Durerea in talpa (metatarsalgia) este o problema des intalnita in randul persoanelor de varsta medie. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele pentru durere in talpa, dar si cum poate fi tratata metatarsalgia.
Termenul de metatarsalgie (durere de talpi) semnifica durere in podul piciorului (aria metatarsiana). Aveti 5 oase metatarsiene in fiecare picior. Fiecare os metatarsian are un corp ingust si un capat rotund. Aceste oase leaga oasele gleznei si calcaiului (tarsienele) cu oasele degetelor (falangele). Articulatiile de tip balama intre metatarsiene si falange permit degetelor sa se miste in sus, in jos si, intr-o mai mica masura, in lateral.
Cu toate ca metatarsalgia (dureri oase picioare) poate afecta atat femeile cat si barbatii, din adolescenta pana la varste inaintate, afectiunea este mai frecventa la femeile de varsta medie. Aceasta afectiune are multiple cauze. Daca aveti picioare inguste, cu bolta plantara inalta, creste solicitarea asupra podului piciorului, acelasi lucru putandu-se intampla si in anumite cazuri de picior plat.
Daca aveti membrele inferioare inegale ca lungime, articulatiile metatarsofalangiene ale piciorului mai scurt sunt mai solicitate. Alti factori care pot interveni includ poliartrita reumatoida, fracturile prin solicitare, acumularile lichidiene, oboseala musculara, greutatea excesiva in cazul sarcinii sau obezitatii si statul prelungit in picioare sau mersul.
Principalele semne si simptome sunt durerea in podul piciorului si senzatia de mers pe pietris.
Metatarsalgia (durere in talpa) este o afectiune manifestata prin dureri si inflamatie in talpa. S-ar putea sa o dezvoltati daca participati la activitati care implica alergari si sarituri. Exista si alte cauze, inclusiv deformarile piciorului si incaltamintea prea stransa sau prea slaba.
Desi, in general, nu este grava, metatarsalgia va poate pune in repaus pentru o anumita perioada de timp. Din fericire, de cele mai multe ori, simptomele pot fi ameliorate prin intermediul tratamentelor la domiciliu, cum ar fi aplicarea ghetii si odihna. Purtarea de incaltaminte adecvata cu talpi care absorb presiunea sau care sustin curbura talpii ar putea preveni sau reduce la minimum problemele viitoare legate de aceasta durere in talpa.
Uneori, durerea in talpa (metatarsiene dureroase) poate fi provocata de un singur factor. De cele mai multe ori sunt implicati, insa, mai multi factori.
De ce ma dor picioarele?
Alergatorii de distanta sunt expusi riscului de durere in talpa, in primul rand deoarece partea din fata a piciorului absoarbe o forta semnificativa atunci cand o persoana alearga. Insa orice om care participa la un sport cu impact sporit este in pericol, mai ales daca pantofii nu se potrivesc sau sunt uzati.
O talpa prea arcuita poate exercita o presiune suplimentara asupra metatarsienelor. Daca al doilea deget de la picior este mai lung decat degetul mare, se poate pune o greutate mai mare decat cea normala pe al doilea cap al metatarsianului.
Durerea oaselor de la picioare mai poate fi cauzata de purtarea unor pantofi prea mici sau cu tocuri inalte. Astfel poate aparea deformarea piciorului. Durerea in talpa poate fi provocata si de un deget indoit in jos (deget in forma de ciocan) si de formarea unor umflaturi dureroase la baza degetelor de la picioare.
Deoarece majoritatea greutatii corporale se transfera pe partea din fata a piciorului atunci cand va miscati, kilogramele in plus inseamna o presiune mai mare asupra metatarsienelor. Pierderea in greutate ar putea reduce sau elimina simptomele.
Tocurile inalte, care transfera greutate suplimentara pe partea din fata piciorului, sunt o cauza obisnuita a metatarsalgiei la femei. Pantofii ingusti sau pantofii de atletism pot, de asemenea, contribui la dezvoltarea acestei probleme.
Felul in care greutatea este distribuita pe picior poate fi influentata si de pauzele mici aparute in metatarsiene sau in oasele piciorului. Acest lucru poate provoca anumite dureri in talpa.
Aceasta formatiune necanceroasa a tesutului fibros in jurul unui nerv apare, de obicei, intre al treilea si al patrulea cap de metatarsian. Aceasta conditie provoaca simptome similare cu metatarsalgia si poate contribui, de asemenea, la stresul metatarsian.
Aceasta durere in talpa poate afecta pe aproape oricine, insa aveti un risc mai mare daca:
Durerea in talpa si calcai poate varia de la usoara la severa. Aceasta este de obicei mai perceptibila si mai neplacuta atunci cand pacientul sta pe loc sau se misca.
Poate afecta zona aflata in apropierea degetelor de la picioare, dar si talpa piciorului.
Aceste dureri de picioare se pot inrautati atunci cand flexati degetele de la picioare.
Simptomele se dezvolta de cele mai multe ori incet si treptat. Au existat cazuri in care aceste semne au aparut brusc, in special in momentul in care efortul a fost intensificat si astfel a fost pusa o presiune suplimentara pe picioare, de regula in timpul alergarii sau a sariturilor.
Principalele semne de durere in talpa:
Pacientul se poate deplasa la medicul de familie, la un chirurg ortoped sau la un podolog, acesta fiind un medic specialist in anatomia piciorului.
Medicul va examina piciorul pacientului si il va intreba pe acesta:
De asemenea, doctorul va intreba cand a debutat durerea, cat de des apare, cand si unde, indiferent daca se inrautateste sau nu, si daca exista o durere in alta parte a corpului.
Pacientul poate fi rugat sa mearga pe o banda de alergat pentru a-i fi evaluat mersul. Acest lucru il poate ajuta pe medic sa descopere ce parti ale piciorului sunt supuse presiunii.
De asemenea, pot fi efectuate si anumite teste si analize.
Tratamentul se va concentra in principal pe diminuarea disconfortului si a durerii.
Acest lucru poate presupune:
In cazurile mai severe, medicul poate recomanda efectuarea unor injectii cu steroizi pentru a reduce durerea si umflarea.
Riscul de dezvoltare a metatarsalgiei poate fi redus prin purtarea unor pantofi adecvati, de dimensiuni corespunzatoare. In plus, pantofii cu toc inalt trebuie evitati. De asemenea, incaltamintea nu ar trebui sa fie prea stransa si ar trebui sa sustina piciorul si sa amortizeze intr-un mod adecvat socurile. Este important, de asemenea, ca pantofii sa fie suficienti de lati. Amortizoarele interioare pot ajuta la prevenirea sau la ameliorarea durerii.
Mentinerea unei greutati corporale sanatoase va reduce presiunea asupra picioarelor.
Persoanele care se recupereaza in urma unor leziuni ar trebui sa se asigure ca respecta recomandarile medicului cu privire la momentul in care pot reveni la activitatile de rutina. Netratarea metatarsalgiei sau revenirea inainte de termen la activitatile normale poate duce la complicatii.
Durerea se poate raspandi catre alte parti ale piciorului sau catre o alta zona a corpului, deoarece persoana isi adapteaza mersul pentru a ameliora durerea.
In cazul in care aceste tratamente nu dau roade, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Tipul de operatie depinde de problema de baza. Cu ajutorul operatiei pot fi remodelate oasele. Astfel, poate fi indreptat un deget in forma de ciocan sau de cleste sau poate fi tratat sau eliminat un nerv iritat.
Specialistii au pus la punct si un program de exercitii fizice care poate fi pus in practica de acesti pacienti. Printre activitatile recomandate se numara:
Terapia fizica va ajuta in toate intentiile de a restabili folosirea picioarelor si de a obtine o gama completa de miscari. Un terapeut fizic este scris ca parte a planului de tratament in primele etape ale diagnosticului.
Mentineti o greutate sanatoasa pentru a preveni stresul suplimentar care va contribui la presiunea pusa pe picior. Alegerea unor alimente sanatoase are beneficii medicale. Exista alimente specifice care ajuta la combaterea durerii in tot corpul. Dieta mediteraneana este o modalitate excelenta de a mentine o greutate sanatoasa, precum si de a mentine un nivel scazut al inflamatiei.
Alte reguli importante privind stilul de viata si alimentatia includ hidratarea adecvata si adoptarea unui program de somn adecvat, reducerea sau renuntarea la vicii, stretching-ul, imbunatatirea posturii fizice, a modului de efectuarea a exercitiilor fizice si a metodelor de gatit.
Hidratarea inseamna ca va trebui sa beti in jur de 2 litri de apa in fiecare zi.
Somnul este, de asemenea, extrem de important pentru vindecarea cat mai rapida, deoarece corpul se reface atunci cand doarme. Obiectivul este de atinge 8 ore de somn neintrerupt in fiecare zi. Pregatiti-va corpul pentru somn stand in intuneric cu o ora inainte de somn. Acest lucru inseamna evitarea ecranelor luminoase si a luminii inainte de a merge la culcare, pentru a permite hormonului somnului (melatonina) sa-si faca treaba. De asemenea, beti o cana de apa inainte de somn si imediat dupa ce va treziti. Stabiliti temperatura camerei la aproximativ 15 pana la 20 de grade Celsius (60 pana la 67 de grade Fahrenheit), umiditatea mai redusa pe cat posibil, folositi perne cu spuma de memorie, o saltea tare si nu mancati prea multe dulciuri, grasimi si derivate din animale inainte de culcare, pentru a nu interfera cu productia de hormoni de crestere.
Incalzirea si racirea sunt doua proceduri importante peste care nu trebuie sa treceti. Prin incalzire va intindeti muschii si tendoanele si, astfel, va pregatiti corpul pentru o activitate intensa, iar prin racire va asigurati ca organismul se va recupera cu succes. Incercati sa va creati un obicei in a face acest lucru inainte de o activitate fizica intensa, pentru o mai buna performanta. Scopul este sa faceti 15 minute de incalzire dinamica in prealabil, si 5-10 minute de racire, dupa aceea.
De asemenea, masajul poate fi foarte eficient pentru diminuarea durerilor. Harta piciorului poate arata care sunt punctele de reflexoterapie care pot fi atinse pentru a combate durerea in talpa.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…