta in pulverizarea calculilor cu ajutorul ultrasunetelor. Tratamentele ca regimul alimentar adaptat si consumul mare de lichide sunt recomandate.
La femei, disuria este adesea rezultatul:
Disuria la barbati este adesea cauzata de:
Disuria la ambele sexe poate fi cauzata de:
La copii, disuria poate aparea daca acestia au reflux vezicoureteral, in care urina trece din vezica in rinichi sau daca exista o obstructie a tractului urinar.
O infectie a tractului urinar apare atunci cand bacteriile se formeaza in exces in tractul urinar. Aceasta parte a corpului trece de la rinichi la vezica pana la uretra, transportand urina in afara organismului.
Infectie urinara simptome
O persoana cu infectia a tractului urinar poate prezenta alte simptome, cum ar fi:
Infectiile cu transmitere sexuala (ITS), cum ar fi chlamydia, gonoreea si herpesul, pot afecta tractul urinar si pot provoca dureri la urinare.
Simptome suplimentare
Simptomele pot varia in functie de tipul de infectie. De exemplu, herpesul produce, de obicei, leziuni asemanatoare unor basici la nivelul organelor genitale.
O infectie bacteriana pe termen scurt poate duce la o infectie de prostata sau chiar la prostatita. Aceasta boala poate fi cauzata si de o infectie cronica provocata de o alta conditie, cum ar fi o ITS.
Simptome suplimentare
O infectie la prostata poate provoca:
Pietrele la rinichi sunt acumulari de materiale, cum ar fi calciul sau acidul uric, care formeaza pietre intarite in si in jurul rinichilor.
Uneori, pietrele la rinichi se depun in apropierea zonei in care urina intra in vezica. Acest lucru poate provoca urinare dureroasa.
Simptome suplimentare
Pe langa disurie, pietrele la rinichi pot provoca urmatoarele simptome:
Cunoscuta, de asemenea, drept sindromul vezicii dureroase, cistita interstitiala este o afectiune care provoaca iritarea cronica a vezicii urinare. Aceasta poate dura 6 saptamani sau chiar mai mult, fara sa existe o infectie care sa stea la baza acesteia.
Simptome suplimentare
Cistita interstitiala poate provoca, de asemenea, simptomele de mai jos:
Cunoscuta, de asemenea, sub denumirea de vaginita sau vaginoza, o infectie vaginala poate aparea din cauza supraaglomerarii bacteriilor sau a drojdiei.
Tricomoniaza poate provoca, de asemenea, o infectie vaginala.
Simptome suplimentare
Pe langa urinarea dureroasa, pot aparea urmatoarele simptome:
Cancerul vezicii urinare apare cand celulele canceroase incep sa se dezvolte in vezica.
Senzatia de durere la urinare nu este de obicei un simptom precoce al acestei afectiuni. In schimb, o persoana observa, de obicei, sange in urina.
Simptome suplimentare
Alte simptome posibile ale cancerului vezicii urinare includ:
Barbatii si femeile pot avea dureri la urinare, iar cauzele pot fi dependente de anatomie.
De exemplu, femeile au uretre mai scurte decat barbatii. Drept urmare, bacteriile pot intra mai usor in vezica urinara a femeilor, ceea ce poate duce la o infectie a tractului urinar.
O persoana poate discuta cu medicul despre riscurile privind durerile la urinare in functie de sexul sau, precum si de antecedentele medicale.
Atat barbatii, cat si femeile care acuza durere la urinare ar trebui sa mearga la doctor pentru verificari. Disuria poate fi un simptom al unei afectiuni fizice mai extinse care poate necesita tratament.
De obicei, medicul va putea diagnostica cauza durerii la urinare pe baza descrierii simptomelor si in urma verificarii unei mostre de urina. Prin aceasta proba vor fi analizate celulele albe din sange, celulele rosii sau alte substante straine. Prezenta globulelor albe ii va arata medicului daca pacientul sufera de vreo inflamatie a tractului urinar.
O proba de urina, ale carei rezultate finale vor fi gata dupa aproximativ doua zile, va dezvalui daca exista o infectie si ce tip de bacterii cauzeaza aceasta infectie a tractului urinar. De asemenea, cu ajutorul acestei analize, medicul va sti ce fel de antibiotice ar putea distruge aceste bacterii.
Daca nu exista semne de infectie in proba de urina, doctorul poate sugera efectuarea unor teste suplimentare pentru a verifica vezica urinara sau prostata.
In cazul pacientelor, medicul poate recolta, de asemenea, o proba din mucoasa vaginala sau a uretrei pentru a cauta semne de infectie.
Specialistul va intreba, de asemenea, care este istoricul medical, de exemplu privind afectiunile medicale de care pacientul sufera, cum ar fi diabetul zaharat sau tulburarile de imunodeficienta. Medicul poate pune intrebari si despre istoricul sexual pentru a determina daca durerea poate fi cauzata de o infectie cu transmitere sexuala. In plus, pot fi necesare teste pentru monitorizarea unei astfel de infectii.
Cand aceasta durere la urinare este cauzata de o infectie a tractului urinar, vindecarea infectiei este vitala. Lasata netratata, pot aparea anumite complicatii, cum ar fi afectare renala permanenta, infectii renale cronice (pielonefrite), stricturi uretrale la barbati si septicemie, aceasta fiind o conditie care pune viata in pericol.
Infectiile urinare nu sunt contagioase. Acest lucru inseamna ca nu pot fi transmise de la o persoana la alta in timpul raporturilor sexuale.
Tratamentul pentru durerea la urinare este acordat in functie de cauza care sta la baza acesteia. Printre exemple se numara:
O multime de pacienti se intreaba ce pastile se iau pentru infectie urinara. De cele mai multe ori, medicii recomanda administrarea unui antibiotic pentru infectie urinara. In schimb, cazurile mai severe ale acestei infectii, in care rinichii sunt afectati, pot necesita administrarea de antibiotice intravenoase.
In caz de prostatita bacteriana cronica, pacientul poate lua aceste medicamente timp de pana la 12 saptamani. Printre remedii se mai numara si antiinflamatoarele, care pot fi achizitionate fara prescriptie medicala, masajele prostatice, baile fierbinti si alfa-blocante, medicamente care relaxeaza muschii din jurul prostatei.
Evitarea utilizarii de sapunuri dure sau alte produse chimice in apropierea organelor genitale poate fi necesara pentru a nu produce iritatii. Simptomele dispar de multe ori repede atunci cand cauza principala este o iritatie chimica.
Pacientii se pot ingriji la domiciliu, de asemenea, prin administrarea de medicamente antiinflamatorii fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul.
Un medic va incuraja adesea o persoana sa bea mai multe lichide, deoarece acest lucru dilueaza urina, facand mai putin dureroasa trecerea acesteia. Odihna si administrarea medicamentelor conform recomandarilor specialistilor ajuta la diminuarea simptomelor.
Adaugarea de bacterii benefice in sistemul imunitar cu ajutorul probioticelor poate ajuta la lupta impotriva bacteriilor si ciupercilor neprietenoase care pot provoca disurie. Ca un bonus, daca pacientul a fost diagnosticat cu o infectie a tractului urinar, o boala cu transmitere sexuala sau o drojdie si i-au fost prescrise antibiotice, probioticele pot ajuta la contracararea efectelor secundare negative ale acestor medicamente.
Potrivit Clinicii Cleveland, vitamina C da unul dintre cele mai mari impulsuri sistemului imunitar. Atunci cand organismul lupta impotriva unei infectii, este necesar consumul de alimente bogate in vitamina C in fiecare zi.
Aceasta samanta aromata este ruda cu ghimbirul, oferind o aroma dulce si florala unica. Cardamomul a fost folosit de generatii ca un odorizant natural pentru respiratie, un ajutor in digestie si al circulatiei. De asemenea, actioneaza ca un diuretic, ajutand la eliminarea toxinelor si a apei retinute in corp. In plus, cercetarile arata ca poate anihila anumite tipuri de bacterii, printre care Streptococcus mutant, Staphylococcus aureus, Candida albicans si Saccharomyces cerevisiae.
Cercetarile arata ca acest ulei esential poate combate anumite tipuri de cancer, virusuri, ciuperci si bacterii. Bogat in carvacrol si timol, uleiul de oregano poate ajuta organismul sa lupte impotriva infectiei care provoaca durere la urinare. Cercetatorii continua sa studieze efectele sale asupra unei varietati de conditii, incluzand cancerul de colon, inflamatia, functia pulmonara si multe altele.
Deoarece disuria este cauzata in mod obisnuit de o infectie, stimularea sistemului imunitar si evitarea practicilor care va pun sub un risc mai mare de infectie sunt importante. Acest lucru este valabil mai ales acum, cand rezistenta la antibiotice este tot mai mare.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…