Disforie de gen inseamna o stare de conflict resimtita de unele persoane in legatura cu sexualitatea fizica innascuta si categoria sexuala cu care se identifica. Persoanele transgender manifesta dorinta si convingerea de a apartine altui gen decat cel cu care s-au nascut. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si simptomele disforiei de gen.

Cuprins:

  1. Ce este disforia de gen?
  2. Simptome
  3. Diagnostic
  4. Cum poate fi tratata?
  5. Complicatii
  6. Identitatea de gen in Romania

Ce este disforia de gen?

Disforie de gen definitie

Disforia de gen reprezinta sentimentul de disconfort sau de suferinta care poate aparea la persoanele a caror identitate de gen difera de sexul atribuit la nastere sau de caracteristicile fizice legate de sex.

Persoanele transgender si cele care nu se conformeaza cu normele de gen ar putea experimenta disforie de gen la un moment dat in viata lor. Insa nu toata lumea este afectata. Unele persoane transgender si care nu se conformeaza cu normele de gen se simt in largul lor in corpul lor, fie ca au apelat sau nu la o interventie medicala.

Includerea bolii in DSM-5

Aceasta tulburare este un diagnostic listat in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5), un manual publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie pentru a diagnostica afectiunile mintale. Acest termen se doreste a fi mai descriptiv decat cel care a fost folosit anterior, de tulburare de identitate de gen. Termenul disforie de gen se concentreaza asupra disconfortului cuiva, sub forma de problema, mai degraba decat pe identitate. Diagnosticul de disforie de gen a fost creat pentru a-i ajuta pe oameni sa aiba acces la ingrijirile de sanatate necesare si la un tratament eficient.

Simptome

Adolescentii si adultii care sufera de disforie de gen poate ajunge sa experimenteze:

O diferenta marcanta intre identitatea de gen interior si genul atribuit. Aceasta stare dureaza cel putin sase luni, asa cum se arata in cel putin doua dintre urmatoarele:

  • O diferenta semnificativa intre identitatea de gen interior si caracteristicile sexului primar si / sau secundar sau caracteristicile sexuale secundare anticipate la adolescentii tineri.
  • O dorinta puternica de a scapa de caracteristicile sexului primar si / sau secundar, din cauza unei diferente puternice fata de identitatea de gen interioara sau a unei dorinte de a impiedica dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare anticipate la adolescentii tineri.
  • O dorinta puternica fata de caracteristicile sexuale primare si / sau secundare ale celuilalt gen.

Alte trairi

  • O dorinta puternica de a apartine celuilalt gen sau unui gen alternativ diferit de genul atribuit.
  • O dorinta puternica de a fi tratat ca fiind de celalalt gen sau un gen alternativ diferit de genul atribuit.
  • O convingere clara ca persoana are sentimente si reactii tipice celuilalt gen sau unui gen alternativ diferit de genul atribuit.

De asemenea, aceste persoane simt un stres sau o depreciere semnificativa in domeniile lor de functionare sociale, profesionale sau de alta natura.

Cand pot debuta simptomele?

Disforia de gen ar putea incepe in copilarie si va continua in adolescenta si la varsta adulta (debut precoce). In alte situatii, persoanele traverseaza perioade in care nu mai experimenteaza semnele disforiei de gen, dar care reapar dupa un anumit timp. De asemenea, tulburarea poate debuta in jurul perioadei de pubertate sau mult mai tarziu in viata (debut tardiv).

Diagnostic

Un specialist in aceasta ramura medicala poate face un diagnostic de disforie de gen pe baza anumitor criterii.

Disforie de gen test de evaluare a sanatatii comportamentale

Specialistul va va evalua pentru a confirma incompatibilitatea dintre identitarea de gen si sexul atribuit la nastere, istoricul si dezvoltarea sentimentelor disforiei de gen, impactul stigmatului legat de neconformitatea de gen asupra sanatatii mentale si suportul de care dispuneti din partea familiei, prieteni si colegi.

DSM-5

Specialistul in domeniul sanatatii mintale poate utiliza criteriile de diagnosticare a disforiei de gen enumerate in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5), publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie.

Disforia de gen este diferita de simpla neconformitate cu comportamentul stereotip al genului. Disforia de gen este o tulburare caracterizata de sentimente de suferinta cauzate de o dorinta puternica de a fi de alt gen decat cel atribuit si de amploarea si adancimea activitatilor si intereselor unui gen.

In timp ce unii adolescenti ar putea sa-si exprime sentimentele de disforie de gen catre parinti sau medic, altii ar putea in schimb sa prezinte simptome ale unei tulburari de dispozitie, anxietate sau depresie sau sa prezinte probleme sociale sau educationale.

Cum poate fi tratata?

Cu ajutorul tratamentului, persoanele care au disforie de gen pot sa-si exploreze identitatea de gen si isi pot descoperi tiparele genului confortabil pentru ele, astfel usurandu-si suferinta. Cu toate acestea, tratamentul trebuie individualizat. Metodele care pot fi eficiente in cazul unei persoane pot sa nu fie de ajutor pentru alta. In plus, procesul poate implica sau nu o transformare a expresiei de gen sau anumite modificari corporale. Printre variantele de tratament se numara terapia hormonala, interventiile chirurgicale si terapia comportamentala.

Persoanele care se confrunta cu disforie de gen ar trebui sa solicite ajutor de la un medic care are expertiza in ingrijirea persoanelor transgender.

Inainte de stabilirea unui plan de tratament, specialistul va incerca sa afle daca exista probleme de sanatate mintala care ar trebui sa fie abordate, cum ar fi depresia sau anxietatea. Nerespectarea acestor preocupari poate face mai dificila explorarea identitatii de gen si usurarea disforiilor de gen.

Modificarea expresiei si a rolului de gen

In acest caz, persoanele ajung sa traiasca partial sau intregral intr-un alt rol de sex care sa fie in concordanta cu identitatea de gen.

Tratament medical

Tratamentul medical pentru disforia de gen poate fi sub forma de:

  • Terapie hormonala, cum ar fi terapia hormonala feminizanta sau terapia hormonala masculinizanta
  • Interventie chirurgicala, cum ar fi operatia de feminizare sau de masculinizare, care are rolul de a modifica aspectul si functia sanilor sau a pieptului, organelor genitale externe, organelor genitale interne, trasaturilor faciale si a conturului corpului

Unele persoane folosesc terapia hormonala pentru a cauta feminizarea sau masculinizarea totala. Altele ar putea folosi terapie cu hormoni pentru a reduce caracteristicile sexuale secundare, cum ar fi sanii si parul facial. Tratamentele sunt oferite in functie de obiectivele personale, dar si in urma unei evaluari a riscurilor si beneficiilor consumului de medicamente, de existenta oricarei alte conditii, de eventualele probleme sociale si economice. De asemenea, multi oameni considera ca interventia chirurgicala este necesara pentru a-si ameliora disforia de gen.

Ce criterii trebuie luate in considerare

Specialistii in domeniu spun ca trebuie sa se tina cont de urmatoarele criterii pentru tratamentul hormonal si / sau chirurgical al disforiei de gen:

  • Disforia de gen persistenta, bine documentata.
  • Capacitatea de a lua o decizie complet informata si consimtamantul la tratament.
  • Varsta majora intr-o anumita tara sau, daca pacientul este mai tanar, urmarea standardului de ingrijire a copiilor si adolescentilor.
  • Daca exista probleme medicale sau psihice semnificative, acestea trebuie abordate in mod rezonabil.

Criterii suplimentare care se aplica unor proceduri chirurgicale

O evaluare medicala pretratament este facuta de un medic cu experienta si expertiza in ingrijirea persoanelor transgender, inainte de tratamentul hormonal si chirurgical al disforiei de gen. Aceasta evaluare poate include:

  • Aflarea istoricului medical personal si familial
  • Un examen fizic, printre care evaluarea organelor de reproducere
  • Teste de laborator pentru verificarea nivelelor lipidelor, glucozei in post, numarului total de celule din sange, enzimelor hepatice, electrolitilor, hormonilor sexuali, prolactinei, dar si un test de sarcina
  • Situatia imunizarilor, inclusiv HPV
  • Identificarea si gestionarea consumului de tutun, droguri si alcool
  • Identificarea si gestionarea HIV si a altor infectii cu transmitere sexuala
  • Evaluarea dorintei de conservare a fertilitatii, in functie de caz pentru spermatozoid, ovul, embrion si / sau crioprezervarea tesutului ovarian

Terapie comportamentala

Acest tratament isi propune imbunatatirea nivelului psihologic, a calitatii vietii si a implinirii de sine. Terapia comportamentala nu are rolul de a modifica identitatea de gen. In schimb, acest tip de tratament va poate ajuta sa explorati preocuparile de gen si sa gasiti modalitati de a diminua disforia de gen. Cu ajutorul acestei terapii pot fi abordate, de asemenea, orice alte probleme de sanatate mintala.

Beneficii ale terapiei comportamentale

Terapia poate include consiliere individuala, de cuplu, familie si de grup pentru a va ajuta sa:

  • Explorati si integrati identitatea de gen
  • Va acceptati
  • Abordati impactul mental si emotional al stresului de a fi in minoritate
  • Dezvoltati un plan de abordare a problemelor sociale si legale legate de tranzitie si de a fi in relatii bune cu persoane dragi, prietenii, colegii si alte contacte apropiate
  • Va simtiti confortabil exprimandu-va identitatea de gen
  • Explorati sexualitatea sanatoasa in contextul tranzitiei de la un gen la altul
  • Luati decizii cu privire la optiunile de tratament medical
  • Va imbunatatiti calitatea vietii

Terapia poate fi de ajutor in multe etape ale vietii.

Necesitatea evalurii pre-tratament

O evaluare efectuata de catre un medic cu experienta si expertiza in problemele transgender este necesara inainte de tratamentul hormonal si chirurgical pentru disforia de gen. Aceasta evaluare ar putea stabili:

  • Identitatea de gen si disforia
  • Impactul identitatii de gen in munca, scoala, casa si medii sociale, inclusiv probleme legate de discriminare, abuz si stresul de a fi in minoritate
  • Starea de spirit sau alte probleme de sanatate mintala
  • Comportamente de risc si auto-vatamare
  • Abuz de substante
  • Preocupari de sanatate sexuala
  • Sprijin social din partea familiei, prietenilor si colegilor – factor de protectie impotriva dezvoltarii depresiei, ideii de suicid, tentative de suicid, anxietate sau comportamente cu risc ridicat
  • Obiectivele, riscurile si asteptarile tratamentului si traiectoria ingrijirii

Alte etape

Exista si alte modalitati de a ameliora simptomele disforiei de gen. Acestea ar putea include:

  • Integrarea in grupuri de sprijin
  • Terapia vocala si de comunicare pentru a dezvolta caracteristici vocale care se potrivesc sexului experimentat sau exprimat
  • Epilarea sau transplantul
  • Modificarea organelor genitale
  • Indepartarea sanilor
  • Marirea sanilor
  • Servicii de estetica, cum ar fi folosirea produselor de machiaj sau consultari privind organizarea garderobei
  • Servicii sociale si comunitare pentru a trata problemele care pot fi intampinate la locul de munca, stresul de a fi in minoritate sau probleme parentale

Complicatii

Disforia de gen poate afecta multe aspecte ale vietii. Persoanele care isi doresc sa apartina unui alt gen decat cel atribuit se confrunta de cele mai multe ori cu dificultati in exercitarea activitatilor zilnice. Persoanele care sufera de disforie de gen ar putea refuza sa mearga la scoala, din cauza presiunii de a se imbraca intr-un mod specific sexului lor sau din teama de a fi hartuite sau tachinate. Disforia de gen poate afecta, de asemenea, capacitatea de a functiona la scoala sau la locul de munca, ducand la abandon scolar sau somaj.

Posibile riscuri

Dificultatile privind relatiile sunt foarte frecvente. Pot sa apara anxietatea, depresia, auto-agresiunea, tulburarile alimentare, abuzul de substante si alte probleme.

De asemenea, persoanele care prezinta disforie de gen se confrunta adesea cu discriminare, ceea ce duce la stres. Accesul la servicii de sanatate si servicii de sanatate mintala poate fi dificil, din cauza fricii de stigmatizare si a lipsei furnizorilor cu experienta.

Adolescentii si adultii cu disforie de gen ar putea cocheta, eventual, cu ideea de suicid, tentativa de suicid si sinuciderea. Riscul de suicid ar putea continua si dupa modificarile de gen.

Identitatea de gen in Romania

In urma cu ceva timp, in legislatia romaneasca au aparut schimbari in ceea ce priveste educatia copiilor. Astfel, anumite prevederi ale Conventiei de la Istanbul au fost incluse in legislatia noastra. Acestea se refera la educatie, prevazandu-se in mod clar ca Ministerul Educatiei Nationale are obligatia de a efectua demersurile necesare pentru a include in curriculumul scolar al fiecarui nivel de educatie si abordari didactice referitoare la rolurile de gen.

Legea nr. 174/2018 si Legea nr. 178/2018, ambele promulgate in luna iulie 2018, sunt acte normative prin care s-a definitivat in Romania normativizarea ideologiei de gen.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gender-dysphoria/symptoms-causes/syc-20475255
  2. https://www.webmd.com/sex/gender-dysphoria#1
  3. https://www.psychiatry.org/patients-families/gender-dysphoria/what-is-gender-dysphoria
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma