Dovleacul – compozitie nutritiva si beneficii

Dovleacul – afla din articolul de mai jos ce beneficii are consumul de dovleac, compozitia nutritiva a acestui aliment, recomandari de consum.

Cuprins:

1. Compozitie nutritiva
2. Beneficii pentru sanatate
3. Dovleacul – efecte adverse posibile
4. Alegere, depozitare si consum
5. Semintele de dovleac – beneficii
6. Uleiul din seminte de dovleac – beneficii posibile
7. Ce este amestecul de condimente Pumpkin Spice?

Compozitie nutritiva

Dincolo de gustul sau delicios, dovleacul este hranitor si poate avea multe beneficii pentru sanatate. 100 g dovleac fiert sau copt ofera cam 23 calorii, 1 g proteine, 6 g carbohidrati si cam 0,2 g grasimi. Este o sursa de vitamina C, potasiu, fosfor si beta-caroten – cel care ii confera culoarea portocalie sau galbena. Beta-carotenul este un precursor al vitaminei A care are proprietati antioxidante. Vitamina A ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si, de asemenea, lupta impotriva efectelor radicalilor liberi care pot imbatrani pielea. Impreuna cu beta-carotenul, doi antioxidanti gasiti in dovleac, numiti luteina si zeaxantina, pot ajuta, de asemenea, la prevenirea cataractei si la mentinerea vederii sanatoase chiar si la o varsta inaintata.

Carbohidratii pe care ii contine dovleacul sunt un amestec de fibre, zaharuri naturale si amidon. Contine, de asemenea, putin zinc, aproximativ 5% din doza zilnica recomandata. Zincul ajuta metabolismul si functia imunitara.

🍂 Citeste si Sanatate toamna – stil de viata si alimente recomandate

Beneficii pentru sanatate

Dupa cum am vazut mai sus, dovleacul este o sursa importanta de vitamine, minerale si alti nutrienti. Contine fibre, vitamina A, vitamina C, potasiu, cupru, mangan, vitamina E etc. Pe langa faptul ca este plin de vitamine si minerale, dovleacul are si un continut relativ scazut de calorii, deoarece este 94% apa. De asemenea, este foarte bogat in beta-caroten, un carotenoid pe care corpul il transforma in vitamina A.

Iata cateva beneficii posibile ale dovleacului:

Continut mare de antioxidanti

Radicalii liberi sunt molecule produse in procesul metabolic al corpului. Desi sunt extrem de instabili, au roluri utile, cum ar fi distrugerea bacteriilor daunatoare. Cu toate acestea, radicalii liberi in exces creeaza o stare numita stres oxidativ, care a fost legata de boli cronice, inclusiv boli de inima si cancer. Dovleacul este bogat in antioxidanti, cum ar fi alfa-caroten, beta-caroten si beta-criptoxantina. Acestia pot neutraliza radicalii liberi, impiedicandu-i sa ne afecteze celulele.

Protejarea vederii

Beta-carotenul din dovleac se transforma in vitamina A. Vitamina A este importanta pentru sanatatea vederii, mai ales pe masura ce inaintam in varsta. Degenerescenta maculara este o forma de afectare a vederii care devine mai frecventa pe masura ce oamenii inainteaza in varsta. Cresterea consumului de alimente cu beta-caroten poate ajuta la prevenirea degenerescentei maculare asociate cu varsta.

Sanatatea pielii

Dovleacul este o sursa buna de vitamina C. Vitamina C este esentiala pentru producerea de colagen, care este principala proteina din piele. De asemenea, ofera protectie antioxidanta impotriva fotodeteriorarii cauzate de razele UV ale soarelui.

Dovleacul si imunitatea

Dovleacul este bogat in nutrienti care pot intari sistemul imunitar. In primul rand, este bogat in beta-caroten, pe care corpul il transforma in vitamina A. Studiile arata ca vitamina A va poate intari sistemul imunitar si poate ajuta la combaterea infectiilor. Dovleacul este, de asemenea, bogat in vitamina C, care s-a dovedit ca poate creste productia de globule albe, ajuta celulele imunitare sa functioneze mai eficient si ajuta ranile sa se vindece mai repede. Pe langa cele doua vitamine mentionate mai sus, dovleacul este, de asemenea, o sursa buna de vitamina E, fier si acid folic – toate acestea putand avea un efect benefic pentru sistemul imunitar.

Sanatatea inimii

Dovleacul contine o varietate de nutrienti care pot imbunatati sanatatea inimii. Este bogat in potasiu, vitamina C si fibre, care au fost legate de beneficiile pentru sistemul cardiovascular. Dovleacul este, de asemenea, bogat in antioxidanti, care pot proteja colesterolul LDL „rau” de oxidare. Atunci cand particulele de colesterol LDL se oxideaza, se pot aglomera de-a lungul peretilor vaselor de sange, ceea ce poate restrictiona vasele si poate creste riscul de boli de inima. Continutul de fibre, potasiu si vitamina C din dovleac sustine sanatatea inimii.

Dovleacul – efecte adverse posibile

Desi alergia la dovleac este rara, unii oameni sunt alergici la proteinele pe care le contine. Altii ar putea fi alergici la semintele de dovleac, desi si acest lucru este rar. Exista unele dovezi ca ar putea exista o interactiune minora intre dovleac si warfarina, un medicament pe baza de prescriptie medicala folosit pentru a preveni formarea cheagurilor de sange daunatoare. Unele studii au descoperit, de asemenea, ca dovleacul are proprietati diuretice. Prin urmare, poate interactiona cu litiul. Diureticele pot afecta capacitatea organismului de a elimina litiul, provocand reactii adverse grave.

In plus, desi dovleacul este sanatos, multe alimente si bauturi pe baza de dovleac – cum ar fi sosuri gata preparate cu dovleac, produse de patiserie cu dovleac, dulciuri, arome de dovleac etc. au un adaos mare de zahar de obicei.

Alegere, depozitare si consum

🎃 In primul rand, asigurati-va ca dovleacul este potrivit pentru gatit. Exista mai multe soiuri, si anume dovleac portocaliu, dovleac alb, dovleac ghinda, dovleac placintar etc. Dovleacul trebuie sa se simta greu si sa nu aiba pete sau crapaturi. Forma dovleacului nu conteaza. Dovlecii intregi proaspeti, netaiati, pot fi pastrati pana la 30-90 zile daca locul este uscat si racoros. Se recomanda sa fie asezati pe o bucata de carton pentru a preveni deteriorarea.

Dupa ce taiati dovleacul, scoateti semintele si miezul moale din interior, apoi taiati in felii. Dovleacul taiat crud (fara seminte si miez) poate fi tinut la frigider in general aproximativ o saptamana. De asemenea, poate fi congelat – e bine sa fie copt sau fiert inainte de congelare

Dovleacul – recomandari de consum

Dovleacul este un aliment versatil si usor de incorporat in alimentatie. Aroma sa dulce il face un ingredient popular in mancaruri precum prajituri si placinte. Cu toate acestea, poate la fel de bine sa fie folosit in retete sarate, alaturi de legume, carne sau peste.

Cel mai simplu mod de a consuma dovleacul este la cuptor – dovleac copt. Pur si simplu asezati felii de dovleac pe o hartie de copt intr-o tava, adaugati putin zahar si scortisoara sau putina sare, in functie de preferinte, si lasati la cuptor la foc mediu 30-45 minute sau pana devine moale. Dovleacul poate fi si fiert sau gatit la aburi.

Alte moduri de a consuma dovleacul sau retete cu dovleac includ:

  • supa crema de dovleac;
  • piure de dovleac;
  • tocanita cu dovleac si naut;
  • tocanita de pui si dovleac;
  • dovleac umplut cu ciuperci sau branzeturi;
  • orez cu dovleac;
  • paste cu dovleac copt;
  • budinca de dovleac si cartof la cuptor;
  • curry cu naut si dovleac;
  • chec, tarta sau briose cu dovleac;
  • pancakes cu dovleac;
  • placinta cu dovleac – clasica sau in stil american; 🥧
  • dulceata de dovleac etc.

Dovleacul fiert sau copt poate fi adaugat si in smoothie, in diferite sosuri pentru a le ingrosa etc.De asemenea, dovleacul este potrivit si pentru bebelusi, inclusiv de la 6 luni in etapa de diversificare. Puteti pregati pentru cel mic piure de dovleac si orez, piure de dovleac cu mar, supa crema de dovleac etc.

Semintele de dovleac – beneficii

Nu uitati de seminte: sunt bogate in nutrienti si foarte usor de preparat. Dupa ce indepartati semintele din interiorul dovleacului, clatiti-le si uscati-le. Dupa ce s-au uscat, puneti-le intr-o tava si adaugati-le in cuptor sa se coaca usor timp de aproximativ 15 minute. Puteti cumpara si seminte de dovleac crude, decojite – acestea pot fi adaugate in aluaturile de paine, in smoothie, iaurturi, cereale pentru micul dejun, in salate etc.

Semintele de dovleac sunt bogate in antioxidanti, fier, zinc, magneziu si multi alti nutrienti. Aproximativ 30 g seminte contin in medie 150 calorii. Antioxidantii pot reduce inflamatia si pot proteja celulele de radicalii liberi nocivi. De aceea, consumul de alimente bogate in antioxidanti poate oferi protectie impotriva multor boli. Aceste seminte sunt bogate si in magneziu – magneziul este necesar pentru mai mult de 600 de reactii chimice din corp. De exemplu, nivelurile adecvate de magneziu sunt importante pentru controlul tensiunii arteriale, reducerea riscului de boli de inima, formarea si mentinerea oaselor sanatoase, reglarea nivelului de zahar din sange.

Insa, in ciuda beneficiilor, este bine sa aveti grija la cantitate – deoarece sunt relativ bogate in calorii si grasimi. In cantitati mari pot provoca reactii adverse precum constipatie, gaze sau balonare.

Uleiul din seminte de dovleac – beneficii posibile

Uleiul din seminte de dovleac, pe langa faptul ca este un ingredient versatil, uleiul din seminte de dovleac are o aroma bogata si o nuanta vibranta de rosu-portocaliu. Uleiul din seminte de dovleac este un ulei derivat din semintele de dovleac. Este adesea folosit la gatit, luat ca supliment sau pentru utilizare in cosmetica – pentru cresterea parului.

Uleiul din seminte de dovleac este bogat in acid linoleic, un tip de acid gras Omega-6 care poate fi asociat cu imbunatatirea sanatatii inimii. In plus, uleiul din seminte de dovleac contine cantitati mari de compusi antioxidanti, inclusiv polifenoli si carotenoizi, care pot oferi protectie impotriva inflamatiei si a bolilor cronice.

Uleiul din seminte de dovleac are un gust bogat, de nuci si este adesea folosit ca ulei de gatit. E folosit mai ales in salate sau adaugat la final peste preparate de diferite tipuri. Deoarece are un punct de ardere mai mic decat alte tipuri de ulei de gatit, este posibil sa nu fie cea mai buna alegere pentru retetele care necesita prajire.

Ce este amestecul de condimente Pumpkin Spice?

Toamna este asociata si cu diferite arome specifice, una dintre ele fiind legata de dovleac. Pumpkin Spice Coffee sau Pumpkin Spice Latte, celebra bautura de la Starbucks – daca iti place cafeaua cu arome, sigur ai auzit de aceste produse. Amestecul Pumpkin Spice este practic un mix de 5 arome – scortisoara in primul rand, alaturi de cuisoare, nucsoara, ghimbir si ienibahar.

Poate fi folosit pentru orice preparat cu dovleac, dar si cu mere, pere, pentru vinul fiert, ciocolata calda, turta dulce, briose, clatite, pentru diferite preparate pe baza de carne (mai ales carne de porc) etc. De asemenea, acest mix poate fi folosit si pentru cafea sau preparate pe baza de cafea.

Aceste condimente pot avea unele beneficii, insa adesea produsele gata preparate cu aroma de Pumpkin Spice (inclusiv latte-urile) pot contine arome artificiale, continut mare de grasimi nesanatoase si adaos mare de zahar.

Referinte:
(1) https://www.medicinenet.com/what_are_the_health_benefits_of_pumpkin/article.htm#better_weight_loss
(2) https://www.webmd.com/food-recipes/features/6-surprising-health-benefits-of-pumpkin
(3) https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin#TOC_TITLE_HDR_12

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma