Pistrui (efelide) – cauze, tratamente si remedii eficiente

Pistrui sau efelide –  sunt puncte mici pe piele de culoare cafenie sau maro, care se formeaza in urma suprapoductiei de malanina din organism. Aflati cum puteti sa reduceti pistruii, dar si multe alte informatii utile din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale despre pistrui

2. De ce apar pistruii?

3. Pistrui vs pete solare

4. Cine este predispus la aparitia pistruilor?

5. Cum sa scapi de pistrui?

6. Masti naturale contra pistruilor

Informatii generale despre pistrui

Pistruii constituie una din manifestarile cutanate cu hiperpigmentare dobandite, ca urmare a unei superproductii tranzitorii de melanina, dar pe fondul unei predispozitii heredo-familiale determinate probabil de o gena autosomala dominanta. Sunt apanajul mai ales al subiectiilor blonzi si roscati. Apar incepand cu varsta de 5-6 ani sub forma de mici pete brun – deschis cu diametre de 2-3 mm, prost delimitate, in numar variabil, pe partile descoperite dar si pe trunchi, intensificandu-si culoarea in sezoanele insotite sub actiunea radiatiilor ultraviolete si atenuandu-si intensitatea culorii in perioadele neinsorite si uneori odata cu varsta.

De ce apar pistruii?

Aceste pete apar atunci cand melanina, pigmentul care confera culoare pielii, se acumuleaza sub piele. Expunerea la soare sau factorii genetici fac ca unele persoane sa dezvolte mai multi pistrui intr-o perioada scurta de timp.

De exemplu:

Expunerea la soare

Celulele de piele ale unei persoane produc melanina suplimentara pentru a proteja pielea de daunele provocate de soare. De aceea, pistruii au tendinta sa apara imediat dupa expunerea la soare.

Petele de pistrui pot aparea pe o suprafata mare a pielii si pot sa reapara sau sa devina mai inchisi la culoare in special in lunile de vara, atunci cand razele soarelui sunt mult mai puternice. Pe de alta parte, aparitia de pistrui se estompeaza sau dispar complet in lunile de iarna, cand celulele pielii noi inlocuiesc celulele vechi.

Petele de culoare se pot dezvolta pe anumite zone care sunt adesea expuse la lumina soarelui, cum ar fi:

  • fata
  • brate
  • gat
  • spate

Factorii genetici

Genetica joaca, de asemenea, un rol principal care determina cum sa dezvolte pistrui pe baza tipului de melanina pe care le produce corpul. Organismul poate produce doua tipuri de melanina. Aceste tipuri de melanina sunt numite pheomelanina si eumelanina. Eumelanina protejeaza pielea de razele UV, dar pheomelanina nu o face.

Tipul de melanina produs de organism depinde de o gena numita MC1R.

  • Persoanele cu par inchis, ochi caprui si piele tot inchisa produc, de obicei, eumelanina si sunt mai putin susceptibile de a dezvolta pistrui.
  • Persoanele cu par roscat, blond sau brun deschis si care au pielea si ochii de culoare deschisa produc in mod obisnuit pheomelanina si sunt mai predispusi sa dezvolte pistrui de-a lungul vietii.

Pistrui vs pete solare

Pistruii pot sa arate asemanator cu alte pete sau semne care se dezvolta pe piele. De exemplu, pistruii pot arate aproape la fel ca petele cauzate de soare. Pe de alta parte, pistruii pot sa arate si ca petele cauzate de varsta sau petele cauzate de boli hepatice.

Expunerea la soare este printre cauzele principala a aparitiei de pistrui si chiar de pete de vasta. De obicei, petele cauzate odata cu inaintarea in varsta sunt mai mari fata de pistrui si sunt mai clar definite din punct de vedere cromatic, dar si al marimii.

In timp ce pistruii sunt mai raspanditi la persoanele care au un par si o piele deschisa, petele de varsta pot sa apara la orice persoana indiferent de culoarea pielii, ochilor sau parului.

Pete pe fata de la soare

Petele maro de pe ten pe care le observam la un moment dat ca au aparut brusc, pot fi cauzate de o hiper productie de melanina, care este generata de anumite celule ale pielii. Astfel, melanina determina atat culoarea pielii, cat si a petelor cauzate de expunerea prelungita la soare. Pentru a preveni petele pe fata de la soare sau pentru a le estompa trebuie sa se aplice pe tenul curat o crema care are factor de protectie solara. Acest tip de creme cu SPF protejeaza tenul (si chiar pielea corpului) protejeaza impotriva radiatiilor UV si a factorilor nocivi din mediu. De aceea, medicii dermatologi recomanda sa acordati o ingrijire speciala pielii si mai ales tenului.

Cine este predispus la aparitia pistruilor?

Petele de pistrui  sau efelidele apar cel mai frecvent la persoanele care au parul blond sau roscat (natural), deoarece acestea au gene mult mai sensibile, care determina aparitia imediata de pistrui dupa expunerea la lumina solara. Cele mai predispuse locuri de aparitie a petelor de pistrui sunt tenul, spatele si umerii, dar si alte parti ale corpului care sunt expuse pentru mai mult timp la razele soarelui.

De cele mai multe ori, petele de pistrui apar in perioada de pubertate la adolescenti. In aceasta etapa de dezvoltare si schimbare, in adolescenta, corpul nu mai produce suficienta cantitate de melanina, care sa ii poata proteja de razele nocive ale soarelui. Astfel, adolescentii pot sa fie predispusi la aparitia de pistrui. Din fericire, acest lucru se intampla doar pentru o perioada de timp, pana cand corpul va ajunge sa produca in mod natural melanina. Medicii dermatologi spun ca, petele de pistrui nu trebuie sa va ingrijoreze, deoarece acestea nu reprezinta o boala a pielii. Insa, este foarte important sa se acorde o ingrijire atenta a pielii, deoarece sunt mult mai sensibile la arsurile solare. Prin urmare, arsurile provocate de razele soarelui pot duce la aparitia de cancer de piele. De aceea, persoanele care au o piele mai sensibila si chiar si adolescentii trebuie sa se protejeze de razele soarelui, folosind o crema cu factor de protectie solara.

Ce provoaca pigmentarea pielii

Pistruii sau petele maronii apar deseori din cauza expunerii la soare, care afecteaza, de obicei, anumite partile ale corpului. Insa exista si alte cauze care pot duce la aparitia de pigmentare a pielii, precum:

  • Anumite medicamente, inclusiv tratamentele medicale pentru chimioterapie
  • Hormonii de sarcina
  • Boli endocrine, cum ar fi boala Addison
  • Melasma
  • Rezistenta la insulina
  • Diverse iritatii ale pielii

Cum sa scapi de pistrui?

Tratament cu laser pentru pistrui

Un tratament eficient pentru eliminarea petelor de pistrui este laserul. Indiferent de profunzimea lor, acestea pot fi eliminate rapid cu laserul care este extrem de bland cu pielea. Principiul de baza al tratamentului de eliminarea pistruilor cu laser se axeaza pe setarea aparatului cu laser cu o frecventa de 755 de nonametrii. Aceasta frecventa a laserului este ideala pentru a elimina pigmentii naturali ce formeaza petele de pistrui. Astfel, spre deosebire de alte tipuri de tratamente, laserul face ca pigmetul sa dispara complet, iar pielea corpului sa ramana intacta.

Tratamentul cu laser pentru eliminarea petelor de pistrui trebuie sa se realizeze in maxim 4 sedinte, la un interval de 6 saptamani.

Atentie!

Acest tip de tratament nu se poate realiza pe pielea care este bronzata. In plus, dupa efectuarea procedurii este interzisa expunerea la soare timp de o luna de zile.

Rezultatele sunt printre cele mai bune dupa efectuarea tratamentului cu laser, deoarece se mentine cel putin intre 6 si 10 ani. Insa, trebuie sa aveti grija de piele si o protejati corespunzator de razele soarelui.

Tratament cu microdermabraziune

Microdermabraziunea este o procedura cosmetica care are rolul de inlatura strataturile superficiale de piele, astfel reducand aspectul pistruilor sau petelor maronii. Prin microdermabraziune, tenul este curatat in profunzime printr-o exfoliere mecanica a primul strat de piele.

Crema pentru pete si pistrui

Pentru combaterea petelor produse de excesul de melanina din corp, puteti incerca o crema tip unguent cu ulei de argan. Acest tip de crema contine o multime de vitamine care au efect antioxidant. In plus, mai contine si o multe alte substante bio – active ca uleiuri volatile sau substante minerale. Substantele bio – active din compozitia cremei au rolul de a inlatura pistruii, petele maronii si chiar alte iritatii ale pielii. Totodata, crema curata si regereaza epiderma in profunzime.

Redupetin pareri

Crema Redupetin este ideala pentru reducerea petelor de pigmentare, care confera o luminozitate aparte pe zonele care sunt afectate, uniformizeaza culoarea tenului si il hidrateaza in profunzime. Acest tip de crema are un miros placut, nu contine conservanti, coloranti, uleiuri de parafina. In plus, aceasta crema este non alergica si este dedicata persoanelor care au o piele sensibila. Efectele utilizarii cremei Redupetin sunt vizibile inca dupa primele saptamani de la utilizare.

Crema Redupetin se aplica numai seara pe pielea curata, direct pe locurile care sunt afectate de petele de pistrui si de pigmentare, in special de pe fata, gat, decolteu si maini. Tratamentul cu aceasta crema trebuie sa se efectueze pentru cel putin 4 saptamani pentru a vedea rezultatele dorite.

Prevenirea de pistrui

Puteti preveni sau reduce aparitia de pistrui prin protejare pielii de razele soarelui. Protejarea pielii de lumina soarelui nu va reduce petele de pistrui deja existente pe ten sau corp, insa pot impiedica formarea de pistrui noi.

Medicii speciali in dermatologie recomanda sa se ia in considerare urmatoarele sfaturi pentru a proteja pielea de razele nocive ale soarelui:

  • Inainte de a iesi din casa trebuie sa aplicati o lotiune cu SPF rezistenta la apa care sa va protejeze impotriva UVA. SPF-ul poate fi de 30 sau mai mare
  • Purtati haine vaporoase, usoare, deschise la culoare si bluzite cu maneci lungi
  • Purtati o palarie si o pereche de ochelari de soare atunci cand sunteti afara, iar razele soarelui sunt foarte puternice
  • Stati la umbra sau nu iesiti din casa atunci cand razele soarelui sunt foarte puternice, de exemplu intre orele 11:00 – 16:00
  • Reaplicati lotiunea cu factor de protectie la fiecare 2 ore cand sunteti afara
  • Reaplicati lotiunea cu factor de protectie solara dupa fiecare baie, in caz de transpiratie sau inot
  • Aplicati lotiunea cu SPF inclusiv daca afara este un timp innorat si va petreceti timpul stand la plaja
  • Evitati sa va bronzati la solar

Masti naturale contra pistruilor

Ceai de patrunjel pentru ten

Ceaiul de patrunjel se obtine prin mixarea si zdrobirea frunzelor proaspete ale plantei. Acestea pot fi aplicate chiar direct pe ten, insa pentru eliminarea completa a pistruilor se recomanda sa faceti un ceai cu care sa va spalati fata.

Ceaiul de patrunjel este o alternativa naturista pentru reducerea pistruilor si care ofera numeroase beneficii pentru piele, datorita nutrientilor esentiali care patrund adanc in straturile pielii, eliminand celulele moarte si fac ca petele sa dispara. In plus, ceaiul de patrunjel, pe langa faptul ca ajuta la eliminarea pistruilor si a petelor maronii, acesta:

  • Are un efect tonifiant natural
  • Lumineaza tenul
  • Previne si elimina punctele negre
  • Regenereaza celulele pielii
  • Reduce cearcanele
  • Reduce pungiile sau umflaturile de sub ochi

Ingrediente:

  • cana (200 ml) de apa clocotita
  • doua linguri de patrunjel tocat marunt
  • lingura de zeama de lamaie

Mod de preparare:

Se pune apa intr-o oala la foc pana cand aceasta da intr-un clococot, apoi se pun cele doua linguri de patrunjel tocat. Dupa care, focul se da mai mic si se lasa amestecul sa fiarba timp de un minut. La final, inchideti focul si adaugati o lingura de zeama de lamaie si lasati compozitia sa se raceasca. Puteti sa puneti ceaiul de patrunjel intr-un recipient cu pulverizator pentru a va fi mai usor sa-l utilizati. Se aplica direct pe fata curata atat dimineata, cat si seara.

Ceaiul de patrunjel trebuie sa fie tinut la frigider, iar acesta poate fi folosit timp de sase zile. Efectuati cu regularitate acest tip de tratament natural si veti vedea imbunatatiri semnificative ale tenului dupa cateva saptamani.

Sucul de lamaie

Sucul de lamaie este indicat sa fie folosit atunci cand vine vorba de tratarea petelor de pistrui si a petelor maronii aparute de la soare. Vitamina C din lamaie este un continut citric care contribuie la regenerarea in profunzime a epidermei. Astfel, tot ce aveti de facut este sa luati o lamaie pe care sa o stoarceti, apoi sa puneti o lingurita de apa de trandafiri si sa amestecati. La final, cu ajutorul unor dischete demachiante, curatati fata cu amestecul din suc de lamaie si apa de trandafiri. Efectuati aceasta procedura in fiecare zi, atat dimineata, cat si seara dupa ce v-ati demachiat tenul.

Sucul de castravete

Sucul obtin prin stoarcerea a patru castraveti medii este eficient in tratatarea pistruilor. Puteti sa va faceti masca cu suc de castraveti cu ajutorul unei razatoare. La final veti obtine o pasta suculenta pe care trebuie sa o aplicati imediat pe ten cu ajutorul unei dischete demachiante. Lasati sucul sa actioneze pe fata pana cand aceasta se va usca. Dupa care, puteti clati cu apa calduta.

 

 

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/freckles/article.htm
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323471.php
  3. https://www.healthline.com/health/what-are-freckles
  4. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-pigmentation
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma