Durerea in talpa (metatarsalgia) este o problema des intalnita in randul persoanelor de varsta medie. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele pentru durere in talpa, dar si cum poate fi tratata metatarsalgia.

Cuprins:

  1. Ce este metatarsalgia?
  2. Cauze
  3. Alte simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Sfaturi pentru sanatatea picioarelor

Ce este metatarsalgia?

Termenul de metatarsalgie (durere de talpi) semnifica durere in podul piciorului (aria metatarsiana). Aveti 5 oase metatarsiene in fiecare picior. Fiecare os metatarsian are un corp ingust si un capat rotund. Aceste oase leaga oasele gleznei si calcaiului (tarsienele) cu oasele degetelor (falangele). Articulatiile de tip balama intre metatarsiene si falange permit degetelor sa se miste in sus, in jos si, intr-o mai mica masura, in lateral.

Durerea metatarsienelor si cauzele acesteia

Cu toate ca metatarsalgia (dureri oase picioare) poate afecta atat femeile cat si barbatii, din adolescenta pana la varste inaintate, afectiunea este mai frecventa la femeile de varsta medie. Aceasta afectiune are multiple cauze. Daca aveti picioare inguste, cu bolta plantara inalta, creste solicitarea asupra podului piciorului, acelasi lucru putandu-se intampla si in anumite cazuri de picior plat.

Daca aveti membrele inferioare inegale ca lungime, articulatiile metatarsofalangiene ale piciorului mai scurt sunt mai solicitate. Alti factori care pot interveni includ poliartrita reumatoida, fracturile prin solicitare, acumularile lichidiene, oboseala musculara, greutatea excesiva in cazul sarcinii sau obezitatii si statul prelungit in picioare sau mersul.

Principalele semne si simptome sunt durerea in podul piciorului si senzatia de mers pe pietris.

Ce mijloace de tratare a afectiunii sunt folosite

Metatarsalgia (durere in talpa) este o afectiune manifestata prin dureri si inflamatie in talpa. S-ar putea sa o dezvoltati daca participati la activitati care implica alergari si sarituri. Exista si alte cauze, inclusiv deformarile piciorului si incaltamintea prea stransa sau prea slaba.

Desi, in general, nu este grava, metatarsalgia va poate pune in repaus pentru o anumita perioada de timp. Din fericire, de cele mai multe ori, simptomele pot fi ameliorate prin intermediul tratamentelor la domiciliu, cum ar fi aplicarea ghetii si odihna. Purtarea de incaltaminte adecvata cu talpi care absorb presiunea sau care sustin curbura talpii ar putea preveni sau reduce la minimum problemele viitoare legate de aceasta durere in talpa.

Cauze

Uneori, durerea in talpa (metatarsiene dureroase) poate fi provocata de un singur factor. De cele mai multe ori sunt implicati, insa, mai multi factori.

De ce ma dor picioarele?

O activitate sau un antrenament intens

Alergatorii de distanta sunt expusi riscului de durere in talpa, in primul rand deoarece partea din fata a piciorului absoarbe o forta semnificativa atunci cand o persoana alearga. Insa orice om care participa la un sport cu impact sporit este in pericol, mai ales daca pantofii nu se potrivesc sau sunt uzati.

Anumite forme ale picioarelor

O talpa prea arcuita poate exercita o presiune suplimentara asupra metatarsienelor. Daca al doilea deget de la picior este mai lung decat degetul mare, se poate pune o greutate mai mare decat cea normala pe al doilea cap al metatarsianului.

Anumite deformari ale picioarelor

Durerea oaselor de la picioare mai poate fi cauzata de purtarea unor pantofi prea mici sau cu tocuri inalte. Astfel poate aparea deformarea piciorului. Durerea in talpa poate fi provocata si de un deget indoit in jos (deget in forma de ciocan) si de formarea unor umflaturi dureroase la baza degetelor de la picioare.

Greutate excesiva

Deoarece majoritatea greutatii corporale se transfera pe partea din fata a piciorului atunci cand va miscati, kilogramele in plus inseamna o presiune mai mare asupra metatarsienelor. Pierderea in greutate ar putea reduce sau elimina simptomele.

Incaltaminte care nu se potriveste

Tocurile inalte, care transfera greutate suplimentara pe partea din fata piciorului, sunt o cauza obisnuita a metatarsalgiei la femei. Pantofii ingusti sau pantofii de atletism pot, de asemenea, contribui la dezvoltarea acestei probleme.

Fracturile de stres

Felul in care greutatea este distribuita pe picior poate fi influentata si de pauzele mici aparute in metatarsiene sau in oasele piciorului. Acest lucru poate provoca anumite dureri in talpa.

Neuromul lui Morton

Aceasta formatiune necanceroasa a tesutului fibros in jurul unui nerv apare, de obicei, intre al treilea si al patrulea cap de metatarsian. Aceasta conditie provoaca simptome similare cu metatarsalgia si poate contribui, de asemenea, la stresul metatarsian.

Factori de risc

Aceasta durere in talpa poate afecta pe aproape oricine, insa aveti un risc mai mare daca:

  • Participati la sporturi cu impact sporit, care implica alergari si sarituri
  • Purtati tocuri inalte, pantofi care nu se potrivesc in mod corespunzator sau incaltaminte cu varfurile ascutite
  • Sunteti supraponderali sau obezi
  • Aveti alte probleme la picioare, cum ar fi depunerile de calus pe talpa picioarelor (noduli in talpa)
  • Aveti artrita inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoida sau guta

Alte simptome

Durerea in talpa si calcai poate varia de la usoara la severa. Aceasta este de obicei mai perceptibila si mai neplacuta atunci cand pacientul sta pe loc sau se misca.

Poate afecta zona aflata in apropierea degetelor de la picioare, dar si talpa piciorului.

Aceste dureri de picioare se pot inrautati atunci cand flexati degetele de la picioare.

Simptomele se dezvolta de cele mai multe ori incet si treptat. Au existat cazuri in care aceste semne au aparut brusc, in special in momentul in care efortul a fost intensificat si astfel a fost pusa o presiune suplimentara pe picioare, de regula in timpul alergarii sau a sariturilor.

Principalele semne de durere in talpa:

  • puncte dureroase in talpa
  • durere in calcai
  • talpi dureroase si amortite
  • talpi dureroase si umflate

Diagnostic

Pacientul se poate deplasa la medicul de familie, la un chirurg ortoped sau la un podolog, acesta fiind un medic specialist in anatomia piciorului.

Medicul va examina piciorul pacientului si il va intreba pe acesta:

  • care este istoricul medical
  • ce stil de viata are
  • ce tip de incaltaminte utilizeaza
  • ce hobby-uri are

De asemenea, doctorul va intreba cand a debutat durerea, cat de des apare, cand si unde, indiferent daca se inrautateste sau nu, si daca exista o durere in alta parte a corpului.

Pacientul poate fi rugat sa mearga pe o banda de alergat pentru a-i fi evaluat mersul. Acest lucru il poate ajuta pe medic sa descopere ce parti ale piciorului sunt supuse presiunii.

Alte teste

De asemenea, pot fi efectuate si anumite teste si analize.

  • Testele imagistice, cum ar fi radiografia, scanarea RMN sau ecografie, vor dezvalui eventualele fracturi osoase.
  • Analizele de sange pot detecta posibile afectiuni subiacente, cum ar fi guta, artrita sau diabetul.

Tratament

Tratamentul se va concentra in principal pe diminuarea disconfortului si a durerii.

Acest lucru poate presupune:

  • aplicarea ghetii pe zona afectata de cateva ori pe zi, de fiecare data timp de 15-20 de minute cu gheata invelita intr-un material pentru a proteja pielea. Pungile cu gheata pot fi achizitionate din aproape orice magazin.
  • Administrarea de medicamente antiinflamatoare eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul, va reduce inflamatia si va ameliora durerea. De asemenea, poate fi folosit un unguent pentru durerea de calcaie care sa contina o substanta eficienta impotriva acestor tipuri de dureri.
  • Evitarea punerii de presiune pe picioare si mentinerea picioarelor suspendate in timpul repausului.

Durerea de picioare tratament

In cazurile mai severe, medicul poate recomanda efectuarea unor injectii cu steroizi pentru a reduce durerea si umflarea.

Riscul de dezvoltare a metatarsalgiei poate fi redus prin purtarea unor pantofi adecvati, de dimensiuni corespunzatoare. In plus, pantofii cu toc inalt trebuie evitati. De asemenea, incaltamintea nu ar trebui sa fie prea stransa si ar trebui sa sustina piciorul si sa amortizeze intr-un mod adecvat socurile. Este important, de asemenea, ca pantofii sa fie suficienti de lati. Amortizoarele interioare pot ajuta la prevenirea sau la ameliorarea durerii.

Cat de importanta este mentinerea unei greutati sanatoase?

Mentinerea unei greutati corporale sanatoase va reduce presiunea asupra picioarelor.

Persoanele care se recupereaza in urma unor leziuni ar trebui sa se asigure ca respecta recomandarile medicului cu privire la momentul in care pot reveni la activitatile de rutina. Netratarea metatarsalgiei sau revenirea inainte de termen la activitatile normale poate duce la complicatii.

Durerea se poate raspandi catre alte parti ale piciorului sau catre o alta zona a corpului, deoarece persoana isi adapteaza mersul pentru a ameliora durerea.

Interventie chirurgicala

In cazul in care aceste tratamente nu dau roade, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Tipul de operatie depinde de problema de baza. Cu ajutorul operatiei pot fi remodelate oasele. Astfel, poate fi indreptat un deget in forma de ciocan sau de cleste sau poate fi tratat sau eliminat un nerv iritat.

Exercitii fizice recomandate

Specialistii au pus la punct si un program de exercitii fizice care poate fi pus in practica de acesti pacienti. Printre activitatile recomandate se numara:

  • inotul sau ciclismul in locul sporturilor cu impact mare si a exercitiilor prin care se pune presiune pe picioare
  • miscari de incalzire pentru glezna si miscari de stretching pentru tendonul lui Ahile
  • folosirea unor talpi interioare (orteze), prin care presiunea este redistribuita, functia piciorului este imbunatatita, iar talpa piciorului este protejata

Fizioterapie

Terapia fizica va ajuta in toate intentiile de a restabili folosirea picioarelor si de a obtine o gama completa de miscari. Un terapeut fizic este scris ca parte a planului de tratament in primele etape ale diagnosticului.

Sfaturi pentru sanatatea picioarelor

O greutate sanatoasa

Mentineti o greutate sanatoasa pentru a preveni stresul suplimentar care va contribui la presiunea pusa pe picior. Alegerea unor alimente sanatoase are beneficii medicale. Exista alimente specifice care ajuta la combaterea durerii in tot corpul. Dieta mediteraneana este o modalitate excelenta de a mentine o greutate sanatoasa, precum si de a mentine un nivel scazut al inflamatiei.

Alte reguli importante privind stilul de viata si alimentatia includ hidratarea adecvata si adoptarea unui program de somn adecvat, reducerea sau renuntarea la vicii, stretching-ul, imbunatatirea posturii fizice, a modului de efectuarea a exercitiilor fizice si a metodelor de gatit.

Hidratare

Hidratarea inseamna ca va trebui sa beti in jur de 2 litri de apa in fiecare zi.

Odihna

Somnul este, de asemenea, extrem de important pentru vindecarea cat mai rapida, deoarece corpul se reface atunci cand doarme. Obiectivul este de atinge 8 ore de somn neintrerupt in fiecare zi. Pregatiti-va corpul pentru somn stand in intuneric cu o ora inainte de somn. Acest lucru inseamna evitarea ecranelor luminoase si a luminii inainte de a merge la culcare, pentru a permite hormonului somnului (melatonina) sa-si faca treaba. De asemenea, beti o cana de apa inainte de somn si imediat dupa ce va treziti. Stabiliti temperatura camerei la aproximativ 15 pana la 20 de grade Celsius (60 pana la 67 de grade Fahrenheit), umiditatea mai redusa pe cat posibil, folositi perne cu spuma de memorie, o saltea tare si nu mancati prea multe dulciuri, grasimi si derivate din animale inainte de culcare, pentru a nu interfera cu productia de hormoni de crestere.

Stretching

Incalzirea si racirea sunt doua proceduri importante peste care nu trebuie sa treceti. Prin incalzire va intindeti muschii si tendoanele si, astfel, va pregatiti corpul pentru o activitate intensa, iar prin racire va asigurati ca organismul se va recupera cu succes. Incercati sa va creati un obicei in a face acest lucru inainte de o activitate fizica intensa, pentru o mai buna performanta. Scopul este sa faceti 15 minute de incalzire dinamica in prealabil, si 5-10 minute de racire, dupa aceea.

Masaj in talpa

De asemenea, masajul poate fi foarte eficient pentru diminuarea durerilor. Harta piciorului poate arata care sunt punctele de reflexoterapie care pot fi atinse pentru a combate durerea in talpa.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/190431.php
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metatarsalgia/symptoms-causes/syc-20354790
  3. https://runnerclick.com/metatarsalgia/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma